L'escultor negre

Un relat de: David d'Argent
Poc se n’havia sabut mai, de l’obscura figura d’en Basilio di Pietranera, llevat que fou coetani d’en Michelangelo i també es dedicà a les arts plàstiques com el gran mestre. Les referències a la seva vida i la seva obra sempre havien estat poques i nebuloses, i, cosa rara, semblaven haver estat esborrades a propòsit. Se sospitava que havia sigut excomunicat, i probablement desterrat, però ningú no en tenia cap prova. De fet, entre els que l’havíem estudiat, només existia un consens: el seu pseudònim.
D’aquí la importància del meu descobriment doble recent. Primer: un manuscrit ocult en un arxiu secret d’un convent de la Toscana, on he trobat consignades la comissió d’una obra i un nom, Enrico Palancchino, mercader acabalat i marxant d’art, possible valedor d’en Pietranera. Segon: un dietari menjat pels cucs, desenterrat en profanar la cripta familiar a la vil·la d’estiueig del prohom, en el qual he tingut l’ocasió de llegir un relat impossible de creure…
D’acord amb aquest, en Pietranera —que correspondria a la transcripció italiana d’un nom bàrbar i impronunciable— hauria esculpit la madonna més perfecta per al bisbat de Siena; en un sol dia; sumit en un trànsit esfereïdor que li hauria concedit el mestratge absolut sobre la pedra. Durant mesos, l’escultura hauria lluït blanca i pura instal·lada a l’absis de la catedral. Fins que un dia funest, coincidint amb un eclipsi total, s’hauria tornat negra, i hauria abandonat el temple causant una sèrie d’estralls no precisats. Després de l’incident, en Pietranera hauria fugit a França, on hauria passat la resta dels seus dies fent petites feines de poble en poble.
No voldria precipitar-me en relacionar aquesta història amb l’assumpte de l’estranya desaparició de la gàrgola de l’església de Burlats, al Tarn. Ni amb la troballa dels dos joves locals horrendament mutilats per alguna fera no identificada… però és que encara no fa dos dies acaba de produir-se un eclipsi extraordinari, visible a tota Europa.

Comentaris

  • En Pedranegra[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 17-12-2018

    Intrigant tot això que passa al voltant de les obres d'en Pedranegra. Fa venir ganes de saber-ne més.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: