Detall intervenció

x brins - El full i la fulla o les fulles?

Intervenció de: kefas | 04-12-2020


No és cap lapsus, jo diria que sempre ho faig així, malament. Per a mi, tot són fulles, tan les dels arbres com les de paper. Li ho he preguntat al saberut de la xarxa i m'ha dit que l'origen etimològic és comú, folium. I sembla ser que en algun moment els catalans vàrem decidir que el paper masculinitzava la fulla i en diguérem el full. Els castellans varen continuar amb la fembra fulla de paper. He intentat burxar en l’allò del meu inconscient per trobar la resposta a la pregunta “Sóc un mesell de la llengua castellana o un convers de podem?”. No l’he trobada. Pot ser que la causa sigui que el meu superjò m’incita a sentir que estic escrivint sobre una fina pell quan ho faig sobre un foli.


Respostes

  • RE: x brins - El full i la fulla o les fulles?
    brins | 04/12/2020 a les 21:19
    Gràcies pel teu interès i per la teva explicació (Tot i que jo continuaré pensant que un full i una fulla no és el mateix..
    )
  • RE: x brins - El full i la fulla o les fulles?
    PERLA DE VELLUT | 05/12/2020 a les 18:58
    Segon el meu diccionari de sinònims i antònims.- El full masculi és "la lámina".
    La fulla femení és: el cep, el pàmpol, la de la flor.
    Bé està. A veure que tal és aquesta opinió.
    Saluts als dos...
  • RE: x brins - El full i la fulla o les fulles?
    brins | 05/12/2020 a les 20:28
    Sí, Perla de vellut, hauríem d'anomenar "fulles" als elements que creixen en una tija o en un arbre, i també a la làmina prima d'un objecte tallant i a cadascuna de les parts mòbils que obren o tanquen portes o finestres. Els "fulls"són els trossos rectangulars de paper d'un llibre, d'un quadern ...També s'anomenen "fulls" els de càlcul, de programació, etc.

    El que passa és que, tal i com explica molt bé kefas, a vegades se'ns fa costosa la distinció a causa del contacte amb el castellà.

Respon a aquesta intervenció

Omple les dades si vols respondre a la intervenció

Pots utilitzar els següents tags d'HTML: <a>, <img>, <em>, <strong>, <hr>, <object>, <embed>, <param>, <center>, <font>, <ul>, <li>.