Detall intervenció

INSIDIOSA

Intervenció de: Elboigdelsmots | 15-02-2011


Ahir us vaig demanar que m'ajudéssiu tot opinant sobre el significat de la paraula insidiosa (en el context de “La insidiosa fi del món”). Molt agraït a tots els que vau participar. Us comento una mica més el tema.

Jo tenia una idea molt concreta del que significava (o la utilitzava amb un significat concret). Després poso la definició que m'he inventat.

Però el que vaig trobar als diccionaris no acabava de correspondre amb la meva idea; si consultem el diccionari IEC a la primera accepció diu:

1. Que posa insídies, que és fet amb insídies.

I d'insídia diu : cosa que es diu arterosament per a fer mal a algú.

La segona accepció del IEC ja s'apropa més al que jo pensava que significava la paraula:

2. Malaltia insidiosa. Malaltia que no sembla tan dolenta com realment és.

Per això us parlava d'un significat tècnic i per això no volia que opinés la Xantalam ja que volia saber què entenia un lector no especialitzat quan sentia aquesta paraula. Però encara més curiós, he consultat altres diccionaris, un d'ells mèdic i la definició tècnica no té gaire a veure amb l'anterior:

Malaltia que es manifesta amb símptomes poc habituals.

L'altra definició sí que sembla més la del IEC:

Malaltia que sembla lleu però que acaba sent greu.

I per acabar el que jo pensava que significava. INSIDIÓS: problema o perjudici que es desenvolupa a poc a poc i sense adonar-nos.

Al matí vaig dedicar-me a preguntar als companys de feina què entenien ells quan sentien la paraula i vaig aconseguir un reguitzell de significats, però cap era el meu. Tenint en compte, doncs, el que vau dir els relataires i el que deien els companys em trobava amb un problema: volia utilitzar una paraula que diversos i bons lectors entenien de forma diferent.

Mentre feia les preguntes i consultava els diccionaris se'm va ocórrer la solució al meu problema, una part del conte girarà al voltant de la paraula, el personatge consultarà diccionaris a la recerca del que significa veritablement i tindrà la sorpresa (i el dubte) de descobrir que té un significat diferent al que pensava.

Salutacions (i agraït per l'ajut).

Lluís


Respostes

  • Fora de temps ?
    Joan G. Pons | 15/02/2011 a les 14:09

    Una aportació, Lluís.

    Per mi “insidiar” és una acció que hom pren, producte d’una certa enveja i a la vegada per manca de seguretat. Ataco a l’altre, el que jo sento i vull sentir, i que em sembla que l’altre ho té en demesia.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.