Contingut malavingut

Un relat de: llpages
- Són una monada, tu saps la companyia que es fan i com juguen entre ells? A casa ens fem un fart de riure quan veiem les cares que posen quan saben que els toca menjar, obren uns ulls com unes taronges i es belluguen que sembla que ballin, divertidíssims! Així que s’han atipat, queden adormits com angelets, mira quina carona fan…
No vaig poder més. Sóc un enamorat de la canalla, m’agraden tant que vaig alçar-me des d’on estava assaborint el meu aperitiu i em vaig acostà al cotxet aturat a la taula del costat.
- No li fa res que hi faci una ullada, oi? L’he sentida i m’agraden tant les criatures que, si em permet, les contemplaré embadalit, són tan macos... – i, amb un lleu somriure sense esperar resposta, vaig abaixar el cap dirigint-lo a l’interior on reposava la canalla.
Vaig quedar glaçat. Em miraven quatre ulls blavíssims, d’una rodonesa perfecta, encisadors, sí, però envoltats d’uns pèls blancs com la neu que cobrien tota la cara i la resta del cos. Dos enormes gats perses! No recordo si vaig obrir primer la boca, esglaiat, o si vaig enretirar-me just a temps per evitar l’urpa que s’alçava per esgarrapar-me la cara. Tot va passar molt de pressa, i la sensació de por davant d’un atac tan ràpid va fer redreçar-me d’un bot i marxar de seguida sense dir res més. El cor em bategava com si acabés de córrer i aquells quatre ulls seguien clavats al meu cap com els d’uns jutges condemnatoris.
La visió d’una família passejant aplegada al voltant d’una cadireta del tipus paraigües, d’aquelles tan senzilles de plegar, va suposar per al meu estat d’ànim com la visió d’un oasi per a un assedegat. L’home tibava de l’estri amb la dona agafada de bracet, mentre un nano adolescent els precedia amorrat al mòbil. Vaig decidir avançar-los per poder admirar la carona de la criatura que anava asseguda, convençuda de que així em redimiria del mal tràngol dels gats. El cos se m’estremí quan, encuriosits des del seu seti, dos ulls negres com el sutge van resseguir-me de dalt a baix; seguidament, el morro fosc del cap de gos llop cadell va estirar-se per ensumar-me. A l’animal se’l veia d’allò més eixerit, però a mi em va caure l’ànima als peus. Un quisso dalt d’una cadireta? Si tens quatre potes deu ser perquè estàs dissenyat per marxar millor que si en tens dues, ho dic bé? Vaig accelerar el pas, tot intentant que el meu cervell entrés en mode passiu, que hi havia símptomes incipients irritabilitat mental.
L’autobús de camí a casa anava ple de gom a gom. Em vaig trobar encarat a una bossa que penjava de l’espatlla d’una dona de mitjana edat. Les sotragades del bus feien que aquesta es mogués a dreta i a esquerra, amb el perill d’impactar-me en un d’aquests desplaçaments imprevisibles. Tal dit, tal fet: quan la frenada en sec va dirigir els cossos dels passatgers cap endavant, la meva cara s’amorrà a l’esmentada bossa, sense marge per evitar-la. Així que em vaig poder separar uns centímetres, els meus ulls es veieren enfrontats amb un parell d’ullets minúsculs que em fitaven des d’una dissimulada reixeta, desvetllant l’insospitat contingut de la bossa de marres: un gos pequinès ensenyant els ullals del maxil·lar inferior, acompanyat pel típic so rondinaire que t’avisa d’una bordada imminent. En una fracció de segon, el meu organisme va reaccionar de manera vergonyosa: un esgarip esfereïdor va escapar-se de les meves cordes vocals i em vaig precipitar cap a la porta de sortida, la qual, sortosament, estava oberta. No recordo que trepitgés ningú, però ho hauria fet sense remordiments, que el meu atac de pànic no atenia a pal·liatius.
En entrar a la porteria, la veïna del replà se’m dirigí quan ella sortia:
- Els del tercer segona han augmentat la prole! Jack és el nom del nou membre. Només perquè ho sàpigues, que marxo, faig tard, adéu!
Ara que els cotxets no sempre porten bebès, les cadiretes a vegades no arrosseguen criatures i les bosses també poden contenir bèsties esquifides, la notícia de la veïna em va fer barrinar el següent dilema sobre en “Jack”: estem parlant d’un ésser humà o bé d’un animal de companyia? Aquella tarda vaig consumir tota la til·la per fer infusions que tenia a casa...

Comentaris

  • Molt divertit[Ofensiu]
    Antònia Puiggròs Muset | 03-06-2023 | Valoració: 10

    Un relat fantàstic, entre l'humor i la ironia. És ben cert que, en aquest tema i en altres,, ja no sabem on anem. I l'humor ens és més necessari que mai.
    Un plaer llegir-te!
    Antònia

  • Sorpresa![Ofensiu]

    Com ha canviat el conte, que diria algú. Avui els animals de companyia són una peça important en la vida familiar.
    M'agrada molt com portes el devenir de la història, augmentant el ritme, la intensitat i l'atabalament del protagonista. I un acabament que no podia ser un altre: sovint ja no sabem si ens parlen d'un animal de companyia o d'una persona, perque certament és fan estimar molt. I els animals de companyia també.

    Moltes gràcies per la teva generosa valoració al darrer poema que vaig publicar.

    Salut.

  • Narració [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 30-05-2023 | Valoració: 10

    Molt bon Relat. Enhorabona.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Salutacions.

  • molt bonic [Ofensiu]
    Noia Targarina | 29-05-2023 | Valoració: 10

    Bona vesprada,

    Un relat molt entretingut i mol interesant.

    M' agradat molt .

    Espero el teu pròxim relat.

    Una abraçada

    Noia Targarina

  • Molt entretingut[Ofensiu]
    Joan Colom | 29-05-2023

    T’he de dir que a mi sempre m’han agradat els animals, sobretot els gossos. Sóc fill únic i el més semblant que he tingut a un germà va ser un cocker spaniel. Però això de dur animals de companyia en un cotxet, que n’he vist, sempre m’ha semblat un pespropòsit, tret que l’animal no pugui caminar. Sortosament per a ells, no tenen sentit del ridícul; si no, de segur que protestarien i no s’hi deixarien dur.

    Molt entretingut, com tots els teus relats.

  • Agraïments i bon escrit[Ofensiu]
    Nua Dedins | 29-05-2023 | Valoració: 10

    Bona tarda!
    Gràcies pels teus comentaris en el relat 'La mestra apassionada' i molt bon relat. Ben redactat i amb una combinacció de veus molt ben trobada! Ens anem llegint i bona continuació de dilluns.

  • Benavinguts[Ofensiu]
    Prou bé | 29-05-2023

    Els protagonistes del teu relat, amb els seus amos!
    Mira jo soc poc d'animals, per a mi i de moment. Per això m'he sentit en sintonia amb el pobre home que acaba emborraxant-se de til·la!
    El relat és molt distret de llegir i com sempre, molt ben escrit i descrit. Gràcies.
    Amb total cordialitat

  • Bestioles[Ofensiu]
    Montseblanc | 28-05-2023

    El relat és divertit, entretingut, basat com sempre en una realitat que tots podem haver vist. Bé, de fet, els casos que jo he vist, de gossos en cotxets, era perquè els pobres animals no podien caminar, ja per vells, per malaltia o per accident. El que sembla estar més malament, en aquest relat, és el protagonista, sí que l'afecta això de les bèsties transportades hahaha.

  • IRONIA [Ofensiu]

    llpages,

    Sempre he cregut que la ironia --com l'humor-- sorgeixen de ments intel.ligents: aixi veig el teu relat. D'una manera desenfadada, divertida si vols, ensenya les urpes d'una realitat, com les ensenyaven els gats del teu relat.

    La qüestió de les mascotes no és pas banal, atès que a voltes sembla que substitueixen en rang a les persones. Tot és respectable, però també opinable.

    I un afegitó: no és tan estrany veure que persones amb un tracte tan exquisit envers les mascotes són capaces de defensar aberracions com les "corrides de toros" (i perdoneu si sou protaurins). Em sembla inversemblant.

    Un relat ben trenat que fa rumiar. Bona feina!

    PD
    Gràcies, llpages, per comentar sovint els meus poemes.

    Fidel Gangonells

  • Malhumor[Ofensiu]

    El teu relat m'ha posat de malhumor més que fer riure. Perquè deixant de banda que està escrit magistralment mot a mot, que llisca com la seda tota la seva trama...El un relat que retrata fil per randa l'estupidesa humana a que ha arribat aquesta societat d'avui dia en què ha suplantat les mascotes pels infants. Puc entendre que els gossos fan companyia i porten l'alegria a les llars, i també que poden resultar guaridors en persones que pateixen malalties spicològiques o de mobilitat...Però d'ací a vestir-los amb robeta de marca, acotxar-los al mateix llit que el seu amo, passejar-los en cotxets de nadons, fer-lis petons a la boca i àdhuc com hi ha casos d'emprar-los com a objectes sexuals..., em sembla una degradació de l'espècie humana. Europa pagará molt car el seu declivi demogràfic....Mercès, llpages per exposar aquest tema de forma humorística, per alguns..., i de manera irònica per als que albirem més enllà de la superficialitat....

  • pregunta [Ofensiu]
    Atlantis | 28-05-2023


    Si que m’ha fet riure, però també m’ha fet una mica de pena. Perquè a mi també em va passar alguna cosa semblant. Un dia vaig veure una dona que portava un cotxet estrany (entre un carro de la compra i un cotxet d’un nadó) i quan vaig abocar-me a veure què o qui portava...era un gos!!. Ara n’he vist d’altres. I em pregunto el mateix : els animals no haurien de córrer...i no portar-los com un nen petit ?
    Al mateix em passa quan la gent explica que dorm amb els seu gos fent la “cullereta”!!!
    No sé que em direu, però no entenc aquesta afició de tractar les mascotes com a persones, al mateix temps que desnaturalitzem la seva naturalesa

  • Les bèsties...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 28-05-2023 | Valoració: 10

    que van perseguir al pobre home. No m'estranya que fugís esporuguit. M'ho he passat genial i amb somriure d'orella a orella amb tot aquest entrellat d'ensurts amb els animals, tant o més aviciats que els nens. Un relat escrit amb una minuciositat exquisida que no té desaprofitament.

    Fantàstic!

    Salutacions.

    Rosa.

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de llpages

llpages

228 Relats

1006 Comentaris

296767 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona l'any 1964. Sóc químic i treballo a la indústria farmacèutica catalana. A banda d'escriure, sóc un gran aficionat als escacs, la música clàssica, el jazz i el col·leccionisme de llibres antics de química. Els relats humorístics són els meus preferits, potser perquè són els més difícils d'escriure.