Fusell ametralladora Olot II

Un relat de: Xavier Valeri

A Olot, l'any 1938, es fabricà un fusell metrallador lleuger conegut com a "Labora Fontbernat". L'arma en qüestió tenia el calibre espanyol 9 llarg, un canó de 262 mil.limetres de llarg, una longitud total de 806 mil.límtres, un pes de 4,250 quilos, una nelocitat inicial de 397 m/s, una cadència de tir de 750 mps, i acceptava carregadors de 36 i 20 bales.

L'interès principal d'aquesta arma radica en el fet que, a diferència d'altres metralladores, té un aspecte que en res s'assembla als models estrangers en què s'inspiraven la major part dels models fabricars a l'Espanya de l'època.

Per exemple, el més conegut dels coetanis del "Labora Fontbernat" era el popular "Naranjero", el qual era una còpia de la metralleta alemanya MP 28 (Schmeisser) adaptada al calibre espanyol 9 llar. En canvi la forma del "Labora " em fa pensar en una barreja entre el Thompson dels gangsters i després de l'exercit USA i del posterior MP 40 (Schmeisser) que és la metrallera que va usar la Whermacht en la blitzkrieg amb sorprenent efectivitat i efectes devastadors entre les infanteries ingleses, poloneses, franceses i soviètiques.

El Labora era més petit i una mica menys pesant que el MP 40. Era més similar a un Thopsom però sense tambor circular i una mica més gros. El problema de l'arma olotina era molt més cara i difícil de consruir que les seves rivals, pensades per ser construïdes en massa.

Pel que fa al seu us en combat, atesa la poca producció i que fou poc utilitzat al front, no en tinc cap testimoni. A més 'hadit que molts "Labora" vab ser sabotejats en la seva pròpia cadena de producció per obrers de la quinta columna. Cosa que fa que alguns dels exemplars que han arribat als nostres dies fincionin bé.

Pel que fa al nom de "Labora" no se sap d'on prové, jaque no és gravat ni a l'arma i els treballadors que el feien li deien també "Naranjero" sobrenom de la versió espanyola del MP 28 II que, a l'època, s'usava per anomenar tota classe de fusells metralladors.Continuarà...Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: