Detall intervenció

Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora

Intervenció de: Joan Colom | 12-04-2024

Jaume Cabré, d'Aleshores

Al capítol 37, pàgines 608, 609 i 614 del “Jo confesso” l’autor, Jaume Cabré, declara allò que seria el seu punt de vista sobre la literatura, a través del protagonista, que reflexiona sobre la passió per l’escriptura del seu amic gran violinista, però que, en realitat voldria ser escriptor. Diu

“Que en Plensa [l’amic] encara no havia assolit el poder de comunicar emocions”

“… no em crec els personatges o tan se me’n dona el que els pugui passar.”

“… i llavors et dic no tens talent per fer personatges: són noms. Tots parlen igual; tots tenen poques ganes de captar el meu interès. Cap d’aquests personatges no és necessari.”

“No em vols entendre. És el conte el que no és necessari. No m’ha transformat, no m’ha enriquit, no m’ha res.”

Posa el llistó molt alt el mestre. L’home es va estar del 2003 al 2011 ideant-lo a Matadepera, i va fer 998 pàgines, però comptant les cinc addicionals de personatges, passen de les mil.

A veure, a mi m’agrada el llibre i me’l vaig estudiant. El prota em fa pena (m’ha transmès aquesta emoció) Ara, els personatges que més m’agraden, ves per on, són Àguila Negra” el valerós cabdill Arapaho, i el “Xèrif Carson” de Rockland. Juntament amb la “Lola Xica”. Problema: quan me’l miro? Els dies que el cervell preocupat pel seu compte per algú a cosa, em desperta amoïnat de 2 a 3. Té pinta d’acabar malament (el llibre). Però això és cosa de les següents 400 pàgines.

Comentari:

A Jaume Cabré el vaig conèixer en 1970 a Ceuta, on tots dos fèiem la mili. Estàvem a regiments diferents però havíem coincidit alguns diumenges a casa de Ricard Oriol i Fàbregues, una mena de Casal de Catalunya obert a tots els catalans de soldat en aquella plaça africana. Vint anys després, vam tornar a coincidir, ja a Barcelona, en el funeral d'aquell senyor. Recordo que, a la sortida, comentava amb altres coneguts que, fins que no li van encarregar el guió de la sèrie de TV3 "La granja" i altres que van seguir, no va poder deixar la feina de professor de secundària i dedicar-se en exclusiva a l'escriptura. De les tres novel·les que li he llegit, "Fra Junoy o l'agonia dels sons", "Jo confesso" i "La teranyina", la que més em va agradar va ser la primera. Reconec que "Jo confesso" és la més complexa i ambiciosa de les tres, però no em va arribar a l'ànima. En algun aspecte em va recordar la pel·lícula "El violí vermell" (François Girard, 1998).

Una última cosa, Aleshores: la frase "Problema: quan me’l miro? Els dies que el cervell preocupat pel seu compte per algú a cosa, em desperta amoïnat de 2 a 3" no l'entenc. Com altres vegades, calia repassar el text un cop més.


De tota mena, d'Atlantis

Hi ha tota mena de lletraferits. En conec alguns que parlen molt engolats. Sembla que estan representant una obra de teatre. Cerquen les paraules mes rebuscades i fan metàfores tothora. I així diuen: Ahir, quan el sol s’havia amagat per ponent, em vaig ajaçar a la riba i em vaig embolcallar amb la seda dels llençols com uns braços amorosos que , per explicar que se’n van al llit. O bé Quan la llum de l’horitzó ha penetrat per les persianes de la cambra, el meu cos s’ha esllenegat i ha emprès el vol, quan es lleven.
Sempre fan la impressió que estan recitant un poema.
Conec una lletraferida, que mai acabarà el seu llibre, perquè no troba la paraula perfecte, que encaixi amb allò que vol expressar. Sempre va amb un llibre sota el braç i casa seva sembla una biblioteca. Llibres de tota classe, des dels clàssics fins al best-seller, diccionaris, enciclopèdies, llibres de gramàtica i retòrica s’escampen per la sala, per la tauleta de nit i l’escriptori.
Alguns dels lletraferits son una mica carrinclons i d’altres et miren amb un to de superioritat que no es pot aguantar.
Tot i totes elles tenen alguna cosa en comú: Un ego tan gran que no cap en l’espai que trepitgen.
Altrament, n’ hi ha que son un pou de saviesa, però quan parlen o posen les seves lletres sobre el paper o a la pantalla de l’ordinador, troben la paraula justa. Una paraula senzilla, no cal que sigui sofisticada, carregada de significat. I quan t’arriba et fa tremolar.
Aquests son els que m’agraden.

Comentari:
Més que una narració és un assaig, però no m'importa: jo mateix tinc tendència a redactar textos que tenen més de reflexió personal, d'opinió sobre un tema o d'article periodístic. Es nota que n'has tractat uns quants, de lletraferits, per la variada tipologia que retrates. L'última, tot una declaració d'intencions.

Una qüestió anècdòtica: llegeixo "un ego tan gran que no cap en l’espai que trepitgen", però jo diria que la versió que ha fet fortuna i que al meu parer té més força, per la magnitud hiperbòlica, és "[tenen] un ego que se'l trepitgen".


Baptisme de lletres, de Ginebreda

A l'oncle avi li agradaven molt les lletres. És a dir, era un enamorat de les paraules, de l'etimologia, toponímia, patronímica, dels embarbussaments, de les dites populars. No cal dir que el seu entreteniment preferit era resoldre els mots encreuats de tots els diaris que podia comprar amb la minsa pensió de mestre d'escola jubilat. Tenia el menjador ocupat per una immensa i corcada llibreria carregada d'enciclopèdies i, sobretot, de diccionaris de tota mena, d'antònims i de sinònims, publicats en tots els idiomes que l'oncle podia entendre, que eren uns quants, sense comptar el llatí i el grec clàssic. Tenia també llibres de gramàtica, d'ortografia, de morfologia i sintaxi, de semàntica i pragmàtica.
Tanta era la seva afició per la lletra impresa que gairebé havia deixat de parlar. Les poques paraules que pronunciava eren en esperanto, llengua que dominava a la perfecció.
Fins i tot, es comunicava amb la dona fent servir unes targetes amb una breu frase de l'estil de: "manĝi?" o "ni eliris?" que vol dir "dinem?" i "sortim?"
Per Nadal, anàvem sempre a veure els oncles avis. Un cop, la tieta, per entretenir-me, m'havia donat uns fulls de diari i unes tisoretes per retallar. La meva imperícia de sis anys va fer que em fes un tall al dit i em posés a plorar com una magdalena. Llavors, l'oncle avi, rient, va pronunciar una de les poques frases que jo li havia sentit dir i que havia entès:
- Aquesta nena ja és una lletraferida com jo.

Comentari:
La història o, més ben dit, la descripció del personatge, potser funciona per acumulació, sense que t'hagis deixat cap tòpic, però com que ho has fet amb gràcia ja m'està bé. La frase "Tanta era la seva afició per la lletra impresa que gairebé havia deixat de parlar" resumeix la personalitat del protagonista; jo hi veig material per a més relats a concurs o per a relats d'autor, si és que els temes dels nous ReptesClàssics no hi lliguen.

Ànimes i coses, de Kefas

A mig matí estava content, al bar. Tenia una cita amb una noia que té la glòria de les paraules com a primera deessa. Sí, abans que l'amor. Sense aquella no existiria aquest.

Avui, com cada matí, després de prendre un mos, m'he assegut a la taula, de cara a la biblioteca. Els conec tots els llibres, són els meus pares. Jo soc el seu fill, el fill predilecte que ressegueix tots els racons de la seva memòria per aprendre l'essència de la vida. Com cada vegada que tinc una cita amb una noia he demanat auxili a l'Ovidi d'"ART AMATÒRIA". Tinc un punt al paràgraf 719: "Creu-me, cal no precipitar el plaer de Venus, ans provocar-lo a poc a poc amb retards que el demoren. Quan hauràs trobat els llocs que la dona gaudeix de ser acariciada, el pudor no t'ha d'impedir d'acariciar-los. Veuràs que els seus ulls brillen amb un fulgor trèmul, així com el sol que resplendeix sovint en l'aigua cristal·lina" Estic preparat, he pensat.

Ara, mentre torno a casa, estic trasbalsat. La trobada s'ha escampat més enllà de les amables paraules poètiques de dos lletraferits. Ha estat un màster de vida. De la seva vida. Mentre me l'explicava, buscava en les Metamorfosis un paràgraf equivalent. No l'he trobat. Potser estic equivocat, m'he dit, en els clàssics no hi és tot. He invocat a Anna Carlson: "Tots els poetes menteixen i de les seves mentides neix una pregunta: Què és el que uneix realment les paraules amb les coses?"

Havíem quedat per abraçar les nostres ànimes poètiques. Una abraçada és alhora ànima i cosa. Però no ha anat bé. Ànima i cosa estaven massa distants. Llavors he pensat en els llavis. La seva carícia suau ho és tot alhora. Però ha emergit la llengua i no ha estat possible la connexió. La llengua, la mare de totes les alegries i tribulacions de nosaltres, els lletraferits. Sempre la llengua com a principi i final. I també al mig.

Comentari:

Com gairebé sempre, l'amic Kefas delectant-nos amb els temes eròtics que li són tan cars, que en el cas present no arriben a la consumació, i amb tocs d'erudició i reflexions estètico-filosòfiques. I ara que m'adono de la quantitat de comes que m'ha costat anar escrivint tal com rajava, sense preocupar-me d'assolir un ordre sintàctic més canònic, una observació: de vegades la comprensió d'una frase depèn d'una coma, com en la frase del segon paràgraf "Els conec tots els llibres, són els meus pares", on n'hi faltava una, resultant "Els conec tots, els llibres, són els meus pares", o, millor encara, "Els conec tots, els llibres: són els meus pares", tret que ho haguessis simplificat, dient "Conec tots els llibres, són els meus pares". Igual havies començat amb aquesta darrera versió i, en afegir "Els" se't va passar per alt afegir també la coma. A mí, això de fer un canvi sense actualitzar-ne totes les conseqüències, em passa sovint.


Veredicte i proclamació de guanyadora:

Com que ja és un tòpic allò de la dificultat que he tingut per escollir guanyador, donada l'excel·lència de tots els microrelats presentats a concurs, us ho estalvio i paso directament al veredicte: "Baptisme de lletres" és el relat que trobo més rodó, per l'acurada descripció del personatge de l'avi, de probable inspiració biogràfica no exempta de tocs d'humor, acudit final inclòs.

Així que, benvolguda Ginebreda, tens tres dies per convocar el RepteClàssic DCCLXXV. Sorprèn-nos.


Respostes

  • RE: Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora
    aleshores | 12/04/2024 a les 14:54
    Moltes gràcies per la lectura i comentari.
    I també per les anècdotes que expliques (i pots explicar! havent-te passejat de soldat per l'Àfrica)
    M'està costant d'acabar-me'l "Jo confesso". És el primer llibre que li llegeixo. Em sembla que sap bastant de música. Deu haver tocat el violí.
    La frase meva que comentes significa que llegeixo el llibre els dies que, pel que sigui, em desperto per la nit.
    he arribat ja a la pàgina 650 i següents, després del tenebrós capítol de metge del camp de concentració. Allà també desplega teoria artistico-literària: sobre el sentit i origen de l'art (deu n'hi do! Com Freud gairebé)
    Normalment ara faig passar els textos pel programa "languagetool" que hi ha a la web. Suposo que aquest text també li vaig fer passar.
    • RE: RE: Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora
      Joan Colom | 12/04/2024 a les 16:53

      No en facis massa cas, dels programes correctors, perquè detecten les faltes d'ortografia, les concordances de gènere i nombre, i poca cosa més.

      En el cas de la frase esmentada, és la falta d'una coma i una paraula trencada, que ho destaroten tot: en lloc de "Els dies que el cervell preocupat pel seu compte per algú a cosa, em desperta amoïnat de 2 a 3", crec que hauria de posar "Els dies que el cervell, preocupat pel seu compte per alguna cosa, em desperta amoïnat de 2 a 3".
  • RE: Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora
    Atlantis | 13/04/2024 a les 07:29
    Gràcies Joan pel comentari i per l'organització del Repte.
    Enhorabona Ginebrera. Està ferida de lletres literalment, m'ha agradat molt.
  • RE: Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora
    Ginebreda | 13/04/2024 a les 09:40
    Gràcies pel comentari, Joan i la gran feinada lletraferida que has fet.
    I també, a tots els companys per compartir aquest espai. Em penso un repte i, ben aviat, el proposo.
    Ara vaig a cuinar una sopeta pel meu nét. De lletres, és clar.
  • RE: Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora
    kefas | 13/04/2024 a les 11:19
    Benvolgut Joan Colom, ets un bon navegant pel mar de les lletres. Sempre per la superfície, sense intentar descobrir què s'hi cou en la franja que hi ha entre el primer pam sota l'aigua i la fondària de la sima més profunda. I és una llàstima perquè el balanceig per la superfície produeix més sopor que excitació. Agraeixo la sempre previsible pressa i pulcritud formal en les teves obligacions. També el meu agraïment va per als participants i l'enhorabona a ginebreda per fer-nos partícips de la seva nostàlgica visió de la lletraferiduria, amb humor, que és un amor distant, amable i distés.
    • RE: RE: Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora
      Joan Colom | 13/04/2024 a les 16:33

      Kefas, em titlles de superficial i crec que no ets just, si més no en aquest cas. He observat que alguns convocants/àrbitres del RepteClàssic comencen els comentaris als textos participants amb una mena de sinopsi, com si se sentissin obligats a demostrar que l'han llegit i l'han entès. Jo no recordo si ho hauré fet alguna vegada però en el cas present és obvi que no, entre altres coses perquè els quatre relats a concurs eren prou dispars quant a temàtica i estil. El teu, com altres relats/endevinalla, és dels de llegir almenys tres vegades i ho he fet, i si no n'he tret més suc no sé si serà per limitacions del lector o de l'autor. Tret del final, que de seguida hi aniré, no sembla pas tan críptic: el lletraferit protagonista espera amb deler intel·lectual una cita amb una lletraferida, de verb encara més contundent que el seu físic, però per part d'ell finalment s'imposa allò que els frares anomenaven "concupiscència carnal" i se'n surt amb la cua entre cames. Quant al final, sembla que vols jugar amb la polisèmia del mot "llengua" però tampoc no acabes munyint totes les possibilitats de l'equívoc, derivant-ho cap al bilingüisme català/castellà, per exemple.

      Una cosa: sóc tan ignorant que ignoro qui és Anna Carlson, però sembla que tu fas una lectura esbiaixada de la cita; que no et llegeixi cap feminista militant, perquè em sembla que el que fas tu és repetir allò que, quan una dona diu que NO, està dient SÍ.

      Una última cosa: ¿per què no has canviat "ànima i cosa" per "ánima i cos", que, a més de ser el títol d'un estàndard dels anys trenta que han versionat tots els improvisadors jazzístics dignes de tal apel·latiu, és més explícit?

      (Com que no sé si seguiràs visitant aquest post del Fòrum, també he plantat la present resposta entre els comentaris al teu relat "Curtcircuit".)
      • RE: RE: RE: Veredicte RepteClàssic DCCLXXIV (LLETRAFERITS) i proclamació guanyadora
        kefas | 14/04/2024 a les 00:42
        Benvolgut Joan Colom, no he pretès criticar la seva seriositat com a jutge del repte, ho fa molt bé, amb diligència, honestedat i claretat i les sentències són admirablement entenedores. Totes aquestes característiques l'inhabiliten com a jutge del suprem (és conya, eh!) He fet mal fet en titllar-lo de superficial. Vostè, com qualsevol altre lector, entén el que entén i l'autor no és ningú per dir-li que ho entén malament. Els meus relats són de dificultosa lectura, m'ho han dit moltes vegades i també m'han dit justament el contrari. He vist que li agrada fer propostes de millora als relats que llegeix. Ho trobo molt bé i segur que sovint d'aplicar-les, els millorarien.

        No entenc el comentari sobre la llengua i el fet que redacti aquest text el dia del cunnilingus, no hi ajuda.

        Ah, ho vaig escriure malament, no és Carlson sinó Carson. Les xarxes li poden explicar qui és millor que jo.

        El comentari feminista tampoc l'entenc. Per facilitar la comprensió m'hauria d'explicar què entén per feminista. És una de les milers de paraules mutants, que canvien de significat segons emissor i hora del dia i la meva minsa intel·ligència rural no atrapa aital pluja semàntica.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.