Gavardina i pijama de cotó

Un relat de: fesolmenut
S’aixeca a mitjanit, d’esquitllentes, assegurant-se que no fa cap soroll que pugui alertar el seu soci. Es col·loca la gavardina dels vells temps sobre el pijama de cotó i es calça, sense mitjons, les sabates que duia quan servia al cos de detectius dels mossos.

Fa uns mesos, quan la va dinyar l’antic company d’habitació que tenia, el van ubicar a la planta baixa. Tot i l’encartonament de l’edat —la setmana passada en va fer vuitanta i es va celebrar a tota la residència—, es pot esmunyir pel finestral amb certa desimboltura.

Aquesta nit podrà treure’n l’entrellat. Té escrit el dia, el mes i l’any al bloc de notes que es va endur de comissaria el dia de la jubilació. De vegades, quan obre el bloc, no recorda què signifiquen aquells números estranys, però, de tant en tant, cada cop menys sovint, li ve al cap tot el cas que va quedar sense resoldre.

La lucidesa l’ha acompanyat tota la jornada. Recorda perfectament les parets plenes de reguerots de sang de caròtida, els ulls esbatanats i la pudor sòlida que amarava tota la cambra. I els titulars dels diaris: el crim perfecte, sense rastre ni pistes de l’assassí.

L’expedient es va tancar, però ell va continuar investigant a les seves estones lliures. Va anar lligant pistes impossibles fins a arribar a un culpable inversemblant: un empresari fatxenda, sense cap mòbil aparent. Quan ho va explicar al seu cap, pocs dies abans de la jubilació, el va tractar de dement.

El cas prescriu demà. Sap que la vanitat del criminal, àvid d’adrenalina, li pot jugar una mala passada. L’espera amagat al parc on, segons les seves investigacions, hi ha enterrat el dit de la dona, amb l’aliança que no van trobar a l’habitació on es va produir la carnisseria.

A les quatre de la matinada apareix l’empresari, encaputxat en una dessuadora de córrer. S’atura prop d’un pi i amb un instrument punxegut, que no pot identificar, comença a furgar la gespa.

—Perdoni —li diu el detectiu provecte—. M’he perdut, em podria dir com tornar a casa?

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    No cal que ens enviïs una nova autorització, amb la primera ja en tenim prou.

    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

  • Boníssim[Ofensiu]
    Cesca | 22-04-2024 | Valoració: 10

    Que bo! Una trama excel·lent, amb ritme, intriga i un final perfecte, superb. Tots els requisits per ser un bon microrelat!
    Enhorabona. Un plaer. Sort!

  • Divertit[Ofensiu]
    Solsona Bot | 22-04-2024

    He gaudit molt de la lectura del relat. El protagonista mostra perseverança i ganes d'acabar el que va començar i fer justícia. Ens vas donant pistes sobre el problema de memòria que té, i ens sorprens amb el final, amb un toc d'humor que arrodoneix el relat. Ens fa imaginar en què pensarà quan li torni la lucidesa, i si recordarà l'episodi. Felicitacions per un bon relat! Sort!

  • L'edat i l'alzheimer...[Ofensiu]
    Elisa Martínez i Alcaina | 20-04-2024 | Valoració: 10

    ...han pogut amb l'hàbil detectiu. Un personatge tendre, un relat molt entranyable amb una gran dosi d'humor al desenllaç. Un plaer llegir-te. Enhorabona!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats