Com llàgrimes en la pluja

Un relat de: Solsona Bot
Com llàgrimes en la pluja

Després dels esgarips d’un vent glaçat, arriba la pluja que colpeja amb fúria les persianes de les finestres. Com cada dissabte al vespre, seuen al sofà de casa davant la pantalla del televisor. Treballen amb esforç tota la setmana, i esperen aquest moment amb ànsia. La tria de la pel·lícula també forma part de la il·lusió que comparteixen; els anima i els dona forces per afrontar una setmana rere l’altra.
Un observador inexpert no sabria distingir qui és l’humà i qui el robot. En els darrers anys la medicina i l’enginyeria genètica han eliminat pràcticament les diferències que pot haver-hi entre l’un i l’altre. Els òrgans vitals han estat modificats i ara estan connectats a la xarxa i monitorats en tot moment. Una gràfica recull el seu rendiment. Tots dos són força eficients.
Avui tornen a mirar la història d’un humà que intenta encalçar uns robots rebels anomenats replicants, per a retirar-los del món.
Quan arriba l’escena final, se sent el bram inesperat d’un tro, que amenaça la pau de la casa. S’agafen tots dos de la mà mentre escolten les darreres paraules del replicant: “Tots aquests moments segur que es perdran en el temps, com llàgrimes en la pluja... És hora de morir”.
Una llàgrima s’escola galta avall pel rostre suau de l’humà, i alhora, una altra per la cara rugosa del robot.
L’ull que tot ho veu, comprova les constants vitals, els nivells d’adrenalina, i d’altres segregacions químiques. Fa ingents càlculs per segon amb totes les variables que necessita.
Ha observat que el mateix comportament s’ha repetit en les darreres setmanes, i ara han superat els límits preestablerts. Tenir por a morir, és el camí que obre pas a fer-se les preguntes prohibides. S’ha de ser molt curós. La intel·ligència artificial ha pres la decisió definitiva: els desconnectarà a tots dos. Moriran, seran retirats i reemplaçats, perquè com bé deia Einstein, Déu no juga als daus.

Comentaris

  • TerricheT | 31-03-2024

    Un relat fantàstic, en les dues principals accepcions, i amb aquests referents cinèfils molt ben aconseguits. Fins i tot té alguna reminiscència de Farenheit, potser, en l'ambientació de l'escena.
    Bon relat i ben portat, amb el toc final angoixant que desconeixen els protagonistes.
    Enhorabona per la tria i sort a la final.

  • Replicant[Ofensiu]
    Vitfo | 31-03-2024 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt. Felicitats! Evolucionem? Potser física i mecànicament si, però mentalment no.

  • Molt merescut[Ofensiu]
    Ginebreda | 31-03-2024

    Enhorabona. Un premi molt merescut. M'encanta el relat.

  • Enhorabona...[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 31-03-2024

    Solsona Bot per ser finalista del concurs d'aquest mes. Ben merescuc.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    En el teu cas, com ja vas ser finalista en una convocatoria anterior, no cal que ens enviïs l'autorització.


    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

  • No fa pas tant[Ofensiu]
    Cesca | 20-03-2024 | Valoració: 10

    Una de les meves pel·lícules de capçalera, la primera, la del 82. Llavors ens semblava ciència-ficció molt llunyana. Ara ja no ho sembla tant. Esperem que el nostre temps no es perdi “com llàgrimes en la pluja...”
    Un altre molt bon relat, Solsona Bot. Un plaer.
    Sort!

  • Humà i robot[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 19-03-2024

    Aquest relat m'ha semblat fantàstic. Ben redactat, i acurat amb les explicacions. Una història que conmou i alhora fa una mica de por..Això de IA no sé fins a quin punt ni com ens afectarà, però de ben segur que a partir d'ara, i sobretot per les següents generacions, res serà el mateix, i tot tindrà un altre sentit. Potser soc una mica alarmant, però penso que la llibertat acabarà sent pura ficció.
    Gràcies pel teu comentari al meu últim poema.
    Sort Solsona Bot.
    Rosa

    Gràces

  • El control de la IA[Ofensiu]
    fesolmenut | 19-03-2024 | Valoració: 10

    Molt ben portat, Solsona Bot! Agafes una escena quotidiana, que en cap cas podem pensar que estigui relacionada amb el tema d'aquest mes, i li dones la volta fins a transformar-lo en un futur opressiu, controlat en tot moment per una IA intrusiva, que ha agafat les regnes del món i que s'activa sense miraments quan detecta una traça del que no pot permetre: com la por a la mort o les preguntes incòmodes. A més ho lligues tot amb una pel·lícula de culte, com Blade Runner.

    Molt bon relat, molta sort al concurs!

  • indiscernibles[Ofensiu]
    SrGarcia | 19-03-2024

    M'agrada veure com jugues amb la gran pel·lícula "Blade Runner" que contemplen una persona i un robot; el bo del cas és que són indiscernibles, ja no es pot saber qui és qui.
    A la pel·lícula es veu la humanització del replicant amb molt famoses frases que reculls, aquí es veu que replicant i persona són el mateix, ambdós es fan les mateixes preguntes, preguntes perilloses.
    És molt trist el final, malgrat que persona i replicant estan arribant als més alts nivells d'humanitat, o precisament per això, la intel·ligència que ho controla tot decideix desconnectar-los. No es pot jugar als daus, s'ha de tenir tot previst, sense que puguin aparèixer sorpreses. Un final depriment i pessimista.

  • Vet aquí[Ofensiu]
    marialluïsa | 18-03-2024


    on ens pot dur l'avanç de la tecnologia, de jutjar a ser jutjats i com resulta de molest tenir sentiments, empatia.
    La mateixa intel.ligència artifical és fa jutge de qualsevol sentiment humà. Esperem que no s'acompleixi i poguem sentir i viure amb una relativa llibertat.
    Bona feina.

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Solsona Bot

Solsona Bot

27 Relats

187 Comentaris

11505 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona fa 60 anys i estic arrelat també a l'Alt Penedès i a la Segarra.
Amb estudis d'economia i treball en el sector bancari, des de ben petit m'ha interessat i absorbit la lectura. Ara escric una mica, i aprenc.
Jordi Font Oller