QUI ETS TU?

Un relat de: Rosa Gubau
QUI ETS TU?

"Són les set del matí, i com cada dia el despertador de l’Anna sona puntualment”
-Si tot just m’acabo de dormir, i el despertador ja està sonant? Quina mandra i quin esgotament...
“Amb molts esforços i sense esma, s’aixeca i va directa al bany, necessita una bona dutxa per enfilar el dia dur que ha d’afrontar”. Se situa davant del mirall i...

- Ui! Quin ensurt! Qui ets tu?
- Doncs tu, qui sinó.
- Au va, poca broma, no m’enredis, la paciència no és una de les meves virtuts. Encara estic mig adormida i soc incapaç de reaccionar. Què hi fas aquí, i perquè m’observes? Surt! No veus que no em puc mirar.
- Vinga, renta’t bé la cara que potser ho entendràs tot. No tens gaire bon aspecte, estàs atordida, baixa el ritme, fes-me cas.
- Doncs apa que tu, no estàs gens agraciada, sembles un nyap, les dents premudes, la mirada exaltant...
- Que n’ets de sòmines, com t’agrada provocar.
- Què dius? És el que veig, i és ben evident.
- Ves amb compte, sempre vas amb l’accelerador a fons, acabaràs petant. Reacciona d’una vegada! Para i mira’m, només soc el teu reflex, la teva crua realitat. Digues, digues, alguna cosa més per fer-me enfurir?
- Ara amb consells i amenaces… No em posis a prova, que el meu temps és or, no estic per paraulejar ni per foteses, ni em puc distreure amb bajanades. “D’on ha sortit aquesta? M’està atabalant. Quin corcó!” Escolta’m, el que vull és que em deixis en pau, no em fa cap falta la teva opinió, fot el camp d’una vegada, que tinc pressa i se’m fa tard!
- La mateixa que jo! Encara no ho veus? “Caram això sí que és estar ofuscada”. Calma’t, ja marxo, però pensa que em tornaràs a veure, no t’espantis si us plau, tan sols et vull donar suport.
“Déu del cel! Em nego que convisqui amb aquest maleït estrès i confio que se n’adoni aviat. En cas contrari, trobaré la manera d’aturar aquest fatídic descontrol. No puc permetre que pagui un preu tan elevat.



Rosa Gubau.






Comentaris

  • Amb candeletes[Ofensiu]

    I ara! Com vols que estigui ofès? Ans el contrari...Per ami és un goig que em comentis i m'exposis els teus dubtes si no acabes de copsar el significat d'un dels meus poemes. El missatge principal és que el xapero decideix fer un senyor (un servei), a fi de fer diners i poder costejar una habitació.Quan lo lògic que fóra jo qui pagués per a estarar amb ell. Quin honor!, oi? Vull que sàpigues que sempre et segueixo i esperò amb candeletes.

  • Discussions amb el teu jo[Ofensiu]
    TerricheT | 24-02-2023

    Un diàleg ben portat, una manera d'aturar el rellotge de present, amb la fredor d'un mirall que t'increpa i et vol fer parar el ritme. Aquí el mirall és important, i és allò que ens demana el repte d'aquest mes, que el mirall ens interpel·li d'alguna manera, que ens digui que ell és important, perquè és nosaltres, i la noia que s'acaba de llevar no vol sentir-ne parlar.
    Insisteixo, ben portat el diàleg, sense gaires més explicacions, ens descrius tota una història vital.

    Gràcies per comentar el meu relat, i sort!

  • La veu de la consciència[Ofensiu]
    fesolmenut | 20-02-2023 | Valoració: 10

    Bona tarda, Rosa,

    molt bon relat. La veu de la consciència que parla des del mirall l'hem sentida tots més d'un cop. En el teu conte, com que no hi ha acotacions, es barregen mentalment les dues veus. Són la mateixa persona, ara una, ara l'altra, el dimoni bo i l'angelet, l'estrès i la calma, que confonen la protagonista a cada nova apreciació.

    Molt ben portat!

    PD: gràcies pel comentari al conte de l'Humor medieval.

  • Realitat[Ofensiu]
    Homo insciens | 15-02-2023

    Ostres, quina conversa més profunda de bon matí. Sempre hi ha una part de tu mateix que t'avisa quan estàs sobrepassat, però normalment no la volem escoltar, aquí ho plasmes molt bé. Gràcies pel comentari al meu relat i molta sort!

  • Neguits[Ofensiu]
    Cesca | 14-02-2023

    Quin diàleg de bon mati!
    Entenc que la protagonista, captiva d'un fort estrès, s'enfronta a la imatge d'ella mateixa que el mirall (o el seu subconscient) li mostra amb l'esperança de fer-la reaccionar.
    Molt ben transmesa la sensació de desconcert, d'impaciència i de negació de tot plegat.
    Enhorabona. Sort.

    (Gràcies per llegir-me)

  • Posar el fre[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 10-02-2023

    Passem èpoques de la vida que ni temps tenim de mirar-nos al mirall. Si l'escoltéssim més sovint, potser posaríem el fre de mà abans d'estavellar-nos.
    Ingeniós diàleg.
    Gràcies, Rosa, per deixar un comentari al meu relat d'aquest mes.

  • Molt enginyós....[Ofensiu]
    Magda Garcia | 07-02-2023 | Valoració: 10

    ..aquest diàleg amb el mirall m'ha semblat molt interessant. Esta molt ben pensat i certament fa reflexionar. Gràcies per llegir-me i comentar el meu relat Rosa. Enhorabona! Salutacions.

  • COMUNICAT D'OLGA MOLERO [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 06-02-2023


    Estimada família, amb molta pena però també amb esperança i fe, que ens ha transmés Hugo Molero, en tot moment, vos transmet que ell ens ha deixat.
    També vos vull transmetre les seues paraules cada vegada que li deia que aquí la família d’Espanya estaven amb ell, que li acompanyem amb les nostres oracions i els nostres pensaments.
    Reseu tots per la seua ànima, que ell ja ens dona l’esperança de viure una altra vida en el cel.
    És important per a tots aquesta oració.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • Mirall parlant.[Ofensiu]

    Jo fins fa dos anys en mirar-me al mirall m'he agradat molt i quan em llevava estava frec com un capoll!. Però ara, d'ençà fa dos anys he notat que em faig gran, serà que no em fixo en els de la meva edat que estan tots desmanegats i fets una coca i si en els joves del voltant dels vins anys! Nostàlgia de la joventut perduda? El teu relat m'ha encantat no solament perquè és molt enginyós, anys també perquè té una forta connotació psicològica, tot ell és un manual l'autoconeixement. Enhorabona! Nil

  • Viure la realitat. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 05-02-2023 | Valoració: 10


    És un relat molt enginyós, com sempre, on la protagonista no veu la seua pròpia realitat. El diàleg està molt ben trobat i acceptable. Estar ofuscada, l'Anna no és gens bo.
    Cordialment.
    PERLA DE VELLUT

  • També hauria pogut ser d'una altra manera [Ofensiu]
    llpages | 03-02-2023 | Valoració: 10

    Per què, en lloc d'empipar-se, no s'hauria pogut trobar agraciada davant del mirall? Que potser s'han exterminat els narcisistes? A mi, el que em passa, és que sempre m'he llevat de bon humor, no em quep al cap la situació del relat, i entenc que sóc jo, l'estrany. Enhorabona, Rosa, un diàleg molt versemblant per als que es lleven amb el peu esquerre. Ara, a provar la versió narcisista, hahaha!

  • Som qui som i no qui sempre volem ser.[Ofensiu]
    Aljezurful | 03-02-2023

    La dura realitat d'enfrentar-nos a nosaltres mateixos.
    Relat amb toc d'humor, sens dubte, però on hi apareix un diàleg de reflexió personal que pot donar molt de si.
    Al matí, despentinats, adormits, sense arreglar ... som, al capdevall, la més pura essència de nosaltres mateixos, encara que moltes vegades no ho volguem acceptar. Un cop arreglats i disfressats sortim al món a seguir la obra de teatre tot i que la persona del mirall segueix estant dins nostre, encara que volguem mirar cap a un altre cantó.
    Bon relat!

  • Mirar i no veurei[Ofensiu]
    Prou bé | 03-02-2023

    La protagonista no veu la realitat senzillament perquè NO VOL!
    El poder del subconscient guanyarà la partida? Això sembla segons el final del relat que transmet una certa esperança!
    Un diàleg introspectiu que va cap enfora i rebota en el mirall que diu molt!
    Distret, llenguatge amè i contingut profund. Una amalgama difícil i que has sabut lligar com un bon all-i-oli que no s'ha negat.
    Sort
    Amb total cordialitat

  • En veu alta[Ofensiu]
    Solsona Bot | 02-02-2023

    La protagonista té un problema greu d'estrès. Encara sort que el nostre subconscient té mecanismes per avisar-nos abans no sigui massa tard. M'ha agradat el diàleg intern, s'exterioritzi. El mateix ens passa quan llegim els nostres microrelats en veu alta. Un bon relat que ens adverteix dels excessos. Felicitacions i bona sort!

  • INTERESSANT[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 02-02-2023 | Valoració: 10

    M'agrada't molt el Relat, ROSA, enganxa i molt interessant. Enhorabona.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat sobre TOLERÀNCIA.
    Molt cordialment,

  • Psicoanàlisi[Ofensiu]
    kefas | 02-02-2023


    El mirall sempre ha estat una de les eines més eficaces per psicoanalitzar-nos. És barata i tots en tenim a casa. Quan ens emmirallem, el nostre superjò contempla el nostre jo i comença la seva feina de controlar i reprimir les pulsions del jo que l’allunyen de la perfecció i batalla per aconseguir la seva integració en la societat. Mentre, des del núvol, l’allò de l’instint de supervivència, sexe i autoconservació, observa, neguitós, la confrontació. Una molt bona sessió de psicoanàlisi.

  • Davant meu[Ofensiu]
    Marina i punt | 02-02-2023

    Potser sí que porta una vida massa accelerada aquesta Anna, jo em preocuparia una mica.
    Divertit relat però que ens fa pensar en el ritme frenètic que vivim a vegades.
    Sort en el concurs!

    Salutacions

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Rosa Gubau

Rosa Gubau

73 Relats

1099 Comentaris

41255 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Soc nascuda a Mataró l'any 1.957. Sempre he estat una persona amb moltes inquietuds, en l'àmbit laboral, esportiu i de creixement personal. El cuquet d'escriure el tinc des de fa molts anys, tot i que mai m'hi havia posat. Ara que disposo de més temps he decidit provar-ho. Espero sortir-me'n una mica, si més no, aprendré de tots vosaltres.