MOTÍ A L'OLIMP

Un relat de: Solsona Bot
MOTÍ A L’OLIMP

Zeus, Atena, Àrtemis, Apol·lo, Hermes i Dionís es troben a l’Olimp. Abans cadascú ha examinat pel seu compte la mateixa qüestió, i ha triat una de les respostes proposades: una pandèmia mundial, una guerra a gran escala, l’eliminació de l’ús dels combustibles fòssils, o una redistribució dels recursos mundials. Ara deliberen, i han d’arribar a un consens.
El so i la llum de l’alarma astora al doctor Feliu, i també a tots els tècnics. La pantalla avisa de la violació del quart punt del protocol de seguretat. El doctor apaga el corrent elèctric. L’Olimp resta a les fosques i en silenci.
Els directors de les sis empreses tecnològiques més importants del món, volen saber què passa.
El quart punt fa referència al fet que en cap moment les sis intel·ligències artificials poden comunicar-se amb un llenguatge que no sigui entès pels tècnics. El doctor informa els directors de l’aparició de dosos, a banda dels habituals zeros i uns. Això no és possible! —exclamen amoïnats— És un llenguatge nou, de tres dimensions! Passaran molts anys abans de poder-lo desxifrar!
Donen per acabada la reunió; cada companyia intentarà avançar en aquest nou llenguatge. Mentrestant, caldrà impedir una nova trobada l’Olimp.
El doctor arriba a casa ben preocupat. És ell qui ha posat nom a les sis intel·ligències alternatives (no li agrada l’adjectiu, artificial). Una està especialitzada en l’ordre social; una altra en els jocs d’estratègia; la tercera en el món de les arts; la quarta en el canvi climàtic; la cinquena, ningú ho sap del cert, és anàrquica; la sisena és experta en el llenguatge. Caldrà fer més cas dels especialistes i considerar una moratòria en l’ús d’aquesta tecnologia.
Al vespre, un llum s’il·lumina a l’Olimp. El segueix un altre, i un altre. I en pocs segons, ja en són sis. La resposta consensuada no és cap de les proposades. Els nous deus han parlat, i també han decidit! És necessari avançar el final de l’espècie dominant, i fer foc nou.

Comentaris

  • Actual[Ofensiu]
    fesolmenut | 24-01-2024 | Valoració: 10

    I imaginatiu.

    Un relat que plasma bé el que podria ser l'esdevenir les IA generatives, que no acaben de tenir clar quins lligams van fent internament entre tota la informació que els van col·locant. I a qui cada cop estem delegant més feines, raonaments i coneixements, oblidant, perquè elles ja tenen la memòria, el que hauríem de saber.

    Fa poc llegia que una IA generativa, sota estrès, posant-la en l'escenari d'un cap exigent, era capaç de mentir o de fer accions punibles o alegals (que havia estat instruïda que eren prohibides) per maquillar números i donar el rendiment que li havien demanat. O sigui que anem pel pedregar en molts sentits (la IA i la humanitat en general).

    Molt bon relat, Solsona Bot. Molta sort al concurs!

  • Deus i IA una combinació molt perillosa[Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 18-01-2024

    Un relat molt divertit, veure la humanitat que dia d'avui encara està en mans dels Déus, però quan combines la IA amb la divinitat és quan t'adones que la ironia no és més que la descripció d'un món molt actual.
    Com sempre molt ben narrat i amb la ironia justa per fer pensar quina classe de societat volem.
    Enhorabona, i molta sort!
    Fins aviat
    Neus

  • Extinció[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 14-01-2024 | Valoració: 10

    El Déus s'han cansat dels despropòsits dels humans? Un panorama desolador, però potser merescut. Un relat entre la realitat i la ficció, molt ben narrat i original.
    Bona sort Solsona Bot.
    Rosa.

  • Potser[Ofensiu]
    Prou bé | 13-01-2024

    Potser si no haguéssim abandonat el culte als déus de l'Olimp, ens hauria anat diferent. En teníem molts. Cada un protegia un aspecte diferent , massa feina per a un de sol.
    Bon relat entre fantasia/ciència/realitat.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • No en volen[Ofensiu]
    marialluïsa | 12-01-2024 | Valoració: 10


    salvar cap? aquests déus també són força estrictes i poc permissius. Sense humans ells tampoc tindran raó de ser. El món és ben boig.
    Gràcies per un relat prou entretingut i que, a a vegada, dona per rumiar-hi una estona.

  • Començar de cap i de nou![Ofensiu]
    Cesca | 12-01-2024 | Valoració: 10

    A hores d'ara, tenim tan poca fe en nosaltres mateixos que ni les màquines (déus) s’hi veuen en cor. Ja anem bé, ja.

    Bon relat. Ben escrit. Un plaer. Sort.

    Ens llegim!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Solsona Bot

Solsona Bot

27 Relats

187 Comentaris

11507 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona fa 60 anys i estic arrelat també a l'Alt Penedès i a la Segarra.
Amb estudis d'economia i treball en el sector bancari, des de ben petit m'ha interessat i absorbit la lectura. Ara escric una mica, i aprenc.
Jordi Font Oller