Història d'un tomàquet

Un relat de: Montseblanc
Dia 1
El tomàquet arriba a casa. L'he comprat al supermercat, junt amb dos més que he triat d'una caixa on n'hi havia una trentena amb diferents graus de maduresa. És força vermell, dur, d'uns 250 grams, rodonet, al rètol del preu posava "tomàquet amanida". El poso al calaix dret de la nevera, damunt un paper de cuina junt amb els altres dos.

Dia 8
Ha passat una setmana des que vaig comprar el tomàquet, el veig al calaix quan hi poso al costat una albergínia i un pebrot per fer una truita al dia següent. Els altres dos tomàquets ja els vam consumir i no recordava que quedava aquest.

Dia 15
Torno a veure el tomàquet al calaix, està igual que el dia que el vaig comprar, penso que l'hauria d'amanir, però els tomàquets no venen tant de gust ara a l'hivern com a l'estiu. Tanco el calaix.

Dia 22
El tomàquet continua al calaix, impassible, esperant ser menjat, me'l miro sense tocar-lo, sembla igual que el primer dia que va entrar a la nevera.

Dia 29
Ostres, acabo de veure el tomàquet al calaix, allà, intacte i perfecte. L'hauríem de menjar, però després de tants dies ja em fa cosa, potser ens faria mal. L'hauria de llençar, però el tomàquet està bé, vaig pagar per ell, no el puc pas llençar a les escombraries, quin malbaratament.

Dia 36
Això ja comença a ser de rècord, el tomàquet continua immutable al calaix. Què els hi deuen posar perquè aguantin tant sense fer-se malbé? Ni boja me'l menjaria, entre el que li han posat i el que pot haver desenvolupat ell a dins el calaix de la nevera.

Dia 43
Ara ja és simple curiositat, veure quan allarga el tomàquet sense podrir-se. No n'he comprat més, si tinc aquest al calaix, no en puc pas portar d'altres.

Dia 50
Avui, per fi, quan he obert el calaix, he vist que el tomàquet havia començat a florir-se per la zona de la cua. Ara ja el puc llençar tranquil·la, no es pot pas aprofitar tal com està. L'agafo amb cert fàstic, pesa, es tou, està fred... El vaig comprar fa un mes i tres setmanes. El deixo caure dins el contenidor de l'orgànica.

Comentaris

  • Entomacat[Ofensiu]

    Hi ha tomàquets que no valen gens, o són com de goma o els cullen o els fan madurar artificialment. Em passa amb el tomàquets, quverdsan en compro un o dos, el mateix que al teu relat...que acabo llençant-lo perquè s'escomença a florit. Amb els cogombres i les maduixes també. Quina diferència als cistells grossos de tomàquets que collien el pare i els oncles a la finca agrícola del Maresme per a vendre després al Borran ( mercat del born). Aquests si que feien bona olor....Amb els de rebuig o tocats la mare feia melmelada, boníssima! El teu relat a més de fer-me mantenir amatent fins al final, m'ha fet recordar vells temps... .Grãcies!, Nil.

  • Entomacat[Ofensiu]

    Hi ha tomàquets que no valen gens, o són com de goma o els cullen o els fan madurar artificialment. Em passa amb el tomàquets, quverdsan en compro un o dos, el mateix que al teu relat...que acabo llençant-lo perquè s'escomença a florit. Amb els cogombres i les maduixes també. Quina diferència als cistells grossos de tomàquets que collien el pare i els oncles a la finca agrícola del Maresme per a vendre després al Borran ( mercat del born). Aquests si que feien bona olor....Amb els de rebuig o tocats la mare feia melmelada, boníssima! El teu relat a més de fer-me mantenir amatent fins al final, m'ha fet recordar vells temps... .Grãcies!, Nil.

  • Enveja sana[Ofensiu]
    Carme Alcoverro | 07-03-2022

    Ets molt bona. M'encanta com basteixes històries que enganxen des del primer moment i la teva capacitat de fer relats sorprenents de petites coses quotidianes, de moments petits... Enhorabona (enveja sana!).

    Gràcies pel teu comentari al meu On és el temps?

  • Diu la Ruscalleda[Ofensiu]
    Mena Guiga | 21-02-2022

    La famosa cuinera -que no segueixo- diu, em van dir, que els tomàquets s'han de consumir quan n'és temps i que fora temps són com plàstic i de molt mal menjar. El teu relat ho supercorrobora. Ja ens en farem un bon fart a l'estiu, si pot ser de proximitat i amb olives, ceba, orenga, ...

  • En defensa de la bonhomia del tomàquet[Ofensiu]
    kefas | 20-02-2022

    No fa gaire vaig llegir que els tomàquets per hivernar es conformen amb la temperatura de refrigerador, a diferència de Disney i les vacunes de la Covid que necessiten exagerades temperatures de 80 sota zero, mira si són manyacs!. T'hauria de renyar per la teva deixadesa, com pot ser que s'hagi florit? I això de pensar que pot covar perverses intencions d'emmetzinar-te? I ara! Fa molts anys que tinc tractes amb tomàquets i mai m'han fet cap mena de mal, ni intenció de fer-me'n, on vas a parar!

  • Quant dies mirant el tomàquet. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 20-02-2022 | Valoració: 10

    Una història molt enginyosa. Vaja! M'ha agradat com ho planteges. Al final de tant de mirar-lo ha anat a les escombraries.
    Realment molt original, Montseblanc.
    Saluts i una abraçada...

  • Nota a banda[Ofensiu]
    llpages | 19-02-2022


    L’autora Noia Targarina ha escrit “Records de l’Òscar” en aquest web el dia 18 de febrer del 2022. Es tracta d’un poema per la pèrdua del seu fill, molt emotiu, en recomano la lectura. Et fiques a la pell de qui ha volgut escriure per canalitzar un dolor lacerant, i ho aconsegueix amb paraules senzilles i transmetent un sentiment de dolor que s’encomana.
    A l’apartat de comentaris, trobo el següent:
    “Pensament
    PERLA DE VELLUT | 18-02-2022 | Valoració: 9
    Un poema amb molta emoció pel teu Òscar. Li fas moltes voltes als records pel teu Òscar. Perfecciona i poleix els poemes abans de publicar-los.
    I no publiques tants seguits, seguits. Que això no és correcte.
    Salutacions.”

    He clicat a l’opció “Ofensiu” amb la finalitat que l’editor/editora en revisin el contingut i obrin en conseqüència. És indecent que un lector aconselli de polir un text i recomani de no publicar-ne tants de seguits sobre la mateixa temàtica, titllant-lo d’incorrecte, mostrant-se del tot indiferent al dolor de qui es troba en una situació tan trasbalsadora. Tens el cor de pedra, Perla de Vellut? Em sap greu, però aquí poso punt i final a seguir-te llegint i comentar-te, Perla de Vellut. A banda de la basca que m’ha provocat el teu indecent comentari, t’hauries d’aplicar la dita “no diguis burro a ningú que no ho sigui més que tu”, perquè els teus relats no estan exempts de ser perfeccionats i polits, només faltaria. M’avergonyeix que hi hagi gent amb tanta manca de sensibilitat envers el proïsme que pateix. Espero una rectificació per part teva, Perla de Vellut, sobretot pensant en Noia Targarina.

  • Aquí hi ha...[Ofensiu]
    llpages | 19-02-2022 | Valoració: 10

    tomàquet! Un relat amb observacions organolèptiques pròpies d'algú amb un toc científic. Distret, alegre, refrescant, passa tan bé com el gaspatxo més casolà.
    Un relat que trenca amb els que tenen els bescanvis de fluïds com a desenllaç, tot i que el suc de tomàquet amb un polsim de pebre sempre m'ha agradat. Bona feina!

  • Ciència experimental.[Ofensiu]
    SrGarcia | 18-02-2022

    Un relat molt casolà, de coses bastant habituals.
    Jo tinc por que si venen els de la CIA a la meva nevera, m'acusin de tenir un arsenal d'armes biològiques de destrucció massiva.
    Un relat molt bonic, és molt curiós que vagis descrivint el que passa dia a dia, a més, demostres tenir un interès molt lloable per la ciència experimental.

  • Una bona historia[Ofensiu]
    Prou bé | 17-02-2022

    El més habitual és no fer el seguiment i trobar-ne algun d'oblidat al fons del calaix quan, segurament, ja han passat els 50 dies!
    Relat imaginatiu en la "confecció" que no tan en ser un fet molt real! Molt bo!
    AMB total cordialitat

  • QUI MES, QUI MENYS[Ofensiu]
    Ravegal | 17-02-2022

    Ha, ha, ha!
    Molt bona, la descripció del del procés. Em temo que aquest relat te alguna cosa d'autobiogràfic (de tothom). Jo en tinc un que va pel mateix camí.
    Ja fa una estona que l'he llegit, el tinc a la pantalla i encara somric.
    Per molts anys.