Detall intervenció

RE: RE: Els nens i la literatura "cutre". Polèmica?

Intervenció de: ESTEL | 18-04-2009


Aquest tema donaria per molt. Què es preten amb la lectura, crear un costum perquè alhora de cercar informació de qualsevol tipus ja estiguin acostumats a llegir i no els hi faci mandra?, fer cultura, saber història, apendre a escriure, tenir coneixements de tot tipus?, Jo estic convençuda de que la lectura ha de ser per plaer, esbrinar que llegint es crea un moment màgic on la teva imaginació juga un paper molt important, on es desperta la imaginació, on et pots crear un món imaginari, o un de real en el que et fan pensar en situacions on no t´havies parat a imaginar.
En el llarg dels anys m´he adonat que pot ser no he llegit infinitat de llibres, però sempre m´ha agradat llegir quelcom que em despertava interés, els llibres d´història no m´han agradat gaire i em fa pena pensar que pot ser a partir d´aquí hauria estat més informada de tot, però també tinc criteri propi i l´informació que rebo no sempre me la crec.
En definitiva, per mi la qüestió és que agafin la costum de llegir per descobrir un món que no s´acava, i per no fer-los mandrosos alhora d´estudiar.

Bon cap de setmana


Respostes

  • Crepuscle
    Leela | 18/04/2009 a les 15:09

    Només volia deixar-vos un link, doncs no n'havia sentit a parlar d'aquestes novel·les.

    Crepuscle

  • El ratolí es diu
    nuriagau | 18/04/2009 a les 15:16

    Geronimo Stilton

    Quina ràbia! Aquesta tarda tinc coses a fer i no podré estar pendent del fòrum.

    A més a més, aquesta nit vaig a un sopar d'ex-alumnes, i no vull que s'adonin que han passat 15 anys. No sé si ho aconseguiré...

    Núria
  • la meva opinió
    Leela | 18/04/2009 a les 15:22

    Com he dit més amunt no he llegit cap d'aquestes novel·les que comenta en Calderer i per tant no diré res sobre elles perquè no sé ni de què van.

    A la meva època hi havia 'Els cinco' o coses d'aquest estil. D'altra banda vaig llegir també 'El lazarillo de Tormes' (versió abreujada), El mecanoscrit del segon origen, i em van encantar (jo era rareta, vaja ho segueixo sent...)

    Respecte el Quixot, a la meva època la feien en dibuixos (i no l'he llegit mai), i L'arbre de la ciència el vaig llegir de més gran, no sé si a cou exactament.
    També llegia Mortadelo, Zipi Zape, Carpanta, Lili, 13 rue el percebe i altres coses que ja no recordo.

    No penso que la intenció de la proposta de fer aquestes lectures més clàssiques fos que els nois/noies abandonessin la lectura (ja sé que ho dius sarcàsticament :-D) però potser si els llibres no estaven ben adaptats a l'edat que tocava, el resultat en alguns casos fou aquest, malauradament .

    Personalment penso que, a part de lectures no clàssiques com Harry Potter, Crepuscle o el que sigui, als nens també se'ls ha d'introduir en la lectura clàssica sempre i quan siguin adaptacions a la seva edat, que n'hi ha.
    I no ho dic per fer nens erudits ni esnobs, sinó perquè penso que en aquestes lectures hi ha una 'informació' que potser en les novel·les més modernes no hi és i que està bé que la coneguin.

    D'altra banda penso que està molt bé llegir de tot. Hi ha moments per a cada cosa. I si al nen/nena no els agrada llegir gaire pot ser bo estimular-ho amb llibres 'no clàssics' (això si, jo - que sóc una maniàtica- primer els llegiria per veure quin contingut tenen).


    • RE: la meva opinió
      Jubal | 18/04/2009 a les 15:57

      uf, no volia crear aquesta polèmica, realment, com molt bé heu dit, he expressat la meva opinió un pèl irreflexivament.
      Tot i així, la sèrie Crepúsculo (de la qual m'he llegit el primer llibre, bé, no me'l vaig acabar però en vaig llegir un bon tros) o potser n'hagueu sentit a parlar amb el títol original en anglès "Twilight" no és més que un fenòmen comercial com Harry Potter. Que si, que aquests fenòmens comercials enganxen als nens i que són bons perquè llegeixin, que és obvi que no farem llegir el Quixot a un nen de 12 anys perquè l'únic que aconseguirem és fer-li odiar la lectura... Per altra banda, com molt bé heu comentat també hi ha versions adaptades dels clàssics que solen ser molt interessants i també m'agradaria afegir que hi ha col·leccions de literatura juvenil que són genials sense necessitat de tenir tota una gran indústria i fins i tot una peli al darrere com és el cas. Exemple d'això últim seria la col·lecció El Vaixell de Vapor, amb la que molts ens hem iniciat literàriament a Catalunya, sense cap necessitat de crear "fans" com ha creat Crepúsculo.
      És clar que... pensant-ho bé, algo deu tenir per haver creat tants fans, prò jo en sèrio, no li sé veure el què.

      Salut i rebolica x tots i totes!
  • RE:POLÈMICA? Gens ni mica ni cap
    rnbonet | 18/04/2009 a les 16:25

    -Sempre he estat 'contrari' a les lectures obligatòries. MAI, he fet que els alumnes llegiren un llibre determinat, per 'imposició reglamentària' del profe.
    -Vull dir que 'sempre 'he estat 'partidari' de qualsevol lectura voluntària: còmics, fragments, llibrets a l'abast .... I m'he barallat amb els companys de professió per 'professar aquells' un culte excessiu a la imatge. (Allò d'anar a veure en vídeo, per exemple, "Gulliver al país de...")
    - Sempre, llegir...Llegir els que els done la gana! I si volen, comentar (NO MAI PER ESCRIT, -que això costa un 'ou' o 'un ovari'!!!- a classe, amb els companys.

    Potser, açò són només impressions fugiseres d'una altra època... A mi, em 'funcionaren·

    Au,.. salut i rebolica!
    • Tan de bo hagués tingut un profe com rnbonet
      Calderer | 18/04/2009 a les 16:47

      Jo vaig patir una esquizofrenia lectora...per una banda llegia a Verne, Cavall Fort, el Tebeo, Herge, Blynton, Dumas, i similars i a l'escola feiem Lengua y Literatura española...analisis gramaticals, dictats i de tant en tant alguna lectura clàsica avorridíssima....era com si per una banda hi hagués el plaer de llegir i per una altra la literatura.
      De sobte vaig fer un salt i vaig passar de Venre-Dumas-Salgari a Dostoievsky, Kafka, Papini.... però durant molts anys he odiat la "literatura" i la gramàtica. Si el meu jo de fa 35 anys em veiés ara (escrivint, pensant tècniques narratives -aprenent2- o investigant el lèxic -elboigdelsmots- ) no s'ho creuria.
      Resumint penso que és molt important la lectura per plaer...que després ja vindran altres coses, potser.
      En quant a la meva recomanació que quedi clar que només parlava dels efectes en la meva filla, ara mateix porta dues hores sense parar de llegir....no sé com són els llibres aquests, només que estan orientats als adolescents i que són molt romàntics..això és el que diu la meva filla bleda-romàntica. Però ja m'està bé que llegeixi per plaer i s'entusiasmi amb una lectura.



      • RE: I tot això, a l'època del 'senyor'? aquell... el nom d'aquell vull oblidar
        rnbonet | 18/04/2009 a les 17:11

        I que conste que no sóc cap enemic de la imatge! Ja ho sabreu per experiència al fòrum!
        Però em tocava les barjoles que, recorrent a una mal entesa (al meu entendre) 'nova didàctica', gatets i gatetes ensenyants -perdoneu-me la metàfora- s'entestaren en una nova visió, còmoda i no excessivament correcta...
        Abandone el passat, ara. Em fot, però, recordar aquella època en la qual hi havia molta gent que pensava com jo... i que les 'autoritats pensants' van deixar de banda.

        I sí, amic Calderer! Llegir voluntàriament, el que siga! Fins i tot, la 'literatura' dels productes farmacèutics!!!
        Salut, rebolica... i LECTURA!

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.