La nuesa dels intramurs

Un relat de: Nua Dedins
"La paraula millor la tens a l'ànima", Joan Maragall

I. Asseguda en aquella sala de la biblioteca, esperava en silenci, mentre de fons escoltava les notes d’aquell imponent piano de cua. Potser sí que es sentia una mica perduda però ben mirat, quan et perds sempre trobes! Tenia els ulls posats en aquells armaris compactes que suportaven infinitud d’històries. Certament era inabastable pensar en tot el que contenien aquells centenars de prestatges tant ben arrenglerats i plens de llibres. Va ser en aquell precís instant que va aixecar-se amb entusiasme de la cadira que la sostenia i va capbussar-se a dins del primer passadís que la va seduir. Autors locals. Era com si pogués escoltar la veu narradora d’algunes d’aquelles publicacions que pacients, esperaven que arribés el seu moment. La seva mà va acariciar aquell llom amb cura. Feia temps que es notava asfixiada i va ser just en aquell instant en què els seus dits van lliscar per damunt d’aquelles ‘Petjades sota l’aigua’ que va pressentir com la façana que la protegia començava a desprendre’s d’aquelles capes que havien deixat pòsit i enterbolien veure-hi amb nitidesa.


II. L’instant semblava que havia arribat i va veure en aquella jove un punt de llum! Dona’m la mà! Treu-me d’aquí! En algun moment havia arribat a pensar que el seu destí acabaria sent l’oblit. Es respirava una època en què abundava la impersonalitat, la manca d’inquietuds, l’abandó d’un mateix per assemblar-se a la majoria, la vergonya de despullar-se i mostrar la bellesa de l’ànima als altres... Pocs eren els que escollien llegir i menys els autors locals! Intuïa un món ple de persones fredes i dures com les pedres d’aquelles muralles medievals que protegien la població que hi habitava. Uns al costat dels altres, sense donar-se la mà, trepitjant-se i donant-se cops de colze, construint torres defensives i murs que dificultaven veure-hi més enllà. Desconfiant uns dels altres per preservar coses que en realitat eren insignificants. Riqueses buides de valors. Objectes sense ànima. Mòbils, cases, cotxes, diners i moltes més coses que no us podeu ni imaginar... Contenta de sortir de la foscor d’aquells compactes, es va enriolar amb el moviment dansat que feien aquells dits al girar les seves fulles. Rítmicament, circular, com els arcs del centre neuràlgic d’aquella estimada ciutat i que tant havia observat la seva autora des de can Merinos. Aquella lectora les anava girant, entusiasmada, una darrera l’altra, sense aturar-se. A un ritme frenètic i incessant. Apassionada i sorpresa del que hi llegia. Havia vist la llum després d’una temporada de trobar-se al fons d’un pou sec, sense aigua, sense vida. Ser rescatada d’aquella prestatgeria la convertia en una novel·la afortunada. Obrir-se i desplegar les ales per il·luminar a aquella lectora era màgic!


III. Feia una estona que havia tornat cap a la taula per llegir-me aquella novel·la. La vaig assaborir com la primera vegada que em vaig cruspir un pet de monja!

(un fragment de la novel·la de la Maria Dolors Orriols que llegeix la lectora a la biblioteca):
Aigua! Crido jo, el Gurri, empresonat entre la terra seca. Tots esperem la pluja, tots l’ensumem, la pressentim, la necessitem. Damunt meu pesa el malson d’un desert infinit. Veig una terra inhòspita que rebutja les granes, que odia les flors; un món que ambiciona crear una gran muralla de pedra, un mur de roques grises, dura, freda, nua. El meu malson de riu assedegat... és veure com la humanitat va transformant-se en muralla, és presenciar com l’home intenta convertir-se en pedra, dura, freda, nua; és sentir-se surar a l’entorn aquest ideal, l’afany de confondre’s en una paret immensa on quedarà anul·lada tota personalitat, on colgaran les més minses espurnes d’iniciativa... I aquest malson pot convertir-se en realitat; el triomf de les masses ¿és el triomf de la gran muralla de pedra? Soc un riu assedegat... Doneu-me aigua, aigua! La muralla de pedra no ha d’oblidar que una sola gota d’aigua pot fer brotar, entre els seus rocs, el miracle d’una flor.

Era un miracle! Aquesta lectura havia desembocat l’embruix d’una gota d’aigua que em feia brotar la inspiració! Just acabat de llegir aquest fragment del riu Gurri i encara amb aquell bon regust de boca, vaig treure de la bossa la llibreta que m’havia regalat el pare. Sembla que era just ahir que me la va donar mentre m’explicava tot emocionat com l’havia confeccionat i jo, feliç, em fonia amb gratitud entre els seus braços! Aquell bloc era una autèntica joia que portava sempre a sobre. Me l’havia enquadernat amb cura, era un home pacient, però fins llavors encara tenia totes les pàgines en blanc. Buida. Seca. Nua. Com jo. I com el temps. Feia mesos que no plovia, un hivern massa tranquil i el pantà de Sau sovint era notícia a la secció de ‘El Temps’ perquè mostrava despullat les restes de l’antic poble de Sant Romà. Però acabat de llegir aquell fragment, va arrancar un diluvi de mots. Vocals i consonants amb ganes de donar-se la mà, teixint un gran vincle i traçant un tros de camí enmig d’aquell paisatge emboirat. Poc a poc, les paraules escrites perdien la vergonya i es deixaven entreveure. Havia encetat el meu primer relat en català, aquelles pàgines embolcallaven curosament els meus pensaments i esdevenien refugi d’una ànima que brotava fruit d’aquesta lectura, notava com em desprenia de tot allò que em pesava, sortia de la caverna, travessava el portal i desplegava les ales per sobrevolar per damunt d’aquella carretera plena de plataners arrenglerats i descobrir noves rutes i nous horitzons. Tot era possible!




Aquest relat el podeu escoltar al poadcast d'Spotify 'Cuinant relats sentits', llegit en veu alta per mi. Dedicat a totes les persones que estimen la lectura, que llegeixen i que s'hidraten de la curiositat i les ganes d'aprendre una mica cada dia. I molt especialment, a totes les biblioteques i els professionals que hi treballen i que donen visibilitat als autors locals entre la ciutadania.

Comentaris

  • Atmosfera [Ofensiu]
    llpages | 05-05-2024 | Valoració: 10

    Un relat que em transporta al meu paradís, envoltat de llibres. Si aquest entorn ja em fa sentir ben còmode i deixondit, quan descobreixo el missatge que transmet, aleshores acabo de xalar. Què bé que m'ho he passat! Moltes gràcies!

  • Recordant el pantà de Sau. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 04-05-2024 | Valoració: 10

    M'ha impressionat molt aquest relat, on descrius detalladament tota una història sobre el pantà de Sau, en el poble de Sant Romà.
    Ho he vist en el Google, el poble de Sant Romà i el riu Gurri. Si no fora per això, no sabia on estava aquest riu.
    Gràcies per compartir aquesta "nuesa dels intramurs".
    Bona vesprada.
    Una abraçada.
    Cordialment.

  • Els llibres porten a la creativitat[Ofensiu]
    Helena Sauras Matheu | 04-05-2024 | Valoració: 10

    Bon dia, Nua Dedins:

    Un relat que emociona i molt ben estructurat. I és excel·lent que la lectura t'hagi portar a crear, que et surtin paraules i hagis omplert la llibreta buida de pensaments interiors i que els personatges hagin viscut entre les línies escrites.
    Meravellós tot el que ens contes: la biblioteca, la novel·la rescatada que opta per traslladar-te emocions i vida.

    Valorem els autors locals i sobretot els llibres, sense ells seríem pitjor que les pedres.

    Ganes de tornar-te a llegir i escoltar-te. Rep una forta abraçada.

    Helena

  • ÉS D'AGRAIR...[Ofensiu]
    jomagi | 04-05-2024

    ...i un goig "La nuesa dels intramurs" on subtilment hi trobem la presència de l'estimat Jesús Montcada coincidint amb l'admirat SrGarcia que en fa menció. Alhora que no puc evitar recordar una trobada molt agradable fa molts d'anys on l'estimada i amiga Carme Junyent i en Jesús Montcada - tots dos malauradament ja ens deixaren- en que tingueren una agradable i interessant conversa sobre els autors locals que en aquells anys eren ja una gran minoria on molts d'ells tot i tenir presència a les xarxes de biblioteques de Catalunya eren vergonyosament desconeguts per la majoria de lectors i quan paradoxalment un nombre important d'ells eren traduïts a distints idiomes i llegits a estranger aleshores, i en aquest present més o menys passa el mateix... i pregunto som a Catalunya oi? Doncs sí és així crec que no és fan les coses gens bé, i el més fotut és que tant la Carme com en Jesús ja bramaben sobre aquest problema. A cals nostres "estimats" veïns ho porten millor? S'haurà d'escriure en castellà?...
    M'he passat demano perdó.

    Estimada Nua Dedins magnífic escrit. Una abraçada.

  • Més a prop[Ofensiu]
    SrGarcia | 02-05-2024

    No he llegit "Petjades sota l'aigua", però vaig xalar molt llegint "Camí de sirga", que també tracta d'un poble inundat per l'aigua d'un embassament.
    Llegir autors locals ens apropa més a les coses que són la nostra vida, és com si parléssim amb un veí. Està molt ben descrita la duresa de la vida rural, les cabòries de la protagonista són molt pròpies de la vida de poble. Però hi ha una cosa: "... coses que en realitat eren insignificants." Les coses insignificants sovint són les coses sobre què bastim els records, coses sense valor econòmic, però amb molt valor com l'expressió de tot allò que ens han passat; i ningú no vol veure-les ofegades al fons d'un embassament.
    És bonica la imatge de la gran muralla de pedra, com a materialització del triomf de les masses, de la pèrdua de la personalitat individual, de la dissolució en la massa.
    És bonic, també, veure com la protagonista es pot allunyar d'aquest perill gràcies a la biblioteca, al llibre, la lectura que l'inspira un desig de tornar a ser una persona, individual, lliure. Els autors locals poden fer aquests miracles, perquè ens parlen de més a prop.

  • Lluminós [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 02-05-2024 | Valoració: 10

    Llegit amb interès, valoro molt aquest Relat com una narració, plena de llum engrescadora. Enhorabona. El tornaré a llegir.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Salutacions molt cordials.

  • Comentari[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 01-05-2024

    Si et vé de gust, tinc dos poemes nous, que potser t'agradaria llegir-los.

  • Llibres inspiradors[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 01-05-2024 | Valoració: 10

    Les biblioteques són font de coneixement i d'inspiració. Somiar, viatjar, recordar, aprendre... i aquest fantàstic relat ho explica amb una història, sensible i creativa, i amb un missatge profund. Promoure els escriptors locals, la passió per la lectura i les relacions humanes, és un fet que no es pot deixar de banda, si volem sentir-nos més complets.
    Has aconseguit un relat que m'ha remogut per dins.
    Una abraçada Nua Dedins.
    Rosa.

Valoració mitja: 10