CONTE DE NADAL?

Un relat de: Jacques Fiston
CONTE DE NADAL?
L’Antonio va seure al banc i va mirar el cel. Les estrelles brillaven amb intensitat. La nit seria freda. La llunyana música nadalenca que arribava de vés a saber on, li va despertar vells records. Aquelles celebracions a casa dels avis, l’olor del brou, el sabor dels galets, l’olor de la molsa del pessebre, la gresca de cap d’any, els nervis de la nit de reis... Tot allò ja era història.
L’Antonio va perdre la feina, ara fa quatre anys. “Miri, la crisi... ens sap molt greu perquè vostè sempre ha estat un bon operari, però veurà... la situació ens obliga a fer ajustos i ja sap...” Allò va ser un cop dur, però pensava que se’n sortiria. A l’empresa li havien donat una carta de recomanació. “Segur que trobaré feina” es repetia, “Això només és un sotrac”, però els mesos passaven, i les possibilitats de trobar alguna cosa s’esvaïen. A casa el mal humor va arribar a punts insostenibles. “Ets un inútil i un calçases!” La dona el va deixar i mai més en va tornar a saber res d’ella. Un altre sotrac. Poc després se li van acabar les prestacions que rebia de l’estat i malgrat presentar totes les sol•licituds possibles a tots els estaments, no va aconseguir cap ajut. Quan li va arribar la notificació de desnonament per impagament del lloguer, el mon li va caure al damunt. El cor se li encongia cada vegada que recordava la primera vegada que, amb les dents serrades, el cap cot i llàgrimes als ulls, va allargar la ma per demanar caritat.
L’Antonio va agafar l’envàs de tetrabric i va fer un glop. Era l’únic amic que li quedava i que li donava una mica d’escalfor. Va mirar el cel. Les estrelles brillaven amb intensitat. La nit seria freda. Massa freda.

Jacques Fiston
Nadal 2012

Comentaris

 • Magnífic[Ofensiu]
  PERLA DE VELLUT | 05-12-2018 | Valoració: 10

  M'ha agradat molt llegir aquest poema, que té una bona disposició, però,.... serà conte de Nadal? Molt bo i amb molta foça d'humanitat.
  Una salutació...
  Perla de Vellut

 • Dickens trobaria massa teca al món actual...[Ofensiu]
  Mena Guiga | 25-12-2012

  ...i enrere quedaria la petita venedora de llumins i una munió de personatges immersos en la misèria.

  Han arribat les vaques flaques del somni del faraó que Moisès va interpretar.

  Cal, però, amb imaginació i humor (dir és una cosa!), avançar. Tot plegat una malparida putada...i, no obstant, els canvis són per a alguna cosa.

  Només espero que el teu relat no sigui autobiogràfic.
  I que, per desfogar-se, el món de RELATS és una teràpia eficient. Jo planejaria escanyar el jefe (potser és bona persona?) o, millor, buscaria una goma d'aquelles que esborra gent amb sous vitalicis i ganes de viure massa bé a costa dels altres...

  És un Nadal de lluita.

  Mena

 • Et falta la meitat del CONTE DE NADAL[Ofensiu]
  Antonio Mora Vergés | 24-12-2012 | Valoració: 10

  ... sent un passos, per la cadència intueix que es tracta d’una persona gran, és una avia que el convida a sopar i dormir a casa seva. Ells fills aquest any vindran – viuen lluny – i la dona vol tenir companyia,....

  M’agrada la teva ‘crònica social’ però els contes de NADAL, OBLIGATORIAMENT han de tenir un final feliç.

  Si n’hi troben un, ens agradarà rebre’l i publicar-lo al NADAL DE CONTE a guimera.info

  tribuna@guimera.info

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: