Resant llenties

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
La tieta Maria sempre plorava quan algú cuinava llenties i pel celobert n’arribava l’olor, com si fos una paraula prohibida i tenyida de dol, embolicada amb un baf de memòria. Per això, jo no n’havia vist mai perquè a casa meva eren la tristesa en un plat, però només fins que la vida em va empènyer lluny i, per fi, vaig saber que tenien gust de terra i de ferro. I també, de felicitat. Fou llavors quan vaig descobrir que no eren llàgrimes salades, com deia la tieta, i em vaig enamorar d’aquells grans marrons tan petits que semblaven pedretes de carn perquè, a dins de la boca, eren com mossegades de pàtria. Encara sort que jo no havia conegut què eren la guerra ni tampoc la gana. Encara menys, la misèria, però la tieta se’n recordava de tot, de quan el rebost era buit i no tenien res més per menjar que un grapat de llenties. Jo me l’estimava tant que mai no li vaig confessar el meu secret i només resava, amb la fe de qui passa un rosari fet de simples llegums, perquè mai no ho arribés a saber. Tanmateix, al final, tot va sortir rodat perquè ella se’n va anar d’aquest món sense ni tan sols sospitar que jo m’havia convertit a la religió diminuta de la paraula llentia. Fe és una paraula minúscula però, en tan sols dues lletres, hi cap tota la grandesa del món. Potser, igual que en un plat de llenties, tan fondo i tan ric de les llavors de la felicitat. I que em perdoni la tieta, si us plau…

Comentaris

 • Bon profit![Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 01-04-2018 | Valoració: 10

  Si noi, que bones són les llenties bones! És curiós com plats que llavors eren la menja més senzilla, ara es poden convertir en un plat de primera. En sentit contrari, però, el pollastre, abans caríssim i ara molt barat. Els temps canvien, els preus també, però el gust dels bons aliments perdura. Una forta abraçada.

  Aleix

 • Llenties a dojo[Ofensiu]
  Loira Durban | 29-03-2018

  Manel,

  Moltes gràcies! Avui, he menjat llenties per dinar. I que divines que són perquè tenen gust de tot, de la terra i del cel...

  Fins aviat! :)


  Marta

 • Prou ben cuinat...[Ofensiu]
  Manel Granell | 27-03-2018

  ... aquest relat. Pocs ingredients però ben treballats i presentats. En fi, el conjunt em deixa un bon sabor de boca.

 • Mil gràcies![Ofensiu]
  Loira Durban | 26-03-2018 | Valoració: 10

  Vicent,

  Moltes gràcies per aturar-te a la meva cuineta de l'escriptura. Celebro que t'hagi agradat el meu plat. Aquest mes hem cuinat la fe a foc lent, però esperem que no se'ns cremi mai...


  Una abraçada i fins aviat! :)


  Marta

 • Bo i real[Ofensiu]
  Vicent Terol | 25-03-2018

  Molt ben escrit, aquest relat. M'ha agradat això del rosari de llentilles. No tinc clar que la fe siga l'eix central de la història, però, en qualsevol cas, el text és molt bo. I molt real: en la dura època de la postguerra, molta gent va avorrir alguns aliments, com ,per exemple, les coques de dacsa.

 • Salutacions keplerianes[Ofensiu]
  Loira Durban | 24-03-2018 | Valoració: 10

  Moltes gràcies, Ferran!

  Que les llenties, els keplerians i la fe ens acompanyin en el trajecte de viure :)


  Bon cap de setmana i fins aviat!


  Marta

 • a casa sempre n'hi ha[Ofensiu]
  Endevina'm | 24-03-2018

  de llenties, som uns fidels consumidors de tan preuat menjar.

  És una confessió ben original aquesta, amb un toc de fe religiosa en una menja tradicional del país. I ben cert és que amb poques paraules fas venir gana, misteris de l'escriptura que motiven el ball dels sucs gàstrics, bon símptoma literari aquest.

  Un micro reeixit, i que deixa bon gust de boca.

  Ah! els keplerians! quins éssers tan estranys, diminuts potser, o a l'inrevés, a saber, que mai no crec que els podrem veure.
  A la fi són vida, com aliment ho són les llenties.

  Bona sort i endavant!

  Ferran

 • Salut i llenties![Ofensiu]
  Loira Durban | 24-03-2018 | Valoració: 10

  Moltes gràcies pels vostres comentaris i per aturar-vos a la meva cuineta de l'escriptura! La fe, sens dubte, també ens fa ser millors relataires :)


  Una abraçada i fins aviat!


  Marta

 • Té ferro,...[Ofensiu]
  rnbonet | 24-03-2018

  ...el teu relat. Més que no les llenties.
  Veus, xicona? Un tema tan antic -els plats de llenties ja consten a la Bíblia- i tan nou a la vegada. Originalment tractat, aquesta vegada; poèticament desenvolupat.

  Un plaer!

  Salut i rebolica!

 • És ben cert...[Ofensiu]
  brins | 24-03-2018

  Sembla mentida quin munt de records ens poden portar els aliments; el seu gust, la seva forma i la seva olor ens queden gravats dins del cor al costat de les vivències.

  Un relat poètic i original, Marta. Felicitats i sort.

  Moltes gràcies pel teu comentari.

  Pilar


 • Mil gràcies![Ofensiu]
  Loira Durban | 22-03-2018 | Valoració: 10

  Moltes gràcies pels vostres comentaris, Guiomar i Mena! Celebro que el meu plat de llenties us hagi agradat tant com a mi preparar-lo a la meva cuineta de l'escriptura.

  Que la fe ens acompanyi sempre! Fins aviat :)


  Marta

 • Felicitats![Ofensiu]
  Guiomar | 22-03-2018

  M'ha agradat molt el teu relat! A mi també m'encanten les llenties!

 • Jo en menjo cada setmana...[Ofensiu]
  Mena Guiga | 22-03-2018

  ,,,a l'hivern calentones i a l'estiu van bé en amanides. Llentia verda, llentia rosa, llentia petita, llentia més gran.

  A vegades, si no es trien bé, hi ha alguna pedreta i sempre es queixa la mateixa persona que li toca!

  Són com monedetes minúscules de coure, tal volta.

  El record dels temps durs desvetlla emocions i està bé de treure-les, per tal que no s'enquistin a dins. Està bé plorar i riure i si es troben les dues accions juntes, la catarsi.


  Mena

 • Gràcies![Ofensiu]
  Loira Durban | 22-03-2018

  La fe és pertot arreu... També en un plat de llenties! :)

  Moltes gràcies i fins aviat!


  Marta

 • llenties[Ofensiu]
  lledarat | 21-03-2018

  Quin trauma amb les llenties, sort que vas descobrir que tenien gust a felicitat, un relat curiós i divertit.

Valoració mitja: 10

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

446 Relats

713 Comentaris

186343 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
CARATULA CONCURS

XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA»


Convocatòria en curs

Data Inici: 01/11/2021
Data Final: 20/05/2022

BASES

1. EL DOTZÈ CONCURS ARC DE MICRORELATS A LA RÀDIO «LA COLLA» tindrà la durada d’un curs literari: des del mes de novembre de 2021 al mes de maig de 2022.


2. Poden participar autors i autores amb obres originals i inèdites, no premiades —ni en procés de deliberació— en altres certàmens, escrites en català i que s’avinguin a les bases de la convocatòria.


3. El concurs és obert a qualsevol persona major de dotze anys (complerts abans de tancar el curs literari).


4. Modalitats de participació:

a) Mitjançant la inscripció gratuïta al portal literari Relats en Català (RC) i la publicació de les obres, directament pels autors i autores, clicant l’opció de participar en el concurs que s’habilitarà a tal efecte. Aquesta inscripció és gratuïta. Els nous inscrits en aquesta convocatòria al portal literari hauran d’enviar un correu a concursos.arc@gmail.com, amb les dades bàsiques: el pseudònim relataire, el nom i cognoms, l’adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte.

b) Mitjançant l’enviament d'un correu a l’adreça concursos.arc@gmail.com, adjuntant en format Word un document amb l’obra (amb el títol i el nom —o pseudònim— de l’autor/autora) i un altre arxiu-plica (amb el títol, el pseudònim, el nom i cognoms, l'adreça, el DNI, la data de naixement i el telèfon de contacte). Les obres seran penjades al portal literari Relats en Català (RC) per l’organització del concurs.


5. La temàtica general del concurs duu per títol LA COLLA. Cada mes hi haurà un subtema diferent i relacionat. Aquest és el quadre resum:


Convocatòria / Subtema / Relats seleccionats

Novembre 2021: El virtuós

Desembre 2021:L’esportista

Gener 2022:El Treballador

Febrer 2022:El somiador

Març 2022:L’extravagant

Abril 2022:L’imprescindible

Maig 2022:El líder


6. El/la mateix/a autor/a pot participar en totes les convocatòries mensuals; però sols amb un relat per mes. S’entén, per participant, una sola persona física. En cas que un/a autor/a enviï més d’un relat en una mateixa convocatòria mensual, sigui amb el mateix pseudònim o amb més d’un, es desqualificaran totes les seves obres d’aquell mes. També, si es detectés, que un autor/a s’ha presentat amb diversos nick o pseudònims, quedaria automàticament desqualificat/da del concurs.

7. Els relats hauran de trametre’s dins els primers 20 dies de cada mes, per tal que l'equip d’editors tingui temps d’aprovar i validar cada publicació. L’organització del concurs no acceptarà en cap cas relats rebuts després de la mitjanit del dia 20.

7.1 Els relats han de ser auto conclusius. No poden ser una escena d’alguna cosa més gran o no tenir final. Un microrelat és un gènere amb característiques específiques, no és tampoc un assaig, una anècdota o un acudit.

7.2 Si un autor/a vol lligar els relats mensuals en una història més gran, caldrà que sigui un relat igualment auto conclusiu cada mes. El «continuarà» no serà admès.

8. Les obres presentades no podran superar l’extensió màxima de 2.000 caràcters (espais inclosos). Els relats que incompleixin aquesta condició no seran admesos. Els/les autors/es de les obres presentades es comprometen a no retirar-les abans de fer-se pública la decisió de la Comissió de Concursos, ni de forma definitiva ni per fer-ne correccions i/o modificacions.

9. Mensualment, el Jurat del Concurs, llegirà i valorarà tots els relats presentats durant el mes en curs. Per cada subtema hi haurà 7 obres seleccionades (aquelles que obtinguin la puntuació més alta) que assoliran la condició de finalistes. Es notificarà als autors finalistes per correu electrònic i la Comissió del Concurs se’n farà ressò a les xarxes, en el blog de l’Associació i en el fòrum de la pàgina de Relats en Català.

10. Els equips dels programes literaris i culturals de les ràdios col·laboradores, amb la periodicitat que pertoqui a cada programa, faran la lectura per antena dels relats finalistes de cada mes, a més d’aquells altres que, a criteri de les ràdios, també seleccionin per llegir-se en antena.

11. Finalitzat el concurs, un Jurat extern a l’ARC realitzarà la valoració final dels relats finalistes al llarg del certamen i en triarà tres premis principals. El veredicte, que serà inapel·lable, es farà públic durant l’acte de lliurament de premis i presentació del recull amb totes les obres premiades i finalistes. Oportunament, s’informarà del dia, lloc i hora.

12. La dotació del Concurs ARC de Microrelats «LA COLLA» s'estableix en:

— 1r premi: 400,00 euros i un exemplar del recull.

— 2n premi: 200,00 euros i un exemplar del recull.

— Premi d’Honor: 200 euros i un exemplar del recull (exclusiu pels associats a l’ARC; amb la consideració que si el primer o el segon premi recauen en associats, el premi d’honor es convertiria en un tercer premi, dotat amb 100 euros i un exemplar del recull).

— Premi Extraordinari, no monetari, diploma i tres exemplars del recull, a l’associat/da de l’ARC amb més relats finalistes (Si coincideix amb un dels tres primers premis, seran dos exemplars, més el del premi principal).

— Finalistes: diploma i publicació.

Als imports dels premis s’aplicaran, quan correspongui, les retencions fiscals que Hisenda estipuli en cada exercici per als premis literaris.

13. En cas que el/la mateix autor/a obtingui més d’un dels premis principals detallats en el punt anterior, se li atorgaria només el de major quantia i el següent finalista rebria la condició de premiat.

14. Les obres premiades i finalistes seran editades en un volum col·lectiu editat per l’ARC. Els autors i autores de les obres, pel fet de participar en el concurs, autoritzen a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure els seus relats en aquest recull i a la difusió dels textos pels mitjans habituals de l’ARC. En cas que, per qualsevol circumstància, l’edició no es pogués dur a terme, s’informaria d’aquest fet a través del lloc web i els textos quedarien a disposició dels respectius autors i autores. Pel fet de participar en la convocatòria, els/les autors/es autoritzen a l’ARC a fer-ne difusió i promoció del concurs fent servir reproduccions parcials o totals de les obres, amb les referències adients d’autoria, en qualsevol mitjà publicitari (revistes, premsa, ràdio, TV, cartells, webs i blogs, etc.).

15. L’equip de la Comissió de Concursos es reserva el dret, previ acord amb la resta de membres de la Junta, a interpretar aquestes bases en cas de dubte o decidir sobre qualsevol contingència que no hagi estat prevista.

16. La presentació dels originals pressuposa l’acceptació de totes i cadascuna de les bases, incloent-hi l’autorització de publicació de les obres presentades, així com dels drets i obligacions que se’n deriven.


XII CONCURS ARC DE MICRORELATS
«LA COLLA» Associació de Relataires en Català