Abans teníem llibres

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
ABANS TENÍEM LLIBRES

Quan durant la 2a Pandèmia el govern va prohibir l’edició de llibres en paper perquè els científics havien trobat proves que eren transmissors de virus, la majoria ho vam acceptar, perquè tots teníem algun dispositiu electrònic on llegir, i com que estàvem molt conscienciats sobre l’emergència climàtica reduir l’ús de paper ens va semblar una gran idea.
Quan les guerres locals que esquitxaven el planeta es van anar estenent i amenaçaven amb provocar la 3a Guerra Mundial, el govern va decretar que tant les biblioteques com els particulars cedissin tots els llibres a l’exèrcit, perquè noves proves científiques havien demostrat que la pasta de paper era un material excel·lent per a diversos usos militars. Algunes veus tímides van gosar protestar, però els experts ens van tranquil·litzar explicant en conferències i tertúlies que les biblioteques tenien els fons digitalitzats i que per tant totes les obres del saber es conservarien.
Finalment no va esclatar la Guerra, gràcies als esforços diplomàtics del govern, i tots vam respirar alleujats. Però llavors va arribar la 3a Pandèmia, i mentre estàvem tancats a casa un escamot de drons no identificats va destruir els servidors informàtics on s’allotjaven els bilions de terabytes que custodiaven tota la nostra cultura, i també els sistemes operatius dels nostres dispositius mòbils i l’accés a les xarxes socials.
Va ser el mateix any que un grup d’eminents científics va publicar un estudi sobre com la lectura excita extraordinàriament el cervell i empitjora la qualitat de vida.
...
El que ni el govern ni els científics no saben és que des de la 2a Pandèmia ens hem organitzat en xarxes personals a cada barri de cada poble i de cada ciutat, i que abans de rendir els llibres a l’exèrcit els vam copiar tots.
No pas en paper, que costava molt de trobar-ne, sinó a les parets de les nostres llars, que han florit per dins en una magnífica primavera.
Jo, al meu dormitori hi tinc copiat un llibre antic: Farenheit 451.

Pseudònim: Verònica

Comentaris

 • Atlantis | 04-05-2024

  M'magino totes les parets de les cases amb llibres escrits...i ho trobo molt bonic. Tan de bo no passi mai que ens quedem sense llibres.

  Bona idea pel relat.

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament. Entra a concurs.

  Recorda, ja no el pots esborrar!
  Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
  concursos.arc@gmail.com

  Gràcies per participar.


  Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1205 Comentaris

287515 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!