Detall intervenció

prejudicis, àtoms?¿?

Intervenció de: joan-arcaic | 03-07-2007


je.............
paradoxa..........
si la evolució existeix (i jo crec que sí) em d'admetre que som com som per que això ens a servit durant l'evolució (un tigre té rayes negres i urpes per que evolutivament li han funcionat). així doncs ¿el racisme i la xenofobia no serán continguts que han servit a la nostre evolució?¿

segona........
Einstein, tot i ser molt llest, no creia en els forats negres (que la seva famosa formula metamàtica predien) ni tampoc creia en la física quàntica ("Déu no juga als daus!"..........doncs, sí, sí que hi juga i ademés sembla que és un ludopata total)........


Respostes

  • RE: Frase curiosa i migdiera ;)
    OhCapità | 03/07/2007 a les 14:46

    mmm, ... hola Àfrika!!!

    i encara continua igual!!!

    un bes suau per vós!

    OhCapità.
  • em sonavaa, però és gran :)
    AnNna | 03/07/2007 a les 14:47

    oixx em sembla que vaig al sofà a desintegrar una mica la son...
    • prejudicis, àtoms?¿?
      joan-arcaic | 03/07/2007 a les 15:01

      je.............
      paradoxa..........
      si la evolució existeix (i jo crec que sí) em d'admetre que som com som per que això ens a servit durant l'evolució (un tigre té rayes negres i urpes per que evolutivament li han funcionat). així doncs ¿el racisme i la xenofobia no serán continguts que han servit a la nostre evolució?¿

      segona........
      Einstein, tot i ser molt llest, no creia en els forats negres (que la seva famosa formula metamàtica predien) ni tampoc creia en la física quàntica ("Déu no juga als daus!"..........doncs, sí, sí que hi juga i ademés sembla que és un ludopata total)........
      • RE: prejudicis, àtoms?¿?
        Leela | 03/07/2007 a les 15:52

        bona la reflexió migdiadera...

        no tot del que 'som com som' és perquè ens serveixi. Seguim mantenint l'apèndix quan aparentment no ens serveix per res.
        La selecció natural fa que algunes caràcters es seleccionin en un context determinat, però a l'hora altres caràcters poden mantenir-se perquè simplement en aquell moment no es veuen pressionats per a ser seleccionats.
        El racisme i la xenofòbia no són trets genètics sinó més aviat 'culturals' i no tinc tan clar que l'evolució cultural funcioni de la mateixa manera que la 'genètica' (és a dir, a l'estil del tigre que comentes)...
        però bé, imagino que això tu també ho penses i la teva pregunta anava més a 'provocar' una reflexió, no?

        Nils Bohr, tot i ser també molt llest, tenia una ferradura a la porta de casa seva perquè li duia bona sort (jo no hi veig la contradicció però...). Al meu parer una cosa són les creences i l'altra els coneixements que tenim justificats. Entre aquests dos tipus de creences es poden establir moltes posicions: des del supercientífic amb creences religioses al dogmàtic que només creu en el que veu...
        Creure no és el mateix que estar justificat (en una teoria científica), per tant tenir creences del tipus que sigui no es contradiu amb fer les teories científiques més punteres, al meu parer.
        La coherència sobre les nostres pròpies creences és una cosa molt íntima...

        Perdona per la parrafada, és que m'ha semblat molt interessant el que has dit joan_arcaic...






        • Fa bastanta por
          qwark | 03/07/2007 a les 17:21

          Al s.XXI es dedicaran a desintegrar quarks? No es pot anar tranquil pel món.

          Pel que fa als prejudicis, si ho penseu una mica no són tals en la majoria dels casos. Sempre jutgem amb la informació que tenim en cada moment i aquesta sempre surt d'algun lloc. Òbviament és impossible (almenys per als humans corrents) tenir tota la informació i, per tant, arribar a una certesa absoluta.
          • RE: Fa bastanta por
            Leela | 03/07/2007 a les 17:35

            Al s.XXI es dedicaran a desintegrar quarks? No es pot anar tranquil pel món.

            :-)))) tranquil, sembla ser que desintegren quarks però no 'qwarks' hahahaha

            Estic d'acord que és impossible tenir tota la informació (al meu parer per tots els humans, els corrents i els que caminen tampoc :-)). La certesa absoluta és una cosa -entre altres- que fa temps que no crec (això és una certesa absoluta?) (fins que se'm demostri el contrari!)

            No sé si els prejudicis ho són o no. La informació que tenim sempre surt d'algun lloc però dit així sembla una mica 'paranoic' o 'dirigit'. Podem - en algun grau- escollir la font d'informació, i veure la coherència que té amb la resta de 'creences' que tenim. Potser això no es fa gaire però penso que és una manera d'eliminar prejudicis (si s'entenen com creences que tenim i que no em contrastat amb la resta de coses que pensem o opinem).

            Vas al Japó??
            (quina sort!!! - en cas, afirmatiu: que tinguis molt bon viatge!!)
        • RE: RE: prejudicis, àtoms?¿?
          joan-arcaic | 03/07/2007 a les 17:56

          umm......en serio, no tinc tan calr que evolucio cultural i evolució de l'especie siguin coses diferentes pel que fa al ser humà...........
          d'on neix la cultura?¿ només en tenim els humans? o potser es alguna cosa mes estesa? si un ximpanzé té "cultura", ¿aquesta cultura evoluciona de manera diferent a com evoluciona el micó? ¿o son evolucions complementaries?¿?..........
          està en anglés per es molt interesant. un bon exemple d'evolució "absurda" o provocada per l'home.......

          • Em temo que estic bastant d'acord
            Jere Soler G | 03/07/2007 a les 18:08

            amb l'arcaic, quan insinua que el racisme té unes causes genètiques; si més no la tendència al racisme. No obstant això, aquest fet no vol dir pas que el racisme sigui desitjable. Hi ha molts caràcters heredats que no són desitjables i que ens han fet arribar al que som, o hi han contribuït. També estic d'acord amb tot el que diu la Leela, excepte en això que el racisme és purament cultural. De fet penso que la cultura segueix els instints, i sovint es fa servir la cultura per a justificar accions purament fonamentades en pulsions d'origen genètic. És a dir, la cultura és el fruit de la interacció del cos sorgit dels gens, l'entorn, i els aprenentatges i prejudicis heretats.

            • Jeremias!!!!
              Leela | 03/07/2007 a les 18:32

              et trobava a faltar :-*

              Em sembla recordar que un dia vas fer un argument sobre 'el rebuig a l'altre' amb el que vaig estar d'acord. Em refereixo a que suposo que tenim un cert instint a rebutjar allò que és diferent (deu ser un instint de protecció o digues-li com vulguis).

              Al meu parer, la cultura el que fa sovint és 'canalitzar' alguns instints o algunes pulsions, i quan dic canalitzar dic, a vegades, prohibir, castrar, potenciar, estimular, etc. En tot cas, em costa trobar exemples que mostrin que fa 'seguir' els instints.
              Exemples: Si considerem com a instints el reproductor, la violència contra el desconegut, etc. veurem que hi ha diferents cultures humanes que 'gestionen' aquests instints de manera molt diferent (potenciant-los, inhibint-los, etc.).
              No tinc ni idea de si el 'racisme' com altres conceptes d'aquest estil estan en algun gen, el que si que penso és que (en cas de que ho estigui) el component cultural és molt més gran. En la nostra espècie el component cultural i social és molt fort, però penso que malgrat això no ho hem de veure tot amb una visió antropològica, perquè precisament aquesta visió és la que, al meu parer, no ens permet comprendre moltes coses.

              En fi, que no és que li tingui mania a la 'cultura' és que li tinc mania al SuperHomoSapiensSapiens que ha perdut la seva modèstia i es pensa que és la espècie dominant d'un planeta i no recorda que cada any moren molts individus degut a organismes molt més petits que ell.
              Els humans som una espècie més, i em molesta enormement que intentem classificar-ho tot en termes socio-culturals.

              Ho sento, avui no tinc un bon dia...

              Una gran abraçada!
            • uff, què difícil...
              Àfrika Winslet | 03/07/2007 a les 19:06

              heu posat el llistó ben alt, però ja que hi som deixaré anar la meva...

              Jo penso que el racisme en part sí és provocat per l'evolució i els instints, igual com podrien ser altres actituds com l'enveja, la revenja... és a dir, l'ésser humà, com a animal que és, té un objectiu principal que és la seva pròpia supervivència. Si el veí té quelcom que el fa millor, més feliç o més bo que nosaltres sentirem enveja i possiblement ens voldrem venjar si ho ha aconseguit gràcies a nosaltres. Per què? Perquè volem ser com ell i, si pot ser, millor que ell, passar-li per sobre. Pur instint de supervivència (o no?). En el cas del racisme, és qüestió de voler imposar-se davant d'altres persones que veiem diferents a nosaltres i també podria influir molt l'instint de supervivència per sobre del que consideraríem una altra raça (o no??).

              És cert que, suposant que fos quelcom instintiu, no ho justifica. Com a éssers racionals podem distingir el bé del mal amb força criteri i podem saber el que volem esdevenir i el que no: podem escollir en part les nostres evolucions.
              • pensant-hi més...
                Àfrika Winslet | 03/07/2007 a les 19:17

                donant-li una volta de rosca més:

                Tot el que actualment veiem com a signes de bona educació en la nostra cultura (i en d'altres) és quelcom que abans no existia i que alguns individus van anar imposant (gràcies a la seva racionalitat). Per exemple: és de bona educació alegrar-se pels èxits dels altres (i fins i tot celebrar-ho) però això no crec pas que resulti de cap instint 'animal' (tot i que amb els anys d'educació i convivència, sobretot amb persones conegudes, si esdevé una espècie d'instint). Abans, posem en la prehistòria, si un individu trobava menjar (no sé, és un exemple tonto que em ve al cap) el més possible és que un altre que passés per allà no se'n alegrés i el felicités, ni tan sols que li'n demanés, sinó que l'intentés prendre (segurament amb violència). Això responia realment a un instint de supervivència, però amb el pas dels segles potser es va veure que era una actitud dolenta envers els altres i es va canviar o educar...
              • mmm
                Leela | 03/07/2007 a les 19:52

                no sé, la veritat.

                Segueixo pensant ( o voldria seguir pensant :-))que certes actituds que segons vosaltres tenen a veure amb la supervivència (enveja, revenja, racisme, etc..) segueixen un tipus d'evolució diferent a la que s'enten en biologia, i l'enquadraria en 'evolució cultural' (si és que realment existeix, cosa que tinc dubtes).

                Els primitius, com nosaltres (també bastant primitius) tenien enveja, volien el que tenia l'altre, li feia por el que no coneixien, etc. Llavors on és la suposada evolució?, no hem evolucionat des de llavors, doncs?
                La visió aquesta de que per sobreviure s'ha de 'matxacar' a l'altre no em sembla tan freqüent en animals que viuen en grup, com tampoc em sembla tan freqüent actualment. És cert que podem tenir uns determinats sentiments vers certs fets (ràbia, enveja, etc.) però aquests sentiments són derivats (i modulats en gran mesura per la cultura en la que ens trobem) del fet de voler menjar, beure, reproduir-se, sobreviure. No són estrictament supervivència.

                El que vull dir és que es tracta de trets culturals, que massa sovint s'han justificat amb un discurs científic i això ho veig molt perillós.
                Si sosteniu que el racisme, l'enveja, etc. són uns trets als quals se'ls aplica la selecció natural, un racista podrà justificar (falsament) la seva postura.
                Una cosa és voler sobreviure (i hi ha molts animals gregaris que tenen 'molt clar 'que sobreviure és sobreviure en grup). Una cosa és que als nostres gens hi hagi 'l'instint de supervivència' (del mateix mode que un lleó per menjar ha de matar un cèrvol) i una altra és dir que ser envejós o ser racista és una qüestió genètica, una qüestió instintiva. L'instint bàsic, al meu parer, és sobreviure i reproduir-se. Sobre això hi ha un munt de coses embolicades, sentiments, emocions, cultura, etc.
                Al meu parer, i respecte el racisme, penso que és una actitud de por vers allò que no es com tu. Això pot semblar una actitud instintiva, d'entrada, però per mi ho és només la por cap al desconegut, no ho és en cap cas el racisme.

                El racisme és un concepte molt i molt més elaborat que en cap cas és instintiu sinó que té una llarga història al darrera, una història humana, no una història 'animal' ni instintiva.




          • RE: prejudicis, àtoms?¿?
            Leela | 03/07/2007 a les 18:20

            no sé.
            En la meva opinió penso que és més clarificador separar els dos tipus d'evolució, bàsicament perquè es regeixen per principis diferents, tot i que, com tu dius estan molt lligades (està clar que certes accions humanes poden portar a l'extermini de determinats grups de l'espècie que sigui).
            Els humans poden actuar i afectar a l'evolució d'un altre organisme (per exemple fer que s'extingeixi una espècie) però això està a un nivell diferent a com/i sobre què actuen els paràmetres típics de la selecció natural.

            Com exemples et diré que hi ha algunes malaties genètiques que fan que certs individus visquin fins a una certa edat, i penso que això està totalment deslligat de la nostra cultura, afecta als que tenen certa dotació gènica.

            Sobre la teva pregunta sobre si els ximpanzés tenen cultura penso que és la típica pregunta que es sol fer un humà-amb un cert to antropològic de voler fer extensives les seves característiques a altres organismes, i voler equiparar el que es considera 'cultura' humana al comportament d'altres animals.
            Quan direm que té cultura llavors un ximpanzé? quan mostri que entén el que nosaltres amb el nostre lleguatge li diem?

            Amb això no vull dir que el ximpanzé tingui o no tingui 'cultura'-ximpanzé (no en tinc ni idea), sinó que de vegades ens mirem massa el melic, tant en el bon sentit com en el dolent.

            Si bé podem afectar molt l'entorn i provocar canvis devastadors, ni pel bo ni pel dolent hem de pensar que tot està a les nostres mans. Per sort (al meu parer) no ho està. I per mi, voler 'analitzar' la 'cultura' d'altres organismes vius - així, com la cultura d'altres humans- amb uns conceptes preconcebuts sobre què ha de ser cultura i què no ho ha de ser (al mode humà o de la cultura A o B), no em sembla (per ser suau) raonable.


Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.