Detall intervenció

RE: Ami, simplement em desencisen alguns relats que tot i tenir ni una falta em semblen, insípids i mancats d'originalitat, i es clar. Això va a gustos....(n+)

Intervenció de: Francesc Piñol | 03-12-2009


Quanta raó tens Eternitart. Quants "pseudo-literaris de Café" hi han pel mon….el pitjor no son les critiques constructives, que aquestes son ben rebudes sempre, sinó aquells que aferrant-se a la "causa de la llengua " es queden en els arbres i no veuen el bosc. El que enverina la Llengua son aquells crítics que excusant-se en la seva bondat , es troben per damunt del be i del mal. Sovint son gent curts de mires i amb poca capacitat d'emocionar, son superflus, els seus texts estan buits i repetitius fins la sacietat. I no deixen mai que ningú trenqui els seus esquemes, mai tenen en compte els sentiments dels altres. Perquè simplement estan al seu "Nirvana" particular. Això si, poden arribar a escriure molt be, quasi sense faltes, però alguna en tenen: la supèrbia . Os heu parat a pensar tots vosaltres en algun moment, que seria dels correctors literaris, de la seva tasca, si tots fóssim perfectes com aquests crítics?. O simplement, Quants escriptors " de debò " han tingut que utilitzar aquest servei?


Respostes

  • Sí, senyor!
    Maurici | 02/12/2009 a les 20:58

    Estic completament d'acord, xaval! I això que jo mateix sovint maltracto la llengua escrivint barbarismes dels més bàrbars al fòrum (pos bueno, i què?).

    Ara bé, trobo d'una deixadesa impresentable llegir contes on ni tan sols se li ha passat el corrector del processador de textos. No són cap filigrana, però sí que són un bon ajut per aquelles faltes que sovint se'ns escapen o que cometem per errors tipogràfics.

    Quin sentit té escriure si no intentes fer-ho bé?

    Salut!
    • RE: Totalment d'acord
      Epicuri | 02/12/2009 a les 21:34

      En aquest aspecte trobo tant encertat el discurs de Joan Solá al Parlament Català que aprofundeix molt acuradament en el tema de la llengua Catalana.

      Personalment demano mil disculpes. Sense entra en explicacions, personals i molt menys excusses. La immensa majoria dels catalonoparlants en tenim de interesants històries de la nostra evolució linguistica. Soc conscient de fer-ne moltes tot i que cada dia ho miro més. No tinc corrector de word i desde que algú amb l'amabilitat de comentar-me un relat em va sugerir fer servir el Softcatalà, que malauradament sovint falla. Des de llavors sempre l'he fet servir.

      el sentit d'escriure, especialment en forus entenc que és comunicarse comunicar o simplement expressar i el primer pas és utilitzar el Català el millor que es pugui. Seria de mala fe no intentar fer-ho bé.

      Sobre el català hi ha masses tabús i sempre es bo mirar de trencar-los amb la prudència que es deu proporcional a la seva solidesa.

      A RC hi ha potser massa "elasticitat" i es molt oportú parlar de la correcció, ara s'ha de reconèixer que la creativitat, l'expresivitat i l'espontaneitat es enoºoºoºoºoºoºoºorme també. Perdoneu les faltes que hagi fet per que a aquestes hores no estic per pasar el corrector i crec que més val mirar d'aportar quelcom malgrat les energies disponibles...:-)

      discurs de Joan Solà:

      http://www.scribd.com/doc/17033330/La-Paraula-Joan-Sola-Discurs-al-Parlament

      Escriure almenys correctamentm a RC em sembla un tema fonamental, però no penso tirar cap pedra...;-)
    • no té gaire a veure però...
      angie | 02/12/2009 a les 21:44

      avui mateix, la crítica àcida de l'Empar Moliner, ensenyava una etiqueta que l'ajuntament de Valldoreix li havia enganxat a la bossa d'escombraries que, com cada dia, deixava a la porta de casa (fan recollida porta a porta, es veu). El text no el recordo exactament, però era per flipar. Després de la despesa municipal que suposa la manufactura d'aquestes etiquetes, ningú s'havia adonat de la no correspondència en gènere ni nombre del subjecte i l'objecte directe.

      I ja no parlo de la "moguda" amb el Nivell C de Català (Política Lingüística a la seva bola i Educació amb cara de tontos).

      Nanit!

  • RE: Sobre les faltes d'ortografia...
    Galzeran (homefosc) | 02/12/2009 a les 21:32

    Tabú, tabú, i perillós, no saps on et fiques quan parles d'això.
    Jo sempre he pensat com ara tu santament dius, que això és una pàgina literària i que ningú s'hauria de molestar mai per una correcció, ja m'agradaria rebre comentaris on m'indiquin on l'he errada, i què agrada o no del relat. Corregir amb correcció, no costa tant.
    I actualment, si escrius amb el google chrome sobre la mateixa plana, porta incorporat un corrector, així que si escrivim un comentari directament a la pàgina del navegador, el chrome et marca els errors.

  • no és tan difícil
    Endevina'm | 02/12/2009 a les 21:37

    Ja sé que és un tema seriós, però on ho vaig fer malament, en el primer Arrrfff o en el segon Arff?
    Estic amb vosaltres, que jo també en faig de faltes, però no costa tant, abans de penjar res, passar-ho pel tractament de text i després Copiar Enganxar.

    Salut i reptes!

  • RE: Sobre les faltes d'ortografia...
    onatge | 02/12/2009 a les 22:19

    Comparteixo tot el què dieu. Les faltes d'ortografia quan llegeixo un poeme em destorben de continuar llengit-lo.
    A la meva ciutat l'ajuntament no posa un accent, quan alguna vegada en algun departament que he anat dic: com és que heu canviat el nom de la ciutat? Se'm queden mirant, i quan els ho explico s'excusen dient que és qüestió del programa informàtic... Això sí paguem el servei de normalització lingüística.
    I aquí ja sé que un corrector de català no ho resolt tot, però si que és veritat que cal una mica més de cura.

    Salut i gramàtica.
    onatge
  • RE: Sobre les faltes d'ortografia...
    brins | 02/12/2009 a les 22:29

    Jo no disposo de corrector perquè la veritat és que no hi confio gaire. Sí que és cert que ens pot corregir faltes d'ortografia, però pot detectar pronoms febles, relatius, caigudes de preposició...incorrectes?

    Penso que el que seria molt bo és que ens poguéssim corregir entre nosaltres, amb discreció, però no se m'acut la manera de fer-ho sense que ningú no es molesti.
    • RE: RE: Sobre les faltes d'ortografia...
      onatge | 02/12/2009 a les 22:38

      Estic d'acord amb tu brins, alguna vegada que he fet alguna abservació per correu electrònic, ningú no s'ha molestat, el problema és que tothom no té l'adreça a la bio... Si les coses es diuen bé, no es pot molestar ningú. A mi també m'agradaria que algú em fes alguna correció, el més greu és que quan t'acostumes a escriure malament una paraula, sempre l'acabes escrivint malalment...

      Salut.
      onatge
    • RE:I si ens ajudem una mica?
      Fada del bosc | 03/12/2009 a les 08:29

      • RE:I si ens ajudem una mica?
        Fada del bosc | 03/12/2009 a les 08:46

        Sòc nova R.C. però fa molt temps que us llegeixo, m'ha costat molt decidir-me a escriure per R.C. M'agrada escriure, necessito escriure, però sòc molt dolenta amb les normatives, ja m'hi esforço, però s'ha de reconèixer que el català no és gens fàcil.

        Penso que no tothom ha pogut tenir els mateixos estudis i que tan sols per el fet d'escriure en Català ja és un esforç per tan agraeixo que s'hem corregeixi i valoro l'esforç d'escriure. Si es posa el llistó molt alt alguns potser tindrem de deixar de participar a R.C.

        Això no vol dir que no ens hem de esforçar a escriure el Català correctament.
  • És que hi ha relataires que tenen faltes d'ortografia...
    qwark | 02/12/2009 a les 23:07

    ... en el nick que fan servir a RC! Us ho podeu creure?

    Jo a aquests, directament ni els llegeixo.


    Fora bromes, si a algú li interessa, el Firefox té unes extensions prou acceptables per corregir l'ortografia. Són molt còmodes de fer servir (per exemple quan escriviu al Fòrum), fàcils d'instal·lar i més ràpid de canviar d'idioma que el Chrome.
  • Sobre les faltes d'ortografia... i els correctors
    Galzeran (homefosc) | 03/12/2009 a les 10:57

    jo vaig instal·lar-me un corrector que vaig trobar per Internet de nom MAXIGRAMAR, i que s'actualitza de tant en tant, a mi em fa molt de servei, però tot i així cal revisar el text sempre, per allò de les paraules que s'escriuen igual i el corrector no identifica, tot i així, encara no he deixat de fer faltes, però observant on m'equivoco, vaig reduint els errors gramaticals bàsics, però sempre ens quedaran els de tecleig.
    No entraré en detalls personals, però per a mi, als meus quaranta nou anys, escriure en el nivell que ara utilitzo, i sense haver estudiat mai en català ni el català, és tot un èxit personal.

    I això del programa és un tema personal, felicito a tots aquells que no els cal cap corrector, i no sabeu com us envejo.

    (Això no és cap falca publicitària)

  • Vull dir-vos una cosa...
    brins | 03/12/2009 a les 11:30

    Jo faig faltes com gairebé tothom, inclosos els correctors de català, però la veritat és que buscant les faltes en un text, m'ho passo més bé que un boletaire quan busca bolets. Si algú de vosaltres, en un moment determinat, vol que el seu relat el llegeixin quatre ulls en lloc de dos, jo molt gustosament el llegiré. Pengeu a la meva pàgina el vostre correu i us contestaré.
    Pilar
    • RE: Gràcies!!!
      Fada del bosc | 03/12/2009 a les 12:02

      Sòc un desastre amb l'ortografia, gramàtica....
      per mi les correccions són un pal....

      A vegades tinc dubtes...

      Gràcies per l'oferiment!!!

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.