Detall intervenció

Comentaris i veredicte del Repte A Pagés

Intervenció de: allan lee | 30-10-2022

Gràcies a tots els participants. He tingut la agradable sorpresa de trobar-me uns relats que tenen, cadascun, veu pròpia. He gaudit molt en llegir-los. Aquí van els meus comentaris.

La Julieta-Kefas
Un diàleg-monóleg que ens explica el món d'un poble, les coses petites que son tan grans. Una veu basta per endinsar-nos en els records de vius i morts. Es llegeix ágilment, el qué demostra la perícia de l'autor. El detall del llorer, símbol en les nostres cases de la pagesia, li dona el punt d'amargor que la veu - una dona de poble de tota la vida, que embasta records sense un sentiment real de pèrdua - no té. Moltes gràcies per aquesta mostra del teu art, Kefas.

Masovers del Collsacabra- Joan Colom
Un domini del tempo que envejo, Joan. També el léxic. El salpasser, el brandar, ser missaire...tot això ho estem perdent, i m'agrada llegir-ho, veure que autors com tu cultiven aquest llegat de temps no tan antics. Tot el que s'explica és a pagés. Els masovers podien sofrir el mal temps i també robatoris, guerres i amos pitjors que males anyades. El final, que és continuació natural de tot el relat, sorprén; és com despertar de cop i veure que la llum de tarda es torna més ombrívola encara...felicitats per un relat magnífic.

Vespre- Lisboa
Com ha pogut passar? es pregunta el nostre protagonista mentre davant dels ulls li passa la vida i la llum. He llegit aquest relat amb un sentiment de tristesa, no d'amargura, perqué bàsicament, per molt relat que sigui, la poesia hi plana en cada paraula. No era fonoll, era llorer. La tendresa que traspua aquesta imatge de l'home i l'animal m'ha fet emocionar. Deu ser que jo també estimo les bestioles. Ets un autor especial, sembla que amaguis més del que mostres. Gràcies per participar, malgrat l'infusió no acceptada.

Sense títol- Prou bé
Sí, aquest m'ha emocionat fins al moll de l'os. Deu ser que he llegit i escoltat i fins viscut, quan era molt petita, algunes d'aquestes coses que tant bé saps explicar. Les dones de pagés, les mestresses, sempre amb la feina sobre seu, com una llosa; i la solitud, el fred a l'hivern, el cansament de matinada...Prou bé, és un relat que sembla escrit des de l'ànima. Et felicito de tot cor.

Un agradós perfum- Terriche T
Un conte de fantasia dins un bosc del nostre país petit, un conte de fades i d'esperits...uau, he gaudit de llegir-lo. Talment com si ho estigués vivint. La tornada a la realitat és una tornada a la vida i a la vall de penes humanes, però, quina llum té tot el relat! El final és un joiell menut i resplendent. Potser no és un relat ben bé pagés, però t'agraeixo que l'hagis posat aquí. Moltes gràcies per la teva màgia.

Jaume- Jaume Balcells
Jo també he capturat peixos- malgrat fa uns anys ja era prohibit- d'aquesta manera, en un toll de riu. Remarcable la precisió, no em sobra ni una paraula, totes es necessiten per forjar la trama ue,com el Jaume, basteix a banda i banda de la corrent. El gust de terra! I tant! Les carpes sobretot. Aquestes que la dona de´n Jaume sabrà salar i aprofitar com un bé de Déu. Escrius impecablement, Jaume. Felicitats i moltes gràcies per participar.

Aleshores- El silenci i l'insòlit

"Però quin plaer també veure l’insòlit quan succeïa: portar la mula ben suada a abeurar, tallar el brot de raïm amb les tisores de molla, espampolar, veure ferrar el mul guit, fabricar la bota, picar el ferro roent. I quelcom misteriós desconegut amb els gossos amb cara de babau enganxats després de catxar tal com dos somnàmbuls en cerca d’un llit per separat, però encara units. Misteriós i terrorífic com l’olor de la sang en la matança del porc rebel·lant-se contra del seu destí."

Cito un tros del teu relat- potser en podriem dir memóries, pàgines viscudes...que m'emociona especialment. Ets un grau autor que encara busques la teva Gran Obra? No ho sé. Només dir que una obra sargida amb línies com aquestes seria una gran, molt Gran obra literária. Gràcies per participar.









La cosa és que he estat dubtant entre dos contes. No us dirè quin és l'altre...no seria amable.


Qui guanya aquest Repte avui és Prou bé per un relat Sense títol i que m'ha tocat l'ànima amb els dits.

Tot teu el seguent, Prou bé.

allan


Respostes

  • RE: Comentaris i veredicte del Repte A Pagés
    Joan Colom | 30/10/2022 a les 18:52
    Gràcies per els teus dubtes metafísics i pels teus comentaris encoratjadors, Allan.

    Enhorabona pel teu relat, Prou bé. A veure si t'afanyes a convocar el Repte Clàssic DCCXXXII, i així aprofitarem aquest pont de Tots Sants per treballar-hi de valent.
  • RE: Comentaris i veredicte del Repte A Pagés
    Prou bé | 30/10/2022 a les 20:03
    No saps l'alegria que m'has donat en veure que el que volia reflectir ha quedat palès: la dona pagesa, amb la seva vida senzilla, però puntal de la casa! Ho has explicat molt bé en el comentari.
    Ara faré una cosa que no faig mai i es demanar-te que llegeixis el relat complet que he enviat a publicar. Jo el trobo més rodó. Això de les 300 paraules sempre em semblen poques.
    També vull felicitar els altres participants. Mai m'hauria pensat guanyar jo, filla i ciutadana de Barcelona molts anys, quan vaig llegir els vostres relats.

    Joan ja em poso a pensar però no ens apressis tant!
    Amb total cordialitat
  • RE: Comentaris i veredicte del Repte A Pagés
    aleshores | 30/10/2022 a les 22:19
    Felicitats a l guanyadora, però també a la resta de participants. Ara m’ho he llegit tot i tots estan molt bé, segons el meu punt de vista. Aprofito per dir: campana i llorer, que amb les presses no els he posat. Però igualment el que es per mi, no hagués guanyat, tots estan molt ben escrits. Allan ha tingut força feina.
  • RE: Comentaris i veredicte del Repte A Pagés
    lisboa | 31/10/2022 a les 09:27
    Felicitats a la guanyadora i maleït sigui el fonoll i la mare que el va parir!, només un pija pins com jo pot confondre fonoll i llorer! Gràcies pels comentaris allan, estic content que t'hagi agradat. Records al Roc.
  • RE: Comentaris i veredicte del Repte A Pagés
    Atlantis | 31/10/2022 a les 10:28
    Hagués volgut participar en el repte, perquè és interessant i perquè m'hagués agradat rebre la crítica d'Allan, autora que admiro per tal com escriu i que enyorava no poder llegir res d'ella últimament. Però per diverses raons no ho he fet: soc molt urbanita, sé poc del món de pagès. Aquests últims dies vaig una mica atrafegada amb esdeveniments nous a la meva vida, i també hi ha una dosi de mandra i poca inspiració.
    Però els he anat seguint i tots m'han semblat fantàstics, tan pel lèxic com per l'estructura dels relats. Per això us volia felicitar a tots i especialment a la guanyadora
    pel seu relat tan acurat en el dia a dia d'una dona de pagès.

    Enhorabona als participants i també a Allan pels seus comentaris.
  • RE: Comentaris i veredicte del Repte A Pagés
    kefas | 31/10/2022 a les 10:53
    Allan, em complau que hagis llegit el que he volgut escriure. En un món d'urbanites, el coneixement de les costums i l'esperit de pagès és escàs. Des de ciutat es veu el món rural com un zoològic d'éssers engabiats i queixosos per haver de viure en un estat de perpètua incertesa. Desconeixen l'orgull pel sentit d'autenticitat de la persona que viu de peus a terra. I el despreci, que poques vegades mostren, per la falsetat i manca de consistència del món urbà. A pagès, la mort i el sofriment forma part, amb naturalitat, de la vida. Els urbanites de despatx, que no l'entenen, amb els seus prejudicis i manies compulsives estan destruint l'únic racó d'autenticitat que ens queda.
  • RE: Comentaris i veredicte del Repte A Pagés
    TerricheT | 02/11/2022 a les 09:54
    Gràcies per les teves paraules lluminoses, Allan! Volia participar amb alguna cosa diferent, i ja saps com m'agrada la fantasia i la mitologia, així que he agafat la meva molsosa i apa, a fer-la voltar per pagès, ni que sigui boscà.
    HF

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.