Detall intervenció

UNA BRUIXA EN TEMPS DE CRISI

Intervenció de: Copdegarrotix | 08-11-2012

La Dècima era bruixa de conte de fades professional. Cobrava per pàgines.

Sortia cara, però era molt bona en la seva feina. Tot i que per ser-ho, és clar, la Dècima havia de ser dolenta dolentíssima.

La veritat és que era un ésser ben poc tractable. Es representava a sí mateixa perquè tots els representants que havien gosat treballar amb ella n’havien sortit escaldats. Amb els escriptors, però, era diferent. Als escriptors se’ls escoltava, i els entenia al moment. Es convertia exactament en la bruixa que volien que fos o, en alguns casos, en una encara millor. No tenia cap problema en perpetrar les barbaritats més atroces, i al seu currículum hi constaven nens cuits al forn, primogènits segrestats, xantatges reials... De fet, estava especialitzada en monarquies, i tenia molt d’èxit turmentant princesetes.

Guardava, al calaix de la tauleta de nit, un retrat en sèpia que li recordava aquells dies gloriosos. El va fer un il·lustrador especialment talentós, però va ser descartat en l’edició final del conte. “Massa tenebrós”, van dir. Era un primer pla, molt realista, del rostre de la Dècima somrient a una poma. Les nits que se sentia especialment nostàlgica, seia al llit i se’l mirava llargament. Quin gran encert, allò de la poma! Va ser idea seva. L’escriptor volia un plàtan.

Però els temps canvien, i darrerament a la Dècima li era difícil trobar feina. Els nens ja no eren com els d’abans: els d’ara tenien la pell molt fina i no hi havia lloc, als seus contes plens de consciència social i ecològica, per a una bruixa tan políticament incorrecta com ella. Li van donar un premi honorífic per la seva carrera i la Dècima va sentir-se arraconada com un actor de cine mut. I quan ja creia que no li quedava més que viure de la beneficència, Joanne Rowling va començar a pensar el primer Harry Potter.

A la Dècima li va oferir un personatge secundari, però amb molta presència a la història. Tenia, a més, molts matisos que podien resultar atractius d’interpretar a algú amb la seva experiència. Però sobretot, li va semblar a la Dècima, aquell personatge que li proposaven tenia una gran pega: no feia maldats.

La Dècima, avesada a executar màgies negres, es va sentir insegura. A més, volien que fes servir una vareta màgica (era un detall important) i ella no n’havia fet servir mai. Va exposar les seves reserves a l’escriptora, i aquesta, lluny de conformar-se amb les objeccions, li va suggerir un curs de reciclatge al mateix Hogwarts. Però la Dècima se sentia vella, i li semblava que, a aquestes alçades, no estava per posar-se a aprendre elixirs i encanteris nous.

Al final no es van posar d’acord. La Dècima mai va imaginar que se n’hauria de penedir tant: el personatge que li havien ofert es va mantenir durant tota la saga. 7 volums! I veient el gruix de cadascun d’ells... L’esforç s’hauria vist recompensat amb una acomodada (i creia que merescuda) jubilació. Just la que ara trobava a faltar.

Va arribar un dia que es va veure en la misèria. Passava gana, pidolava, remugava més que mai i els veïns l’odiaven amb renovades energies. S’ha de dir que fins feia relativament poc la Dècima no n’havia tingut, de veïns. Abans vivia a deu confortables minuts a peu del poble, però ara fa uns anys al voltant de la seva barraca envoltada de bosquet va sorgir, com els bolets, tota una colònia de casetes unifamiliars adossades.
I amb l’aparició dels veïns es va acabar la vida tranquil·la de la Dècima.
Adéu als vols nocturns sobre l’escombra.
Adéu a les pocions pudents i/o explosives.
Adéu a les danses nua a la llum de la lluna i a les invocacions a la llum de la foguera.
Adéu a tot allò que la feia bruixa de conta de fades. Bruixa, al cap i a la fi, de les “de sempre”.

I així va ser com, cansada de ser una estampa passada de moda, la Dècima va intentar acabar amb el seu infortuni. Va consultar tots els seus llibres i va exhortar tots els esperits que coneixia.

Si hagués estudiat, la Dècima hauria sabut que és molt poc recomanable intentar encanteris que afavoreixin la pròpia situació. I menys encara si es fa en termes tan poc concrets com ara “vull ser una bruixa de les d’ara”.
Però la Dècima mai va anar a Hogwarts, i aquesta lliçó l’ha hagut d’aprendre pel mètode empíric, com totes les altres. Però sobre les pròpies carns els errors són molt cars de pagar.

Perquè és així, víctima de la seva pròpia màgia, que la Dècima ha acabat treballant per un sou irrisori omplint la franja de l’horari intempestiu d’una cadena privada de televisió local. Cada matinada es planta davant la càmera i llueix el seu millor somriure benèvol (el mateix que paga en còmodes terminis a una clínica franquiciada) fins que tota la musculatura de la cara li queda encarcarada. Els seus dits, retorçats per l’artritis, remenen les cartes i les disposen en combinacions capricioses. I llavors reinventa les quatre frases ambigües de torn i acomiada ràpid la trucada abans l’interlocutor no pugui replicar-li que s’equivoca del tot.

Després de cada jornada torna a aquest minúscul pis d’extraradi que ara li fa de casa i on no fa altra cosa que buscar la fórmula que revertirà l’encanteri i canviarà la seva sort. A cada fracàs les seves passes són més arrossegades. No són només els galindons i els ulls de poll que la maten. És el pes dels còdols que arrossega la seva ànima.


Respostes

  • EXTENSIÓ sí, no ha de passar de 1111 però no ha de ser menor a 555, eh?
    Mena Guiga | 04/11/2012 a les 10:30
  • Èrcia i Ruf (fora de concurs, les bruixes no poden presentar-s'hi)
    Mena Guiga | 04/11/2012 a les 22:56
    Estava assseguda davant la llar de foc amb poc foc, els tions quasi consumits.
    Hauria hagut de començar a sentir fred.
    Però no el sentia.
    Mirava el color calent de les flames sense mirar-les.
    A vegades es mira per inèrcia i hi ha qui viu per inèrcia. Li estava passant una mica i ni ho pensava, la bruixa.
    Es deia Èrcia (sense haver tingut mai res a veure amb 'inèrcia', no obstant).

    Que el gat s'hagués mort era greu, sí. Dolorós. Fiblaire. Per udolar i cridar nits senceres.

    Que el bosc s'hagués cremat era terrible, sí. Horrorós. Esgarrifós. Per plorar llàgrimes que no tenia ni temps d'anar creant.

    Que la ciutat creixés i fos a tocar era una putada.
    Que ...
    Que...
    Que...

    Va enfosquir i ni l'escombra, que li feia amorosos copets a l'esquena per tal que la tragués a passejar, no aconseguia res de la bruixa. L'Èrcia tenia un QUE amb punts suspensius al cervell, un QUE gegant, descomunal, desorbitat, esfereïdor...la bruixa no podia aguantar el pes del QUE i el QUE reia abominablement perquè guanyava la partida, guanyava, partia en canal qualsevol força. Un QUE d'acció malparida, l'únic tipus capaç d'aconseguir l'efecte bruixa tocada i enfonsada.

    El QUE s'estava enquistant i passaria a la fase anquilosament ben aviat.


    En Ruf havia sortit a pasturar les dues cabres. Les duria prop d'un rierol on creixia herba lluent i mengívola, en aquella zona que no havia patit l'incendi.
    Les bèsties, la Cata i la Cota, amb aquells ulls de boges, l'enrigolaven. Sovint les dibuixava en un quadernet i fins i tot, si s'inspirava (no li costava gaire) n'escrivia històries.

    En arribar a lloc, mentre els animals s'atipaven, el nen s'estava al codolar, allà tocant. Li agradava resseguir la rodonesa del treball de les aigües sobre les pedres. Somreia. Feia molt bon dia, el cel nítid i l'element líquid també. S'hi va emmirallar i...quin ensurt! Darrere seu hi havia una bruixa!

    L'Èrcia estava palplantada al marge del rierol. Hi havia anat empesa per la inèrcia del cada dia? En Ruf, que primer s'havia apartat espantat amb ganes de fugir, la contemplava. Una dona de cabells ressecs i llargs fins a mitges cames, abillada tota amb parracs lilosos foscos amb cosits i recosits, un nas llarg de tafanera, una barbeta amb pèls punxeguts, barret com el cucurutxu d'un gelat, i uns ulls profunds i quasi negres, molt lluents entre arrugues i berrugues.

    Els ulls parlaven.

    I Ruf es va acostar a la bruixa.

    I va cridar la Cata i la Cota. Un xiulet ximplet i cabres preparades.
    Amb aquell senyal va començar el show.
    En Ruf, en veu alta, llegia els seus relats i les cabres interpretaven tots els personatges. Feia molt temps que assajaven i de debò que allò era un espectacle digne de ser vist, per inverossímil, original i...divertit!

    Sentits de la vista i l'oïda de la bruixa no van poder evitar estar al cas, de cop, d'allò. No podia ser d'altra manera... no s'hi van poder resistir!

    Quan ella va esclafir a riure, el QUE va trontollar. Perillosament. S'enfondrava.
    Quan ella va tornar a riure, el QUE perdia lletres...quedava la E.
    Quan ella va picar de mans, la E es va fondre ben fosa, ben fosa.

    No tothom sap liquidar depressions de bruixa amagades sota solituds encobertes. Poca broma.
    En Ruf ho va poder fer.

    L'Èrcia, agraïda, agraïdíssima, amb el rostre il·luminat, va convidar-lo a berenar.
    Va moure els dits de la mà dreta i va recitar uns mots incomprensibles (com pertocava). Va aparèixer del no-res una safata amb sèpia a la planxa amb all i fonoll.

    Aquell nen no havia mai menjat res de l'oceà. A casa seva passaven misèria i només menjaven patata i col i col i patata. I ,és clar, va trobar aquella menja deliciosa...ummmm....

    I la bona bruixa va regalar-li que cada dijous repetiria. Li va donar una cassola màgica i sempre que volgués podria disposar d'aquell plat gustós. La seva família i ell. Fins i tot , si volia, podia vendre'n i fer calerons. Cap pega.

    No la va veure mai més, aquella bruixa.
    La ciutat va avançar i la cabana on havia viscut va morir.
    El bosc es va quedar petit, petit, el rierol es va assecar.
    El bosc ja no arribava ni a jardinet cuidat.

    I és que els anys van passar. Per a tothom.
    La bruixa té gat, i cabana, i bosc i no té cap QUE.
    En Ruf té un restaurant amb menú de plat únic. Així va sobreviure en morir els pares de tifus i les cabres ser-li robades i violades.

    Quan s'inspira (encara pot!) escriu. I ha escrit aquest relat ...i pretén que jo li arregli????

    Mena (ara es pensaran que sóc mecànica!)
  • Bruna bruixa burillosa (no concurso, només gaudeixo assajant relat )
    Tanganika | 06/11/2012 a les 23:55
    Havia socarrimat totes les muntanyes tenebroses, tant la part obaga com la part solana, la bruixa fumaire fumadora fumosa. El seu nom era gris, com el seu dentam escàs, com la seva pell que semblava paper brut de calcar, com els seus cabells on les canes ja dominaven, com els parracs amb què anava malguarnida -com pertocava-, com casa seva, aquell castell atrotinat i ridícul mig enderrocat i farcit de rates, teranyines, fantasmes, ànimes en pena i penes animades, etcètera.

    I li deien Bruna?
    Com gosaven, com?
    Només pensar-no i li creixien els dits de les mans i les ungles se li feien llargues i esmolades i podia esgarrapar els cervells dels qui ho deien. I ho feia.

    Als llogarets més propers ningú hi tocava, posseïdors de cervells esgarrinxats per unglam de la Bruna...no, no he dit res! (amb el cervell així no podria escriure eròtica!) (o sí i millor?).

    Allà mig maig, per allò de ni fred ni calor (quina estupidesa!), unes amigues van anar a visitar-la. Li portaven herbes fumívoles d'altres terres del planeta i del no planeta. Hi anaven, és clar, amb al intenció de fer mal. O no serien bruixes, serien Menes o Tanganikes, posem per cas.

    Van esperar que la tarda es tornés de color sépia (color d'èxtasi per a una bruixa en zel) per invocar el bruixot del Còdol, el de la gran cosa incorporada. Uhm...

    La no-Bruna va caure de la cadira corcada on seia fumant i traient fum per les orellles, els orificis nasals, la boca i l'ull del cul. Aquell ésser la va afectar!

    Les altres reien mofetes i burletes mentre la bruixa i el bruixot eren al catre enmig d'un núvol de pols i àcars de mil espècies que patien una moguda colossal inesperada. Els matalassos van quedar plans com un segell quan la parella va haver acabat. Aleshores ell es va esvanir.

    Quin panxó de riure no es van fer les altres bruixes!
    Es van treure les disfresses.
    Eren bones fades d'aspecte entre Barbie i Heidi. Innocents i sexies, malparidetes i llestes. Amb arts úniques havien enredat el desaparegut fent-li creure que si es tirava aquella boja desgraciada....farien un ménage amb ell digne de recordar quan ets al llit de mort. I mira, no. El resultat era la desaparició i això passa quan fertilitzes una bruixa que no es deixa dir el nom que li pertoca. Només en casos així (per donar i per vendre, d'altra banda).

    Un cop va haver infantat, després d'una gestació de mil cent onze dies amb dolors horribles en pleniluni, la bruixa va finar. Es va obrir tant que es va dessagnar. La nova criatura era una sirena de font d'aigua amb clor.

    Sí senyor.
    Havien fet bé la feina.
    Tot seguit guaririen la bona gent de les masies...si tenien bé el cervell i l'ànima hi feia joc...encara muntarien el puticlub que mancava en aquella zona.

    I conte contat, i aquell local ja està montat.


    TGNK
  • UNA BRUIXA EN TEMPS DE CRISI
    Copdegarrotix | 08/11/2012 a les 22:30
    La Dècima era bruixa de conte de fades professional. Cobrava per pàgines.

    Sortia cara, però era molt bona en la seva feina. Tot i que per ser-ho, és clar, la Dècima havia de ser dolenta dolentíssima.

    La veritat és que era un ésser ben poc tractable. Es representava a sí mateixa perquè tots els representants que havien gosat treballar amb ella n’havien sortit escaldats. Amb els escriptors, però, era diferent. Als escriptors se’ls escoltava, i els entenia al moment. Es convertia exactament en la bruixa que volien que fos o, en alguns casos, en una encara millor. No tenia cap problema en perpetrar les barbaritats més atroces, i al seu currículum hi constaven nens cuits al forn, primogènits segrestats, xantatges reials... De fet, estava especialitzada en monarquies, i tenia molt d’èxit turmentant princesetes.

    Guardava, al calaix de la tauleta de nit, un retrat en sèpia que li recordava aquells dies gloriosos. El va fer un il·lustrador especialment talentós, però va ser descartat en l’edició final del conte. “Massa tenebrós”, van dir. Era un primer pla, molt realista, del rostre de la Dècima somrient a una poma. Les nits que se sentia especialment nostàlgica, seia al llit i se’l mirava llargament. Quin gran encert, allò de la poma! Va ser idea seva. L’escriptor volia un plàtan.

    Però els temps canvien, i darrerament a la Dècima li era difícil trobar feina. Els nens ja no eren com els d’abans: els d’ara tenien la pell molt fina i no hi havia lloc, als seus contes plens de consciència social i ecològica, per a una bruixa tan políticament incorrecta com ella. Li van donar un premi honorífic per la seva carrera i la Dècima va sentir-se arraconada com un actor de cine mut. I quan ja creia que no li quedava més que viure de la beneficència, Joanne Rowling va començar a pensar el primer Harry Potter.

    A la Dècima li va oferir un personatge secundari, però amb molta presència a la història. Tenia, a més, molts matisos que podien resultar atractius d’interpretar a algú amb la seva experiència. Però sobretot, li va semblar a la Dècima, aquell personatge que li proposaven tenia una gran pega: no feia maldats.

    La Dècima, avesada a executar màgies negres, es va sentir insegura. A més, volien que fes servir una vareta màgica (era un detall important) i ella no n’havia fet servir mai. Va exposar les seves reserves a l’escriptora, i aquesta, lluny de conformar-se amb les objeccions, li va suggerir un curs de reciclatge al mateix Hogwarts. Però la Dècima se sentia vella, i li semblava que, a aquestes alçades, no estava per posar-se a aprendre elixirs i encanteris nous.

    Al final no es van posar d’acord. La Dècima mai va imaginar que se n’hauria de penedir tant: el personatge que li havien ofert es va mantenir durant tota la saga. 7 volums! I veient el gruix de cadascun d’ells... L’esforç s’hauria vist recompensat amb una acomodada (i creia que merescuda) jubilació. Just la que ara trobava a faltar.

    Va arribar un dia que es va veure en la misèria. Passava gana, pidolava, remugava més que mai i els veïns l’odiaven amb renovades energies. S’ha de dir que fins feia relativament poc la Dècima no n’havia tingut, de veïns. Abans vivia a deu confortables minuts a peu del poble, però ara fa uns anys al voltant de la seva barraca envoltada de bosquet va sorgir, com els bolets, tota una colònia de casetes unifamiliars adossades.
    I amb l’aparició dels veïns es va acabar la vida tranquil·la de la Dècima.
    Adéu als vols nocturns sobre l’escombra.
    Adéu a les pocions pudents i/o explosives.
    Adéu a les danses nua a la llum de la lluna i a les invocacions a la llum de la foguera.
    Adéu a tot allò que la feia bruixa de conta de fades. Bruixa, al cap i a la fi, de les “de sempre”.

    I així va ser com, cansada de ser una estampa passada de moda, la Dècima va intentar acabar amb el seu infortuni. Va consultar tots els seus llibres i va exhortar tots els esperits que coneixia.

    Si hagués estudiat, la Dècima hauria sabut que és molt poc recomanable intentar encanteris que afavoreixin la pròpia situació. I menys encara si es fa en termes tan poc concrets com ara “vull ser una bruixa de les d’ara”.
    Però la Dècima mai va anar a Hogwarts, i aquesta lliçó l’ha hagut d’aprendre pel mètode empíric, com totes les altres. Però sobre les pròpies carns els errors són molt cars de pagar.

    Perquè és així, víctima de la seva pròpia màgia, que la Dècima ha acabat treballant per un sou irrisori omplint la franja de l’horari intempestiu d’una cadena privada de televisió local. Cada matinada es planta davant la càmera i llueix el seu millor somriure benèvol (el mateix que paga en còmodes terminis a una clínica franquiciada) fins que tota la musculatura de la cara li queda encarcarada. Els seus dits, retorçats per l’artritis, remenen les cartes i les disposen en combinacions capricioses. I llavors reinventa les quatre frases ambigües de torn i acomiada ràpid la trucada abans l’interlocutor no pugui replicar-li que s’equivoca del tot.

    Després de cada jornada torna a aquest minúscul pis d’extraradi que ara li fa de casa i on no fa altra cosa que buscar la fórmula que revertirà l’encanteri i canviarà la seva sort. A cada fracàs les seves passes són més arrossegades. No són només els galindons i els ulls de poll que la maten. És el pes dels còdols que arrossega la seva ànima.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.