Orígens

Un relat de: Josep Casals Arbós
No m’han donat explicacions, però jo crec que m’han denegat l’entrada al cel a causa dels orígens. Cert que al començament em vaig dedicar a l’arquitectura especulativa per enriquir promotors sense escrúpols, però només van ser tres anys. Després, amb els diners que havia guanyat, vaig crear el que actualment és considerat un dels millors gabinets del planeta.

Si no fos per l’incident, no hauria recordat aquella etapa. Aquells inicis que vaig projectar un pis tipus on, en poc més de cinquanta metres quadrats, hi encabia quatre dormitoris, dos banys, la cuina i el menjador amb saleta d’estar... per sortir del quarto de bany s’havia d’entrar al plat de dutxa perquè es pogués obrir la porta, a la tassa del wàter s’hi havien de seure de costat per tal de no tocar la paret amb els genolls... Només va caler dissenyar un pis. Després, tots els feien iguals, com fotocòpies, encaixats en blocs com més alts millor per obtenir com més benefici per metre quadrat de parcel•la millor. No cal dir que aquell període resta discretament obviat a la meva biografia oficial.

El cert és que he mort al cim de la meva professió estant. La notícia ha aparegut a primera plana en tots els mitjans de comunicació. He sigut l’arquitecte de grans museus, aeroports, temples, auditoris... d’obres emblemàtiques repartides per tot el món. He rebut encàrrecs dels governs més poderosos, d’institucions de gran prestigi, d’homes molt rics. M’han atorgat els guardons més cobejats i he estat objecte d’innombrables reconeixements. Així mateix, m’he acostumat a viure bé. Per això i per orgull no estic disposat a passar per les incomoditats del purgatori. Si volen que recordi els orígens, ho faré: recordaré com aquells promotors de blocs d’habitatges em van ensenyar a descobrir i aprofitar les febleses i ambicions dels polítics i responsables de torn... i en aquest context m’ha semblat que després de tants segles, sant Pere ja està força fart de ser, només, l’encarregat de les claus del regne del cels.

Comentaris

 • Enhorabona!!![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del IX Concurs ARC de Microrelats "Arts" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ ARTS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos

  ***********************************  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “ARTS” que s’editarà a finals de 2019.

  on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • Per una taca al CV...[Ofensiu]
  rautortor | 18-01-2019


  No sembla just que al capdavall de tot plegat es jutgi negativament a les persones per una sola taca al seu CV. Sempre s’ha dit que els pinzells s’han de netejar exhaustivament abans de tocar la pintura blanca. Som així d’exigents amb els altres. No serà per enveja? per amor al morbo? per la felicitat que pot provocar la denigració dels millors?
  D’altra banda, tinc entès que la major part d’arquitectes surten de la facultat amb la idea de dissenyar edificis singulars, obres de gran volada. Ara bé, la realitat és ben diferent. Per tal de sobreviure, si convé, comencen dissenyant granges o edificis de pisos sense cap altra finalitat que es facin de pressa i que com més millor. De totes maneres, el teu arquitecte es passà cinc pobles en el seu disseny de pisos tipus bresca de rusc. Aleshores, tot i que la balança de mèrits s’hauria de comptabilitzar com les pensions, en aquest cas la taca potser sí que ha estat de tinta permanent.

  Així i tot, el contacte amb polítics i gent influent... En aquests casos sant Pere no mana, si hom té un salconduit en regla... clau al pany i que li vagi bé senyor!

  Benvingut novament a la palestra literària i benvinguda sia la teva fina i efectiva ironia.

 • Molt bo!![Ofensiu]
  Naiade | 06-12-2018 | Valoració: 10


  Un relat excel·lent, Bona crítica del que succeeix.
  M'ha agradat molt

 • Provisional[Ofensiu]
  Montseblanc | 30-11-2018

  De tota manera, en aquestes qüestions del cel i l’infern, de moment no hi ha res definitiu, perquè tinc entès que hi ha d’haver un judici final en el qual es jutjarà a tothom segons els seus actes, i llavors serà quan s'assignaran les destinacions definitives. Així que la cosa, un cop més, està en mans dels jutges, potser que el protagonista hi vagi pensant...
  (És una llàstima que esporguessis la teva pàgina)

 • Per a un infeliç final[Ofensiu]
  kefas | 25-11-2018


  La forma de disposar els pisos, les cases i els carrers, decideix com ens relacionem, amb el permís de televisions i mòbils. I els que prenen aquestes decisions no són els arquitectes, són els urbanistes, íntimament coordinats amb constructors i especuladors, molts dels cuals, tot s’ha de dir, també són arquitectes.

  Però, no t´hi amoïnis, la culpa la té sempre el progrés.

 • Les claus...[Ofensiu]
  allan lee | 22-11-2018

  que poden obrir els metres quadrats infinits del cel, a on, naturalment, mai hi haurà prou piscines ni restaurants de sis estrelles, ni jardins ni emprovadors de roba, ni...quin bitxo el tal aquest. Com d'habitud, una prosa amb gust de ironia fina i de delicatessen. Una abraçada

  Silvia

 • Mercès[Ofensiu]

  Pels comentaris , venint fe tu es un honor que ho llegeixis . M’ agrada molt i valoro tot el que escrius

 • Qui la pa la paga...[Ofensiu]
  Nil | 20-11-2018 | Valoració: 10

  Al llarg de la història hem tingut un bon reguitzell d'arquitectes que han construït meravelles no només per llur bellesa estètica sinó també pel bé i bon servei que ha fet a la humanitat. Per posar un de nostrat, entre altres, anomenaré el mestre Gaudí, que gràcies a les seves obres, Barcelona és avui un destí turístic a nivell mundial. Tinc entès que la seva arquitectura li ve per inspiració de la que es fa al planeta Júpiter, tot podria ésser... Però també he de dir que al llarg de la història, avui més que mai, hi han hagut i continua havent-hi arquitectes que són uns "fill de fusta i mal partits". Arquitectes que no tenen en conte ni l'estètica, ni el medi ambient i ni tan sols les necessitats psicològiques de la gent. Només van de cara a la pela! Són aquest que construeixen una pisada més alta que el campanar del poble, uns apartaments rusc al costat d'un xalet modernista, pisos amb materials que es fan malbé als quatre dies... etc, etc... i jo, que diré, doncs qui la fa la paga i i tant! que passaran pel purgatori... qui la fa la paga! Que Déu s'apiadi de tu... Magnific relat Nil.

 • Un home...[Ofensiu]

  Un home de fortes conviccions. Un home segur de si mateix. Un home que se’n va a l’altre món i s’emporta les seves idees que té tan ben arrelades...
  —Joan—

 • Un bon currículum[Ofensiu]
  Materile | 20-11-2018 | Valoració: 10

  Una bona descripció del que ha de ser i no ser. M'agrada com escrius i com fas anar la imaginació. No sé si Sant Pere s'ha salvat de la corrupció. Bona entrada de curs!!
  Materile

 • Ni sant Pere?[Ofensiu]
  E. VILADOMS | 19-11-2018

  Encantada de tornar-te a trobar, senyor Tu!
  "descobrir i aprofitar les febleses i ambicions" , un relat amb moral: tots som corruptibles, no se'n salva ni sant Pere!
  Segur que deu ser veritat però sap greu, no?
  Que tinguem un bon curs relataire!

 • Molt bo[Ofensiu]
  montserrat vilaró berenguer | 19-11-2018 | Valoració: 10

  M’ agrada molt com escrius i la historia es ben teixida i queda però que molt be

Valoració mitja: 10

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: