L'algoritme de Do

Un relat de: Josep Casals Arbós
Vaig crear l’algoritme de Do arran de les aparicions. No, no van ser les típiques aparicions de la Verge: a mi m’apareixia música (i cada aparició comportava una peça musical diferent).

La primera vegada —jo caminava tot travessant un bosc d’alzines joves—, de cop vaig pensar que era una juguesca del vent, però aquells acords de piano greus i espaiats del començament van donar pas a una melodia que de seguida vaig reconèixer (era “Silenci” de Michel Petrucciani).

Les aparicions sempre es presentaven quan estava sol i en llocs on no era previsible que hi pogués haver cap mitjà tècnic de reproducció. El so era de molt bona qualitat, com si sortís d’uns altaveus Bang&Olufsen alts i estrets (i cars). Se’m van aparèixer peces musicals d’estils i èpoques diferents: clàssica, jazz, country, pop, coral, rock..., però totes tenien una característica en comú: les podia reconèixer (i això és rellevant perquè no sóc entès en música, ni tan sols un gran aficionat. Quan poso la radio, per exemple, hi toquen una multitud de composicions que no reconec).

Jo sóc matemàtic i es veu que la deformació professional em va portar a quantificar aquell fenomen. Havia anotat dates de les aparicions, la durada, coordenades GPS dels llocs; número de síl•labes dels noms de les composicions, autors, intèrprets... Vaig convertir totes aquelles dades en ideogrames matemàtics i vaig plantejar un sistema eptarmònic d’equacions (amb el propòsit d’obtenir un algoritme a través del qual trobaria el sentit de les aparicions).

En acabar, per verificar si el resultat era el correcte, vaig anar a caminar tot sol per la platja on feia poc que se m’havia aparegut l’Hallelujah de Leonard Cohen. I, en efecte, aquell dia cap música no se’m va aparèixer. I no ho va fer mai més. Quedava demostrat, doncs, que l’única finalitat de les aparicions era promoure la creació de l’algoritme de Do (posteriorment vaig publicar el treball en un fòrum matemàtic i va tenir força ressò).

Comentaris

 • Enhorabona!!![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del IX Concurs ARC de Microrelats "Arts" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ ARTS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos

  ***********************************  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “ARTS” que s’editarà a finals de 2019.

  on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • Demostracions[Ofensiu]
  aleshores | 16-03-2019

  No sé què passa, però,...sempre ens ho podem fer venir bé per "demostrar-nos" qualsevol cosa,...

 • Molt bo!![Ofensiu]
  Naiade | 25-02-2019 | Valoració: 10

  M'ha agradat molt aquest relat tan enginyós!!

 • I amb un algoritme...[Ofensiu]
  Materile | 19-02-2019 | Valoració: 10


  Certament que les matemàtiques dominen el món, potser nosaltres també estem fets amb algun algoritme que s'ha perpetuat.
  Felicitats, és un relat molt original fins l'últim moment. Sempre sorprens! Gràcies!!!
  Materile

 • Bon binomi![Ofensiu]
  E. VILADOMS | 15-02-2019

  Bon binomi el d'aquest mes, senyor Tu, música i matemàtiques i escrit amb mà de mestre. Esperaré pacientment a poder dansar el del mes vinent.

 • Ut queant laxis[Ofensiu]
  kefas | 15-02-2019


  Perquè puguem exaltar amb el teclat les meravelles d’aquest relat i trobar el ple sentit a tot el que has escrit, ens el pots passar aquest algorisme ? Darrerament se’m apareixen, cada vegada més sovint, lladres, penques i mamarratxos. Si fora possible bastir algun algorisme per fer-los desaparèixer, el meu agraïment seria etern. Com a mínim.

 • Místic.[Ofensiu]
  Nil | 12-02-2019 | Valoració: 10

  Mai havia sentit parlar l'algoritme i això que ja en època babilònica se'n feien, segons acabo de llegir a la Viquipèdia. El teu relat, encara que em costa una mica de familiaritzar-me amb els noms científics i termes propis de la música que amb tanta mestria anomenes i que has tingut el privilegi d'escoltar dins la natura. Tot ell és com una pista de patinatge que et fa lliscar fins al final, o sigui fent-te particip d'aquesta fantàstica experiència mística. Mercès, Nil.

 • Matemàtiques musicals[Ofensiu]
  Loira Durban | 12-02-2019 | Valoració: 10

  Justa la fusta! La música són matemàtiques sobre un pentagrama. Moltes gràcies per un relat original i cerebral :)

  Jo et convido a llegir el meu "Wagner i Verdi", una miqueta més poètic i líric :) i que les notes del meu pentagrama també et facin vibrar.


  http://relatsencatala.cat/relat/wagner-i-verdi/1064865


  Molta sort i fins aviat!


  Marta

 • MOLT BONIC[Ofensiu]

  El meu d´aquest més es una mica macabre hahaha!

 • Marevellós[Ofensiu]
  montserrat vilaró berenguer | 11-02-2019 | Valoració: 10

  Deu ser una passada que les aparicions de la música t´acompanyin sempre. Hem trauria el barret t si el portes, com que no es així et dic CHAPEAU

 • Quina...[Ofensiu]
  Montseblanc | 11-02-2019

  ...enveja que m’ha fet el teu protagonista amb les seves aparicions. Ha de ser meravellós que la música vingui a nosaltres en moments de silenci i soledat, quan estem apartats de la tecnologia (sempre hi quan no passi sempre, és clar, que el silenci també és d’agrair). I mira, li ha servit per crear l’algoritme del Do, però vols dir que el preu no és massa alt?
  M’ha encantat el relat, el plantejament, la intriga del principi, la primera aparició travessant un bosc d’alzines joves (amb el piano de Petrucciani uumm), com va evolucionant, sense poder deixar de llegir, i el final definit i clar.

Valoració mitja: 10

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: