El brindis del Júpiter

Un relat de: Aleix de Ferrater
Els germans Mauchan estaven molt contents aquella tarda del 12 de maig de 1.909. Havien quedat amb una colla d’amics a la cerveseria Cebrián, a la cantonada del Passeig del Triomf amb el carrer Etna. Ja feia temps que corrien darrere una pilota de cuir pels terrenys del Camp de la Bota. En deien football i segons explicaven els tres germans, al seu país, Anglaterra, aquest esport despertava grans passions. Aquí era gairebé desconegut. Era més un motiu per a trobar-se amb els amics després de les llargues hores de feina a les fàbriques, córrer una mica i berenar prop del mar.
S’anomenaven Club Anglo Espanyol de Football, però aquest nom no els acabava de fer el pes. Amb els anys el nombre de practicants havia crescut notablement i ho volien regular. D’aquí el motiu de la reunió. Es volien constituir legalment, federar-se, escollir una junta directiva, buscar un lloc definitiu on jugar i, lògicament, escollir el nom de l’entitat.
A principis de segle era molt popular el concurs de globus lliures. A la platja de la Marbella, prop del gasòmetre, aquella tarda també n’hi havia un, amb un gran nombre de participants.
-Escolteu! –cridà en David Mauchan- Proposo que el nom del nostre club sigui el del globus guanyador del concurs, d’acord?
Al seu davant en Jacint Sala i en Ramon Casellas es miraren sorpresos, amb un punt de lluentor a les galtes.
-D’acord! –respongué en Josep Bachs, el gran porter de l’equip.
Al seu costat, en Bonaventura Estapé i en Josep Buch, que acabava de ser escollit president, encara contestaren més eufòrics:
-Sí senyor! I des d’aquí proposem que els colors siguin el blanc i el blau!
El sí va ser unànim.
-I si el nom no ens agrada? –preguntà el petit dels Mauchan.
-Ens agradarà Guillem. -respongué l’animós Josep Bachs- I si no, jo pagaré una altra ronda!
Tothom va aplaudir. Per sort, el globus guanyador va tenir un nom espectacular, barreja de màgia i ciència, poesia i natura: Júpiter. El brindis fou unànim.

Comentaris

  • Invitació[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del IV Concurs ARC a la Ràdio 2013-2014
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "Colors"

    T'esperem el dissabte 11 d'octubre de 2014, a les 12 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)



  • betixeli | 04-04-2014

    Genial! Espero que sigui cert perquè tinc la intenció d'expandir aquesta explicació sempre que l'ocasió s'hi presti. Ben mirat, si no ho és tampoc farà cap mal pensar que així va anar la cosa...

  • Felicitats[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 01-04-2014

    per la tria finalista i per la teva tria personal en explicar aquesta petita crònica ciutadana amb tanta gràcia i bon ritme literari.

    M'has traslladat a aquells temps amb tan sols una pinzellada i jugant molt bé amb el misteri del nom del club, que ja ens dónes en el títol, però que amb els petits detalls del nom de la penya i dels colors de la samarreta, podries haver obert una certa confusió amb un altre club que abans era de Barcelona, ciutat, i ara ho és de Barcelona Província, i sense ànims de polèmica ;-)

    És un gran plaer llegir-te!

    Ferran

  • Enhorabona ![Ofensiu]

    Benvolgut/uda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i autores, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “Colors” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’anar avançant feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça (concursos.arc@gmail.com), el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COLORS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,
    Comissió Concursos

    - - - - -

    AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COLORS

    En/na .........................................................................................................
    amb DNI. número ......................................................................................
    data de naixement .....................................................
    i nick relataire ............................................................................................
    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................
    seleccionat del mes de MARÇ 2014,
    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Colors” que s’editarà a finals de 2014 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    En el llibre vull constar amb el nom d'autor/a: .............................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................

  • No ho sabia no ho coneixia [Ofensiu]
    Eloi Miró | 29-03-2014 | Valoració: 10

    Personalment no és que sigui massa aficionat al futbol, però sempre va bé saber la història d’algun club, més que res per si t’ho pregunten! Hehehe (sóc més de nadar)

    I de la redacció? Com sempre excel·lent!

    Una abraçada molt gran Aleix, ens llegim.

    Eloi

    (Aleix, ja no visc a Barcelona, he tornat a casa dels pares i ara treballo per pagar-me els estudis! A veure si ens tornem a veure algun dia, ara que sé por on pares!)

  • Retalls d'història[Ofensiu]
    Llorenç Garcia | 29-03-2014 | Valoració: 10

    M'encanta la manera tan costumista amb què descrius un retall de la història ben curiós que jo no coneixia i que m'ha fet investigar. S'aprén molt amb tu!

  • i a més el que expliques aquí...[Ofensiu]
    joandemataro | 27-03-2014 | Valoració: 10

    és una història ben real, oi Aleix ? Ens has obert per un instant una finestra al passat, una història curiosa d'uns temps que ara ens queden molt llunyans tot i que és tan relatiu el temps ...

    una abraçada de tornada ben plena de primavera i agraïment

    joan ;-)

  • Caram el Júpiter![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 23-03-2014

    Ens has recuperat una història que ben pocs coneixíem.
    Gràcies Aleix pels teus comentaris, però l'Ayla a la que et refereixes és uns quants milers d'anys més vella. La meva protagonista podria ser gairebé contemporània d'algun dels protagonistes d'una saga que potser has llegit: La tribu del llop, La tribu del foc... però mentre aquests darrers creuen l'estret de Bering i s'estableixen pel continent americà, la meva història passa aquí mateix (al Reclau Viver de Serinyà, l'has visitat mai?)

  • A mi no em diu res el fútbol[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 22-03-2014 | Valoració: 10

    però m'encanta com escrius i també m'apassionen les històries, tota mena d'històries. O sigui que et felicito per haver escrit un relat on expliques l'origen del nom d'un club que, segons sembla, és prou conegut per alguns dels nostres relataires.
    Salut!

  • M'has fet ballar el caparro...[Ofensiu]
    Annalls | 21-03-2014

    ... serà veritat , serà inventat? És pel concurs d'aquest mes? Parla d'un club imaginari? Que hi tè a veure els globus de Marbella amb Barcelona? (En tenien coneixement per la radio, suposo)...
    Per sort ja tens un pilo de comentaris, en els que me assabentat de la rel del assumpte.
    Doncs si que és maço rescatar l'historia del que sigui, a mi en particular el futbol no m'agrada, però a la majoria de la gent segur que els encantaria coneixere com van començar els equips... si no sabies que fer...

    Anna

    Trobava a faltar que publiquessis !
    Digues-li a la Pinya Rosa que espero el seu nou relat.

  • Bona història [Ofensiu]
    Naiade | 20-03-2014 | Valoració: 10

    Un bon relat Aleix, sempre s’aprenen coses noves de la nostre ciutat.
    No soc gaire de futbol, però sí m’agrada saber la nostre història.
    Una forta abraçada

  • La història més propera,[Ofensiu]
    David Gómez Simó | 20-03-2014

    la que cau al costat de casa, és, també, la del futbol de barri (i no tant de barri).

    Un bon relat.

  • Ara ja has començat...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 20-03-2014 | Valoració: 10

    Ara ja has començat. Ara hauràs d’escriure petits resums de tots els clubs de les nostres barriades de Barcelona. Després ja continuaràs amb la resta de Catalunya.
    Se t’ha girat feina, Aleix, se t’ha girat feina!
    —Joan—

  • Una bona lliçó...[Ofensiu]
    AVERROIS | 18-03-2014 | Valoració: 10

    ...d'història esportiva i social. N'has de fer un llibre de tot això. Estem mancats de la sabiduria popular que ens recordi d'on venim.
    Mercés pels teus comentaris i com sempre excel·lent.
    Una abraçada.

  • Extraordinari!!![Ofensiu]
    F. Arnau | 17-03-2014

    Desconeixia la història de la fundació del Club Esportiu Júpiter, que acabe de comprovar a la Viquipèdia. És un club històric que em sona moltíssim de la segona divisió, el mateix que l'Europa i el Sant Andreu, i el mateix em passa amb alguns clubs d'Euskadi (Indautxu, Irún, Sestao, Basconia, etc...).
    Moltes gràcies, Aleix, per fer-me recordar aquells "carrusels" esportius a la ràdio de quan era un nen.
    Una abraçada!
    FRANCESC

  • Ai el futbol o football...[Ofensiu]
    Jordi Abellán Deu | 17-03-2014 | Valoració: 10

    Abans que res agrair-te el comentari al meu relat, i t'ho agraeixo doblement per qualificar-lo de poema. M'omple de satisfacció que un escriptor com tu així ho consideri. Moltes gràcies sincerament,

    Anem pel teu...

    Sóc una persona que abomina de tot el que el món del futbol comporta i en lo que ha arribat a convertir-se. Tant de bo aquest esperit de companyonia que ens descrius en aquest relat sorprenent seguís sent el rerefons de la pràctica de qualsevol esport. No dic tan sols el futbol; també el basquet, la formula 1 i tants altres.

    Però com et dic, a partir d'ara potser quan senti algú parlar de futbol em vindrà la imatge més amable d'aquest Júpiter innocent.

    Jordi

  • Molt curiós![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 17-03-2014

    Júpiter: Això sí que és començar amb bon peu! Una història ben curiosa la de trobar un nom per al primer equip de futbol a casa nostra. No en tenia ni idea però m'ha agradat molt aquest component de penya engrescada amb un esport que s'ha convertit en el rei dels esports. Qui sap si Júpiter, des d'aquell dia, en va tenir la culpa...
    M'ha agradat molt la teva història, Aleix!
    Rep una abraçada.

  • Interessant[Ofensiu]

    Ens descrius la fundació de fútbol, d'un club que em sonava però que no en coneixia la història de la seva fundació. L'he trobat bastant interessant, ja que de fet els esports també són part de la nostra història. Felicitats Aleix pel relat i sort en la convocatòria :)
    Edgar

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Aleix de Ferrater

Aleix de Ferrater

137 Relats

2635 Comentaris

190391 Lectures

Valoració de l'autor: 9.97

Biografia:
Nascut a Barcelona el 1959, sóc periodista, encara que actualment no l'exerceixo. Resideixo actualment a Ribes de Freser (Ripollès), caminant, llegint, escrivint, vivint.
Literàriament, he guanyat el Premi Sant Joan 1995, organitzat per l'ONCE de Catalunya, el Jo Escric 2007, el Roc Boronat 2007 i el Guillem Colom i Ferrà, Vall de Sóller 2015.
He publicat els llibres "Escoltant la sal" (Fundació Cabana, Jo Escric 2007), "Arrels d'escuma" (Editorial Omicron 2008), "Flaix que enlluerna" (Editorial Omicron 2010), "Absolutament d'ànim" (Documenta Balear, 2016), "L'excés" (Ediciones Oblicuas, 2019) i "L'edat blava" (Associació de Relataires en Català, 2023). .

Aiximateix, tinc relats i poemes en llibres editats conjuntament amb diversos autors i editats per l'Associació de Relataires en Català, com "Tensant el vers" (2011), "Temps era temps" (2012), "Llibertat" (2012), "Traços de desig" (2014), "Somnis tricentenaris" (2014), "Mitjans de transport" (2017) i "Virtuts" (2018).