DINAR DE NADAL

Un relat de: Solsona Bot
DINAR DE NADAL

Fa tres dies que m’ha tocat la rifa, i avui fem el dinar de Nadal amb la família. Ja no me’n recordo quan va ser el darrer cop que vaig estar amb els fills i els nets; han passat molts anys.
Una hora abans de l’àpat, arriba el personal que pararà taula. No m’he de preocupar de res, ni de les estovalles, ni de la vaixella ni del menjar. Tot està a punt, quan a l’hora convinguda, arriben els comensals.
Jo m’assec a una punta presidint la taula. El fill i la nora a un costat i la filla i el gendre a l’altre. Els dos nets a l’altra punta.
La conversa és ben animada mentre mengem l’escudella plena d’uns galets ben grossos. La filla m’explica el darrer viatge que han fet a l’estranger, i el fill em parla dels seus projectes. Intueixo que el molt poca-solta acabarà demanant-me diners.
Si no fos, perquè m’ha tocat la rifa, cap d’ells seria aquí.
Els nets s’empenten i riuen de valent. Acostumada a viure sempre sola només amb el so estèril del televisor, els riures de la canalla m’alegren el cor.
El rostit s’ha cuinat a foc lent, aconseguint que la carn sigui ben tendre i apta per la meva pobra dentadura. Veig que han pensat en tot.
I per a arrodonir la festa, uns torrons de crema cremada i de Xixona. Què més puc desitjar!
Fem un brindis amb el cava fred, no pas glaçat. Fins i tot en això han estat amatents. No suporto la nova moda de treure les begudes a punt de gel.
Quan a l’hora acordada se’n van, s’escola per la meva cara una llàgrima salada. No sé si és de felicitat o de tristesa. Ves a saber!
Les persones que han estat avui a casa, no són la meva família de debò. Tots són actors, fins i tot els nens. És el premi de la rifa. Tanmateix, per una bona estona, he estat la persona més feliç d’aquest bloc de pisos enorme i anònim. Esperaré amb impaciència que em torni a tocar l’any que ve la propera rifa.

Comentaris

  • Sorpresa[Ofensiu]
    Ness | 01-01-2023

    Molt bon relat! Res material pot aportar felicitat de debò... Però tampoc podem fer que la felicitat sigui l'únic guió de la nostra vida.
    Felicitats!

  • Visca el Nadal[Ofensiu]
    Vitfo | 01-01-2023 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt i m'ha tocat la fibra sensible. La sol.letat, aquella por que arriba quan no la desitges.Això demostra que a vegades els diners si no donen la felicitat, ajuden.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA SORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La sort» que s’editarà a finals de 2023,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • Molt bo[Ofensiu]
    Neus Marín Cupull | 19-12-2022

    Un relat que fa que et fa reflexionar i et deixa un regust amarg. Et felicito, m'ha agradat molt, ben travat i original, amb rerefons que per desgràcia és molt encertat. La solitud no és bona per a ningú.
    Sort i Bones Festes!
    Neus Marín

  • família[Ofensiu]
    Atlantis | 18-12-2022

    Un relat molt ben trobat que parla de la solitud, sense dir-ho. M’ha recordat una pel·lícula que algú llogava una família per passar una festa.
    M’agrada perquè és curt i ben escrit.
    Gràcies per comentar el meu relat. Dues de cop. La idea meva és que coincideixen les dues coses, veure’s capaç de trencar la relació i tocar-li la grossa.

  • Interès[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 16-12-2022 | Valoració: 10

    Un relat que no m'ha deixat gens indiferent. Expliques un fet que sovint és real i m'ha tocat el cor.
    Molt maco. Sort i bones festes.
    Rosa.

  • Solitud[Ofensiu]
    Marina i punt | 15-12-2022

    Un bonic relat amb un final ben inesperat i trist. Quanta gent hi ha tan sola que no tenen ningú amb qui compartir Nadal...ni la vida!

    Salutacions

  • Un final que sacseja[Ofensiu]
    Cesca | 15-12-2022

    Mentre llegia, de tan ben escrit, ja m'hi trobava. Podria haver estat un típic dinar de nadal, però no. Un final inesperat et sacseja i d'aquesta escena idíl·lica vas a parar a una realitat que no voldries. O sí, a vegades tot si val a l'hora d'esquivar la solitud.
    Molt bon relat. Sort!

  • Pell de gallina[Ofensiu]
    Prou bé | 15-12-2022

    M'ha posat el relat. Dona tan per reflexionar!...
    Molt ben relatat i un final corprenadorament magnífic.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Foto de perfil de Solsona Bot

Solsona Bot

27 Relats

183 Comentaris

11364 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona fa 60 anys i estic arrelat també a l'Alt Penedès i a la Segarra.
Amb estudis d'economia i treball en el sector bancari, des de ben petit m'ha interessat i absorbit la lectura. Ara escric una mica, i aprenc.
Jordi Font Oller