Cultura i salut

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
Cultura i salut


El naufragi era impossible i tothom se'n feia creus que la tragèdia s'acarnissés amb un passatge tan valuós: els majors genis del món participaven d’unes jornades a bord del transatlàntic més modern mai construït.
Mai es va saber que la tempesta només els havia fet embarrancar a una illa remota enmig de l'oceà. Ningú no va perdre la vida i científics i artistes van passar els següents 50 anys creant, avorrits del destí a què s'havien vist abocats. La tripulació es va encarregar del treball manual i de la supervivència del grup, pagats de col·laborar a les investigacions i gaudint de nit de les obres que els artistes creaven de dia.
50 anys després, a milers de quilòmetres de la civilització, a la tribu famolenca d’una illa veïna que es creia deshabitada, s'espavilen per explorar l’arxipèlag, iniciant-se a la navegació per pura necessitat, i desembarquen, per casualitat, a l'illa dels savis.
Al cim de l'Art i la Ciència, els supervivents, envellits, semblen, però, déus als ulls dels cavernícoles oceànics. Els doctes avis presenten com regals llibres i lligalls, quadres i escultures, rebudes amb reverència pels salvatges. Incapaços d'entendre’n la utilitat, les punxen amb les llances per oferir-les al seu déu del mar, submergint-les i malmetent-les sense remei. Enfurit, un mariner trau fusells i espases d'un calaix i els octogenaris, empesos per la bogeria de l’aïllament, maten un grapat de joves nadius. Els indígenes fugen escarotats fins que un dels iaios cau a terra, fulminat per un infart; caigut el vel de la superstició, es regiren contra els falsos déus i els aniquilen.
El bruixot embolcalla amb un llibrot el cap d’un blanc d'ulls blaus i se l'emporten com a prova. El rei, meravellat, ordena exhibir cap i llibrot al santuari i durant generacions, com el missatge ignot d'uns éssers vinguts de l’ocàs, les lletres daurades del llibre es veuran en el seu llenguatge desconegut i maligne: "Llegir perllonga la vida? La importància de l'alfabetització en la salut".Pseudònim:
Joan Alemany

Comentaris

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament. Entra a concurs.

  Recorda, ja no el pots esborrar!
  Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
  concursos.arc@gmail.com

  Gràcies per participar.


  Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

290811 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!