Us equivoqueu!

Un relat de: voëlvry
Us equivoqueu!

Us equivoqueu. Us equivoqueu quan parleu a tothom que no coneixeu en castellà quasi per defecte, us equivoqueu quan, a la mínima que a algú li veieu cara d’estranger els hi parleu en castellà. Us equivoqueu perquè d’aquesta manera tothom que vingui aquí, una de dues, o no sabrà què es parla català, si té el passotisme general tant habitual en aquest temps o, al veure que tots vosaltres li parleu en castellà, pren la decisió no aprendre la que la gran majoria de catalans diem que és la nostra llengua.

Us equivoqueu volent ser amables amb tots aquells que no ho són amb vosaltres.

Us equivoqueu quan, en una classe on hi ha 30 persones i UNA no entén el català passeu tots a parlar en castellà automàticament a aquesta persona. El problema el té ell que no ha après la llengua del lloc on viu.

Us equivoqueu quan, amb excuses d’adaptar-se millor al medi de cada escola, us passeu pel forro dels collons la immersió lingüística en certes escoles de la AMB.

Us equivoqueu quan fent cursos de formació de qualsevol tipus en aquesta mateixa zona, un curs que tindria de ser en català PER LLEI es fa en castellà perquè “és què la majoria d’alumnes porten poc temps aquí”

Us equivoqueu volent fer el castellà oficial juntament amb el català en una futura repùblica catalana.

Us equivoqueu en confonent la llibertat de càtedra universitària amb la llibertat de llengua de docència. Us equivoqueu dient que el català és “la llengua vehicular de la universitat”quan després dieu que el professor pot fer la classe en la llengua que li resulti més còmode de les dues oficials. Us equivoqueu amb aquestes contradiccions.

Us equivoqueu fent noves lleis educatives a Catalunya que augmenten les hores de castellà i que apropen cada vegada més a la nostra educació nacional cap al fet de que el català perdi la seva condició de llengua d’instrucció.

Us equivoqueu dient que el castellà és una també una llengua pròpia de la nostra pàtria, ja que dita llengua ha estat imposada i forçada als catalans. Que aquí hi hagi castellanoparlants que són tant catalans com nosaltres perquè, en venint desde fora, s’han integrat i per voluntat pròpia han passat a ser catalans, que aquests tinguin tot el dret a parlar la seva llengua, no vol dir que aquesta sigui pròpia.

Us equivoqueu quan, anant de viatge, recorreu al castellà o per mandra de no aprendre anglès.

Doncs això, que, per si no havia quedat clar, US EQUIVOQUEU!

Comentaris

  • alexxisana | 21-11-2018 | Valoració: 10

    I al País Valencià, encara pitjor.
    T’he contestat al comentari que has fet al neu relat, Princesa. Sóc nou o no sé si ho he fet bé. Allí, t’explico el que tenia, al cap, quan vaig escriure’l. Moltes gràcies .

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: