La sal atrapada en la memòria

Un relat de: Aleix de Ferrater

No hi ha platja a Caldetes, no n'hi ha.
On abans esteníem tovalloles
amb ulleres de sol distretes, ara
observem, astorats, com les onades
han mossegat la platja i han guanyat
un parell de graons. La canonada
soterrada de la dutxa ens observa
submergida i no enlaira cap bombolla.
La guingueta, la torre de socors,
el repic matemàtic de les pales,
els eterns caminants, amunt i avall,
el record d'un paisatge, el record
de la sal atrapada en la memòria.
Al fons, però, les llanxes continuen
dibuixant una blanca línia recta.

Comentaris

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 13-08-2024

    Bona vesprada, Aleix: Espero que tot et vaja bé.
    Gràcies per la teua opinió sobre el meu poema "A la deriva", on em dius que sempre és "amor". És així. I fins i tot en tinc una carta d'ella, que la conserve a casa.
    Una abraçada i que passes un bon mes d'agost.

    Cordialment.
    Perla de vellut.

  • Bona crónica[Ofensiu]
    Bocarrot | 11-08-2024 | Valoració: 10

    Un poema de cronista.

    he de dir que costa trobar algú que escrigui en un català més o menys correcte, aquí a relats en català, i si n'hi ha algun aquest has de ser tu.

    Bon poema, bona crónica d'una platja perduda pels efectes de les corrents marines, o del canvi climàtic, o de la sobreexplotació del litoral maresmenc amb tants ports inútils i innecessaris que eviten l'aportació de la sorra que les rieres fan baixar de les carenes sorrenques que la vigilen.

    Bona feina Aleix de Ferrater!

  • La sal i el melindro[Ofensiu]
    SrGarcia | 11-08-2024

    Francament, sembla que qualsevol tema sigui bo per a escriure una magnífica poesia. A mi, particularment, no se m'hauria acudit dir res més que "Cagun D... ja no hi ha platja.", però de poeta se n'ha de venir de mena.
    El vers que més m'agrada és precisament el dona el títol: "el record / de la sal atrapada en la memòria." La llàstima que la sal només sigui a la memòria, però aquesta és molt punyetera, pot fer com la magdalena de Proust i en qualsevol moment el passat ens pot retornar amb tota nitidesa.

  • versar[Ofensiu]
    Atlantis | 10-08-2024

    sobre qualsevol tema. La platja que no hi és. Tot el que s'ha emportat.

    bon estiu i bona calor.

  • Caldetes[Ofensiu]
    Prou bé | 07-08-2024

    I gairebé arreu, ha perdut la platja. Potser el mar ha recuperat el que, en temps llunyans era seu?
    Amb total cordialitat

  • Entre pobles i platges. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 05-08-2024 | Valoració: 10


    Un poema que ho he sentit de principi a la fi, on descrius metòdicament les platges de la Guingueta i Caldetes. Té un sentit que no hi ha platges en aquests pobles.
    Tenir-lo sempre en la memòria, perquè sense platges, què fem?
    Molt ben reeixit!
    Enhorabona, Aleix.

    Gràcies per la teua amabilitat de comentar-me el meu poema "Abecedari".
    Que passes un bon mes d'agost.

    Una abraçada.

    Perla de vellut.

  • Testimoni[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 05-08-2024 | Valoració: 10

    Bona informació. Abans si. Ara no.
    Peró, com expliques, calvsaber adaptar-nos.
    Enhorabona.pel Relatt.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Salutacions molt cordials.
    ............

  • Metàfora de la vida[Ofensiu]
    Endevina'm | 05-08-2024

    Cada dia em recordes més a Martí i Pol, no sé si l'admiraves, però les teves formes poètiques m'hi remeten, sense perdre el teu estil de cronista de la realitat que ens envolta, sense més artificis que els mots ben triats.

    I una estrofa final que ens vol fer reflexionar, amb aquelles esteles blanques, centenars d'esteles blanques que creuen el litoral.

    Per pensar-hi, amic Aleix.

    Una abraçada.

    Ferran

  • Sense previsió[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 04-08-2024 | Valoració: 10

    Un fet que tot i ser-ne conscients, no és va preveure. La mar acaba recuperant el seu espai, i el canvi climàtic fa la resta..Aquesta platja la conec molt bé, vaig viure vint anys a Caldetes, i ara la platja que també tinc ben aprop, ha passat al mateix. Una llàstima; i una alegria de la manera que ho has explicat en aquest bonic poema.
    Una abraçada Aleix.
    Rosa.

  • La mar. [Ofensiu]

    Contemplar la mar tostemps ha estat una font inspiració, sobretot pels poetes. La gent comú ha vist en ella un lloc d'esbarjo, de plaer, d'anar a passar el dia sense haver de fer gaire despeda. Ara que bona part de la nostra costa ha perdut la sorra com a consequència dels temporals..., ens trovem que la gent es plany, malaeix l'administració pública per no haver previst i no haver fet les coses com hagués calgut... Però sempre restaran persones com tu, que d'un desastre crearà un bellíssim poema on hi dessiminarà tota l'emoció capaç de deleitar al lector amatent a la bona poesia. Enhorabona i grans mercès per obsequiar-nos amb aquest tastet de la teva sensibilat artística.

  • Una vertadera llàstima...[Ofensiu]
    llpages | 03-08-2024

    el que ha passat en algunes platges catalanes, sense sorra per acció d'unes onades força més agressives que el que estem acostumats. Un altre avís sobre la gravetat del canvi climàtic. Molt ben escrit, Aleix, enhorabona!

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Aleix de Ferrater

Aleix de Ferrater

139 Relats

2666 Comentaris

196209 Lectures

Valoració de l'autor: 9.97

Biografia:
Nascut a Barcelona el 1959, sóc periodista, encara que actualment no l'exerceixo. Resideixo actualment a Ribes de Freser (Ripollès), caminant, llegint, escrivint, vivint.
Literàriament, he guanyat el Premi Sant Joan 1995, organitzat per l'ONCE de Catalunya, el Jo Escric 2007, el Roc Boronat 2007 i el Guillem Colom i Ferrà, Vall de Sóller 2015.
He publicat els llibres "Escoltant la sal" (Fundació Cabana, Jo Escric 2007), "Arrels d'escuma" (Editorial Omicron 2008), "Flaix que enlluerna" (Editorial Omicron 2010), "Absolutament d'ànim" (Documenta Balear, 2016), "L'excés" (Ediciones Oblicuas, 2019) i "L'edat blava" (Associació de Relataires en Català, 2023). .

Aiximateix, tinc relats i poemes en llibres editats conjuntament amb diversos autors i editats per l'Associació de Relataires en Català, com "Tensant el vers" (2011), "Temps era temps" (2012), "Llibertat" (2012), "Traços de desig" (2014), "Somnis tricentenaris" (2014), "Mitjans de transport" (2017) i "Virtuts" (2018).