Detall intervenció

RE: RESULTATS NIPOREPTE 321

Intervenció de: Homo insciens | 28-05-2021

Molt bé!!


Respostes

  • RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
    kefas | 27/05/2021 a les 20:44
    Era difícil trobar un nipo-poema entre tots els presentats.
    He votat el poema guanyador, del que no se'n pot dir haiku perquè incompleix la mètrica en tots els versos, perquè m'ha semblat que sense presses i un petit domini de la música mística dels nipos, ho podria haver estat.
    És desolador, els likes estan guanyant la partida.

    • RE: RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
      Prou bé | 27/05/2021 a les 21:29
      No entenc el comentari si et sembla, amb l'ànim d'anar aprenent, podries explicar-me què és i com es construeix un haiku, perquè se'n pugui dir així? Em pensava que amb les explicacions d'un altre relataire ho havia entès...amb total cordialitat
      • RE: RE: RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
        kefas | 27/05/2021 a les 22:42
        Adjunto les explicacions de Homo inscients que aniria bé que us tornésiu a llegir

        Jo sempre redirigeixo al mateix lloc, i és que el resum d'aquest company relataire a mi em va anar molt bé en el seu dia...

        Què és un haikú? I una tanka?



        Identitat Inedita, em deies que estaves practicant per fer un haikú. T'espero al niporepte!!

        Prou bé, veig que tu ja t'has llençat! Perfecte! Tot i que penso que hauries de revisar la mètrica, Et comento fins on jo arribo... i si algun company creu que no ho dic bé, que em corregeixi, si us plau

        Com m'agradaria --> Com-m'a-gra-da-ri-(a) 5+1
        saber llegir --> sa-ber-lle-gir 4
        Pensa l'elefant --> pen-sa-l'e-le-fant 5

        Els haikús, si volem ser purs en mètrica, haurien de ser
        4+1
        6+1
        4+1
        això vol dir que haurien de ser paraules planes, per tal de comptar fins a l'última síl·laba tònica i llavors l'última àtona seria el +1 (tal i com es compta en català)


        El nen llegia --> el-nen-lle-gi-(a) 4+1
        l'elefant l'escoltava -->l'e-le-fant-l'es-col-ta-(va) 6+1
        a mitja tarda --> a-mit-ja-tar-(da) 4+1

        Enfront del llibre, --> en-front-del-lli-(bre) 4+1
        l'elefant i el nen senten, -->l'e-le-fant-iel-nen-sen-(ten) 6+1
        com la muntanya. --> com-la-mun-tan-(nya) 4+1


        Quan l'última paraula és aguda o esdrúixola comencen les interpretacions pròpies...
        Jo compto 4 fins a l'última síl·laba tònica igualment, quedant-me, en cas de les agudes, el vers amb una síl·laba menys, és a dir, sense el +1.

        L’elefant copsa 4+1
        més enllà del llenguatge, 6+1
        el cor del nen. 4

        Molta gent (potser és el més correcte), quan és aguda compta 5 fins a l'última síl·laba tònica. Potser és més correcte perquè se suposa que ha de quedar un poema de 17 sil.labes.

        No sé si m'he explicat i si t'ajuda. Si no anem comentant...
  • RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
    Prou bé | 27/05/2021 a les 21:15
    Enhorabona identitat inedita. Sé t'ha girat feina! Esperant la teva proposta!
  • RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
    Homo insciens | 28/05/2021 a les 06:39
    A vegades en kefas ens escriu una kefada (expressió d’una opinió/fet/sensació de forma directa i rotunda -sense floritures, ni indulgència- en relació amb el tema que es mou)

    I ,de tant en tant, li agrada picar-nos les mans en el niporepte perquè no som prou fidels a la mètrica ni a l’esperit haikú.

    Vull ser l'elefant 5.
    escoltar el teu conte 5+1 Elisió: es/col/ta el/teu/con/(te)
    Veure'l als teus ulls 5




  • RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
    Homo insciens | 28/05/2021 a les 06:44
    Venga va, continuem aprenent entre tots. Només per si us interessa, no ens feu gaire cas, i feu sempre el que us sembli....

    Escriure un haiku

    Com que el haiku xoca frontalment amb la idea que tenim en la nostra tradició de la poesia com a mitjà d’expressió de sentiments, hauríem d’insistir en els ingredients essencials. Vet aquí la recepta:

    1. Manca de mots abstractes. Res de fer servir les paraules més habituals que ens venen al cap (o al cor) quan se’ns diu d’escriure un poema: «tristesa», «alegria», «enyorança», «amor», «pena», «solitud»… Només podem emprar elements que es puguin veure, escoltar, tocar, tastar, flairar. Deixarem de banda els sentiments explícits i no ens mourem d’un pla estrictament sensorial.
    2. Com hem dit abans, cal renunciar al llenguatge figurat. El haiku no vol ornamentacions, ens demana un exercici de despullament retòric integral.
    3. En tindrem prou amb una sensació? No. En necessitem dues, que poden pertànyer a dos camps sensorials diferents. Ho hem vist en els haikus que hem posat d’exemple: silenci i passos d’ocell, la frescor i la campanada, la granota que es capbussa a l’estany i el so de l’aigua que produeix, la remor del vent entre els bambús, les camèlies que cauen sota la lluna… El haiku sorgeix de la fusió d’aquests dos elements: és l’espurna que salta quan freguem dues sensacions. (D’aquí podríem passar a un altre aspecte més complex: l’estret lligam del haiku amb el budisme, especialment el budisme zen, la seva condició de poesia gairebé religiosa, o fins i tot mística, d’un misticisme que es projecta cap a la natura, de la il·luminació fugaç que ens fa prendre consciència de la unitat amb tot el que ens envolta: torneu a llegir el haiku de la granota, ben conegut de tots els japonesos. Però, com que aquesta línia ens portaria molt lluny, val més deixar-ho aquí. Tranquil·les: no cal que els alumnes de Primària abracin el budisme abans d’escriure un haiku.)
    4. El haiku no és poesia lírica. El poeta no parla d’ell mateix, dels seus sentiments, del seu món interior. Només s’acara al món amb els cinc sentits ben desperts. Que sigui una poesia de sensacions no significa que no sigui una poesia profunda. Recordem la famosa frase de Paul Valéry: «La pell és més profunda que l’ànima.» És una poesia, doncs, profundament epidèrmica.
    5. Fixem-nos en els detalls, per petits que siguin, i intentem descriure’ls d’una forma ben senzilla i pura: una papallona que vola, un núvol, una fulla que cau, la mirada d’un gos, la lluna sobre l’aigua, un cargol que deixa un rastre lluent a la paret, l’olor de la menta…
    6. Captació fotogràfica de l’instant. El haiku és la poesia de la fugacitat: no podem descriure res que transcorri en més d’un segon. Capturem l’instant. Pot ser un joc divertit.


    Copiat de https://www.rosasensat.org/revista/poesia-per-tot-num-410/monografic-poesia-minima-el-haiku/
    • RE: RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
      Prou bé | 28/05/2021 a les 07:20
      Amb les teves dues notes explicatives crec que, ara, en sé més sobre els haikus. Per cert descoberts per mi a relats en català. Si en sóc d"inculta" . Creia que el guanyador s'ajustava a la mètrica en no haver tingut en compte la sinalefa . Amb total cordialitat
      • RE: RE: RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
        Prou bé | 28/05/2021 a les 07:30
        Havia de dir l'elisió, oi?
  • RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
    Homo insciens | 28/05/2021 a les 14:27
    Sí, i tant. Pensa quina foto vols, i a la tarda, quan plegui, t’ho explico, i si vols ho comentem per email.
  • RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
    Homo insciens | 28/05/2021 a les 17:56

    Ho fas des d'un ordinador oi?


    1. Busques la imatge a internet

    2. Et poses a sobre la foto i cliques el botó dret del ratolí. Selecciona l’opció “Copiar dirección de la imagen”. Hauria de ser una adreça d’internet que acabi amb una extensió, tipo “.jpg” o una cosa semblant. 

    Per exemple 
    https://haciendofotos.com/wp-content/uploads/mejores-fotos-del-mar-2019-playa-de-portugal-600x398.jpg

    3. Substitueix URL per la direcció que t’ha copiat

    <img src="URL" width=480 height=360>


    4. Enganxa aquesta instrucció amb l'adreça i t'hauria de sortir la foto

    Si la foto és horitzontal width=480 i height=360 si és vertical width=360 i height=480




  • RE: RESULTATS NIPOREPTE 321
    Homo insciens | 28/05/2021 a les 17:57
    Et diré un secret, des que la vaig cagar un parell de vegades en els primers nipos, faig proves, en el meu perfil de RC, abans de penjar-ho al repte, així sé segur si es veu la imatge...

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.