El traç d'una circumferència

Un relat de: Esther Llombart Ramis
No m’he de preocupar de res, em fan el menjar, em dutxen, em pentinen, em renten i planxen la roba, em passegen, em canvien el bolquer, m’agiten al llit. Em parlen lentament, vocalitzant, amb to agut. M’entretenen amb jocs, amb música, amb festes de tant en tant. Em mimen, em cuiden. El meu cos, però, no és tendre i molsut.

Sé que tinc un passat, però no el recordo gaire. Sé que he fet moltes coses, però no sé quines. De vegades tinc visites. Són molt amables, però no sempre sé qui són. Els records van i vénen, són lànguids, fonedissos, eteris.

Moltes nits somio que ja no tinc cos. Volo lleugera per damunt de la ciutat i contemplo la il•luminació, els edificis, els parcs, la poca gent que hi passeja. També puc volar per altres terres llunyanes, on hi ha gent ben estranya i diferent a nosaltres. Puc entrar per les cases, puc anar on vulgui. Llavors em sento lliure, àgil i feliç.

I quan no surto de viatge, sovint rebo una visita molt estimada per a mi: la meva iaia. Està radiant. Té una expressió serena, tranquil•la, segura, amb una lluïssor esplendorosa. Em sembla que a hores d’ara semblo jo més gran que ella.

Les nostres vides són el traç d’una circumferència, on més tard o més d’hora el final es junta amb l’inici, i la circumferència queda tancada, closa. Sento que estic en aquest punt on el començament i el final s’amalgamen, on retorno a l’origen.

Comentaris

  • somriure fi[Ofensiu]
    Pim | 17-09-2017 | Valoració: 10

    al acabar de llegir el teu escrit un somriure fi s'ha quedat penjat a mig aire, davant de la pantalla. Es queda i no s'en va. Crec que s'hi estarà força estona.

  • Felicitats[Ofensiu]
    Swoojh | 07-09-2017 | Valoració: 9

    Molt maco. M'ha agradat molt! Felicitats!

  • Gràcies![Ofensiu]

    Moltes gràcies! Aquest premi m'ha fet molta il·lusió. M'esperona a continuar escrivint. I tant que participaré en el nou concurs.
    Ens veiem per aquí!

  • Moltes felicitats[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 01-11-2015

    Et vull felicitar personalment per aquest ben merescut premi. T'esperem en la propera convocatòria dins del sisè Concurs ARC de micro relats a la Ràdio, que tot just comença avui.

    No deixis de participar, ni d'escriure en aquesta plana, que sembla que tot just acabes de conèixer.

    Ferran

  • Invitació "El cicle de la vida"[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del V Concurs ARC a la Ràdio 2014-2015
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "El cicle de la vida"

    T'esperem el dissabte 31 d'octubre de 2015, a les 11 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)




  • Enhorabona![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “El cicle de la vida” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ EL CICLE DE LA VIDA - VELLESA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos


    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “El cicle de la vida” que s’editarà a finals de 2015 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    on vull constar amb el nom d'autor/a de ...............................................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • És cert[Ofensiu]

    Tens raó, no m'havia fixat en aquest "detall". Suposo que em concentro en les emocions, en posar-me a la pell del personatge que creo i escriure el que sento. Per això tinc la tendència a fer-ho en primera persona i en aquest cas queda contradictori.

  • Estil consolidat[Ofensiu]
    SenyorTu | 08-04-2015


    Aquest Traç de Circumferència té les característiques de l’anterior relat, Els dols de la vida: claredat d’exposició, bona escriptura, capacitat de commoure... I, com aquell, està escrit en primera persona. I fixa’t en un detall, Esther: en el segon paràgraf poses de manifest alguns dels efectes de l’edat avançada, la progressiva pèrdua d’algunes facultats cerebrals (tu cites, bàsicament, la memòria). En canvi, la protagonista s’expressa amb claredat, de forma ordenada... que fa enveja de tan bé que raona, vaja. En la meva opinió, això és una contradicció que s’esfumaria si fessis el relat en tercera persona. Perdria aquest to que el fa tan íntim però guanyaria credibilitat. Ja em diràs que et sembla, si ho has provat.

  • Retornar a l'origen[Ofensiu]
    Naiade | 03-04-2015 | Valoració: 10

    Un relat dolç i tendra. A pesar de les mancances la teva protagonista es conforma i treu suc del seu present. És feliç. Molt ben explicat i conduit
    Sort

  • Gràcies[Ofensiu]

    Gràcies, em fa il•lusió que us agradi.

  • Hola Esther[Ofensiu]
    allan lee | 03-04-2015

    He llegit Els dols i de vida i aquest Traç, i tots dos relats m'agraden molt. Són tan clars, tan reals i vitals. Voldria pensar que realment aquest tancament de cercle és tan amable com el descrius. He vist molts avis amb amargura.
    Sobre els Dols, et felicito per quedar finalista al concurs. M'ha agradat moltissim el dol de perdre la joventut i entrar en l'edat de cabells blancs i el desconsol per perdre la bellesa i la manera tan clara i directe com n'expliques la superació.

    Felicitats i no deixis d'escriure

    a

  • molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 02-04-2015 | Valoració: 10

    Es precios
    Montse

Valoració mitja: 9.75