Detall intervenció

RE: RE: RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!

Intervenció de: Magdala | 15-05-2022

Aprofito el que has dit i us recomano una noveleta molt curta, o relat llarg, "La canya rebel", de Nina Berbérova. En poques pàgines fa sentir i pensar, coneixer els personatges, estimarlos, o no, i et trasllada a ciutats i moments diferentss. Molt maca. I traduida al català.


Respostes

 • RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
  Prou bé | 11/05/2022 a les 13:00
  D'acord en algunes de les teves reflexions. Tanmateix us diré que des que estic a RC i participo comentant, escrivint i per sobre de tot llegint-vos, he après molt i millorat bastant. Gràcies a tots!
  Amb, la meva ensucrada, total cordialitat.
  • RE: RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
   Fidel Català | 11/05/2022 a les 17:15
   Ara m'ensucraré jo. Però per a mi, tu ets l'exemple de progrés que proposo i demano a la gent de la pàgina.
   Estem estancats els qui naveguem en aquesta pàgina, i el comentari d'aleshores m'ho confirma. Tu, Prou bé, ets allò que observant-te veig que li cal a la pàgina. Més activitat en tots els sentits, tot i que els teus comentaris, més d'una vegada, també són massa benevolents. Però progressar demana millorar l'exigència, i és això el que em volta pel cap, anar més enllà. I no he parlat del fòrum com a nexe de treball bàsic. Parlo dels comentaris que fem en els relats dels autors, tot i que potser és cert que jo, per exemple, em moc molt pel fòrum i faig aquí les meves "peroratas" (ara no em surt en català).
   Jo parlava d'ajudar-nos els uns als altres a millorar, no de morir per un ensucrament sobtat.

   Ha! i amb total cordialitat, està clar.
 • RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
  aleshores | 11/05/2022 a les 15:12
  L’ensucrament, no seria causa de res. Qui vulgui, que escrigui aquí. No cal participar en el Fòrum!
  Potser hi hagi altres models diferents. Que cadascú trïi el que li convingui.
  RC ha passat per moments molt més delicats. La gent que creu que val no s’hi està, per això.
  • RE: RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
   Fidel Català | 11/05/2022 a les 17:23
   Certament, qui creu que val no s'hi està gaire estona, però algú que ara ven força llibres ha estat conduint el concurs ARC durant cinc anys, sense fer-ne gaire esment, però tampoc en fa fàstics. De fet, n'està orgullós dels seus orígens, malgrat que tampoc no en parla gaire, de la pàgina, tampoc evita respondre si algú li recorda.
   No es tracta que altres models funcionin millor o pitjor, els altres no ens han de preocupar, ens ha de preocupar que ReC s'està morint. I dic que sols nosaltres ho podem salvar, com se'ns està morint la llengua i quan la nostra generació (jo tinc més de seixanta, com la majoria) desaparegui, potser la llengua ho farà amb nosaltres.

   Però si demano que siguem més creatius a l'ora de donar les nostres opinions en els relats que comentem, no crec que sigui cap bajanada.

   Que la pàgina sigui un lloc d'encontre entre novells i que no se'n parli malament quan la deixes, sols depèn dels qui l'habitem.


   Una altra cosa és que els qui habitem per aquí, ja ens estigui bé ser uns pàries de la cultura obsoleta.
 • RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
  Magdala | 11/05/2022 a les 18:52
  Jo també he aprés expressions i he mirat de millorar l ortografia (les aplicacions són de gran ajuda) Tot i aixi, estic d acord en potenciar les critiques o comentaris constructius. Sense mala llet!
 • RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
  Prou bé | 11/05/2022 a les 20:11
  He vist que des del gener la llista d'autors ha incorporat 20 relataires, deuen ser tots nous? Tots sexa/septa/octo... genaris? O potser es van incorporant de més joves?
  No sé, potser no tot, està tan malament...
  Amb...ja sabeu com segueix...
 • Com diu el cap de colla mentre puja el castell: Pit i amunt!
  Iona | 12/05/2022 a les 17:39
  A mi m'encanta que em facin correccions i propostes de millora, tot i que això passa molt puntualment. Per un altre costat, tot just soc una iniciada i no tinc prou coneixements per fer-ho. Animo als que en sabeu, a no ser compassius.

  Per altra banda, com no fa molt que formo part d'aquesta família, a la que per cert m'hi sento molt a gust, no puc percebre la salut real de l'ARC, respecte al que ha estat la seva evolució. Per a mi, és una pàgina genial, en què cadascú pot participar en la mesura que li ve de gust i té temps per fer-ho. Permet compartir els teus escrits, gaudir de molts bons relats, comentar i que et comentin i anar creixent com escriptor.

  Per tot això i per poder fruir i lluitar per la nostra llengua, l'ARC és un valor a cuidar.
 • RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
  kefas | 13/05/2022 a les 01:25
  Quan aquest bosc de fulles
  que no són fulles
  quan aquest bosc de paraules
  que són paraules
  escrites amb l'enyor de què pot ser
  quan aquest bosc no sigui bosc
  ni tingui troncs que aguanten les fulles
  i les paraules s'hagin podrit
  per alimentar les noves llavors
  veuràs el fruit
  de les paraules que claves
  a les mans dels aprenents d'escriptor
  perquè brolli la sang
  purificadora
  i els alliberi de la complaença
  que els endormisca
  amb les llepades
  d'uns m'agrada de compliment.
 • RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
  Atlantis | 15/05/2022 a les 08:00
  En el món virtual passa com en la vida, no sempre tens el temps, ni les ganes, ni les circumstàncies per participar activament. Jo fet i fet me n’adono que fa 20 anys que estic a relats i en tot aquest temps he vist passar gent que han desaparegut (per temes personals i/o de motivació, o per qüestions personals...) Alguns d’ells escrivien molt bé i els trobo a faltar. Altres, com la Brins, han estat una pèrdua important per les seves aportacions.
  En quan a si la llengua se’ns mort, jo no soc tan pessimista. Si va viure a una dictadura, crec que viurà a les vicissituds que vinguin. De totes maneres cal defensar-la: parlant, escrivint, oferint-la com una riquesa.
  Quan es parla de les crítiques es posa molta èmfasi en l’ortografia, que sent important no ho és tot. Trobo a faltar opinions que reflexionin sobre estructures del text, construccions gramaticals, riquesa de llenguatge.
  Jo intento donar les opinions sempre pensades i aportant el que puc, malgrat es veritat que no s’acostuma a fer crítiques els relats.
  Fidel, ara va per a tu, et llegeixo sempre queixant-te del funcionament però no et llegeixo gaire comentant relats, ni escrivint (potser ho fas amb un altre nom).
  També crec que és important per escriure bé....llegir a escriptors reconeguts : contes, poesies, relats.. Potser seria important obrir un apartat on cada u pogués recomanar autors i/o obres que hem llegit i ens han inspirat. Però si alguna vegada ho hi fet aquí al fòrum veig que no tenen gaire ressò.

  I acabo. (avui m’he llevat amb ganes d’escriure i de donar la meva opinió).

  Ens anem llegint
  • RE: RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
   TerricheT | 15/05/2022 a les 13:07
   Estic amb tu, signo les teves paraules, i les més bàsiques, hem de llegir, no sols a relats, escriptores i escriptors reconeguts. Suposo que aquí tots ho fem.

   Ens anem llegint
   • RE: RE: RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
    Magdala | 15/05/2022 a les 21:00
    Aprofito el que has dit i us recomano una noveleta molt curta, o relat llarg, "La canya rebel", de Nina Berbérova. En poques pàgines fa sentir i pensar, coneixer els personatges, estimarlos, o no, i et trasllada a ciutats i moments diferentss. Molt maca. I traduida al català.
    • RE: RE: RE: RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
     Prou bé | 16/05/2022 a les 08:34
     Gràcies per la recomanació. Saps si hi és en digital?
     • RE: RE: RE: RE: RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
      Magdala | 17/05/2022 a les 15:26
      No ho se, el que tinc és en papel, vienaeditors.
 • RE: ENS ESTAN MATANT LA LLENGUA!!*!!
  Prou bé | 15/05/2022 a les 10:20
  (còpia d'un escrit en una altra entrada del fòrum)

  Prou bé
  14.404 relataires inscrits des de l'inici. 88.760 relats publicats. No es pot saber l'evolució estadística de tot plegat i es de suposar que en tots aquest anys hi ha hagut períodes de diferent fecunditat.
  M'apunto al que diu Atlàntis perquè arran d'aquestes darreres converses he pensat que...a més a més de la quantitat de relataires i ha una gran varietat de perfils quant a coneixement i mestratge de la llengua.
  Jo accepto sempre amb mentalitat oberta les observacions que em feu, però no em veig amb capacitat per corregir amb prou "autoritat" i això fa que els meus comentaris siguin més en relació al que jo he interpretat en llegir...
  Estaria bé que "els jardiners fidels" i més coneixedors del català dissenyéssiu una estratègia. Sense que pretengui carregar-vos una feinada a les vostres espatlles...
  Potser així conjuraríem les males astrugàncies que planen per damunt de RC.

  Correcció...i és de suposar...

  Oblit

  Amb total cordialitat
 • ...i nosaltres no la matem abans?
  SinKaLip | 16/05/2022 a les 18:49

  Potser sí que volen anorrear-nos... però per favor, deixem de demanar el cafè amb llet i croissant en castellà només perquè la persona que atent darrere el taulell del forn-cafeteria sembla ser de procedència sud-americana o filipina o que sé jo. El català al carrer!

  Per a mi també millor el cafè sense sucre.
  SinKaLip.

  • RE: ...i nosaltres no la matem abans?
   AssociacioRelataires | 17/05/2022 a les 18:20
   #mantincelcatalà és el nostre lema.

   Quan vulguis t'esperem a l'Associació, escoltarem amb neguit les teves idees i propostes per defensar la llengua al carrer.

   associacio.relataires@gmail.com

   Oberts a noves idees, i a les velles també.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: