MAI MÉS...

Un relat de: brins



MAI MÉS...

Mai no tornaré a allunyar-me d'aquesta masia ni d'aquest bell paratge al cor de la Garrotxa; aquí les fulles tenen un verd intens... un maragda fort gronxat per aire tan pur, que en respirar-lo sents com l'esperit s'eixampla i creix. A la primavera, el primer sol escalfa amb fils d'or les branques dels verns i a la tardor, fulles amb color de foc fan ombra a la molsa i al bolet nascut del fong.

Cada matí entraré a la cuina dels pares per contemplar com preparen el menjar del restaurant, i amb la claror violeta del capvespre, m'arribaré fins al poble per esperar que surtin de l'escola, amb una rosa a cada galta, els meus antics alumnes. Intentaré oblidar l'horror que vàrem viure la meva amiga i jo quan l'estiu passat vam anar al Pirineu francès, al Conflent, tot fent autoestop. Els pares ens havien advertit que viatjar amb desconeguts era perillós, que ells es guanyaven prou bé la vida com per poder pagar-nos qualsevol mitjà de transport, però la nostra jovenesa no coneixía encara les mans brutes del món, i vam refusar-los tots els consells...

No recordo exactament quina fesomia tenien aquells homes que amb fingida amabilitat aturaren el cotxe i ens convidaren a pujar-hi, ni tampoc no recordo les seves veus... però sí que tinc molt gravada al cor la brutalitat amb què ens arrossegaren fins al mig d'un bosc on bullia la nit amb crostes malignes, com ens colpejaren salvatgement, i com esmolaren els ullals per urpir la nostra pell. En pocs minuts, cortines de sang tenyiren de roig l'herba... un munt d'ocells aixecaren el vol esporuguits, i totes les capçades dels arbres abaixaren el cap avergonyides de tanta vilesa...Ningú no va sentir els nostres crits demanant ajuda. Aquelles bèsties humanes ens saquejaren la joventut sense fer cas dels nostres precs; imploràrem inútilment misericòrdia a uns éssers insensibles per als quals tan sols érem carn...

No! No em tornaré a allunyar mai més de la Garrotxa, d'aquests camps que despleguen els seus verds perquè hi pasturin els ramats, d'aquest volcans que viuen dins d'antigues cavernes però jeuen adormits per no fer-nos mal. Enllà del temps, viuré en aquesta terra que és aigua, foc i llum; pastors, xais i muntanyes.

Tot i que ningú ja no em pugui veure... ni tampoc no em pugui escoltar, viuré sempre aquí, en aquest sublim paratge... dins el cor d'aquells que m'han estimat...







Aquest relat està inspirat en un fet real: l'assassinat de dos àngels que he conegut. Tan sols he canviat el lloc de les accions.



Comentaris

  • esfereïdor

  • Bell relat[Ofensiu]
    joanalvol | 16-01-2011 | Valoració: 10

    Uns fets relatats amb tanta força que impressiona de debò. El relat comença amb bon ritme que no decau gens i acaba deixant al cor el sabor de la bellesa de la prosa poètica. Probablement per haver-ho viscut i gravat en el pregon de la consciència són records vívids que seran sempre presents, sempre reals, malgrat la seva duresa.

    Et felicito de tot cor, Pilar
    Una abraçada poètica
    Joanalvol

  • Que fort que dur aterrador i colpidor![Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 09-01-2011 | Valoració: 10

    Una redacció elegantment relatada, bellament decorada amb unes frases fotogràficament descriptives d’una naturalesa bella i palpitant, com palpitants i colpidores son les frases violentes i aterradores que el relat ens revela amb magistral cruesa.
    Felicitats pel relat i per l’any que ha començat
    Una abraçada
    J.Lluís

  • Molt dur![Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 24-12-2010

    Una història terrible explicada amb una elegància extraordinària. El lirisme que és present al llarg del relat no dilueix, però, la cruesa d'aquest fet real.
    La idea d'aferrar-se a la terra que fou dels avantpassats serveix de protecció, de respir i de consol per intentar oblidar "allò" que no té nom.

    Et felicito, Pilar, per les magnífiques creacions que ens regales tot sovint. Gràcies!

    Rep una abraçada ben càlida que t'acompanyi en aquestes festes nadalenques.

    BON NADAL i un ANY NOU tal com l'imagines.

    Mercè

  • És un d'aquells relats...[Ofensiu]
    Joan Gausachs i Marí | 19-12-2010 | Valoració: 10

    És un d’aquells relats que així que el comences ja no el pots deixar. “Sabia”, o millor dit, intuïa el que anava a passar i l’he anat llegint. Això, per a mi, diu molt d’una narració que sé positivament que m’incomodarà i no puc aturar la seva lectura.
    —Joan—

  • Colpidor[Ofensiu]
    nuriagau | 13-12-2010 | Valoració: 10

    Un relat narrat amb la prosa que et caracteritza: acurada i poètica. Una història colpidora i, aparentment, sense cap mena de justificació.

    Per no repetir el aque d'altres relataires ja t'han comentat, només afegiré que m'ha agradat moltíssim el darrer paràgraf en què decideixen no marxar del verd de l'esperança i de la calor que desprenen els volcans de la Garrotxa.

    Enhorabona pel relat.

    Ens seguirem llegint!

    Núria

  • un relat colpidor[Ofensiu]
    joandemataro | 08-12-2010 | Valoració: 10

    explicat amb un llenguatge magnífic, com totes les teves obres. Et felicito pilar i t'agraeixo com sempre el teu amable contacte al comentar els meus poemes
    una abraçadota
    joan

  • Mai , MAI MÉS!![Ofensiu]
    Núria Niubó | 28-11-2010 | Valoració: 10

    En la primera lectura no vaig poder escriure res, el relat em va trencar l'ànima en saber-lo real i tan proper a tu.
    Avui tot llegint-lo he sentit la tendresa de L'ÀNGEL que ens parla i la tristesa dels seus éssers estimats. De ben segur que ells senten la seva presència.
    Un relat que emana AMOR, en el que sense fer escarni de la barbàrie ens fas viure el teus sentiments en el dolor i la tristesa, talment sembla que ELS ÀNGELS també estaven amb tu.
    Jo també sento sovint els meus ÀNGELS!
    Una llarga i càlida abraçada
    Núria

  • Comentari del Jutge[Ofensiu]
    Galzeran (homefosc) | 26-11-2010

    Un colpidor relat, una crònica realista de fets que no troben un adjectiu prou adient, ara mateix, ni dins del meu cor, ni dins del meu cap. Com podem arribar a ser-ne, de cruels. M'has fet sentir coses en el teu relat i això diu molt de la forma com està escrit i de com el narres, amb un estil clar i net, sense fissures, conduit amb força fins a l'apoteosi d'un final fantàstic, i més en descobrir l'estat del narrador.
    Et diria que és el que mes m'ha agradat dels teus relats que t'he llegit fins ara, però això és un apunt entre nosaltres. Hi ha algun error de tecleig que en el repàs tu ja hauràs vist. La paraula "autostop" l'he vist en algun diccionari així "autoestop" mira-la, a veure que et sembla. I en el centre del tercer paràgraf, en començar amb "En pocs..." vols dir que està bé? Em sona rar.... però bé, jo sí que no sóc cap gramàtic expert, sols un observador que va aprenent amb la lectura i els comentaris d'altri.
    Una crònica molt reeixida, que compleix amb escreix les expectatives del repte.

    I aprofito per felicitar-te pel teu recent premi!

    Ferran

  • Colpidor[Ofensiu]
    Naiade | 25-11-2010 | Valoració: 10

    Ja havia llegit aquest relat del repte al que també vaig participar i amb va posar la pell de gallina de saber que era real. Els has fet un bon homenatge a aquest àngels que van patir aquesta desgracia. Un començament on no intueixes lo que esdevindrà, pintes amb bells colors un entorn deliciós. És impossible que les paraules d'un pintor no el delatin i sort n'hi ha, així et sembla poder-ho veure. Llàstima que l'escena de la massacra també se't queda marcada.
    Una abraçada plena d'admiració

  • Equilibri atractiu[Ofensiu]
    Unaquimera | 21-11-2010 | Valoració: 10

    El teu relat m'ha fet esborronar, com a persona. No em posaré ara i aquí les emocions que provoquen la violència i la maldat exercides per adults, de forma voluntària i conscient... suposo que són compartides per qualsevol lector.

    Com a autora, m'ha fet admirar la destresa amb què has combinat els diferents elements que li donen al text fondària, relleu, amplada, caràcter i força.
    L'alternança del lirisme de la teva prosa poètica en la part més descriptiva amb la narració serena i evocadora d'uns fets colpidors, el fan equilibradament atractiu des del punt de vista literari.

    Ha estat una lectura excel·lent per al dia d'avui, que t'agraeixo!

    T'envio una abraçada de diumenge,
    Unaquimera

  • Éssers causants d'aquests fets[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 15-11-2010 | Valoració: 10

    no haurien de pertanyer a la raça humana. Són molt pitjors que les bèsties. La bellesa de les descripcions contrasta amb una situació esgarrifosa.
    Gràcies pel teu comentari al meu conte, Pilar.
    Una abraçada amb tota la meva admiració i carinyo.

  • Un relat atraient [Ofensiu]
    copernic | 14-11-2010


    amb una veu que no s'identifica i que fa més intrigant el text. Comença amb lirisme parlant de la bellesa del lloc i poc a poc es recaragola fins a entrar en la crònica negra, no deixant de banda això sí, la paraula justa, la bellesa de la descripció dins de la cruesa de l'evocació. Acaba amb un cant seré amb aquest "Mai més" a la força de la terra, dels ancestres, de les pedres antigues i del món rural, Un relat molt ben treballat i amb un excel.lent resultat. Una abraçada!

Valoració mitja: 10