Detall intervenció

REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI

Intervenció de: kefas | 11-01-2022

REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI

Després d’escriure un relat metafísic, “L’home que volia matar la mort”, interpretat com a tal per la majoria dels comentaristes, he volgut aprofitar el RPV per fer una convocatòria de poesia metafísica. També ho han interpretat així els participants, tot i que la capacitat del intel·lecte racional per generar i modificar emocions, un tret característic de la metafísica, només el veig clarament present en els dos darrers poemes, el cinquè, “La natura morta està viva?” i el sisè, “El poeta meditabund”.

El primer poema, “Desconcert”, és clarament emotiu. Explica les emocions que li provoca la imatge, sense preguntar-se com s’originen. El segon “MALSON DELS PLÀTANS” està, des del títol, clarament obsessionat pels plàtans i manifesta el seu neguit per si no adquireixen una corporeïtat tangible. En Freud ens hi podria dir alguna cosa. El tercer “FRONT L'ENIGMA” té un títol que interpreto com “Davant l’enigma” i manifesta una postura clarament emocional tot i que expressa una intuïtiva i onírica comprensió de la imatge presentada. Aquest és el que més us ha agradat. El quart, “UN ENGANY” tot i que només qualifica el temps com enganyós, suggereix que ho és també la imatge proposada. Hauria estat interessant que hagués explicat de forma poètica l’arrel d’aquesta sensació de falsedat. El cinquè “La natura morta està viva?” pregunta de forma clara el perquè de tot plegat i mostra des del principi el seu escepticisme sobre el presumpte lirisme de la imatge proposada. Hauria millorat el poema si en algun moment s’hagués proposat cercar la veritat oculta que hi habita. El sisè “El poeta meditabund” es deixa portar pel que veu però apel·la a la raó per modificar el sentit de les seves emocions. És el que jo hauria votat.

El meu poema, poc metafísic, és aquest

La vida és una conversa
de vegades una conspiració
sovint una discussió
entre la compassió del desig mutilat
i les sagetes enervades
del desig ferit
En la trepidant esfera del tot i res
llisquen els dos desigs
dins dels refugis que s'ofereixen mútuament
per fugir de la lògica del temps.
No és un somni
només la passió del destí.

La conclusió és que cadascun dels poemes aborda el tema d’acord amb la sensibilitat de l’autoria (fixeu-vos que m’esforço per no fer servir el gènere) amb un resultat global per sobre del notable. I que quin us ha agradat més ha estat “FRONT L’ENIGMA” de Marnusa.

En conseqüència felicito efusivament a Marnusa, a qui atorgo el llorer líric i a qui convido a organitzar el següent REPTE POÈTIC VISUAL, que serà el 291.

Per descomptat, el meu agraïment a tots els participants per haver-ho fet amb unes ganes i dedicació que palesen la vostra devoció per la lírica.

I a aleshores per participar amb la seva opinió. És inapel·lable que el poema que prefereix ha guanyat en la seva sensibilitat.


Respostes

  • RE: REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI
    PERLA DE VELLUT | 11/01/2022 a les 19:50

    Bona vesprada, Kefas: Has descrit tots els poemes que hem fet, amb molta desimboltura. Realment ho descrius meticulosament, a cada un, dels que han participat. El teu poema té qualitat i m'ha agradat. La decisió pel llorer líric per a Marnusa amb el seu poema, ha estat molt efectiva.
    Enhorabona per a Marnusa i gràcies, Kefas per la teua intervenció.
    Salutacions.
  • RE: REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI
    Marnusa | 12/01/2022 a les 16:04
    Bona tarda, vull agrair-vos a totes i tots els vots rebuts, però sobretot donar-vos l'enhorabona pels vostres poemes, perquè ha estat tot un repte interpretar la complexitat de la imatge i art metafísic de Chirico.
    Gràcies kefas per la dedicació i organització d'aquest bonic i interessant RPV. Durant aquesta setmana miro de penjar el pròxim. Esteu invitats relataires!
    Marnusa
  • RE: REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI
    Prou bé | 12/01/2022 a les 19:18
    Bons comentaris i això que no era fàcil!
    • RE: RE: REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI
      Prou bé | 12/01/2022 a les 19:19
      Enhorabona guanyadora!
  • RE: REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI
    Endevina'm | 22/01/2022 a les 10:31
    M'agrada la teva lectura dels poemes presentats, i del meu també, malgrat que discrepo de donar respostes a les meves preguntes, aquest és la meva incertesa i n'espero respostes dels altres, si tingués les respostes i les oferís, ja no seria la meva incertesa...

    Disculpa, encara no n'estic segur, la incertesa m'aclapara.

    Mercès, kefas!, per les teves paraules amables i plenes de dubtes no explicats.
    • RE: RE: REPTE POÈTIC VISUAL 290 - LA INCERTESA DEL POETA – ESCRUTINI
      Endevina'm | 22/01/2022 a les 10:33
      Per cert, dius que hauria d'haver cercat la veritat oculta que hi habita, abans no m'he explicat bé. No la sé veure i això rau dins la meva incertesa... què amaga la imatge?

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.