Cercador
Comprar al barri
Un relat de: Prou bé— Moltes coses tornen i retornen, però què vols dir que tornen ara?
Les dues amigues seien el bar de la plaça fent un cafè. Era un costum de trobar-se un dia a la setmana a mig matí per petar la xerrada. Els agradava seure a la terrassa a la banda del sol a l’hivern i a l’ombra a l’estiu.
Eren amigues des de petites. Nascudes el mateix any, al mateix poble, la mateixa escola i institut al cap de comarca… fins que…
La vida les va separar. La Concepció es va quedar sempre al poble on va casar-se i hi va tenir quatre fills i la Mariona va marxar a ciutat a estudiar una carrera.
Ara ja d’edat avançada i jubilades les dues, havien tornat a retrobar-se al poble de la seva naixença. I l’amistat, que no s’havia mort, es va revifar del pansiment de les absències i ara era més viva que mai.
— Bé, així què dius que torna?
— Comprar a les botigues de barri! Sembla que entre el jovent més “progre” es posa de moda per això de la sostenibilitat que diuen i per la solidaritat amb el veïnatge.
— Que bé! A veure si no serà cosa passatgera perquè això de carregar el carro a un súper ho fa gairebé tothom, per comoditat, diuen…
—Doncs mira, és que avui tothom va amb presses, que ja s'entén, però…
— Doncs el teu però diu molt. Vol dir que nosaltres, tu a ciutat i jo al poble, sempre hem mantingut el costum d'abastir-nos a botigues de barri, oi que sí? I tu a ciutat no ho devies tenir tan fàcil com al poble!
— Mira! Tens raó, però sempre he procurat poder fer-ho. No et diré que maig hagi fet una compra a un gran supermercat perquè seria mentir-te. Ara bé, sempre ho he fet en algun de català…
Quan vaig anar a ciutat a estudiar i compartia pis, teníem un “colmado” al costat de casa que ens oferia tot allò que necessitàvem. Després d'alguns anys, quan em vaig casar, davant per davant d’on vivíem hi havia tota mena de botigues de queviures: una verduleria, una carnisseria/xarcuteria, un forn de pa i fins i tot una petita peixateria. Amb tot, la millor botiga era la lleteria. A la tarda s’hi aplegaven moltes dones del barri que aprofitaven per “socialitzar” com en diuen ara. Fixa’t que se la coneixia pel nom del “club de la llet”. Les propietàries eren una mare i una filla, vídues les dues i ja bastant grans, i et diré que a les primeries de viure allà encara tenien un estable al costat de la botigueta… amb vaques! Molts anàvem amb la gerra lletera i l’omplíem d’una llet… bé de les d’abans! Cap al tard arribaven un parell de concos a portar ferratge que descarregaven al tancat i després… es bevien una bona tassa de llet acabada de munyir! Quins temps!
— Sí, i no sembla que en faci tant, de temps!...
I jo, ja bé que ho saps, jo he estat botiguera des de joveneta. Ja la mare va començar amb la botiga de vetesifils que jo vaig anar ampliant fins a convertir-la en una merceria molt ben assortida de tot el necessari per a un poble com aquest. Clientela de tota la vida ha passat per la meva botiga durant més de quaranta anys!
Em sap tant de greu que, en jubilar-me jo, no hagi tingut continuïtat. Portes tancades i misteri en què posaran ara els nous propietaris… m’han assegurat que ni de vetes i ni de fils res de res.
— Apa! Nostàlgiques? Això sí que no ens ho podem permetre! Les coses canvien i la vida segueix… ara que per poc que puguem continuarem comprant a botigues del poble, que encara alguna en queda…
— I tant i com que sembla que tornen…
Comentaris
-
diàleg[Ofensiu]Atlantis | 08-04-2025
Un diàleg ben entenedor entre des amigues que repassen les botigues d'ahir i les (poques) botigues d'avui.
Tornen? En tornen algunes que venen a granel o algunes de cuquis que sembla que tot sigui més fresc...però el què es segur és qué és més car!!!
Tinc la sort que visc en un barri on hi ha Mercat ( és a on compro normalment) i moltes botigues de tot tipus...però "la botigueta"com en deiem a casa on hi havia una mica de tot, és difícil que tornin. Als grans supermercats em serveix per comprar el fons que cal tenir a casa (oli, sabons, paper dewwc...)
Un relat fresc i enginyós. -
Petit comerc?[Ofensiu]Joan Colom | 06-04-2025
La veritat és que a València sempre compro a supermercats, tot i que a la vora tinc una botiga de queviures d'aquelles que anomenem "colmado": uns productes els compro en un de la cadena de súpers que anomenarem "M" i que és propietat d'un senyor que també toca la ceràmica i de qui se sap que va fer donacions al PP, i altres productes en un de la cadena de súpers que anomenaré "C" i que és una cooperativa. Quan vaig a Barcelona, ho tinc massa fàcil: visc al carrer Mallorca, davant del Mercat del Ninot, i només haig de travessar el carrer, entrar al Mercat i baixar al soterrani per unes escales mecàniques, per trobar-me en un súper de la cadena "M"; el de la cadena "C" més proper el tinc a Urgell entre Consell de Cent i Diputació. Potser a barris populars com Gràcia, Sarrià, Sants, Poble Sec, Poblenou Clot o Sant Andreu hi hagi més petit comerç. L'únic que abunda a València i Barcelona són petites botigues de fruita i verdura, normalment regentades per paquistanesos.
Per acabar, veuràs que faig servir la paraula "supermercat" amb el mateix significat que li dones tu. Però al diccionari m'he trobat que el significat que li dóna a la paraula és el que nosaltres atribuiríem a un centre comercial, i per al que li donàvem nosaltres el diccionari fa servir "autoservei". -
Realisme[Ofensiu]Nil de Castell-Ruf | 02-04-2025
Jo havia tingut paradeta en un mercat de BCN i sé del que parles! Em resta la imatge de les dones aturades amb el carret de la compra agafat de la mà i petant la xerrada amb una altra compradora O amiga. La gitana oferint alls, la peixatera col·locant el gènere .etc...Ara procuro comprat tot a les botiguetes de tota la vida on socialitzin en català. Al súper només hi compro el paper del vàter i la lleixiu Cornejo i para de comptar. El teu relat, escrit de manera brillant, m'ha fet recordar aquells anys de l'Eixample barceloní que tan veig ara canviat i ho fas amb un realisme que se'm presenta talment com si estigués veien un film.
-
Entre pobles i ciiutats. [Ofensiu]PERLA DE VELLUT | 02-04-2025 | Valoració: 10
Una bona conversa de dues amigues, que es van separar en el poble. Una es va quedar i l'altra se'n va anar a una gran ciutat.
Tot va canviant en la vida, però l'amistat dura sempre.
Els records de les amigues sempre el tindran.
Entranyable i entretingut.
Enhorabona: Prou bé.
Gràcies per comentar-me.
Cordialment.
-
molt bon relat[Ofensiu]Noia Targarina | 02-04-2025 | Valoració: 10
Bona vesprada prou,
Un relat molt bo i molt interesant,
m' encantat llegir-lo fins al final ,
m' ha encantat el teu relat.
Gràcies per els teus comentaris als meus relats.
Una abraçada
Noia Targarina -
Cafè amb sol i amb ombra[Ofensiu]aleshores | 02-04-2025
L'amistat i la proximitat, van juntes.
-
Nostàlgia[Ofensiu]Rosa Gubau | 01-04-2025 | Valoració: 10
La sociabilitat, complicitat i el bon servei de les botigues de barri, només és un exemple dels canvis, que la societat està gestant. Els avenços sempre són benvinguts, però malauradament es perden molts valors bàsics pel camí.
Entranyable, familiar, i de molt bon llegir.
Una abraçada, Prou bé-
Rosa. -
Comerç[Ofensiu]SrGarcia | 01-04-2025
El diàleg entre les amigues és molt natural i casolà, el contrast entre la vida de poble i de ciutat molt ben descrit. El passat s'evoca amb nostàlgia, especialment això de la lleteria, tinc entès que ja fa molts anys que no permeten tenir animals de granja a la ciutat.
Sobre això de les botigues de barri, no sé que dir; n'he vist obrir i tancar moltes per a tenir alguna esperança sobre aquest comerç. Les amigues semblen il·lusionades amb una nova moda entre el jovent; ho desconec totalment, sí que veig que cada vegada hi ha més grans centres comercials. De tota manera, les amigues diuen ben clar que una cosa són els seus records i altra la realitat del present. Jo d'elles no em faria il·lusions sobre el tema. -
Vols dir que tornen?[Ofensiu]Aleix de Ferrater | 01-04-2025 | Valoració: 10
Tant de bo tinguis raó i els joves tornin a comprar a les botigues de barri. Jo en veig molt pocs, la veritat. Com tampoc en veig gaires a les associacions, a les corals, als grups excursionistes, als partits polítics, enlloc. Fins i tot, molts equips d'aquí dalt , al Ripollès, no poden jugar alguns diumenges perquè els hi falta algun jugador. A Ribes de Freser, per exemple, en els darrerstres anys han tancat quatre botigues cèntriques de la plaça per manca de relleu generacional. El comportament del jovent d'avui és una assignatura pendent. Una abraçada.
Aleix
Valoració mitja: 10
l´Autor

163 Relats
1564 Comentaris
74291 Lectures
Valoració de l'autor: 9.91
Biografia:

Vaig néixer fa un munt d'anys al cap i casal del meu país, al qual m'estimo. Molta sort. Vaig créixer en una família fantàstica. Molta sort. Vaig col·laborar a crear-ne una, fa un munt d'anys, que s'ha enriquit amb fills i néts. Molta sort. Vaig treballar, un munt d'anys, sempre en allò que m'agradava: la meva professió. Molta sort. I ara, a la recta final que espero sigui molt llarga, crec que segueixo tenint molta sort.
Email proube43@gmail.com