Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

636 Relats, 677 Comentaris
174188 Lectures
Valoració de l'autor: 9.53

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.

Que sigui del mateix dia que la Rodoreda és irrellevant.

La vida.
El sentit de la vida és el que duu felicitat.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.


L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar.

Des del 2012 fins enguany (som el darrer dia de gener del 2016) puc ser una novel·la que qui sap si en una altra existència escriuré, des de la ficció, l'amor, l'humor i una certa exageració. Agraint els personatges que hi han tingut cabuda.
Això depèn de l'energia que em toqui tenir: si és d'aire, costarà més, i si és amb un toc de foc, com ara, igual. La caloreta és per pendre-la al pati com una sargantaneta d'hivern i el vent per envolar el que es vulgui.

Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. L'estimo molt.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent, conscient, compromès. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.
Últims relats de Mena Guiga

Últims comentaris de l'autor

 • Mena Guiga | 28-05-2016

  Tot plegat sembla formar part de la vida d'aquest home en l'edat madura tirant a avançada. La solitud és important i bona si se la sap dur i ell trontolla. Però va fent alguna cosa i això és molt. Al cap i a la fi és millor llegir prospectes que quedar-se al llit a les fosques per anar passant...sempre hi ha un pitjor i sí, no s'ha de comparar, però sempre hi ha un pitjor i un millor, com per animar-nos i si no es pot dir passo, perquè d'una o altra manera ajuda. Ai, el món i cada persona que és un cas.
  Si jo conegués l'home dels prospectes segur que hi xerraria mentre atipa els gats i segur que, com has fet tu, no me'n podria estar de fer un relat sobre ell, més/menys ficcionat, però des del cor.

  Per molts relats!

  Mena

 • Mena Guiga | 07-05-2016

  Com ho deuria fer, la gent, quan no existia, com ara, tanta imatge-foto-gravació...o, més enrera en el temps, només fotos i encara poques i en blanc i negre i segons com esgrogueïdes i desdibuixades...o, retrocedim més, quan només hi havien retrats pintats per encàrreg i quatre gats s'ho podien permetre?
  Aleshores només es podia tenir el record des del cervell i els seus calaixos que avui en dia no han de fer aquest esforç. L'ànima, però, no el té, aquest problema. Amb o sense imatges reté invariablement el record perquè d'allò en viu, també, subtil com és.
  L'evolució compòrta, en aquest cas, el magnífic fet de poder 'veure' moments, moviment, sentir veus,...només usant uns aparells que impliquen ben poca feina, tan com dir tres cops seguits uns sons màgics i repetits, unisíl·labs: clic, clic, clic.

  Un somriure,

  Lídia

 • Mena Guiga | 28-04-2016

  Si no és la còsmica, que no sé pas. Al final res és creïble en un tant per cent total. I no sé si ho fa el cervell, això. L'ànima ja és més flasca, no prima la intel·ligència.

  Un relat intimista, una relació menuda i gran veïnal, un analisi de temps passats (amb l'exemple de com varia el correu). I un final inesperat, injust. Un cas més de tants i tants com n'hi ha, ha hagut i malauradament hi hauran, des que el ser humà és a la terra i encara no ha entrellucat com va.

  Mena

 • Mena Guiga | 03-03-2016

  I segurament directes, sense entretenir-se en giragonsejar, arribaran a port. El vincle és quelcom que perdura més enllà de l'oblit.
  La teva mare deu somriure, satisfeta d'una filla així.

  Mena

 • Mena Guiga | 19-02-2016

  http://crearteterapia.blogspot.com.es/2013/04/la-tribu-de-los-senoi-malasia.html

  (enllaç sobre els senoi: per a llegir amb calma i ganes, és clar).

  https://www.youtube.com/watch?v=Va9vI8Sxneg (la veu del paio...a no tenir massa en compte, queda robotiqueta).

  I sobre els colors:

  – Azul = Es el color del cielo, de los sentimientos y pensamientos religiosos, de la inocencia. Es el color de la devoción. – Verde = Color de la naturaleza, la fertilidad, la simpatía y la adaptabilidad. Es el color de la sensación y la percepción. – Amarillo = Color del Sol, del oro, la generosidad y la luz. Es el color del intelecto. – Rojo = Color de la guerra, de la sangre, del fuego y la pasión. Es el color del sentimiento. – Violeta = Color del recuerdo, la nostalgia y el límite con el más allá. Es el color de la devoción (azul) y el sentimiento (rojo). – Gris = Color del abatimiento, la inercia, la indiferencia y las cenizas. Es el color neutro. – Anaranjado = Color del orgullo y la ambición. Es el color del intelecto (amarillo) y la pasión (rojo). – Rosa = Color de la carne, la sensualidad y los afectos. Es el color del límite y renacimiento (blanco) y la pasión (rojo). – Oro = Simboliza el aspecto místico del sol. – Plata = Simboliza el aspecto místico de la luna. – Blanco = Simboliza el límite y el renacimiento.

  Em trobo que segueixes amb la balena. Fa d'element important en un relat ambientat en un espai i època, però la balena va més enllà: és un ser intuïtiu i que acompanya (acull, protegeix?). És un símbol: amor, llibertat, ...

  Jo tindria por de preguntar a cap balena com acabarà l'època en què estem vinculats, el món d'ara...ella no mentiria.

  Mena

 • Mena Guiga | 17-02-2016

  Tot té una vida i un pensament. Les gotes, i mira que n'hi ha!
  I qui diu que no?
  Wilde, Andersen, ...feien parlar objectes. Tenen vida. Qui demostra que no?
  Les gotes ho saben i per això frisen, per fugir, per gaudir fora de la garjola i la fredor.

  Benvingut a relats i per molts relats!

 • Mena Guiga | 13-02-2016

  Són una mena de gates taaaan bones, tan amoroses, tan poètiques, tan casolanes, tan de fer-se estimar. Són, certament, com nines, millor que nines.
  M'ha humitejat els ulls saber com va acabar aquella pobra felina -si el relat no és ficcionat- i aquest homenatge d'immortalitzar-la dedicant-li un relat. Fa que l'imaginem, hi pensem, l'estimem. El nom, és clar, per les taques dentades que tenen!
  Qui no estima els animals no pot saber estimar massa.
  Els gats han tingut mala sort: mai han estat prou respectats (podríem deixar fora Egipte, és clar...però en una exposició sobre la mort en aquella civilització vaig 'saber' que en mataven moooolts, també, per a fer-ne 'figures votives'. Amb el temps hi va haver tantes mòmies de gats que en època d'expoli se'n venien a pes per triturar-les i fer d'adob per a conreus...Fa mal, indigna).
  Un gat es va càrreg de les energies nefastes que 'no es veuen', és un ser de llum. Penso, també, en el pobre ''Pluto', el gat negre del relat de Poe...s'ha de ser animal!

  Tant de bo l'ànima de l'Apedaçada descansi en pau, s'ho mereix, amb seguretat, amb llibertat.

  Mena

 • Mena Guiga | 13-02-2016

  Vénen i està clar per a què: per eixalabrar l'amor. Són un amor, són amor, provoquen unió, són un vincle, són un nexe, són energia positiva. Són.
  Fa mal quan marxen. Per això, sí, no vols repetir l'experiència: pel mal, pel dol. Però queda el pèl...
  Tinc dues gates calicó adoptades i són universos de poesia. A vegades venen per re-ensenyar a estimar, per incremetar la capacitat d'estimar.
  Les meves gates són peludes i vomiten pèl: semblen cagayons llargs de pèl. Però no és el pèl que queda, és el que han de treure, coses de gats i de gats de pèl massa llarg. Sort de l'herba gatera i de la malta.

  Per moltes boletes de pèl i perquè els pòsits de pèl siguin una carícia, sempre.


  Mena

 • Mena Guiga | 08-02-2016

  Aquest vers...amb aquest estic darrerement.
  Procrastinant, una variació o un tirant per aquí, també.

  I, no obstant, reconec i em conec, com ho escrius, en un assortiment de 'jo's que configuren la meva suma (amb els que porto a dins de vés a saber quan, ancestralisme per un tub).

  Sentit de la vida i actitud (últimament miro que sigui per aquí...i si toca davallada, tu, que toqui, que és això: anar entenent i fent, si es vol i es pot, i es pot si es vol, tot i que no sempre (generalitzar és per a fòrmules i els humans som peces úniques).

  El 3 d'octubre va néixer Ghandi. I el meu avi es va morir. I un profe meu de ioga -i filòsof- també és d'aquesta data.

  Pures coincidències.


  Endavant i bona entrada a relats!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Mena

 • Mena Guiga | 22-01-2016

  La que fa menys goig, és la més saborosa. Res de l'extern: grossa, d'una mida determinada, lluent -l'han passada per màquines enllustradores-...ben bé com les persones i l'aspecte extern. Ningú, però, és lleig, tampoc: amb mesura, saber estimar el xassís que ens ha tocat com a representació, també, de la llum que moltes persones saben emanar. I no acostumen a ser les fruites més esplèndiedes d'aspecte, però sí que tenen un aspecte únic, senzill, autèntic...bo!

  Per molts poemes (i relats)!
  Siguem la fruita que som i amb orgull...i amor.

  Apa!

  Mena

 • Mena Guiga | 21-01-2016

  Jo tinc dues gates. Són més del que són.

  I tot això via tecnològica, sí, no es pot generalitzar, però hi ha una fredor, també hi ha frivolitat, i hi ha ego, molt d'ego. No me n'exclooooc. I a vegades trobes bona gent, ni que sigui per unes setmanes. L'important és el pòsit. Res perdura. Tot cansa o, senzillament, era la llargària del tram.

  La vida de debò és la de contacte amb el medi, el ser real és una altra cosa. Amb tot, aquesta 'eina' ens connecta, amb massa gent i informació penso -se'ns envà de les mans, és una voràgine malaltissa, és un enginy massa llaminer i el vici està a l'ordre del dia en aquest planeta tocat a tantes tecles. L'ego de ser (no me n'excloc), no, no és això. Mostrar-nos, segons com despullar-nos de forma copiada, apresa. Per a què? Si se sent buidor, no duu enlloc. Comentaris estúpids o recurrents.

  Hi ha silencis que tenen molt més valor.

  Per molts relats!!!!!

  (ara quedaré ego-ego: amb allò que dius que t'agrada donar la mà. Tinc un ni-poema, inspiració al moment, que es titula 'Dóna'm la mà que no te la torno', però el vaig escriure ja faaaa, dels quatre anys que ara pel febrer farà que estic aparcada en aquests RCverals!

  Mena

 • Mena Guiga | 10-01-2016

  Total: que depèn de per quina 'banda' es decanti la persona: si per l'empíric o per la pseudociència i, va, afegim-li psicomàgia i més. Alguna cosa hi ha, i quan és tan gran, és clar...com es demostra? Interessa demostrar?
  L'univers han de fer neteja, que és per sojornar-hi in eternum en pau, allà surant i que res emprenyi, ni el concepte avorriment ni monotonia ni política ni moda ni cap mena de clímax que no sigui el continu-implícit que aquell benestar placentari comporta.
  Per tant, els porcs a la bassa merdosa. No poden ser pel cosmos, tacant. La nit ja és negra, però elegant i autèntica i els estels la netegen d'impureses.
  Jo sí que crec en un % (ai, la raó!) que sóm 'sers de llum vivint una experiència humana'...però podien haver explicat més bé de què es tractava. Que haver d'escoltar la Rocío Jurado, per exemple, hagués simplificat venir o no!

  Bromes i elucubracions de taral·lirota d'octubre, que tinguis un bon 2016, farcit de relats, curull de creativitat i amb una tirallonga de somriures i...no mengis carn de porc, que els en fan cada una. I vull dir els porcs sans, els que són porcs, i que duen en camions a sacrificar, i que arriben a lloc estressats amb el síndroma de la mort, algun lesionat pels cops que es foten al lloc estret en ser transportats...sona a cambra de gas. Jo en menjo poc, de porc. No sóc perfecta. Dec ser d'un univers alternatiu...

  Mena

  (la nova imatge del Nick...qui és? (incultura meva!))

 • Mena Guiga | 10-01-2016

  El blau és el cel, també.

  En el blau rau aquell desig que humans com som tenim d'establir lligams.
  El blau on surar i on submergir-se, el blau amb onades o amb núvols.

  El blau no s'acaba, penso. Va canviant de tonalitat. A mi m'agrada el blau-lila de les anemones, per dir un exemple.

  Bon 2016, brins, per molts moltíssims poemes i relats meravellosos i per molt de blau i tots els colors que siguin de menester. Abraçada,

  Lídia

 • Mena Guiga | 10-01-2016

  I el tinc en força bona estima, tot i que el taronja el supera.

  Jo sóc de tardor i la duc molt a dins.
  Les tonalitats de la natura, de les fulles, omplirien pàgines i pàgines. Elles ja ho són, però volen i volen ser llegides. Cadascuna té una història per acomplir i la xiuxiueja per tal que l'immortalitzis, potser immoralizis si és de mena perverseta, que hi ha fulles de tota mena.

  Ajudar les fulles a envolar-se. I que visquin i siguin, que es desahereixin de l'arbre i la branca protectores, de les companyes sabudes de tota una vida...perquè encara en tenen una altra: amb aventura, peripècies, facècies i sobretot, poesia.

  Les fulles que no faltin mai, ni la tardor.

  I que ploguin sempre, perquè estoven l'ànima i l'omplen d'imatges que la nodreixen.

  Molt bon 2016, molt bon cada dia. I enhorabona per haver sortit de l'infern. No és fàcil.

  Mena

 • Mena Guiga | 09-01-2016

  És un proverbi zen que avui llegia al twitter (zen essentials) i que fa pensar. Jo crec que s'hi d'anar i ha de venir, però d'una manera fluïda, no intencionadament. Aquest micorelat tira per aquí, penso. Hi ha un desig indefinit, una inquietud. S'acompleix d'una manera inesperada, afegiria que màgica.
  També vaig llegir 'l'important és la història i no el final'. Bé, hi ha històries que segueixen creant històries, el mot 'final' és relatiu i crea una tirallonga de ventalls.
  Fer l'amor amb un boig com cal, un boig boig autèntic, que capta el subtil i l'afecta, un ser arxisensible i d'ànima colpejada per aquest motiu, efectivament és un ser d'un altre món. I el fill/a que en surti de la unió, un estel.


  Per molts relats, per un 2016 megarelatairíssim!

  Mena

Últimes intervencions al Fòrum de l'autor

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: