Un dia en el món d'una vida

Un relat de: Maria Sanz Llaudet

A les nou en punt, la Carme inicia el seu itinerari, com cada dia. S'ho va proposar quan es va jubilar ara fa una dècada. Havia de substituir quaranta-sis anys seguits d'obligacions laborals per alguna cosa que la mantingués viva, que la lliurés del perill de tancar-se a casa per mirar la televisió i autocompadir-se dels seu mals. I no només havia aconseguit el propòsit inicial, sinó que també havia recuperat la capacitat d'il·lusionar-se.

A les nou en punt surt del portal de casa, gira a l'esquerra i camina pel carrer Berlin fins a la parada del 54. Abans de pujar a l'autobús, ja mira d'endevinar amb quins companys de viatge es retrobarà avui. Després de creuar uns somriures i alguna salutació, procura asseure's a la penúltima fila, al costat de la finestra. Des d'allà, pot controlar tant les entrades com les sortides dels passatgers i, al mateix temps, gaudir del paisatge urbà i de les novetats que hi va descobrint. Ahir van ser els arbres del carrer Paris, recent esporgats. Avui, quan l'autobús baixava pel carrer Muntaner, ha vist com en aquella merceria tan antiga hi fan obres i un cartell anuncia que aviat vendran roba infantil. Demà, potser es fixarà en les flors que la primavera ha fet ressorgir a moltes balconades, i gaudirà enumerant les varietats: aquí geranis, allà azalees, i més avall una buguenvíl·lia que vol enfilar-se per damunt la barana.

És ben cert, pensa, que la Barcelona d'avui no s'assembla a la de la seva infantesa. Ara li vénen al cap els jocs al carrer que només s'aturaven per berenar un llonguet recent sortit del forn, sucat amb oli i sal, i un bocí de xocolata. Hi havia pocs edificis, cotxes que es podien comptar i aquell tramvia que feia un itinerari semblant al d'aquest autobús, i que també passava per davant mateix de casa seva. La melangia la commou quan els records travessen el vidre de la memòria. Instants després, quan retorna al present, s'adona que han anat pujant força estudiants que segur que baixaran plegats a la Plaça Universitat. Llavors evoca aquell desig callat que, des de molt jove, la feia somiar que estudiava infermeria. Llàstima que la seva va ser una altra època i, a més, la postguerra no brindava gaires oportunitats a ningú, menys encara als fills dels perdedors.

Quan s'atansen al Passeig de Gràcia, la Carme es transforma. El primer senyal és el gest de coqueteria amb que mira el reflex del seu rostre en el vidre de la finestra i com es perfila els cabells amb les mans. Mentrestant, sent aquell neguit que cada dia la fa dubtar, tot i que en els darrers tres mesos el Manel no ha faltat ni un dia a la cita. Se li posen els ulls brillants quan el veu palplantat a la parada, amb aquell somriure tan seductor que li té el cor robat. "Mira-te'l, quin goig que fa", pensa la Carme. "I que n'és de bonica la rosa que em porta avui. Tan vermella i vellutada com la d'ahir, i com la d'abans d'ahir. De fet, igual de preciosa que la que em duu cada dia".

Quan pugi, li acostarà els llavis perquè ell els besi. Aquesta primera carícia sempre la fa estremir, com quan li passa el braç per damunt l'espatlla i, una mica possessiu, li acarona els cabells mentre torna a captivar-la amb la veu i la mirada. Mai hauria pensat que, a la seva edat, tornaria a sentir-se estimada i desitjada com a dona.
Per això, sovint reconeix que el destí li devia picar l'ullet el dia que va conèixer el Manel, un home de cap a peus que li ha encomanat l'alegria i el goig de viure cada moment.


Comentaris

  • Clar que si...[Ofensiu]
    Annalls | 15-10-2013

    ... a mida que anem fent anys veiem que la majoria de les coses que ens feien sentir segueixen igual i que la vida val la pena fins el darrer instant. Això si, cal sortir a la vida i no tancar-se a casa.
    Sento no haver-te pogut llegir més, i relats més llargs però en aquesta teva quinzena que avui s'acaba he anat molt atrafegada.
    Ara ja ets a la llista dels relataires que m'agrada seguir.
    Encantada d'haver-te conegut.
    Anna

  • agradable. Aquesta és la paraula que triaria si em diguéssin que només en triés una per definir el teu relat: agradable.

    Si ets tant jove com s'et veu a la fotografia té doble mérit que sàpigues entendre les emocions de persones de la mal dita tercera edat.



    (a partir del dia 7 de juny de 2010 que no valoro els relats i demano que tampoc s'em valorin els meus)

  • Una agradable sorpresa[Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 15-02-2010 | Valoració: 10

    Una agradable sorpresa veure que has tornat a publicar, i ho has fet amb un relat fantàstic i ben realista. Ara per posar-me al dia encara en tinc dos més per llegir i espero que no siguin els darrers.
    Una abraçada

    J. Lluís Cusidó i Ciuraneta

  • Però quin relat més tendre i més ben fet...[Ofensiu]
    Romy Ros | 12-10-2009 | Valoració: 10

    que m'has fet posar la pell de gallina: tot femení, traspúa sensibilitat, generositat i moltes altres "itat". Certament, com han dit els que m'ha precedit, l'amor no té edat, no entén de jubilacions, tan sols en sap de donacions, i de vitalitat; com deia Ciceró "Res no és difícl per a qui estima", i la nosttra protagonista està plena de vida i d'amor, fa com en Groucho Marx "Prenc els dies d'un en un i no els torno".
    Enhorabona per aquest relat tan tendre i tan ple de vida...Aviam quan ens regales un de nou, que tu d'això en saps molt!

  • L'alegria...[Ofensiu]
    Ariadna Garrido | 16-09-2009 | Valoració: 9

    aquella dama que no entén d'edats... m'ha agradat l'enfocament casolà que té, tan realista com la vida mateixa. Ja cal a la nostra literatura que es parle més de les dones majors... i no tan majors, per què no? El ritme que segueix i la poesia d'algunes frases m'han captivat els sentits.
    Enhorabona! Sempre és d'agrair que es parle del que és real també, l'amor existeix sense cap tipus de fronteres ni barreres exepte les que un/a s'autoimposa.

    Besets,

    Amira

  • L'amor...[Ofensiu]
    onatge | 23-08-2009 | Valoració: 10

    No té edat. A cada edat hi ha la profunditat d'entrega i de relació... Una carícia, una mirada, dues mans... Amb dos calius afrontar el mateix hivern... Amb dues tardors acariciar la primavera... Cada edat té la seva flor, el seu silenci, el seu diàleg, la seva lluna i el seu sol...

    Salut.
    onatge

  • Per a molta gent[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 23-08-2009

    l'època de la jubilació i jo diria més pels homes que per a les dones, és com la fi de la vida activa. Es limiten a "vegetar".No és el cas de la protagonista del teu relat. Una dona intel-ligent que gaudeix observant el seu entorn i que, a més a més, ha tingut la fortuna de trobar un nou amor, tendre i satisfactori.
    M'afegeixo a tots els epítets de Unaquimera i et felicito una vegada més.
    Una molt carinyosa abraçada.
    Nonna

  • Senzillesa i dolçor![Ofensiu]
    príncep del país del vent | 19-08-2009 | Valoració: 9

    Una barreja per gaudir. Enhorabona!

  • M'ha encantat el teu relat, gessamí blau![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 16-08-2009 | Valoració: 10

    Perquè (encara que sembli un tòpic) l'amor no té edat. És més, jo diria que quan més gran es fa una persona, més capacitat té d'estimar d'una manera completa, amb tots els sentiments de joventut, però també amb els sentiments d'una persona que aprecia el que és realment important en la vida.
    Ho has dibuixat perfectament, gessamí blau, n'has fet una pintura de passió/dolçor , que són els condiments essencials per l'amor en qualsevol edat.
    L'enhorabona.

  • Entranyable relat![Ofensiu]
    brins | 13-08-2009 | Valoració: 10

    Un passeig il.lusionat que ens convida a sentir-lo molt endins.

    M´alegra que tornis a publicar. Les teves paraules sempre són tan dolces i suaus com els sentiments que expresses.

    Una abraçada

    Pilar

  • Jo també he agafat el 54![Ofensiu]
    nuriagau | 31-07-2009 | Valoració: 10

    Un relat meravellosament escrit. La veu narradora ens duu de la mà a passejar amb la protagonista mentre ens descriu, amb sensibilitat, aquells pensaments esperançadors que l'acompanyen.

    Celebro, Gessamí_blau, que t'hagis animat a tornar a publicar! Espero que, ben aviat, ens obsequiïs amb noves produccions.

    Enhorabona pel relat, veïna!

    Núria

  • MMM! [Ofensiu]
    Unaquimera | 22-07-2009 | Valoració: 10

    És aquest un relat suau, biogràfic, dolç, viatger, detallista, realista, tendre, social, romàntic, humà, femení, càlid, deliciós... TEU!

    Tenia tantes ganes de tornar-te a llegir... i no m'ha decebut gens aquest text que, com qui no vol la cosa, exposa un racó de l'ànima humana, femenina, adulta, atemporal, d'una persona que viu, batega, recorre, observa, estima, espera, ... una delícia de lectura, frase a frase, paràgraf a paràgraf!

    Transmet la sensació d'haver estat escrit amb cura i amb afecte envers la protagonista i el personatge que li acompanya la vida, transmet un sentiment d'esperança malgrat el pas del temps que sembla voler enfosquir-la...

    T'envio una abraçada esperançada,
    Unaquimera

  • Els teus relats...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 18-07-2009 | Valoració: 10

    Els teus relats -em passa molt soviet-, m'agraden normalment d'entrada, i, quan els rellegeixo trobo que milloren, com si a cada nova lectura, hi trobés motius per a fer-los més atractius
    - Joan -

  • Que l'amor no té edat [Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 17-07-2009 | Valoració: 10

    és un fet que he pogut comprovar en persones a les que estimo.
    Però no voldria comentar el tema, que això ho faran d'altres relataires, sinó la forma com l'autora s'apropa al tema. Gairebé de puntetes, amb petits detalls, amb petites rutines, fins arribar a l'estremiment del bes de l'estimat. El número de l'autobus, els noms dels carrers, el tipus de gent que puja a capa estació no són més que petites realitats per a culminar en la REALITAT: que la protagonista es sent DONA, no només persona. Aquesta percepció es deu al talent d'una gran escriptora que sap com subministrar, a petites dosis, l'interès per allò que escriu amb gran mestria.
    L'enhorabona. Aquest tema m'ha tocat al punt més profund del cor.
    Petons, bonica

  • Romanticisme[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 17-07-2009 | Valoració: 10

    a flor de pell! Com m'ha agradat aquesta història! Intento imaginar-me en el 54 que tot sovint agafo i vaig fent el recorregut que tu tan bé claves i em deixo portar. Jo, però, no em trobo mai amb cap senyor que m'ofereixi una rosa, hahaha!
    Feia dies que tenia ganes de llegir-te i crec que sóc la primera a comentar-te. M'ho he passat molt bé!
    Que passis un bon estiu. Molts petonets, Gessamí_blau.

    Mercè

Valoració mitja: 9.83

l´Autor

Foto de perfil de Maria Sanz Llaudet

Maria Sanz Llaudet

54 Relats

907 Comentaris

106550 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Vaig arribar a aquest món una matinada de ple hivern, un dissabte del mes de gener que em va batejar amb el signe d'aquari, amb ascendent escorpí (ara que ja tenim confiança, us ho puc confessar)
Quan vaig ensenyar-vos el meu primer relat, l'octubre del 2006, us deia que feia pocs anys que havia començat a escriure. Ara ja en fa uns quans més. No sé si en aquest temps he aprés a escriure gaire més del que sabia -que era poc-, però seguiré posant-t'hi tot l'esforç de que sóc capaç i, per fer-ho, rés millor que tenir l'oportunitat de llegir-vos i gaudir d'aquestes històries i vivències que entre tots compartim. Sembla ser que finalment he corregit la meva tendència a posar punts suspensius a tota frase que se'm posava pel davant, però el més important per a mi és que segueixo sentint aquella necessitat que m'empeny a deixar constància escrita de pensaments, vivències, sentiments...
Gràcies a tots, i especialment a aquells que tingueu la paciència de llegir-me. Els que a més tingueu la bona voluntat de comentar-me, doblement agraïda.