El perquè

Un relat de: Concurs ARC de microrelats a la Ràdio
EL PERQUÈ

Quan obres la porta d’un llibre no saps qui viu allà dins, ni si t’acollirà o no. L’autor se’n desentén un cop t’ha donat les claus i tu has decidit entrar-hi. El desconegut i la foscor sempre fan respecte; tot i així, t’hi endinses. No esperaves el que vas trobant escrit als fulls, tanmateix ho engoleixes. Les hores s’han diluït dins l’oceà del temps i t’és impossible saber si n’ha passat molt o poc. En acabar, tanques el volum i els ulls mirant de pair el que t’has empassat. Costa digerir amors difícils, sentor a mort, la mirada d’un traïdor o aquella revenja cruel.
Entre tantes sensacions, un soroll de rodes ha aconseguit ennuegar-te i, tot d’una, has reviscut la infantesa, que dormia oblidada sota uns soldats de plom, un plumier de fusta i uns patins, que ara roden cap enrere. Obres els ulls, tornes a ser davant el teu escriptori. Dins un calaix hi guardes paraules gastades. N’hi ha que fan por, d’altres tenen la mateixa calidesa que un retroba en entrar a casa. Totes esperen que les agafis per poder renéixer i esdevenir trineus, on t’asseuràs deixant que se t’enduguin a indrets desconeguts.
Dins un altre calaix hi tens normes, regles i una sintaxi per estrènyer els mots amb la seva cotilla. Ordenats dins l’estoig dels llapis, hi deses els grans temes. Com els colors, n’hi ha pocs: amor, guerra, temps, mort... Just al davant, una pila de folis et convida a agafar-ne un. A la dreta, la ploma impacient et reclama i, quan encens el llum, notes la calidesa de la seva mà invisible sobre l’espatlla empenyent-te a començar. Tens els mitjans, falta el perquè.
No del tot segur, vas abocant mots sobre una pàgina. Rellegeixes el que has escrit: res d’aventures amb amants, detectius cansats, ni polítics corruptes. Només, un mirall de mà que fa innecessari dir res més. Potser no cal. Què més podries afegir? Ha estat una lectura qui t’ha fet adonar que un escriu per evitar sentir-se sol.


Pseudònim:
Albert Gual Claret

Comentaris

 • Relat rebut[Ofensiu]

  Relat rebut correctament. Entra a concurs.

  Recorda, ja no el pots esborrar!
  Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
  concursos.arc@gmail.com

  Gràcies per participar.


  Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Concurs ARC de microrelats a la Ràdio

695 Relats

1206 Comentaris

290815 Lectures

Valoració de l'autor: 9.59

Biografia:
CARATULA CONCURS

Descripció

D’un temps ençà el microrelat (també anomenat, entre d’altres, microconte o microficció) ha guanyat presència en la nostra llengua: són molts i diversos els concursos literaris que hom hi pot trobar. Però hi ha una característica concreta que dota aquesta forma narrativa d’una potència increïble per difondre històries de ficció i noves veus creadores: la seva brevetat.

Basant-se en aquesta particularitat, l’Associació de Relataires en Català fa anys va endegar la campanya “ARC A LA RÀDIO” amb la qual pretén aconseguir, de forma successiva i seqüencial, implantar la lectura de microrelats en els programes de llibres i literatura de diverses emissores de ràdio.

Aquest concurs va néixer de la mà de dues dones amb empenta, allí cap a l'any 2010. Elles són Sílvia Cantos i Silvia Romero, i van proposar la creació del Concurs ARC de microrelats 2010. Secrets. Aquest concurs ha arribat al seu final de la mà de Ferran d'Armengol en els seus cinc últims anys. Tot sense oblidar als anteriors gestors; la Montse Medalla, Sergi G. Oset, Mercè Bagaria i Jordi Masó, tots ells i elles conductors del concurs en totes les seves etapes. Ni cal oblidar el recolzament constant de Toni Arencon, Montse Assens, Vicenç Ambrós, Laura Ropero, Gloria Calafell. Aquests últims anomenats hi són des dels inicis del concurs, i fins al final, i sempre a l'ombra però constant, Ferran Planell, últim president de l'associació.

Malgrat que aquest projecte ha deixat catorze reculls de microrelats i que l'any 2024 va ser l'últim projecte vinculat a l'ARC... No t’ho pensis més i deixa’t endur per la teva capacitat creativa! Escriu microrelats!!!!

Agrupació de Relataires en Català


SOM LLENGUA VIVA!!*!!