Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

616 Relats, 662 Comentaris
154924 Lectures
Valoració de l'autor: 9.52

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.

M'encisa, per exemple, aquell to rosa-lilós de les capes de la ceba de Figueres (encara que faci plorar), el groc de la mimosa (que és una espècie d'acàcia) i el taronja de les calèndules i caputxines dels marges dels camins dels camps, tant si hi passo amb bicicleta com a peu.

Els alliums esfèrics formats per flors-estrella.

Fins no fa massa (trams de la vida) em delia per agafar arrels a la platja escurades per l'aigua del riu Tordera i del mar Mediterrani i esblanqueïdes pel sol. I còdols de tons variats, tresors tots.

Observar els núvols mentre passegen i les formes que prenen.
I els jocs d'ombres dels vegetals, també sobre la pell.

De nit, mirar la volta celest, el titil·lar estelar, la lluna canviant i estar-m'hi. El contacte amb l'univers purifica. Ho faig a èpoques, quan cal tant.

M'agrada escoltar quan em parlen amb il·lusió a la mirada (escoltar costa!). Més aviat sóc de xerrar (peixatera!!!!).

Dinamisme i creativitat, quan apareixen. Gaudir de la vida, del senzill i autèntic.

Prendre un tallat ben calent amb molta escuma en una terrassa en un local amb encant, tot llegint o anotant en una llibreteta massa mots que em circulen per una xarxa enrevessada. I si l'establiment afegeix una galeta per a sucar...quin detallàs! (temasso per a futurs relats) ;)

Agrair les converses interessants amb altres soledats que trascendeixin d'estereotips i que aportin evolució (sinó...paguen la pena?).

El mal gust em fa fer creus i ratlla (una taula parada amb elements de plàstic o vaixella mediocre de supermercat i no menjooooo...però qui em va parir així?). Vidre de colors, terrissa, teles ben escollides...mira que enverinen, les revistes de decoració que ensenyen cada 'palauet'!

Estic més bé en un caos (aparent o no) amb elements especials i triats, encantadors i amb ànima que en un ordre vulgar i globalitzat.

Sóc d'anar amb espardenyes que sovint em decoro (em pinto moltes peces de roba, amb llunes, gats o taques abstractes) i si es posessin massa de moda no en duria.

Gaudir del sol d'hivern, que dóna vitamina i acull, asserena.

Agrair l'existència de les gates calicó i de la meva en concret. Una preciosa bigotis de típex, cueta plomallona, tricolor estupenda, ésser afí (tot això són fragments com de mantra que li dedico, encara que passi de mi, que això ja ho tenen, els felins. Elegància i independència, i poesia vora un foc ronxant i deixant-se acariciar).

Em fan gràcia les tortugues i les granotes.

Els espiadimonis se m'enduen a móns que no em volen explicar.


En escriure -pràcticament sempre narrativa- barrejo i no barrejo realitat i surrealisme (totes les dimensions són certes!), humor, amor i desamor, histrionisme, mordacitat, tendresa, drama...

M'AGRADA FER RIURE LA GENT. I RIURE-HI. RIURE ÉS IMPORTANT. SOBRETOT APRENDRE A RIURE'S D'UN MATEIX.

I la vida et duu les persones a qui has de fer riure i donar amor. Això omple.

Sóc (quan se'm deixa) contacontes a escoles i biblioteques, autora de contes (i aquí relats i relats i relats, estic sota els efectes d'una malaltia benèfica, no puc parar) i també il·lustradora (cal que digui que l'estil és boig?). Professora de ioga integral sense exercir (la disciplina...uf!, una miqueta bé val la pena..per tot allò de l'equilibri entre cos i ment, perquè enforteix i perquè és un repte). Monitora de risoteràpia (ajuda a tenir unes bones abdominals, ho juro!). També tinc la introducció al clown (un nas vermell diu tant!). Tot m'ajuda per a dur a terme festes i celebracions per a grans i/o petits, participació i diversió, deixar-se anar. I, el més antic, estic diplomada en Turisme. Però no em feia el pes donar claus d'habitacions a la gent en una recepció ni haver de repetir horaris d'àpats robòticament (per exemple, i amb tot el respecte per qui ho fa i a sobre en gaudeix), entre d'altres monotonies hoteleres (què voleu que hi faci!).

Em preocupen la inconsciència, la manca d'entusiasme i d'esforç (que sovint piquen a la porta i no cal ser-hi hospitalària). La mediocritat és un mal guarible i el talent, la creativitat i la imaginació haurien de ser la menja diària. Entenc que cal combinar monotonia-moments i que les expectatives són males companyies (tot plegat em costa molt!!!!). Valorar, estimar, lluitar. Que tot és una suma i que la influència és paral·lela. I així, quan ve la decadència, inspiro i, si vull, intento recuperar-me (voler és poder, diuen...qui ho diu? Depèn del tram vital, depèn d'uns quants 'depèn') (de pen i de pencil) (imbeciloide total, ha quedat!).

I sóc de foc i aire, intento ser més de terra (calen arrels,qui vola massa, ai, quan s'estampa!.. i d'aigua poquet poquet. I això que em considero bruixa de rierol (món amb el que m'identifico). Sembla ser que també duc una guerrera, a dins, i una deessa -totes les dones en duen una, l'han de retrobar o potser els l'hi retroben. La meva adora el to del safrà-...Entre totes em fulminaran!

*Autocomentaris: aquesta tia està sonada, boja rematada, no hi toca, o toca un bolet -al·lucinògen, segur-, està com una cabra amb un llum. En fi, és el que hi ha...

***I no fa massa ha sortit publicat el meu primer llibre per a adults, una suma de les meves vessants (agafeu-vos!): 'AL TERRAT A L'HORA CALENTA I ALTRES RELATS' (Nova Casa Editorial).butxaca5@gmail.com

@ MenaGuiga (twitter)

'carallibre':

https://www.facebook.com/pages/L%C3%ADdia-Mass%C3%B3-Busqu%C3%A9-Mena-Guiga/368065309924239


Últims relats de Mena Guiga

Últims comentaris de l'autor

 • Mena Guiga | 16-11-2015

  ...de qui escriu. Només d'aquesta manera s'arriba més al lector, penso. Partir només de ficcionar en un cent per cent deixa un pelet d'incredulitat a l'ànima, que és, al cap i a la fi, la que s'ha de nodrir del que una altra ànima comunica i així aprendre, comprendre, créixer i més.

  La frase final, lapidària, és l'encert final. Quants fantasmes així, com et vaig dir al comentari del repte, tenim! Es tracta d'integrar-los i viure amb ells.

  Petons!!!!!

  Mena

 • Mena Guiga | 12-11-2015

  I pública. Només contempla parvulari i primària.
  Un bell edifici, amb la seva part d'història, la que va tenir i la que s'hi va confegint més les històries petites que van omplint-la com un pot d'anissos.
  La reforma ha estat amable i s'ha respectat l'estructura interna de l'edifici.
  Fins fa uns anys la part de dalt era la biblioteca local, però com que Malgrat creixia i creixia li calia la d'ara, l'anomenada La Cooperativa, i que és, al seu torn, un edifici històric.

  Mena

 • Mena Guiga | 05-11-2015

  I així ha de ser (expressió que en dos cops fas servir, expressament i important, al teu relat).

  Recollir les bones energies (els somriures ho són) i usar-les quan la foscor és gran. Una metàfora que serveix per a cada moment 'baix' de l'existència. Quan hi ha fluixesa aporta caliu i força, llum com dius tu.

  Un poble de somni, petit, amb gent ben avinguda, hortets i quatre animals. Retrocedim a abans del boom turístic...i ens trobem espais pintorescos amb la senzillesa de la bellesa natural i la bonhomia i modèstia de la gent, espais com els descrits, per exemple, per Gerarld Durrell a 'La meva família i altres bèsties'...o, sense anar més lluny, com diu el meu pare: com eren les viles de la costa fa ja...mig segle.

  Calen moltes Margarides. Tots en podem mostrar alguna, dins la suma que ens confegeix. Gràcies per mostrar-nos la teva, amb aquest relat que fa somriure.

  Mena

 • Mena Guiga | 04-11-2015

  Descripció amb part oberta per a acabar-la d'imaginar.
  Sorry.
  L'adjectiu 'vetusta', ´d'uns temps pulverulents. :)

 • Mena Guiga | 04-11-2015

  I aquesta dona ho era i no la descrius i així cadascú la pot imaginar, lliurement.
  Hi ha personatges de poble, com la Lídia de Cadaqués, que servia a Dalí (vaig llegir el llibre fa temps, tot i que vaig trobar el tema allargassat i és que em feia gràcia perquè aquella dona es deia com jo).
  Molt ben escrit, el relat. Podria ser el capítol d'una col·lecció de relats de persones que fan poble i que, pel que sigui, trascendeixen, sigui evolutivament o no. Són de conte, de relat, d'història, de pel·lícula. Diuen que tots som únics, especials...però hi ha persones que ho mostren amb una energia o un fer que no deixen indiferents. Les xafarderes de poble són d'aquestes. El safareig fa societat i dient d'aquest d'aquell i inflant inflant...es fabula més enllà. Ara hi ha els mòbils...els mòbils que amaguen mil embolics i més coses, però és més fred, massa tecnològic. A part que es carrega el SER, les solituds busquen solituds, però allò no deixa de ser un artefacte antinatural. Tant de bo retrocedíssim enrera unes dècades -ja sé que qui enyora els temps passats, que tenen de tot, poc a fer té per a construir el futur...que, de fet, és el present el que compta (no paren de repetir-nos-ho i sí, és cert, però no per això tenen raó en tot, tanta filosofia de fireta i de beceroles, ei, que m'hi apunto i així ric)...quan el mòbil era immòbil en qui sap on i la gent estava amb la gent tangiblement. És clar que el progrés és imparable. Però se li han de millorar les tecles.

  Mena

 • Mena Guiga | 02-11-2015

  Si no ho vivim, no poden ni imaginar en un 1% el que deu suposar aquest tràngol.
  Tant de bo el relat no tingués una base real i tot ell fos ficcionat!

  Molt ben escrit.

  Veig que fa poc que ets a relats. No sé si et faria gràcia, però al fòrum s'hi duen a terme uns 'reptes'. Enguany convoco el repte clàssic. Au, dit està.

  Mena

 • Mena Guiga | 02-11-2015

  Això volem fer/fem amb persones que, per algun motiu, ens 'arriben'. No acabaríem mai, de milions com n'hi ha al món. Si creiem en altres vides, potser. Però quina feinadarra. Potser quan s'és a l'univers on tot s'ha fos i es troben les peces del puzzle per tipologies, potser allà és més fàcil, però no té el toc ple de matisos, irregularitats, concisions, concesions, emocions, veritats i mentides (contraris massa contraris)...etcètera.
  Total, desigual. Roba que va impactar al seu temps, segureixen una línea. Colorista, un pèl estrident, descaradeta un pelet només, són com quadres clonats en els que s'hi abillen.
  I anar observant.
  Els dies de mercat són plens d'inspiració i les lectures als cafès, també.

  Benvinguda a relats!
  No sé si et faria gràcia participar, al fòrum, al repte clàssic...

  Mena

 • Mena Guiga | 30-10-2015

  He llegit els capítols de la vida que ens has narrat. Una vida d'algú senzill, que no simple. Amb alegries i tristeses, amb enyor i record. Amb l'emmarcament de postguerra i el que segueix. Els temps aquells en què es trobava feina. Un fill 'torçat', i el patiment dels progenitors. El banc i el diari. Les 'converses' amb la dona que ja no hi és...i fa que l'ànima inspiri per reprimir un plor, que hi és: el que fa que, mitjançant la força de l'amor, tots estiguem units.

  Mena

 • Mena Guiga | 30-10-2015

  Comences amb una tirallonga tirallonguíssima d'imatges i si es pren amb calma encara podrien validar-se per a una relaxació i visualitzar-les amba els ulls tancats (depenent del to i cadència de l'speaker). Després ja es passa a temes actuals, massa actuals. Vocabulari ric (ara conec 'embornat, acromatitzar' i em falta saber el què de la cabellera de la Berenice...no és el títol d'un relat edgarpoerià?).
  Els avets escalant, simpàtica metàfora.
  Paraules encorbatades, sembla un títol per a un poemari o un monòleg que tiraria a àcid.
  No hi ha manera ni morera (la del meu pati avui ha estat mutilada, acció tardorenco-cíclica) i el Sol tocarà més, que ja convé, que és aliment i calma per a les ments massa atabalades, perquè els mots ni s'encorbaten, no tenen temps i despullats corren a vestir-se del que senten perquè l'ànima no fa com si sentís ploure, no s'ho pot permetre...i ara, au, ja m'he enrevessat, que els mots ja ho tenen, això, són joganers i els agraden les associacions i les analogies i que se n'inventin, infinits com el cosmos...i més.

  Gràcies pel comentari. Però...no em lliga tanta manca d'accents (perque, soc, despres,...). Suposo que amb la crisi la gent es pren sopa calentona d'accents aguts i greus i si són dièresi o circumflexes...quines punxades que ni amb ratafia són curades, tot i que currades. La ratafia és el color d'un cel que va ser de regalèssia, però que va trascendir. (ha de ser de l'Empordà!).

 • Mena Guiga | 25-10-2015

  Lídia: havies d'haver repassat...encara un cop més!
  (autoabraçada literària i més).

 • Mena Guiga | 14-10-2015

  I això cal, i molt. Som sers sencers. Ens cal, sí, la connexió amb els altres, per allò de ser humans i socials i gregaris i blablablà.
  En la solitud ens reconeixem, ens acceptem, ens abracem i ens tustem perquè apareix el jo-sargento, el jo-mama i el jo-nena petita, i tants més. El jo-persona-que-creix-i-entén-i-entoma és el que alhora es gaudeix i pateix. No hi ha volta de fulla sinó és a través de l'actitud. Som com el temps metereològic: hi ha dies, hi ha temperatures....però és que sinó...seria aborrit. Fer-nos complexos és....buuuuffff...per què ens han donat la combinació cervell-ànima?????

  Endavant!
  Mena

 • Mena Guiga | 07-10-2015

  El gat de color ataronjat del teu perfil és moníssim (bé: gatíssim). A més, el color taronja és el de la creativitat. És de llum, és un color 'calent'.
  Aquest relat -molt ben escrit- és una reflexió, trobo, i alhora un 'ja en tinc prou' -que així ha de ser- per poder 'ser' més qui s'és i tenir el dret a escollir (que depèn de tants factors: tarannà, societat, herència, zona de confort, feina...) i és que acabar prenent el sol és el millor. No implica cap despesa sinó una càrrega energètica, natural, com una meditació. I que marxin els que han de marxar. I els fils no han de venir sinó que es fan (o un mig-mig).
  Els gats tenen els fils del bigotis fins, els felins. Fils felins. Quin feeling!!!!

  I, apa, a gaudir del camí que en part el fas tu i hi poses, en part, el que vols. Segur que un gat de color taronja (ara penso en l'Alícia en el País de les Meravelles, quan troba el gat del gran somriure que apareix i desapareix i li pregunta si sap on va, ella ni idea i ell respòn "si no saps quin agafar, vés provant". Una solució intel·ligent més!).

  Mena

 • Mena Guiga | 04-10-2015

  Per a gravar-se'l quan s'està inactiu per peresa, per desànim, vés a saber...

  Perquè implica un espavilar-se viu, d'infant, gaudit, per més que necessari.
  Més la rima assonant 'llepa-asseca', que sembla un vers d'una cançoneta i que fa somriure.

  Existeix aquest 'dir' o és només d'herència vostra?
  El trobo com d'autoajuda sense pretensió, com un toc simpàtic, un entendre la vida amb el senzill, el bàsic. No pas poca cosa! I aplicable a tant del cada dia.

  A veure...que del dit al fet... (mots són mots i accions són accions però les accions arran dels mots sí que és dur a terme el que ens demostres al relat).

  Mena

 • Mena Guiga | 04-10-2015

  I de tastar aquestes delicatessen.
  Però no de fer la coneixença d'ànimes en...pena, no pas. En vida perpètua, potser, com un pacte d'eternitat qui sap amb un espai, unes feines, un clima, un paisatge.

  Gràcies per tots els teus comentaris tan entusiastes, analítics i nodridors!

  Mena

 • Mena Guiga | 25-09-2015

  La tendresa existeix. Qui la dóna la rep. Qui la sap buscar, tenint-la incorporada en el propi 'jo' per compartir-la. El que importa és l'autenticitat del viscut, per més que res perduri (que no ho crec del tot).
  Parla de més coses.
  Escriu més coses.
  La tendresa no només és en una altra persona, està en la natura, en una mascota, en una lectura.

  Endavant i molts molts molts ànims!!!!!!!!

  Mena

Últimes intervencions al Fòrum de l'autor

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: