Detall intervenció

Suposo que s'entén lo de "a pendre pel..." no? com que recomanes engegar a dida a un gran escritor...de bon rollo eh! amb lo sensibles que estem últimament...(no+)

Intervenció de: Montse Canes | 12-05-2008



Respostes

  • Ah! una darrera observació
    Autobahn | 12/05/2008 a les 09:52

    Llegiu llibres dolents. No cal que siguin dolentíssims (aquests us poden fer riure molt, si feu sortir la vostra ànima cruel) si no mediocrillus. Tampoc cal llegir-los del tot, que la vida és curta. Tampoc que els compreu (les biblioteques són un invent fantàstic). En aquests llibres descobrireu amb el que us podeu convertir si feu cas d'un llibre d'estil o seguiu fil parranda el que us diguin en una acadèmmia d'aquestes de tallers d'escriptura. Si us hi voleu apuntar, per a mi millor, menys competència.
    Després del comentari gamberro, haig de dir que hi ha gent que hi ha anat i s'ha desempallegat de tanta tonteria i fan coses fantàstiques. També que ha d'haver professors que han de ser fantàstics. Però jo penso que els millors professors -si un vol conèixer les eines- són els lingüistes de debó (no els estafadors) i el diccionari. I encara aquests la caguen moltes vegades. Tot el demés ho heu d'¡aprendre vosaltres mateixos, amb la vostra intransrferible experiència. I el dia que publiqueu un llibre, aneu al vostre professor i li diu: "mira cabró, tu encara aquí, rentant el cervell a la gent i a mi ja m'han publicat i traduït".
    Un dia vaig conèixer un d'aquests paios que donava classes i no coneixia el Josep Pla "ni m'importa perquè era un feixista"... i així ens va. Us trobareu una pila de gent que es fotrà el xulo amb els grecs (recomano llegir tot el que pogueu d'ells, a aquests cabrosn els encanta fer-se el maco amb coses tècniques, no us deixeu agafar pel darrera) El millor que els podeu dir és: "Quina Iliada has llegit, la traducció de l'Abadia de Montserrat, que és un xurro que mira de copiar en Verdaguer? o ( i aquí recomano que mireu les influències literaries de totes les altres traduccions tant en català, castellà o l'idioma que conegueu) miren de fer semblar al pobre Homer com si fos en Benito Pérez Galdós, en Woodsworth o qualsevol altre (depénm la neura del traductor)? acàs l'heu llegit en grec? Llavors de que collons hem parleu, tros d'ase? (pot haver la immensa mala sort de que el fill de puta sàpiga grec, però us puc ben assagurar que, desgraciadament, això no acostuma a passar i la ignorància d'aquest elements és sovint deu vegades més grossa que la vostra)
    No us deixeu estafar!!
    Ah! i a les editorials tenen una gent fantàstica que es diu correctors. Aquests serpan els vostres mestres de debó. Aquests seran els que us faran adonar quan la pìfieu... i de quan la pífien ells i us heu de posar a defensar la idea.
    Experts de debó n'hi ha molt pocs. Home si a mi em ve en Coromines doncs hem posaré a fer-li reverències fins l'anys que vé. Però aquests personatges no abunden i si els que fan servir les quatre idiotades tècniques que han aprés d'un manual per a fer sentir als escriptors que comencen com imbècils.
    Jo mateix vaig donar classes de llenguatge cinematogràfic al Centre de L imatge. Motiu: m'havia mamat més pel·lícules mudes a la Filmoteca des dels 12 anys, que m'escapava de casa, que tot Barcelona. Això hem feia ser un savi? Home, això em permetia poder dir, davant de qualsevol pretesa invenció: això ja ho va fer en Buster Keaton el 1924, o el Muernau el 1923, o els Kinugasha el 1928, fer-se l'snob i mostrar als que volien filmar la seva ignorància supina. I? Doncs que espero no haver-ho fet, tot i que la carn és débil i l'snobisme idiota de qui s'ha rentat el cervell com jom ho vaig fer és una cosa difícil de reprimir. Jo no era ningú per a res. D'entre la colla que "vaig ensenyar" n'hi havia uns quants que tenia coses a dir. Espero que hagin oblidat tot el que els vaig dir, s'hi caguin, s'hi pixin i facin exactament el contrari, peer la seva salut mental i creativa.
    En Buñuel va dir una vegada una frase que m'encanta. La dic de memòria, a lo bèstia:
    "Sempre m'han tocat els ous els pretesos experts qualificats. Un dia se'm va acostar un paio d'uns trenta anys, amb una perilla a la cara, i, mig vermell, em va dir que era professor de "lingüística cinematografica de la semiologia mental" (o una cosa així) vaig lamentar no tenir una pistola a prop.

    Florenci
    • RE: Ah! una darrera observació
      Galzeran (homefosc) | 12/05/2008 a les 10:30

      Mira, que parlo seriós, encara que potser no ho sembli.
      Aquestes afirmacions teves són del tot pràctiques, perquè en el fons, tots sabem que tens raó, però malauradament, a molts ens falta, o faltava després de llegir-te, la petita empenta per creure'ns bons o alguna cosa més que mediocres, et diré que; després de llegir el llibre "si menges una llimona sense fer ganyotes", veig que a relats,per exemple, podriem fusellar el seu llibre i millorar-lo en 18 dels vint contes, i aquell home té el seu equip d'estil que li fa les correccións pertinets, a part del que ell ja sap, és clar. Peròno volia criticar a ningú en concret, sols era un exemple.

      Gràcies Florenci, aquestes empentes son el que ens treuen de l'ensopimen. Crec jo, personalment, i és el que li cal a un novell, amb por, perquè hi ha novells que van triomfan.

      Salut i ara marxo de passeig, que avui fan festa els de Barcino. ( I alguns altres també, "vale".

      Ferran
      • Hi ha gent que val molt i, entre tots, els acollonim (ens acolloneixen)
        Autobahn | 12/05/2008 a les 10:56

        Gràcies Ferran per la teva resposta i veig que m'has captat al vol (i això que escrit tot allò a lo bèstia, com gairebé tot lo del fòrum :D)
        La gent cal que es desvetlli i s'escolti a sí mateixa. I, si de cas, que s'escolti abans a la iaia Manela o al seu propi fill: la saviesa de debó moltes vegades la tenim al costat, no a la universitat... tot i que allà també n'hi ha, és clar! (no vull que ara em comencin a matxacar tots els que s'han matat de jove a estudiar uns llibrots terribles: el meu respecte per als bons professionals, màrtirs absoluts de la societat de la lluita contra l'estudiant cabró, irrespectuós i assassinable, i a sobre cobrant uns sous de misèria) Com tu dius, cal acabar amb la por. El meu problema (sempre!) ha estat que soc un cagat de l'hòstia, un exemple zero per a ningú. Quan he esstat valent m'he menjat un trocet de món, mirant de no esclafar ningú, només aprofitant l'oportunitat que t'ha caigut del cel. I mira, li puc dir pam i pipa a més d'un "savi". Poca cosa més.
        Ara, no perquè una cosa la diu la iaia o el vostre fill de set anys, ha d'anar a missa! Què la iaia també pot ser molt burra -pobra dona, ja li ha tocat el rebre-, encara que tingui una experiència de vida de 98 anys! :D
        Nanos, sou els reis del món. No es tracta de ser president d'un país, si no el rei del vostre relat. Podeu ser un tirà com una casa, un Calígula total, que no feu mal a ningú (els que es posin a imitar-vos per ells faran) Ja us baixarà els fums la vida, si us ho mereixeu -i teniu sort, que de vegades la vida és massa bona amb els que es mereixen rebre garrotades- i com diu en Ferran tan bé, cal acabar amb la por. El meu problema (sempre!) ha estat que soc un cagat de l'hòstia, un exemple zero per a ningú. Quan he esstat valent m'he menjat un trocet de món, mirant de no esclafar ningú, només aprofitant l'oportunitat que t'ha caigut del cel. I mira, li puc dir pam i pipa a més d'un "savi". Poca cosa més.
        Au vinga, ja teniu material :D

        Florenci
        • Al darrer comentari he fotut un copy i paste a tota llet (vaig de bòlit) i ha quedat un xurro terrible, sorry :D n+
          Autobahn | 12/05/2008 a les 10:58

  • RE: Què necessitem els escriptors novells per millorar
    Montse Canes | 12/05/2008 a les 13:54

    Moltes gràcies Florenci. Per fi un bon consell (a pendre el cul, tu) i un bon llibre per consultar. És el post més sensat en tres dies!!!Gràcies!
    • Suposo que s'entén lo de "a pendre pel..." no? com que recomanes engegar a dida a un gran escritor...de bon rollo eh! amb lo sensibles que estem últimament...(no+)
      Montse Canes | 12/05/2008 a les 13:59

      • hahahaha! les comes sempre tan divertides! :D
        Autobahn | 12/05/2008 a les 15:02

        No dona, ja ho he entés :D De tota manera, m'he posat tan virulent que si m'hi engeguéssis, segur que m'ho mereixeria. I bé, consell bo... tampoc exagerem. Diguem-ne que és el que penso. Aquí les opinions poden ser complementaries (el Conway ha dit que cal llegir bons libres, per exemple... oh, i tant! té més rao que un sant. Jo només he ampliat una mica l'espectre, amb la meva mala llengua, res més :)

        Gràcies. I lo de prendre pel cul ha estat molt divertit :D


        Florenci

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.