La veu de la història: Cristòfol Colom

Un relat de: Joan Gausachs i Marí

Soc la veu de la història, avui us parlaré una mica del fatxenda d’en Cristòfol Colom. Sí, sí, un fatxenda, un fanfarró de tom i llom que dirien els castellans, cosa que no s’ha divulgat gaire, però què voleu que us digui? Era així!

S’ha parlat, i molt, que si era català, castellà, gallec, basc, extremeny, portuguès, anglès, genovès, cors, noruec, escocès, croata… Si teniu dubtes de tantes apreciacions, consulteu el senyor Google. Evidentment jo us podria treure aquests dubtes, però no penso fer-ho, hi ha molta gent al darrere que treu profit de les seves divagacions, de les seves investigacions, dels seus articles, i no els vull deixar sense feina. Que treballin!

El que vull deixar ben clar és el que he dit al començament, en Cristòfol Colom era un fanfarró de molta consideració. I aquesta fanfarroneria va donar, en el seu moment, peu a la creença bastant estesa que era genovès. En aquell llunyà 12 d’octubre del 1492 quan Roderic de Triana va cridar el famós: Terra a la vista! En Cristòfol, que feia uns dies que estava un xic atabalat i temorós que la tripulació s’amotinés, va respirar profundament, es va inflar com un paó i, etzibant un cop de colze a qui tenia més a prop, va dir emfàticament: Je! No ves?...

Aquest Je! No ves? Va anant degenerant entre la patuleia, la qual li va acabar dient de motiu “el genovès” i ja se sap, quan les coses es repeteixen molt... acaben fent-se si no creïbles, mínimament dubtoses...

——————

Escrit el dimecres 21/04/2021 i revistat gentilment el mateix dia per la Pilar Campmany i Piqué

Comentaris

  • Era portuguès[Ofensiu]
    Carles Linares | 19-11-2021 | Valoració: 9

    potser era portuguès, perquè just desprès del "Je, no vès!" va afegir, Colom, "Tudó bem!"

    sí, ja ser que és miserable, però m'ha divertit ;-)

    Felicitats per teu relat, m'ha agradat molt, adoro els jocs de paraules

  • Estic somrient...[Ofensiu]
    Montseblanc | 18-11-2021

    ...perquè acabo de llegir el teu relat. Molt ben escrit, imaginat i expressat.
    Gràcies pel teu comentari al meu relat. Que no participes aquest any?

  • M'ha fet riure!![Ofensiu]
    cuidador_d-ossets | 14-10-2021 | Valoració: 9

    Està bé que la vida sigui seriosa, però no tant.

    Al principi m'ha semblat un relat seriós, però al final ho he vist com una conya (dit amb respecte) i una conya ben feta, tens talent Joan.

    Sí, potser mai sabrem amb garanties d'on venia Colom. Però ell no va tenir la culpa de les crueltats de la conquesta d'Amèrica, crec jo. Segons suposo saber, ell era un home just, van ser els seus "successors" qui van matar i expropiar dels seus béns a tants indis. Però es podria dir que els hi vàrem donar la civilització, això també, però ¿la necessitaven? Se li vàrem donar per força, al cap i a la fi...

    Bé, espero tornar-te a llegir per Relats. Salut i força, company!!!

  • ja convé[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 31-07-2021

    Mira, avui t'he llegit i m'has fet riure una mica que ja convé.
    Et buscava per dir-te que se m'ha estroncat la vena relataire, suposo que temporalment, perquè tinc el cap dins d'una cosa més grossa, potser massa per a mi. Però sí que he trobat aquest dos minutets per llegir-te i dos més, per comentar-te i desitjar-te que passis un molt bon estiu, Joan!

  • La imaginació al....[Ofensiu]
    Prou bé | 24-06-2021

    Si non e Vero...molt ben trobat! I molt ben confegit! I molt distret i fins i tot divertit. Però sobretot molt ben escrit! Gràcies. Amb total cordialitat

  • La imaginació al poder![Ofensiu]
    Pallars | 25-05-2021

    Aquest final del teu relat és de traca! Tot pot ser, per què no? Mentrestant esperarem una resposta definitiva sobre l'origen d'en C.C. que em va semblar llegir que no tardarien massa en comunicar-ho. I si tarden... ja no ve d'aquí.
    Bon final de temporada amb imaginació i bon humor.
    Salutacions.

    PD. No estaria malament que els nostres polítics revisquessin l'anècdota de GODIVA. En tot cas, estic ben segura que amb la feina que se'ls presenta, i com diria aquell, "Ara aquest tema no toca"

  • Un origen sorprenent[Ofensiu]
    Materile | 24-05-2021 | Valoració: 10


    Felicitats per haver creat un relat històric tan ben construït, divertit i sorprenent. Ets un mestre de l'humor i la ironia.
    La teva veu de la història no pare de buscar i pensar.
    Felicitats, Joan!! Un relat molt ben trobat i trenat.

    Sento no haver pogut comentar-lo abans. He estat amb molts problemes personals i de salut que han acabat amb la vida de la meva mare. Encara estic trasbalsada.
    Una abraçada,
    Materile

  • M'ha agradat!!![Ofensiu]
    Iona | 11-05-2021

    Un molt bon final.

  • Ets increïble, Joan! [Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 10-05-2021 | Valoració: 10

    Realment, la teva imaginació i sentit de l’humor és insuperable! El joc de paraules final és al·lucinant. M’encanta llegir-te i passar-m’ho bé. Una forta abraçada des del pati de casa, a Ribes de Freser.
    AleixSalut!

  • Ho sabia![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 10-05-2021 | Valoració: 10

    Sabia que hi havia d'haver sorpresa en algun lloc del relat i el que Cristòfol Colom fou un fatxenda no és que sigui molt conegut, però no estranya massa al personal, car totes les persones que tenen càrrecs militars ( generals, almiralls i coses d'aquestes) acostumen a exhibir més testosterona que sentit comú. Eiii, no vull generalitzar.

    Bé, a lo que íbamos. Mentre llegia, pensava jo: " I el Gausachs, com és que s'embarca (mai millor dit) en històries històriques? No és pas el seu tarannà. El seu enginy rau, entre d'altres qualitats, en treure la punta als noms i a les paraules. I empatollar-se situacions del dia a dia. Però ves per on, avui li ha donat per donar veu a la història i no seré jo qui hi posi inconvenients". Tot això m'he dit a mi mateixa mentre estava llegint, perquè sé fer dues coses a l'hora i, fins i tot, pensar en dues coses diferents.

    Però voilà que la meva intuïció era ben certa. Al final ha sorgit el vertader Joan, el Joan de sempre. Una abraçada, company!

  • Ostres![Ofensiu]
    brins | 05-05-2021 | Valoració: 10

    A les persones que teniu molta imaginació, no us costa gens inventar acudits.Quina enveja!

  • Interessant tesi[Ofensiu]
    kefas | 05-05-2021


    Però, jo m'inclinaria més per la teoria del seu origen valencià . El seu "Che, no ho veus !" també és versemblant.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    El relat entra a concurs. Gràcies per participar.


    Comissió XI Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.43

l´Autor

Joan Gausachs i Marí

124 Relats

1298 Comentaris

181687 Lectures

Valoració de l'autor: 9.95

Biografia:
   Joan Gausachs i Marí (Horta, 15/01/1942) sóc com es pot veure, un autor jove.
   En el meus inicis vaig treballar les redaccions escolars que ens feien fer en els col·legis "San Joaquín", d'Horta, i "Condal", aquell que està al costat del Palau de la Música de Barcelona.
   Més endavant, vaig col·laborar en revistes particulars que no estaven a la venda, motiu pel qual les meves magnífiques creacions han passat desapercebudes.
   De totes maneres voldria [voldria, en condicional] donar grans —més aviat seran petites— obres a la posteritat, sempre que a aquesta no li molesti.

—oO·Oo—

   Vaig arribar a Relats en Català per mitjà d'en PEP HOMAR I GIOL, del qual sóc un fidel seguidor. Després casualment, un dia, en obrir la pàgina, vaig veure, en l'apartat "Relats a l'atzar", un que em va cridar l'atenció: La Lola de Can Gasparó. Lola i Can Gasparó són dos noms molt vinculats a la meva família. De Loles, n'hi ha moltes, però que, a més a més, siguin de Can Gasparó!... Hi vaig ficar el nas. Efectivament, es tractava de la meva tia-padrina Lola Gausachs i Torelló, i la narració era feta per una néta seva: EULÀLIA MOLINS I ARAGALL, filla d'una cosina-germana, meva, de tota la vida.
   Aquestes dues circumstàncies m'han animat a penjar alguna coseta. Ho sento, ho sento!
   Ara bé: no vull pas que, si els meus relats no agraden, en Pep i l'Eulàlia en paguin les conseqüències.