Detall intervenció

=====>COMENTARIS i VEREDICTE del REPTE CLÀSSIC CDXXIX (429): CONTES<=====

Intervenció de: nuriagau | 12-07-2010


Bona nit, reptaires,
Estic molt contenta. Han participat una dotzena de relats meravellosos, en les dues accepcions de l'adjectiu. Moltes gràcies a tots i totes per participar.
He fet la tasca de jutgessa tan bé com he pogut, confiant que vosaltres ho valorareu així. Si ho considereu oportú, podeu enviar-me un correu i us faré arribar aquelles petites incorreccions que, bonament, hagi pogut detectar.
També voldria disculpar-me, per endavant, pels possibles errors d'interpretació i per la subjectivitat de les valoracions que emetré.
Recordo, als relataires adults, que hi ha dos joves participants (fora de concurs) que esperen els vostres comentaris als seus relats. Són la laiaM i el uanra.
A continuació trobareu els comentaris als vostres textos i tot seguit el veredicte. Si desitgeu publicar-los al vostre espai, amb molt de gust, us penjaré aquest comentari:

Comentaris als relats participants:


La formiga Montse i el "formigo" Jordi - rnbonet

Abans que res, no voldria deixar d'agrair l'aparició d'aquest relat onze hores després d'haver penjat la proposta. Aquesta rapidesa em va animar moltíssim.
Els protagonistes d'aquesta història són un parell de diminutes formigues que semblen que et són font d'inspiració habitual. Les personalitats d'ambdós personatges poden resultar molt similars a les dels éssers humans (el mascle més aventurer i la femella més casolana).
Decideixen fer un viatge sense llogar cap agència de viatge, una decisió que el narrador considera una mica agosarada.
Un relat amb detalls molt simpàtics com, per exemple, l'expressió que utilitza per descriure el seu caminar: "un peu darrere un altre dels sis".
Gràcies, rnbonet, per la teva aportació.
---o0o---

Vet aquí una trobada - Joan G. Pons

En aquest relat apareixen quatre personatges tradicionals dels contes fantàstics infantils: una fada, un dimoni i una bruixa; i com a narrador, un follet. Tots quatre mantenen simpàtics diàlegs entre ells.
Els tres protagonistes han perdut una cosa personal en un bosc. Cadascú troba un objecte attrezzo que no li pertany. El lector espera que intercanviïn els objectes, però no, decideixen quedar-se'l. El desenllaç del relat és escabellat i ocurrent, trenca els estereotips de bons-i-dolents que marca la literatura popular.
Una història, amb esperit nadalenc, que inspira al lector a ser bon minyó i a deixar d'actuar com els altres esperen que faci.
Gràcies, Joan G. Pons, per la teva aportació.

---o0o---

La Neus i l'estrella - laiaM

L'extensió d'aquesta història no arriba al mínim establert, però l'autora sí ha inserit les quatre paraules claus. A més, és l'única aportació que conté una il·lustració realitzada per la pròpia autora.
Els protagonistes de la història són una nena i una estrella. L'estrella, malgrat és un ésser inert, es comporta com un ésser viu. Un tret molt característic dels contes infantils. Així com les fórmules emprades d'inici i de final del conte que són les paraules pròpies de les rondalles tradicionals.
La Neus empra la màgia per a solucionar el problema que pateix la pobra estrella. Seria meravellós que, a la vida real, poguéssim emprar la fantasia per solventar els conflictes diaris, oi?
Gràcies, laiaM, per aquest conte amb dibuix.
---o0o---

El salt de la Mandarineta - Sangifetge

Un història amb protagonistes diminuts... polls! Personatges poc habituals a la literatura, però molt comuns a la quotidianitat dels infants.
El narrador manté una relació de complicitat amb el lector al llarg de tot el relat, intercalant frases adreçades directament a ell. Al mateix temps que va fent referències a elements que són coneguts en el món infantil actual: Gormiti, código Lyoko...
La història desmitifica el que és el bé i el mal, tot és relatiu. En el desenvolupament de la història, queda prou clar.
El desenllaç no sé si es pot considerar, ben bé, feliç. Podríem dir que presenta un final obert, la continuació del qual és fàcilment previsible per als lectors adults.
Gràcies, Sangifetge, per la teva aportació.
---o0o---

Obediència - deomises
Un relat en què el narrador és l'Álvaro, un nen de 7 anys, i explica la història des del seu punt de vista en primera persona. L'acció es relata des de la ingenuïtat infantil (els nens sempre diuen les veritats, fins i tot aquelles que els grans no voldríem que diguessin) i provoca, en més d'una ocasió, el somriure del lector adult.
El pobre protagonista desitja aconseguir l'aprovació dels pares però no acaba de trobar exactament la millor manera. Sembla que està condemnat a anar encadenant càstigs contínuament.
El públic infantil pot sentir-se identificat amb l'Álvaro i les seves desgràcies, aconseguint que tingui una lectura amena i divertida.
Gràcies, deomises, per la teva aportació.

---o0o---

La màgia del bàsquet - uanra

Aquest relat ens descriu el somni de molts nens: aconseguir relacionar-se amb els seus ídols (esportistes, cantants...). En aquest cas, el protagonista es fa amic d'una estrella del bàsquet de l'actualitat: en Roger Grimau.
Una història contemporània que conté, però, l'element màgic tan característic dels contes infantils tradicionals: pessigolles màgiques a la pilota. Al mateix temps que descriu, amb certa "professionalitat", les tècniques d'aquest esport.
Un narrador en primera persona és l'encarregat d'explicar-nos l'argument. Segurament, projecta els desitjos del jove autor. T'agradaria anar a veure un partit del Barça i fer-te pessigolles amb el Roger Grimau, uanra?
Gràcies, uanra, per la teva aportació.
---o0o---

INJUSTÍCIES - mataranyes

El narrador d'aquesta història és un nen, el Vicent, i ens relata la història segons el seu punt de vista afegint les pròpies opinions. El sentiment de justícia és un sentiment inherent als infants i, com passa en aquest relat, no coincideix sempre amb el dels adults. Les valoracions del Vicent són força versemblants: la culpa és del Jonathan (i és que els Jonathans solen ser uns trapelles!), empatitza amb la gossa, desitja estar més temps amb els pares... L'autor demostra ser coneixedor del raonament i de les vivències infantils.
Una història que podríem dir que presenta un desenllaç feliç, des de la interpretació d'un infant, i preocupant, des d'un punt de vista d'adult.
Gràcies, mataranyes, per la teva aportació.
---o0o---

La princesa i el gripau - Vladimir

Un relat que trenca, totalment, tant amb els estereotips dels personatges dels contes infantils (els tradicionals gripau i princesa) i com amb els de l'argument. La primera acció que ens relata és la que sovint apareix al desenllaç de moltes rondalles: el petó de la princesa i el gripau.
Ambdós personatges mantenen un diàleg original i ocurrent mentre s'intercalen pets, rots i raucs. Una veu narradora molt observadora, amb ironia i humor, ens descriu tot amb pèls i senyals per tal que el lector somrigui amb el desenvolupament de la història.
Un relat escabellat i amè que, segurament, resultarà divertit a aquells que hagin cultivat el subgènere de la rondalla.
Gràcies, Vladimir, per la teva aportació.
---o0o---

Viatge màgic - Núria Niubó

Aquest és el conte de la Nefer. Una història que, malgrat la aparença d'història versemblant, ens ofereix, també, un element màgic. En aquest cas l'estatueta d'un gat de pedra negra amb una anella daurada a l'orella.
Un narrador omniscient, en tercera persona, transmet allò que sent i pensa la protagonista, aconseguint que el lector se senti identificat amb ella.
Un conte que demostra que els nens amb nens s'entenen sense necessitat de coincidir amb l'idioma. A més a més, deixa palès que els pares i la filla mantenen una bona relació entre ells, que existeix comunicació i sinceritat.
És una història amb introducció, nus i desenllaç feliços.
Gràcies, Núria Niubó, per la teva aportació.
---o0o---

Marieta i les papallones - marga


L'acció d'aquesta història transcorre en un jardí. La Marieta, protagonista del relat, gaudeix observant les flors i les papallones que l'envolten. La curiositat característica infantil fa que agafi una papallona amb els dits. Aquesta papallona no podrà volar, de la mateixa manera que la protagonista no pot caminar. Però la màgia del polsim que resta als dits l'ajuden a somniar, mentre fa la migdiada, aconseguint realitzar tot allò que desitjaria poder compartir amb les persones que
estima.
Al desenllaç, el detall dels dits de color blau, que deixen entreveure la possibilitat que els somnis hagin estan una realitat, provoquen el somriure al lector malgrat acabi de descobrir el mal que afligeix a la protagonista.
Gràcies, marga, per la teva aportació.

---o0o---

El llapis màgic - Joan Gausachs i Marí
Un relat costumista en què s'aprofundeix la sintonia que existeix entre els nens i les persones grans. El nen protagonista, en Ramonet, descobreix l'oncle Berenguer. Un home amb qui aviat s'entendrà i l'ajudarà a superar les dificultats en els estudis.
En aquesta història, l'element màgic, en principi, només apareix a la ment del nen. Pot ser màgic un llapis que aconsegueix que aprenguis la lliçó després de copiar-la dues vegades? Segurament el lector considerarà que no. Però, al desenllaç de la història, és l'oncle Berenguer qui sembla reconèixer els poders màgics del llapis que han fet néixer, entre ell i el nen, aquesta relació tan entranyable.
Gràcies, Joan Gausachs i Marí, per la teva aportació.
---o0o---

Quins ocellets entremaliats! (fora de concurs)- bellissima
No t'estiraré les plometes, com fa la mare del Picató, per haver presentat un relat que supera el màxim de l'extensió establerta i no contenir les paraules claus. Ens has ofert un conte d'aquells que les mares fan servir per tal de donar bons consells a les seves criatures, com li fan a la Rogeta.
Un relat on els protagonistes són animals joves (uns dels favorits dels lectors infantils) i l'acció es narra des de la seva perspectiva. Una història plena de simpatia i tendresa amb un desenllaç feliç i alliçonador.
Realment és admirable la capacitat creadora que has demostrat en aquest relat redactat en trenta minuts. Espero que li facis els petits retocs necessaris i que el pengis al teu espai.
Gràcies, bellissima, per aquesta aportació.
---o0o---

Fairy tale (fora de concurs) - nuriagau
La jutgessa assegura que s'ho ha passat molt bé escrivint aquest relat.


---o0o---

Temps era temps,
hi havia una jutgessa d'un repte...


jutgessa



---o0o---

...que havia de decidir un guanyador
d'entre els relats participants
i no sabia quin escollir.



papers


---o0o---

Se n'anà a la cuina,
fregà l'ampolla del Fairy i...


Fairy



---o0o---



...aparegué una fada diminuta dins d'una bombolla
que li aconsellà que el guanyador fos...


fada










en Sangifetge





---o0o---

Enhorabona!

A preparar el REPTE CLÀSSIC CDXXX (430)!


Respostes

  • Moltes FELICITATS al guanyador, a la jutgessa i a tothom, ha estat un plaer estar entre vosaltres!! :-)) n+
    Núria Niubó | 12/07/2010 a les 22:24

    • Ha estat un plaer tornar-te a veure en un repte, com a jutgessa. n+
      nuriagau | 12/07/2010 a les 22:41

  • RE: = Moltes felicitats al guanyador...
    rnbonet | 12/07/2010 a les 22:36

    ...que ho té ben merescut per ser tan treballador!!!
    I l'enhorabona a la jutge pels comentaris!
    • Gràcies, rnbonet. És que ara estic, més o menys, de vacances i... n+
      nuriagau | 12/07/2010 a les 22:42

  • Tinc un dubte...
    Joan Gausachs i Marí | 12/07/2010 a les 22:41

    ... veig que els suborns no han fet efecte...

    Felicitats als reptaires!
    Felicitats a la convocaire!
    Felicitats al guanyaire!

    • Més que els suborns, han fet efecte els xantatges. n+
      nuriagau | 12/07/2010 a les 22:43

  • Jo també...
    deòmises | 13/07/2010 a les 09:29

    ...m'ho vaig passar molt bé escrivint la història de l'Álvaro.

    Felicitats a la jutgessa i a en Sangifetge pel Repte tan ben portat i aconseguit, respectivament.


    d.
    • Espero que, si algun dia tens un fill, no s'assembli a l'Àlvaro, eh? n+
      nuriagau | 13/07/2010 a les 09:32

  • Geràcies infinites per haver tingut en compte el meu conte...
    Palerm | 14/07/2010 a les 00:51

    ...i haver-lo comentat, malgrat no poder entrar en concurs.

    Una abraçada, Núria. Has fet una feina excepcional!
    • I moltíssimes felicitats al guanyador i, en definitiva,...
      Palerm | 14/07/2010 a les 00:53

      ...a tots els contistes, petits i grans, que sou una CANYA!

      PER MOLTS ANYS AL GUANYADOR I A TOTS ELS PARTICIPANTS!
      • Moltíssimes gràcies a tu, Palerm. Esperem que publiquis el teu relat. n+
        nuriagau | 14/07/2010 a les 01:06

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.