Detall intervenció

Comentaris i resolució al Repte 714- La nit

Intervenció de: capficada | 28-11-2021

Després de llegir i rellegir els vostres relats, ací teniu com ho he vist jo.

- "Però és que el dia no donava treva a la nit", de Iona

La imatge dels adhesius fluorescents ben segurament ens ha portat a més d'una a la nostra infantesa. Has integrat els mots obstacle harmònicament. T'has atrevit a relatar un somni i amb un llenguatge que s'hi apropés. La repetició de jo i les oracions tan breus han fet el seu paper. Enhorabona, valenta! És difícil denunciar una situació de violència sense perdre el to literari i també t'hi has atrevit.

- "(In)Coherència (o Vèrbola estúpida)" de deòmises

Amb unes imatges molt ben reeixides, les lleixes amb dits orfes de pell coneguda, per exemple, i alhora quotidianes, vas bastint l'enyor del narrador. Jo també he arribat a sentir l'absència en la pell. Ens enganyes amb el motiu de la separació, com el personatge s'enganya a si mateix. Hi ha alguna errada que m'ha fet difícil la comprensió: enlloc d'en l'atzucac. Amb tot, el lèxic és molt ric i l'adjectivació dona molta plasticitat al relat.
El marc cinematogràfic amb què obres i tanques el relat ens aboca a la crua realitat del narrador. És amb la nit, que comprén i comprenem, que l'amant no deixarà que torne l'amat.
El títol, tot i que suggereix moltes interpretacions, encaixa, a parer meu, una mica forçat o bé resignifica massa el relat.

- "Torn de nit" de Prou bé

Relates el canvi de vida d'un personatge i a través de Rosalia entreveiem el món nocturn d'un hospital i el seu quefer quotidià, així ens apropem al personal sanitari en aquests temps que tant parlem de salut. Veiem una infermera que estima la seua feina i respirem l'ambient de l'hospital durant el dia, i durant la nit. També recuperes la xarxa de suport que s'ofereixen. Amb poques línies, has aconseguit alternar entre l'ambient general i l'ambient concret d'una nit que, a més, porta una sorpresa incorporada. No vull pensar gaire en la decisió "dels que manen".

- "El porter d’allò que no és el dia" de kefas

Kefas, acostumada a la teua pulcritud en l'ús de la llengua, m'han sorprés algunes errades ortogràfiques: masses mossos, les costums, si i sóc. Ho havia de dir ;)
Aquest vampir teu és ben simpàtic, i lletrat. Obres i tanques el relat amb tocs d'humor que ens apropen el protagonista. Encara ens hi apropem més, i perillosament, quan ens apel·la directament fins a gairebé sortir de la pantalla, o fer-nos-hi entrar, per convidar-nos a deixar de respirar! Tot i que conec algun vampir, i algun fantasma també, procure mantenir-me'n lluny.

- "Abraçada vegetal" de Mena Guiga

Prosa ben poètica. De manera molt subtil desgranes un moment d'intimitat entre la protagonista i la morera. L'ús del narrador intern també ens apropa a l'escena i a la intimitat que s'hi respira, com si fora l'encontre entre dos amants. Ja ho té això, la nit, que afavoreix trobades furtives La teua és ben original.
Hi ha una frase que no acabe d'entendre "posar planes les mans contra les que li sembla que li demanen més"... Et refereixes a les fulles? L'ús del mot estrella és preciós, t'ha permés construir una metàfora bella i profundament respectuosa per acabar amb tendresa el relat…

- "Només dos ulls (fora de concurs)" de touchyourbottom

Tot i que fora de concurs, touchyourbottom, descrius el paisatge nocturn de la ciutat amb un to oníric ben interessant. Acaba fent llàstima la protagonista...

- "La lluna es tornà fleuma" (fora de concurs) de Tanganika
Tangarika, una història fantàstica i ben divertida que no has volgut que entrés a concurs. Quina peça, la lluna, que després de mobilitzar tot l'univers només necessitava que li recordaren el bon paper que fa!

- "Dormir sol" d'Atlantis

Atlantis, a partir del record de la infantesa del narrador, i les seues excursions nocturnes al llit dels pares, construeixes un relat circular a través del qual connectes les generacions, reconcilies el narrador amb el pare (un personatge força redó tot i la brevetat del relat) i arriba a la comprensió de la mare. M'ha vingut molt bé la calentoreta del llit en aquests dies de fred!

- "D'entre les ombres" de marialluïsa

Marialluïsa, amb un lèxic ric i una prosa ben fluida, has aconseguit amagar la natura del protagonista fins al desenllaç final, mentrestant aconsegueixes que ens passen pel cap un munt de possibilitats perverses. El protagonista apareix com un personatge força redó i ambiciós! Llàstima que els de la seua espècie no ho vegen...
He detectat una xicoteta errada tipogràfica "es rates" i una altra que els valencians veiem fàcilment "fer-l'hi entendre o, millor, fer-li-ho entendre".

- "Parèntesi" de JaumeBalcells

JaumeBalcells, un relat oníric que m'ha recordat el món feliç del Huxley i les seues celebracions del Dia de Ford. Ens fas confondre música i lletra amb la realitat i les fogueres escalfen cos, ànima i sexe. Amb poques línies has aconseguit crear un món que no és ni distòpic ni utòpic, tot i que els toca anar a treballar amb metro. Bona feina!

Dit tot açò i com que per reglament toca que en trie un per continuar reptant, concloc que marialluïsa amb el seu relat "D'entre ombres" siga l'encarregada de proposar-nos el següent repte.

Moltes gràcies, relataires, m'ho he passat molt bé. M'heu fet suar la cansalada, llegint i comentant les vostres històries. Que rode la roda!


Respostes

  • RE: Comentaris i resolució al Repte 714- La nit
    Iona | 29/11/2021 a les 08:47
    Gràcies per les valoracions!
    Felicitats a la marialluïsa!
  • RE: Comentaris i resolució al Repte 714- La nit
    kefas | 29/11/2021 a les 11:15
    En el repte clàssic, el relat més llarg i difícil és el de la coordinadora. M’ha agradat la forma i el fons del teu.

    Em trec el barret, amb el perill d’agafar fred al cap i, amb ell, un refredat, pel nivell dels relats presentats amb una imaginativa gamma de temes. El de la Marialluïsa és captivador. Potser perquè els gats ben explicats sempre atrauen el meu rerefons felí

    En relació al teu comentari sobre el meu relat, reconec que tinc certa despreocupació per la forma i quan el relat s’embasta i no es revisa curosament, les mancances ortogràfiques ensenyen les parts nobles. De fet n’hi ha tres de relats. En vaig començar un sobre la delicadesa de no esmentar el tema del relat en el títol, el vaig continuar amb una anècdota sobre la respiració i vaig anar a espetegar al vampirisme. De tot plegat en va resultar un relat massa llarg que vaig esporgar eliminant paràgrafs sencers.
    • RE: RE: Comentaris i resolució al Repte 714- La nit
      capficada | 29/11/2021 a les 16:46
      Gràcies pel reconeixement. Què fa, Kefas, llegirem els altres dos relats?
  • RE: Comentaris i resolució al Repte 714- La nit
    Atlantis | 29/11/2021 a les 12:36
    Felicitats a marialluïsa per ser la guanyadora i pel seu relat. Tots els altres també son bons i m'han agradat. Felicitats també per capficada pels seus comentaris, d'acord amb kefas, que estan molt bé. Molt ben estudiats cada un dels relats i un bon comentari. Gràcies-
  • RE: Comentaris i resolució al Repte 714- La nit
    Prou bé | 29/11/2021 a les 12:50
    Enhorabona Marialluïsa!
    Capficada, em va agradar el tema que vas proposar i també els relats presentats! Crec que el clàssic és un repte per al convocant. Jo no hauria sabut quin triar! I tu te n'has sortit molt bé en els comentaris i en l'elecció!
    Amb total cordialitat
  • Enhorabona, marialluïsa, i...
    deòmises | 29/11/2021 a les 17:40
    ...gràcies, capficada, pels comentaris i el veredicte.

    Ens llegim!


    d.
  • RE: Comentaris i resolució al Repte 714- La nit
    marialluïsa | 29/11/2021 a les 20:01

    Gràcies pel nomenament, Capficada.
    Els canvis de la darrera versió no devien passar pel corrector, d'aquí les faltes d'ortografia.
    Amb aquest nivell de comentaris tan precisos m'has deixat el llistó molt amunt.
    Demà al matí publicaré el nou Repte. Vaig a pensar...

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.