Vint-i-quatre de juliol

Un relat de: Montseblanc
Són dos quarts de dotze d'un vint-i-quatre de juliol quan la Cristina enfila el camí polsegós que va al bosquet de dalt de tot del penya-segat. El sol cau desfet sobre les herbes que a banda i banda del sender li freguen els turmells com per fer-se veure. No ha pensat a canviar-se el calçat quan ha sortit de casa i les sandàlies no són el més adient per anar pujant per un terreny sec que se li desfà sota les soles, aviat nota els terrossos entre les separacions dels dits.
Mira que és beneita, dues hores conduint, passant de la velocitat permesa, per arribar aquí. Li ha dit al seu marit que havia quedat a dinar amb unes amigues per celebrar el sant. Ell s'ha sorprès de que l'avisés amb tan poc temps, però com que li ha deixat cerveses a la nevera i una lasanya que ha tret del congelador, s'ha repapat mandrós al sofà davant el televisor.
Però no, no és amb les amigues que ha quedat, avui fa cinquanta anys que la Cristina es va fer el primer petó de la seva vida a aquest lloc. Tots dos tenien quinze anys com a la cançó i es van prometre que cinquanta anys després vindrien aquí. Va ser una bogeria, però en aquells moments s'estimaven tant que van pensar que hi vindrien junts, fets uns vellets carregats de fills i nets.
Però mira, pensa la Cristina, aquí estic, encara em sento jove i havia oblidat completament la bogeria dels cinquanta anys, si no fos perquè precisament avui, fent neteja de l'armari del traster he trobat el meu antic diari.
Què innocents que eren, pensaven que allò era per sempre, només un petó, que bé, sí, aquell petó va ser com si el mon sencer s'aturés i només ells respiressin, ofegant-se, maldestres, donant-se aire l'un a l'altre, la pell atrapada entre l’escalfor de fora i la de dins.
Ells s'estaven al mateix bloc d'apartaments passant l'estiu a la Costa Brava, van coincidir aquell estiu només. Es van escriure un parell d'anys, però mai més es van tornar a veure. Després va venir el seu home, el matrimoni, els quatre fills, la vida tota, sense donar treva per pensar en el passat, corrent endavant com un cavall desbocat.
Està segura que ell no vindrà, si ella mateixa, si no hagués estat perquè feia neteja, no hagués pensat mai més en aquella absurda promesa.
Arriba a dalt de tot del camí, els quatre pins que ella recordava, els veu més escanyolits, sota ells, la terra pelada, llaunes de refrescos, una ampolla de vidre, bosses buides que tremolen amb la lleugera brisa, enganxades a les bardisses.
Sua tota ella, no pas per l'emoció, siguem clars, però fer la pujada als seixanta cinc anys no ha estat el mateix que fer-la als quinze, i encara gràcies que ha arribat amb el cotxe gairebé al peu del camí, que abans s'havia de caminar molt més. Però ells no ho notaven, pensa la Cristina, estrenaven cossos, desig, unes ganes de viure com mai més ha tingut.
Mira més enllà dels pins, el Mediterrani llampega com si li fes l'ullet, blau de sal, verd de bosc, blanc d'escuma.
Van dir que seria a les dotze, falten cinc minuts, la Cristina es repenja en un pi, però se'n separa ràpid en notar la resina que se li enganxa al vestit. Li encanta l'olor, llàstima que fa tanta calor que respira amb la boca oberta i seca. Potser sí que això del canvi climàtic és veritat, o potser és que ja s'ha fet vella, no recorda que llavors el sol cremés tant, encara que ells dos es van consumir, però va ser una combustió espontània, d'aquelles que comencen a dins, pensa la Cristina tot somrient.
Miquel, ell es deia Miquel... I si s'ha mort? Hagués pogut fer una cerca al Google amb el seu nom, però és que no hi havia pensat més, no ho tenia previst, i en veure les quatre ratlles del diari ha sortit esperitada. Oh, que no sigui mort, pobret, encara que no vingui, prega la Cristina.
Sent unes passes a la seva esquena i es gira de cop, però no, són una parella de turistes, alemanys semblen, admiren la vista i tornen a marxar saludant-la lleument amb un cop de cap.
Ostres, ja són tres quarts d'una i aquí no ve ningú, primer cantaven un parell de tórtores, però ara el silenci només el trenquen les cigales que li tenen el cap com un bombo.
La Cristina comença a baixar, maleint-se, sempre ha estat de fer aquestes coses absurdes, romàntiques que diu el seu home.
Porta els peus bruts, esgarrinxades a les cames, la resina empastifant el vestit i li sembla que l'han pessigat els mosquits.
Deu n'hi do, nena, es diu a ella mateixa. Quan és a mitja baixada veu a pujar un avi. Es penedeix de no haver portat les ulleres, acluca els ulls, s'atura, és ell, que també la mira, somrient. Ella sap que els millors moments del dia, de l'any, dels darrers anys, seran aquests instants previs a dir-se res, la sensació de llavors, la joventut, tornant a ells, fent que tornin a tenir quinze anys. Sembla que ell també ho percep perquè camina lentament, com el que menja un caramel i intenta no moure'l massa dins la boca, perquè duri més.
Cinquanta anys, què són? Res.
Cristina, diu ell a dos pams d'ella. Miquel, diu ella, a tocar d'ell.

Comentaris

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 13-08-2024


    Bona vesprada, Montseblanc: Gràcies per la teua opinió sobre el meu poema "A la deriva" i per dir-me que són paraules inspirades. Sí, és així, la meua tia, ja no hi és.
    I la tinc el cor.

    Ens continuem llegint.

    Cordialment.

    Perla de vellut.

  • Supertendre[Ofensiu]
    Mena Guiga | 05-08-2024

    Trobades així, surant en el 'temps', contenen una màgia. Es queden verges, lluminoses. Potser no contenen cap promesa perquè el sol fet d'haver estat ja és TANT.


    Una retrobada...on pot dur?...

  • Lasagna[Ofensiu]
    aleshores | 05-08-2024

    Pel que fa a les casualitats, jo soc més de l’opinió que n’hi ha però són molt poques.
    Que no hi hagi vides paral·leles no vol dir que mentalment no elaborem sobre alternatives a la nostra vida actual. I torno a dir, no crec en les casualitats.

  • Romanticisme[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 05-08-2024 | Valoració: 10

    Caram, quina història més bonica! Els anys passen, però els records sempre resten en la memòria, especialment aquells tan positius com els que descriu‘s. Bonica història d’estiu. Una abraçada

    Aleix

  • A flor de pell[Ofensiu]

    M 'agrada aquesta forma teva de narrar bo i entrellaçant sentiments amb la natura. Això fa que el relat prengui un to naturista que el fa proper a aquells lectors que estem reconectats amb una forma de vida que està desapareixent de l'escenari de la vida moderna. Precisament avui a la feina una xicota de la mateixa edat que la protagonista i de nom Cristina, també, parlava obertament de la seva relació amb l'exmarit. I ho feia amb la mateixa emoció que traspua el texte que has construit amb el teu inconfussible segell literarui amb el qual sempre ns delectes...

  • A mi, el que em captiva...[Ofensiu]
    llpages | 01-08-2024 | Valoració: 10

    no és tant la temàtica escollida, que també, sinó l'estil que hi gasta. Una lectura extremadament fluïda, un vocabulari planer i una narració dels fets que sembla que t'agafi de la mà i t'ho vagi explicant quasi en exclusiva. És un gran mèrit mantenir l'atenció del lector fins al final, i s'aconsegueix d'una manera que sembla senzilla però que no ho és gens. Enhorabona!

  • BENVINGUDA![Ofensiu]
    Ravegal | 31-07-2024

    En primer lloc vull dir que estic molt content per la teva reaparició, després de tanta sequera. Sense els teus relats, aquesta pàgina semblava una pomera amb una branca sense pomes. Ara potser la veurem carregada d'aquelles pomes d'hivern, tan dolces.

    Has tornat però el parèntesi no ha condicionat el teu estil. Les imatges que fas servir per descriure moments, situacions, sensacions... aquells tocs, o no tan tocs, de sensualitat... I en el rerefons sempre alguna cosa per fer rumiar. Vaja, que m'agradaves i em segueixes agradant.

    El tema no és més que una facècia romàntica en la que l'important, potser, no és el que dius sinó com ho dius: agradable de llegir. Sempre que mirem enrere en la nostra vida no ens falten motius per pensar: les bogeries de joventut, com hem assumit cada etapa de la vida, com han afectat les decisions que hem pres i que hauria pogut passar si n'haguéssim pres d'altes...

    Benvinguda!

  • Oh! Els cinquanta anys. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 30-07-2024 | Valoració: 10

    Aquests cinquanta anys, es passen en un no res. Molt ben plantejant, amb unes accions que fan sentir-se a través de l'acció de tot el relat. M'ha fet sentir el meu ser dins del relat, amb molta realitat. El trobe molt realista fins al final.
    Ja feia molt de temps que t'havia llegit i hui m'alegre d'haver llegit aquest.
    Enhorabona, Montseblanc.

    Cordialment.
    Perla de vellut.

  • Recuperació[Ofensiu]
    SrGarcia | 30-07-2024

    Anava llegint aquest relat amb autèntica angoixa: temia que la pobra Cristina pogués quedar sola, desemparada i pensant que era una bleda sense remei.
    El final m'ha alleugerit molt; no és poca cosa que acabi bé. Això li dona tot el sentit al relat.
    Sembla que parli de la recuperació del romanticisme adolescent ja a la vellesa. Una recuperació ben especial, feta ja amb tota una vida al darrere.
    Primer hi ha el joc romàntic dels quinze anys, després això es nega per portar una vida de producció i per fi es recupera, ja amb un altre sentit. Autèntica dialèctica.
    Si el tornes a llegir, ja sabent el final, et pots fixar més en els detalls, tots molt realistes i casolans, però on no manca la por de la Cristina de trobar-se en una situació que en podríem dir una mica ridícula.
    Tot això s'esvaeix, la vida es torna a mostrar com és. El cercle vital queda tancat.
    Un relat ben rodó en tots els sentits.

  • trobada amb els quinze anys[Ofensiu]
    Atlantis | 30-07-2024

    Un relat esplendidament escrit, ple d'enyorança pel temps que ja ha passat.

    M'ha agradat mot llegir-te com sempre.

    Bon estiu.

  • Rosa Gubau | 29-07-2024 | Valoració: 10

    Quin relat més autèntic. M'ha remogut tot el cos. Ben escrit, amb una acurada descripció. Molta fluïdesa i molta il·lusió per complir un desig que l'hi aporta bons sentiments i que rememora records inoblidables.
    Enhorabona Montse
    Aquest escrit m'ha fet vibrar.

    Una abraçada i bon estiu.

    Rosa.

Valoració mitja: 10