LLIGAMS ETERNS - (Arc a la Ràdio - Cicle de la Vida - Gener - Adolescència)

Un relat de: Galzeran (homefosc)
Lligams eterns


«Va haver un temps en què els nois passaven una prova d'adolescència. Els calia cercar un animal, caçar-lo i portar-lo a la tribu, que el cuinava i aquell dia menjaven la carn de la bèstia que solia esdevenir el tòtem que el jove adoptava. Es creia que l'animal sacrificat guiaria la vida adulta del xicot, marcant-li el camí vital en el final de la seva joventut. Alguns cops, si eren diversos els nois que arribaven plegats al moment, entre ells es criaven lligams eterns.»

–Quins salvatges més curts de gambals, –pensava el Guillem tot escoltant amb indiferència les paraules del mestre en la seva visita al museu etnològic.

Sense mostrar més interès del compte en el mestre, el Guillem teclejava en el mòbil, i amb desfici, detalls de la batuda a les carpes el proper divendres a la nit. Encara no tenia edat per entrar a les discoteques en hores nocturnes, però en sortir i calents els ànims per l'alcohol que dins no havien pres, oficialment, li donava el coratge necessari per no defallir en els seus projectes. Organitzar una batussa a les discoteques rivals, i sortir-ne victoriós, l'ajudaria a assolir el respecte dels seus. Els de la seva colla serien com germans, però triats per ell mateix i amb qui cercava crear lligams eterns.

Comentaris

  • Au, home fosc![Ofensiu]
    brins | 01-10-2021

    Anima't a penjar més relats en aquesta pàgina, els lectors ho agrairan.

    brins

  • In the jungle[Ofensiu]
    rautortor | 25-01-2015


    Va haver-hi un temps en què l’adolescència era la porta veritable d’accés al futur. Tot i la seva aparent barbàrie, la iniciació marcava el camí a seguir al llarg i ample de la vida d’un home obligat a viure en un entorn hostil. Val a dir que no eren abandonats a la seva sort, ans al contrari. Des d’infants els adults de la tribu els ensinistraven a fi i efecte de reeixir vencedors de la prova. Només els despreocupats, els ganduls i els deixats de la mà dels seus progenitors tenien realment difícil sortir-ne indemnes. Entre les virtuts d’aquells temps destacaríem la noblesa, l’esforç i la companyonia, l’amistat entre iguals i la supervisió constant dels superiors.
    Les jungles actuals ja no compten ni amb aquestes virtuts ni amb la transcendència dels valors que atorguen sentit a la vida. Generalment, cadascú campa a la seva pròpia voluntat i caprici. Tot i que viuen en un entorn obert i còmode, sigui per desídia o per abandonament, el converteixen en rude i cruel. La major part de les actituds violentes són fruit de la incapacitat d’assolir l’excel·lència. Cal adquirir notorietat al preu que sigui. Aleshores, els perills es creen i multipliquen indefinidament i, sense guia ni consell, hom cau fàcilment en la violència gratuïta i injustificada.

    La teva ha estat una observació fidedigna de la realitat adolescent actual que ha convertit, dissortadament, la companyonia en lligams eterns de violència sense sentit. Observació que ens has presentat mitjançant un paral·lelisme de realitats antitètiques. La primera respon a lligams naturals i autèntics, en la segona els motius són ficticis i banals.

    Jo ho veig així.

  • Nonna_Carme | 25-01-2015

    que l'essència d'aquest relat està en la frase: "Quins salvatges més curts de gambals".En una altra època ,ell fa el mateix o encara pitjor. Un pobre reconeixement si és a força de garrotades.
    Molt bon relat, Ferran. Com sempre.
    Una abraçada a tu i a l?·Empar,

  • Com sempre[Ofensiu]
    Materile | 24-01-2015

    M'ha agradat molt el relat i molt ben tramat. L'explicació que dóna el professor sobre l'adolescència i el que en pensa en Guillem és el que sovint passa: tots podem veure els fets i criticar-los, però no som capaços de veure que nosaltres fem el mateix, però adaptat a les circumstàncies: "–Quins salvatges més curts de gambals, –pensava el Guillem tot escoltant amb indiferència les paraules del mestre en la seva visita al museu etnològic". Parla de salvatges curts i ells també feien salvatjades, però amb estudis.
    Una abraçada,
    Materile

  • Paral·lelismes[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 21-01-2015 | Valoració: 10

    Els paral·lelismes de la vida, aquí o allà, ens apropen les distàncies. El teu relat n'és un gran exemple, concís, imaginatiu, realista i reflexiu. La concisió és una virtut màxima d'un bon relat. Aquest, m'ha encantat. Una forta abraçada Ferran.

    Aleix

  • Essencial[Ofensiu]
    SenyorTu | 21-01-2015

    Interpreto que el missatge és que els temps canvien i ho poden fer els matisos, però la idiosincràsia de l’adolescent és manté en el decurs de la història de la humanitat.
    Observo l’estructura que has utilitzat: en el primer paràgraf transcrius el comentari del mestre; el narrador extern apareix en l’acotació del diàleg que constitueix el segon i serveix d’enllaç amb el tercer, on s’exposa el paral•lelisme històric. Una lliçó d’essencialitat, sí senyor!

  • Una bona semblança...[Ofensiu]
    F. Arnau | 20-01-2015

    ... dels nostres avantpassats i dels nostres descendents, en una època de transició, com ho és l'adolescència.
    Per a mi no hi ha cap dubte en que les coses s'han degradat... Com tot! Espere que també trobaran el seu camí, com sempre...
    Una forta abraçada, Ferran!

    FRANCESC

  • Si és que no som tant diferents[Ofensiu]
    David Gómez Simó | 20-01-2015

    encara que vulguem creure el contrari.

    Una bona exposició, homefosc.

  • En el fons...[Ofensiu]
    AVERROIS | 20-01-2015 | Valoració: 10

    ...els temps canvien, però el ser humà segueix igual buscant el reconeixement de la societat i la vinculació amb altres que segueixin el mateix camí. Aspectes exteriors com els vestits, els pentinats, els llocs a on vas, fan que estiguis dintre d'un cercle que en principi t'acull com els seus. Potser si fossim cecs tot això canviaria.
    Una abraçada Ferran.

  • Hem coincidit força[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 20-01-2015

    Hola de nou Home Fosc!
    Aquest mes hem coincidit força en l'enfocament dels nostres relats, tant a tu com a mi ens ha sortit la vena antropològica.
    Fins al proper relat!

  • Interessant[Ofensiu]

    Interessant el ritual que planteges al principi del relat i com traspues aquest ritual a l'actualitat. Al principi m'ha desorientat aquestes frases tan llargues que utilitzes en l'últim paràgraf, però és qüestió de tornar-les a llegir i les pots copsar perfectament. I és que els adolescents som una mica hipòcrites, és veritat hehehe ;) Molt bon relat Ferran! Molt bona sort! Ens anem llegint!
    Edgar

  • molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 20-01-2015 | Valoració: 10

    M'agrada petque reflexa els camvis de la joventut

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Galzeran (homefosc)

Galzeran (homefosc)

96 Relats

839 Comentaris

264496 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
A voltes escric per necessitat.

(Maria Barbal dixit)

La foto de la portada del llibre és un dibuix de la relataire allan lee, i podeu comprar el llibre digital aquí

El bloc de l'home fosc té més relats i poesies meves aneu-hi per aquí

De mica en mica aniré marxant, potser sols quedaran alguns relats presentats i escollits en els concursos, i potser algunes poesies, però fins i tot aquestes acabaran per volar-

Dels meus relats a concurs, que durant els anys de participar van quedar finalistes, n'he fet un recull electrònic que podeu baixar/descarregar gratuïtament des de LEKTU
No sempre els he publicat sota aquest perfil, però tots es poden trobar dins la pàgina de relats en català.



Gràcies pels vostres comentaris.


Fd'AG


UN ALTRE JO

ESCRITS DE L'HOME FOSC

L'HOME FOSC AL FACEBOOK

AUTOR A GOODREADS

LA LLEIXA DE L'HOME FOSC


I si us cal fer algun comentari més privat darman59@gmail.com

A voltes, madurar exigeix caure de l'arbre.

Fd'A