Detall intervenció

CARTA OBERTA A CALDERER (I A RC)

Intervenció de: doctor_zibago | 02-04-2009


Dr. Calderer: li escric aquesta carta per intentar fer-li veure quatre coses que crec que hauria de tenir clar abans de judicar als altres.
La vostra bio parla a l'abast dels vostres èxits literaris, dels llibres publicats, del bo que sou com a escriptor. Enhorabona però la humilitat no és precisament una de les vostres virtuts més glorioses. Al veure que sou metge ho he vist clar. Els de la vostra professió, i no tots per sort, us creieu uns éssers superiors, que mireu per damunt l'espatlla i amb cara de suficiència als ignorants, malalts o no, que s'atreveixen a preguntar-vos quelcom. Sou els "gurus" de la tribu i disposeu de la vostra preparació tècnica com a escut davant els altres desgraciats humans. I no ho dic com a insult, ni molt menys, sinó que en conec un munt de metges que actuen així com a resultat del sentiment que us inculquen a la Facultat ja que jo he estudiat en ella i ho sé de primera mà. I això no treu que tots siguin unes boníssimes persones. (Tinc 5 metges a la família i ho reconeixen).

Parlant de literatura us he de donar la raó que no cuidem gens la nostra llengua. Vos teniu el grau 3 i té molt de mèrit, però tot i així, sigueu-me sincer: Us corregeixen els escrits o esteu endollat als certàmens literaris?
He llegit comentaris de persones de RC, i algunes a la llista dels més valorats, que fan faltes d'ortografia horroroses. Em per hem, a per ha. dona per dóna, deu per Déu...
Cal que, amb esperit constructiu, els que en sabeu tant els hi feu veure amb estimació com ho fa un mestre als seus alumnes. Sense menyspreu ni paraules o puntuacions inútils que l'únic que fan és desmoralitzar al autor aprenent. I alguns consagrats ho fan,i això és lleig.
I en quan a poesia n'hi ha per tots els gustos. Uns acèrrims defensors de les normes acadèmiques i d'altres que prefereixen el vers lliure, sense mètrica ni ritma ni consonància. Tot és vàlid i permès. I recordeu que hi ha una norma que parla de la llicència poètica?

No sóc cap expert en la matèria però m'ha semblat bé enviar-vos aquesta carta, sense voler ofendre ni amb ganes de polemitzar. Faré servir un pseudònim tot i que no sóc cap troll, ja que veig que vós també,si convé, ho feu servir.



Respostes

  • Resposta a la carta oberta.
    Calderer | 03/04/2009 a les 01:02

    Em dieu que "No sóc cap expert en la matèria però m'ha semblat bé enviar-vos aquesta carta, sense voler ofendre ni amb ganes de polemitzar." Doncs em dirigiu una carta em que em judiqueu per la meva condició de metge i doneu per fet que aquest és el motiu de la meva presunció. Sort que no voleu ofendre ni polemitzar! No vull entrar en un argument tan barroer i tan personal, només us diré que els meus pares, oncles, avis, han estat torners, lampistes, filadores, cambrers...i que jo sóc el primer universitari de la família. Estic molt orgullòs d'haver acabat una carrera i de ser metge i ho considero tant un èxit personalcom familiar...però us asseguro que el fet no em provoca ni arrogància ni prepotència. Potser els nombrosos metges de la vostra distingida família són d'una altra pasta i per això ens judiqueu a tots per un igual.

    En quant a la resta que em dieu. Sí, tinc una correctora que em revisa els textos que envio a concurs; no m'avergonyeixo de fer faltes d'ortografia, el que m'avergonyiria seria no intentar millorar dia a dia. En quant a si estic endollat als concursos no sé què voleu dir.
    Respecte a les puntuacions...no he posat mai cap puntuació, penso que un comentari sincer, respetuós i ben fet té més sentit que qualsevol puntuació. Per tant no entenc perquè em dieu això. Respecte a la poesia...no comento poesia, no en sé, les que he escrit jo són mediocres i, per tant, em sento totalment incapaç de comentar la dels altres. Tampoc entenc, doncs, perquè em parleu de poesia... no em confondreu amb un altre?
    Suposo que el vostre escrit respon al meu post referit a les faltes d'ortografia dels joves. He seguit les darreres setmanes els textos de diversos joves i els he intentat comentar amb sentit, fent-los veure les possibles millores dels seus textos i animant-los a continuar. Potser havia de dir-los que el que havien escrit era meravellòs i ja està? Penso que si estem aquí és perquè ens critiquin i així poder corregir els errors que tots fem. Però tots els joves que he comentat ho feien força bé i si tenien faltes d'ortografia eren poc importants i les compensaven amb la imaginació i la força de les seves històries.......ara he trobat alguns que feien unes faltes d'ortografia esgarrifoses i que en realitat no escrivien en català...ho feien en castellà (estructures, locucions, frases fetes..) amb paraules catalanes...aquests no els he pogut comentar i animar... més aviat m'han desanimat i entristit. No crec que sigui culpa seva que dominin tan poc la llengua. El sentit del meu post era que la gent de RC opinés sobre aquest fet i on pensaven que estava el problema. Jo imaginava que la gent jove que començava a escriure ens superaria als "vells" en el domini de la gramàtica, però he vist que no i això, francament, m'ha entristit. Crec que és un fracàs de tota la societat que després de tants anys d'autonomia, immersió lingüística i mitjans de comunicació propis encara estem així.
    I per acabar us repto a que m'indiqueu un sol dels meus comentaris que sigui volgudament ofensiu o que molesti a algun autor jove.
    Emparleu també dels meus llibres publicats i de grans èxits. Torno a preguntar-vos, no em confondreu amb algú altre? Jo estic molt orgullòs dels meus premis però alhora tinc molt clar que són modestos i encara quan poso "escriptor" em fa un nosequè...procuro dir que escric i si poso o dic escriptor sempre hi afegeixo aficionat.

    Com s'ha fet tard ho deixo aquí. Per acabr dir-vos que no he entès el sentit de la vostra carta oberta. Com heu penjat aquesta carta com a comentari en el meu últim conte també penjaré aquesta resposta allà.

    Bona nit

    Lluís




    • Estic d'acord amb tu, Calderer
      Jere Soler G | 03/04/2009 a les 15:07

      Avui dia els joves escriuen dramàticament malament. Jo no parlo pels del web, sinó en general; al web n'hi ha que ho fan molt bé.
      I no és en català, només, que escriuen malament, sinó també en castellà. L'ortografia no és valorada i en conseqüència no existeix l'esforç de millorar-la; i si protestes, llavors et diuen prepotent i orgullós perquè pretens donar lliçons. Jo falg també algunes faltes; sobretot quam m'oblido de passar el corrector o de fer una última repassada abans d'enviar el relat a algun premi. Però no passa res, perquè almenys intento no oblidar-me'n. L'intent és important en totes les coses.
      Jo em penso que la protesta d'aquest senyor Zivago ve més a causa dels teus premis. Hi ha gent a qui li cou que els altres guanyin premis, i en comptes de reconèixer-ho, busquen o imaginen defectes a poder criticar; el defecte que més fan servir és el de l'orgull i la prepotència. Es veu que el que guanya un premi ha d'estar calladet, que ningú ho sàpiga, que ningú plori d'enveja...
      • jo, estic d'acord amb els dos
        gypsy | 03/04/2009 a les 15:35

        amb que és bo esperonar al jovent i no jovent a no cometre errades ortogràfiques, perquè és un signe d'amor a la llengua - la que sigui-
        I també: que l'enveja "és mu mala!" i és el mal més estès a l'estat espanyol incloent-nos nosaltres. El pitjor és, dit per psiquiatres que no es guareix...

        Hi ha països d'Europa, bastant més sans en aquest aspecte concret, que se'n alegren dels èxits aliens.
        Aquí, no acostuma a passar. Hi ha molta hipocresia i molta mala bava.

        Queda't amb la part bona, Calderer. Quelcom has de tenir si se't adrecen anònimament, sense donar la cara.

        :)

        gypsy

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.