Detall intervenció

RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S

Intervenció de: Carles Girós Mascaró | 10-03-2023

Sempre havia sigut una dona sencera, però l'havien fet sentir com una mitja persona. Li van prendre les ales, li van dir que era inútil, lletja i ximple. Sortia al carrer i sentia el pes de no ser qui en realitat era; intentava expressar-se i de la seva boca sortien sons, però no parlava. Li van dir que era poc femenina, que les coses sempre havien funcionat d'aquella forma. Li van privar de l'art, ciència, filosofia, esport, vida i mort d'altres dones. Van intentar tapar-li la realitat pensant que mancava d'intel·ligència, però va trobar la poesia i la poesia la va salvar. A la poesia va retrobar l'amor, va retrobar la seva veu, va retrobar els seus pensaments, va retrobar el seu cos, es va retrobar les seves ales de transparents plomes i va volar fins a la persona que mereixia i volia ser.
Ara ja ha escrit bastants poemes amb els quals ha fet brollar ales a altres persones. No és rancorosa, tot en ella és paciència, força i fe.


Respostes

 • RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S
  Joan Colom | 06/03/2023 a les 17:40
  Aleshores ha tancat el DCCXLIV amb una rapidesa inusual i Prou bé no li ha restat a la saga, obrint el DCCXLV. Que la ratxa duri molt de temps!
 • RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S
  aleshores | 06/03/2023 a les 20:16
  (Fora de concurs)
  De prou lluny
  Ell es va aturar prou lluny, ella li va respondre de prou lluny o jo la vaig aplaudir de prou lluny; però ella no en va fer referència tot i que segur que la va reforçar i a ell el va afeblir.

  És que va ser paradigmàticament patriarcal l'escena: ell un (pseudo)taxista d'aquestes plataformes treballant dissabte tarda, gira per un carrer de Gràcia sense vorera de forma massa ajustada; ella que sortia perpendicularment al cotxe se'l troba girant i es queixa. Jo que me la trobo ja a la mateixa cantonada li dono la raó sense escarafalls; el taxi (pedronavajas) s'atura uns metres més enllà, a mig camí entre recollir o esperar a algú o encarar-se a algú. I surt del cotxe, sí, però no es mou. Es dirigeix a la dona en veu força alta i de forma teatralitzada li diu que es posi la ma allà (ho diu més explicit, eh! i ho repeteix, diria que fent flexió de cames per possibilitar la comprensió de l'acció per a que qualsevol espectador pogués fer-se'n càrrec i en horari infantil)

  Jo sóc entre tots dos, ella li recrimina les seves paraules jo la aplaudeixo a ella que si bé li devia reforçar no volia - intel·ligentment - exterioritzar les gràcies per no generar més tensió i per, ves a saber, si l'aplaudidor no fos pitjor que el (pseudo)taxista putejat. Hi ha de tot al mon.

  I ja ho tenim tot: un esclau recriminant quelcom a algú a qui considera per sota seu amb evidents paraules ofensives. Això seria el patriarcat famós: busca en qui descarregar la mala llet, com en el joc infantil en el qual un rebia una bufa del de davant i, amb tot l'amor, la ventava al que venia darrera en justa transmissió de poder...patriarcal.

  Com pot ser lliure la persona en aquest cercle infernal: sigui un o sigui un altre dels intervinents? Tot el que és permès de fer, és reproduir un poder sobre els altres, especialment sobre la banda femenina, que, com han de fer la feina principal, no es poden entretenir,...ni defensar.
  • RE: RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S
   Prou bé | 06/03/2023 a les 20:45
   Perquè fora de concurs? Té les tres paraules i en total 353... No ve d'un pam!
   Amb total cordialitat.

   PS sí que m'ha semblat veure algun error...
   El tornes a penjar?
 • RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S
  Joan Colom | 09/03/2023 a les 19:38
  De nou, al món laboral.

  La trucà el gendre per donar-li una notícia insòlita: aquell desig de tornar a treballar, expressat a taula l’últim Nadal, entre copa i copa de xampany, havia tingut resposta; la trobaria a la tercera plana d’anuncis classificats de La Vanguàrdia, entre les ofertes de treball.

  Era ben estrany, aquell anunci: contravenint la tònica dominant, que negava tota oportunitat de trobar feina a qui hagués complert quaranta anys, buscaven una auxiliar administrativa d’entre 45 i 50, preferentment vídua! Però no s’ho pensà dues vegades: aquella nit redactà un currículum, bàsicament l’ocupació que havia tingut fins que als vint-i-sis anys, amb el naixement de Laia, havia decidit dedicar-se en exclusiva a la llar, i a l’endemà a primera hora ja era a l’empresa anunciant, amb altres tres candidates, esperant torn per a l’entrevista. Dos dies després la telefonaren per comunicar-li que la plaça era seva.

  Com que hi havia bon rotllo entre companys, no tingué problema a integrar-s’hi. Un dia, quan ja portava vora un any treballant-hi i havia fet força amistat amb Ernest, el delegat de personal amb qui coincidia a l’autobus i parlaven de tot, li preguntà per què la direcció aplicava criteris tan inusuals en la selecció del personal femení. Ernest opinava que l’empresa no volia ser acusada, com la majoria, de retribuir pitjor les treballadores que els treballadors, no pas per creure-les menys intel·ligents sinó per la major probabilitat que deixessin la feina —en casar-se o ser mares— o pel major risc de causar baixa laboral —per maternitat o malestars menstruals—, i que la solució era contractar només postmenopàusiques. De passada, limitant la contractació a una feminitat ja de baixa, per expressar-ho cruament, també s’allunyava el risc que sorgissin relacions amoroses en la plantilla, amb la baixada de rendiment que això solia comportar.

  La moralitat de tot allò era que, anàlogament al que passava amb la progressiva robotització dels procesos productius, que no conduïa a deslliurar al treballador de feines ingrates sinó a l’atur, l’equiparació de sexes en el món laboral no es podia completar en un sistema com el capitalista, regit exclusivament per l’afany de lucre.
 • RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S
  Atlantis | 10/03/2023 a les 09:14
  Sentit per aquí i per allà.

  .- A casa vivim dotze persones.La mare no treballa.

  - Voldria estudiar matemàtiques.
  - Matemàtiques? Hi ha estudis més femenins: mestra, infermera, assistent social, pedagogia, psicologia, puericultora...
  - Tot lligat al rol de ser mare. Lligat a l’amor. És que les dones no som prou intel·ligents?

  Jo et vull maca només per a mi, perquè t’estimo.
  Durant la guerra civil, els homes eren al front i les dones assumint totes les responsabilitats
  La Secció femenina es va encarregar de tornar a la dona el paper que li correspon, donar amor : ser esposa i mare.

  - És una fresca va amb tots els homes que se li posen a davant.
  - Com els homes...
  - És molt diferent, la dona ha de tenir una mica més de decència. Pitjor per ella, no la voldrà ningú, perquè quan busquen l’amor, no la volen intel·ligent, la volen verge.

  - No sé que em passa, m’he enamorat de l’Elena. Estic molt bé amb ella. Em fa feliç!!!

  - No és normal. Amb els homes tan ben plantats que hi ha!!

  A l’empresa de fabricacions Sorolla SA hi treballen quatre-centes persones. Tres cents cinquanta son dones. La direcció està formada per L’Ernest, El Pere i el Damià.
  De càrrecs entremitjos En Joan, El Pau i El Miquel.
  Ah! i la Maria. Aquesta és una mica arribista, alguna cosa haurà fet per haver escalat. Diuen que si hi ha posat bé.  - Nena!!! Renta els plats!!
  - Perquè no ho fa el Pere?
  - Ell és un noi.
  - Els nens no ploren
  - Es que estic trist.
  - L’Ester fa vint anys que treballa i no ha pujat mai de categoria. El Jordi fa dos mesos i ja l’han fet encarregat.

  - El meu home m’ajuda molt : va a comprar el pa cada dia i baixa les escombraries. Em va molt bé, perquè malgrat que arriba molt cansat, no deixa de fer aquetes tasques. Jo faig tot el demés. Es qüestió d’organitzar-me, quan arribo a casa a les set de la tarda de la feina. • RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S
  Atlantis | 10/03/2023 a les 09:21
  (Millor així amb numeració)

  sentit per aquí i per allà.


  .1- A casa vivim dotze persones.. La mare no treballa.

  2- Voldria estudiar matemàtiques.
  - Matemàtiques? Hi ha estudis més femenins: mestra, infermera, assistent social, pedagogia, psicologia, puericultora...
  - Tot lligat al rol de ser mare. Lligat a l’amor. És que les dones no som prou intel·ligents?

  3.-Jo et vull maca només per a mi, perquè t’estimo.

  4.-- És una fresca va amb tots els homes que se li posen a davant.
  - Com els homes...
  - És molt diferent, la dona ha de tenir una mica més de decència. Pitjor per ella, no la voldrà ningú, perquè quan busquen l’amor, no la volen intel·ligent, la volen verge.
  5.-- No sé que em passa, m’he enamorat de l’Elena. Estic molt bé amb ella. Em fa feliç!!!
  - No és normal. Amb els homes tan ben plantats que hi ha!!

  6.-A l’empresa de fabricacions Sorolla SA hi treballen quatre-centes persones. Tres cents cinquanta son dones. La direcció està formada per L’Ernest, El Pere i el Damià.
  De càrrecs entremitjos En Joan, El Pau i El Miquel.
  Ah! i la Maria. Aquesta és una mica arribista, alguna cosa haurà fet per haver escalat. Diuen que si hi ha posat bé.

  7.-- Nena!!! Renta els plats!!
  - Perquè no ho fa el Pere?
  - Ell és un noi.
  - Els nens no ploren
  - Es que estic trist.

  8.-- L’Ester fa vint anys que treballa i no ha pujat mai de categoria. El Jordi fa dos mesos i ja l’han fet encarregat.

  9.- - El meu home m’ajuda molt : va a comprar el pa cada dia i baixa les escombraries. Em va molt bé, perquè malgrat que arriba molt cansat, no deixa de fer aquetes tasques. Jo faig tot el demés. Es qüestió d’organitzar-me, quan arribo a casa a les set de la tarda de la feina.

  10.- Durant la guerra civil, els homes eren al front i les dones assumint totes les responsabilitats
  La Secció femenina es va encarregar de tornar a la dona el paper que li correspon, donar amor : ser esposa i mare
 • RE: RepteClàssic DCCXLV (745) DONES (és aquest)S
  Carles Girós Mascaró | 10/03/2023 a les 13:17
  Sempre havia sigut una dona sencera, però l'havien fet sentir com una mitja persona. Li van prendre les ales, li van dir que era inútil, lletja i ximple. Sortia al carrer i sentia el pes de no ser qui en realitat era; intentava expressar-se i de la seva boca sortien sons, però no parlava. Li van dir que era poc femenina, que les coses sempre havien funcionat d'aquella forma. Li van privar de l'art, ciència, filosofia, esport, vida i mort d'altres dones. Van intentar tapar-li la realitat pensant que mancava d'intel·ligència, però va trobar la poesia i la poesia la va salvar. A la poesia va retrobar l'amor, va retrobar la seva veu, va retrobar els seus pensaments, va retrobar el seu cos, es va retrobar les seves ales de transparents plomes i va volar fins a la persona que mereixia i volia ser.
  Ara ja ha escrit bastants poemes amb els quals ha fet brollar ales a altres persones. No és rancorosa, tot en ella és paciència, força i fe.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.