PIT I COLLONS

Un relat de: Rosa Gubau
PIT I COLLONS

Eren les dotze del migdia, teníem vuit anys i escaig... Com sempre, puntuals amb les campanades de l’església, la meva germana i jo, sortíem de l’escola Sagrat Cor de Jesús, direcció a casa. Els avis i els pares ens esperaven per dinar, teníem poca estona per fer l’àpat plegats, a les tres de la tarda, havíem de tornar a classe.
Aquell dia, amb les presses, el meu esmorzar es va quedar sobre el marbre de la cuina, i estava famèlica. Els budells no van parar de remugar durant tot el matí, però no quedava gaire per satisfer-los, la mare i la iaia eren excel•lents cuineres i mestresses de casa, i quan arribàvem, sempre hi havia el dinar a punt.
Tot just arribar, després de fer-los un petó i de rentar-nos les mans, ens vam asseure tots a taula, on ens esperava una bona tassa de brou, ben calentona, i de segon, una generosa amanida amb pit de pollastre arrebossat i una mena de boletes aixafades i cruixents, a mida de mos, que deien menja'm. Tot un luxe; en aquella època, no hi havia gaires oportunitats per menjar carn, els calerons no donaven per a gaire, i no ens permetien deixar ni una engruna al plat.
En un tres i no res, vaig engolir tota la meva ració; però, aquella mena de boletes aixafades, especialment exquisides i meloses, que ni tan sols s’havien de mastegar, eren per llepar-se els dits; me les hauria cruspit totes; i per assegurar-me que en tornarien a fer, els hi vaig dir, amb un somriure d’orella a orella, que m’havien agradat moltíssim; una estratègia, que els estovava el cor, i no fallava mai.
A l’hora de les postres, no paraven de parlar dels beneficis que tenien les turmes pel cos, i sobretot en època de creixement. Però, per punyetera casualitat, me’n vaig adonar de les mirades còmplices que es feien entre ells, i la meva curiositat va deixar anar la pregunta que ningú s'esperava: I això de les turmes... Què són?
I l'avi, espontani per excel•lència, i sovint baixant de la figuera, va dir: Els collons nena, els collons.
No m'ho podia creure...!
- És veritat iaia el què ha dit l'àvi?
- Si reina si... Avui hem dinat, pit i collons.
Pit i collons és el que em va fer falta, per poder digerir aquelles maleïdes boletes camuflades, que ens van endinyar.


Rosa Gubau.








Comentaris

  • Excel·lent[Ofensiu]
    Ramon Grau | 26-09-2024 | Valoració: 10

    Turmes, cervellets arrebossats, sanguetes fregides..., certament de petits ens van fer provar mooooltes coses. Tu ho expliques molt bé, de fet el teu relat ha aconseguit un "ratatouille" (en versió salt al passat!). Excel·lent relat. Gràcies per escriure'l. i gràcies pels teus comentaris.

    Ramon

  • Agraïments [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 20-09-2024

    Bona vesprada, Rosa: Gràcies per la teva amabilitat de llegir-me el meu poema i el teu comentari, en "El poeta cerca el vocable".
    Que passes una bona vesprada.
    Una abraçada.

  • Em sembla biogràfica. [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 11-09-2024 | Valoració: 10

    Hola, Rosa Gubau: La frase que t'he posat, me l'ha pensat immediatament, en llegir el relat. M'ha impressionat aquesta última frase, que m'ha fet molta gràcia. Què són les turmes? Doncs està clar, que són.
    T'he afegit una lectura més i un comentari.
    Enhorabona, Rosa.
    I gràcies per comentar-me el poema "La terra està trista".


    Cordialment.

  • a taula[Ofensiu]
    ales de foc | 11-09-2024 | Valoració: 10

    bon profit!!

    ehorabona Rosa per aquest relat. Memòria i gastronomia van de la mà

  • Bona Diada[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 11-09-2024

    Gràcies, Rosa.
    .Igualment. Bona Diada.
    Una dolça abraçada,
    ..............

  • Menjars d'infantesa...[Ofensiu]
    Magda Garcia | 11-09-2024 | Valoració: 10

    ..pit i collons, que bo! El títol és un encert i descrius perfectament una situació en la qual el lector s'hi imagina a taula amb la teva família. Enhorabona Rosa! Bona Diada i gràcies per comentar els meus relats. Una abraçada, Magda.

  • Revifar la memòria[Ofensiu]
    badabadoc | 11-09-2024 | Valoració: 10

    Això és el que ha fet aquest relat: Revifar la meva memòria (que comença a fer figa), recordar l'atmósfera de l'infantesa, tant llunyana i alhora tan propera.
    Excel.lent composició.

  • Som el que mengem[Ofensiu]
    kefas | 09-09-2024


    La canalla hauria d'estar contenta d'alimentar-se amb un menjar tan gustós i que afavoreix el desenvolupament dels òrgans similars. Per això, i tenint en compte que tots tenim tota mena d'hormones, en diferents quantitats, això sí, caldria crear una comissió d'investigació per determinar si les oscil·lacions de gènere que tenim els humans, poden ser originades pel consum de tota mena d'òrgans hormonats camuflats en el menjar processat.

    En paral·lel es podria estudiar si els lleons, que, estadísticament, consumeixen més ovaris que turmes, s'han vist afectats en la seva masculinitat per aquest desequilibri nutritiu.

  • Records gastronòmics[Ofensiu]
    llpages | 07-09-2024 | Valoració: 10

    Crec que traduir una sensació del gust a paraules és una tasca difícil. Però no impossible, d'aquí aquest relat com excel·lent mostra de com fer-ho. Enhorabona, Rosa!

  • Un àpat exquisit[Ofensiu]
    Prou bé | 07-09-2024

    M'ha fet recordar que en menjàvem a casa. A mi m'agradaven molt! Cap mania!
    Amb total cordialitat

  • Reincident [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 07-09-2024 | Valoració: 10

    He tornat a llegir aquest Relat. Bon apetitós. M'agrada.
    Suggerent. Enhorabona, Rosa.
    Agraeixo el teu comentari fet al meu Relat sobre la Bondat.
    Salutacions molt cordials.
    ............



  • Àpat collonut[Ofensiu]

    El teu relat, per l'atmosfera que es respira, m'ha fet viatjar a la meva infantesa. És fantàstic que per mitjà de l'escriptura hom sigui capaç de recrear escenes del passat que et remouen records i experiències viscudes. A casa, la mare, després van prohibir la venda, li agradava posar a l'escudella les potes de pollastre un cop ben netejades, i també la cresta!, que deia que menjant-te-la et feies guapa, ho era moltíssim la mamà. A mi sempre m'ha tornat boig i elm barallava per fer-me amb el pedrer que ja d'adult m'ha recordat per la forma i textura al paladar al L'escrot o sac escrotal . Bé, m'ha agradat molt llegir-te. Em resultes fins i tot amical. Nil de castell-Ruf.

  • Deduccions d'infant.[Ofensiu]
    Joan Colom | 06-09-2024

    Em va passar com amb la gestació, que vaig descobrir que els nens no els duia cap cigonya de París, fullejant un llibre del Dr. Vander sobre Medicina Natural, on algunes il·lustracions mostraven la secció vertical d'una senyora, amb un nen capgròs a la panxa. Als meus pares els feia molta gràcia quan deia que els nens es feien i creixien a l'estómac de les seves mares.

    Amb les turmes, que m'agradaven molt, va ser una mica diferent. En aquella època (la dècada dels cinquanta, quan encara construïen el Camp Nou), quan anava a escola sovint em creuava amb pastors que duien cabretes a pasturar a Sant Pere Màrtir, i jo trobava que aquelles mamelles plenes de llet que els penjaven del ventre tenien la mateixa mida i forma que les turmes que veia penjades de ganxos a les parades de menuts, quan acompanyava la meva mare al mercat. No va ser fins de força gran que em vaig assabentar que les turmes no eren les mamelles de les cabres sinó els collons dels mascles.

  • Bon menú [Ofensiu]
    Joan G. Pons | 06-09-2024 | Valoració: 10

    Bon menú amb molta gana i molt ben explicat, la trobada
    Enhorabona Rosa.
    Agraeixo el teu comentari al meu Relat.
    Molt cordialment. Bon cap de setmana.

  • Com fer-ho venir bé[Ofensiu]
    Marina i punt | 06-09-2024

    Els pares i, sobretot els avis, ja se la saben ben llarga. L'experiència a la vida és tot un grau de saviesa i així te la van endinyar!
    Sigui veritat o no, la història és ben divertida.

    Salutacions

  • Entranyes[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 06-09-2024 | Valoració: 10

    Doncs sí, ara no se'n troben gaire de turmes, de collons, vaja. I cal reconèixer que totes aquestes entranyes són delícia de déus. Ara, l'amanida que et vas cruspir és una barreja fantàstica, ideal pels castellers. Una forta abraçada, Rosa i moltes gràcies pel teu comentari.

    Aleix

  • Tripons[Ofensiu]
    SrGarcia | 06-09-2024

    Un relat ben enginyós i divertit. A molta gent els fa mania menjar testicles, mon pare era d'aquests i jo no n'he menjat mai. Almenys al meu poble, per mirar de suavitzar la cosa, els diuen "tripons".
    Amb el títol, i sent nens petits, havia pensat que la cosa aniria de castellers, però la narració és encara més sorprenent.

  • Oblit i correcció[Ofensiu]
    Rosa Gubau | 06-09-2024

    A l'últim pit i collons del final del relat, m'he oblidat de posar- hi una coma. Demano disculpes.
    Seria així:
    Pit i collons, és el que em va fer falta...

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Rosa Gubau

Rosa Gubau

82 Relats

1299 Comentaris

52329 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
Soc nascuda a Mataró l'any 1.957. Sempre he estat una persona amb moltes inquietuds, en l'àmbit laboral, esportiu i de creixement personal. El cuquet d'escriure el tinc des de fa molts anys, tot i que mai m'hi havia posat. Ara que disposo de més temps he decidit provar-ho. Espero sortir-me'n una mica, si més no, aprendré de tots vosaltres.