L'ÀVIA FEIA PUNTES DE COIXÍ - (ARC a la Ràdio Colors - Febrer - Rosa - Sentimental)

Un relat de: Galzeran (homefosc)
L’àvia feia puntes de coixí


Avui, a la torreta a tocar de mar on passem l’estiu, el dringar dels boixets omplen la galeria d’un so familiar. Mentre l’àvia cantusseja una melodia que reconec de sempre, els meus soldadets blaus fan cursa, entre potes de cadires i de la tauleta de cosir, per assolir el campament indi, on aquells els hi tenen preparat un parany que els faci desistir de la seva funesta intenció.

Miro enfora enllà de la finestra, per sota les cançons de l’àvia i el so dels boixets, s’escolta un xipolleig esmorteït. Són gotes de pluja que, tot lliscant entre les fulles dels arbres, comencem a mullar les llambordes del pati. Un ruixat estiuenc de finals d’agost al Maresme. Sembla que les hores de platja toquen el dos.

L’àvia, de cara xuclada i cabells blancs recollits en una tofa petita, ha deixat de cantar i veig que m’està mirant, jo li faig un somriure, m’alço per fer-li una abraçada, mirant de no clavar-me cap agulla del coixí que està manipulant. Li escolto la veu endinsat a la seva falda.

—Minyó, minyó, que s’acaba l’estiu i tu aviat comences el primer curs de l’escola amb els nens que teniu més anys que dits en una mà. Allí aprendràs moltes coses, tingues els ulls ben oberts.

—Sabré tantes coses com tu, àvia? I cantarem cançons com tu?

Fa un somriure ella, ho sé per la seva respiració, no li veig la cara capficat en aquells magres braços, i amarat pel perfum de la seva colònia. —Si no acluques els ulls i aprens a escoltar els mestres, sabràs coses que ni jo puc somiar.

—Però tu saps tantes coses!

—Rondalles minyó, rondalles...

Torno als indis i soldadets mirant l’àvia de reüll i ella, amb un somriure sorneguer, segueix entrelligant fil agulles i boixets, cantussejant cançons alegres, que sols canta per a mi.

Comentaris

  • Invitació[Ofensiu]


    Benvolgut autor/a,

    Com a finalista del IV Concurs ARC a la Ràdio 2013-2014
    l'Associació de Relataires en Català (ARC)
    es complau a convidar-te a l'acte de lliurament de premis
    i a la presentació del llibre
    "Colors"

    T'esperem el dissabte 11 d'octubre de 2014, a les 12 del matí,
    a la Biblioteca Sagrada Família (Carrer Provença, 480, Barcelona)



  • Sols canta per a mí[Ofensiu]
    allan lee | 17-07-2014

    i em fa plorar. Què passa, amb aquests records? Van ser tan tendres a la realitat? Els hem transformat en els nostres anclatges d'amor, per temor de perdre el primer referent? Quina escena! Ja l'havia llegida, m'havia emocionat, i ara torno i m'emociona igual o més. Qui ho deia? Per un relat aixì val la pena dues hores de vagar aquí i allà buscant la perla. Jo l'he trobada.

    a

  • Felicitats Ferran![Ofensiu]
    Gemma Matas | 04-03-2014 | Valoració: 10


    No havia llegit el teu relat tot i que el títol que li vas posar m'havia cridat l'atenció més d'un cop.
    M'ha agradat molt, m'ha portat records de la meva pròpia infantesa, records inoblidables de nines de retallar i d'històries inventades, fantasies viscudes de nena sobre una "taula camil•la" amb el braser encès, veient l'anar i venir de l'agulla de cosir de la mare, amb el petit copet que anava rebent el didal quan el rosava suaument al passar tibant el fil per anar unint la roba.
    L’he trobat maquíssim!

  • Enhorabona ![Ofensiu]

    Benvolgut/uda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i autores, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “Colors” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria d’aquest mes, i per tal d’anar avançant feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça(concursos.arc@gmail.com), el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COLORS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,
    Comissió Concursos

    - - - - -

    AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COLORS

    En/na .........................................................................................................
    amb DNI. número ......................................................................................
    data de naixement .....................................................
    i nick relataire ............................................................................................
    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................
    seleccionat del mes de FEBRER 2014,
    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Colors” que s’editarà a finals de 2014 mitjançant una plataforma digital de publicació.

    En el llibre vull constar amb el nom d'autor/a: .............................................

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................

  • Perfecte, com sempre Ferran[Ofensiu]
    Edgar Cotes i Argelich | 28-02-2014 | Valoració: 10

    No pots deixar de somriure amb aquest relat, Home Fosc :) Ai, les padrines que ens estimen tant i ens cuiden tan bé! Felicitats per haver quedat finalista! T'ho mereixes sense cap mena de dubte! Ens veurem les cares amb el relat històric que en tinc un de preparat que a mi m'agrada molt :)
    Felicitats de nou.
    Una abraçada,
    Edgar

  • Records...[Ofensiu]
    AVERROIS | 24-02-2014 | Valoració: 10

    ...d'infantesa aturat en el temps, a on tot era tranquil, seré, immaculat. Potser algun dia serem nosaltres els que ensenyarem les rondalles als nostres nets i un somriure s'amagarà en els nosttres llavis per recordar altra cop les cançons de l'avia.
    Una abraçada.

  • Temps aturat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 22-02-2014 | Valoració: 10

    Un temps aturat a les mans de l'àvia i un instant de temps magníficament dibuixat per les teves mans. Senzillament una àvia i un nen jugant a soldadets, una pluja i una conversa; total, un relat de tendresa, d'emotivitat, deixant anar el cor i els records. Una abraçada.

    Aleix

  • Un relat que sembla senzill[Ofensiu]
    Nonna_Carme | 21-02-2014

    però entranyable dins la seva senzillesa.
    M'ha agradat moltíssim, Ferràn i et felicito.
    Una abraçada.

  • Sentimentals[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 20-02-2014

    Ens posem sentimentals i ens venen les nostres àvies al cap. Penso que no et coneixia en aquesta vesant, Home Fosc.
    La riera d'Arenys de Munt plena de cadires baixes a banda i banda i les mans sàvies de les dones fent anar els boixets. El Maresme de les puntaires.

  • Quatre paraules...[Ofensiu]

    Quatre paraules ben encadenades, lligant boixets, soldats i cançons... Tot el relat fa pessigolles. Quina gran afinitat existeix entre els néts i, sobretot, les àvies!
    Una vegada més, un plaer llegir-te, Ferran
    —Joan—

  • Quins records![Ofensiu]
    Materile | 20-02-2014 | Valoració: 10

    Un relat preciós, net, tendre, que m'ha despertat la memòria adormida.
    Jo també n'havia après de la mà de la meva àvia. M'agradava la seva cançó que et recordava que no podies parar i havies d'apressar-te si no volies que els fils s'emboliquessin i es fessin nusos.
    Un relat molt ben descrit,, Ferran!

    Materile

  • Molt bonic[Ofensiu]
    reusenca | 20-02-2014

    Que bonic Home Fosc. M'ha agradat força la manera de descriure els petits detalls que fan dolç i tendre el relat: els estris de l'àvia, el seu somriure sorneguer, el soroll de la pluja, els cants d'infantesa...
    M'hi he sentit identificada: la meva àvia no feia puntes de coixí, però cosia, no explicava rondalles, però cantava... És fantàstic.
    Un somriure per a tu

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Galzeran (homefosc)

Galzeran (homefosc)

96 Relats

839 Comentaris

263834 Lectures

Valoració de l'autor: 9.96

Biografia:
A voltes escric per necessitat.

(Maria Barbal dixit)

La foto de la portada del llibre és un dibuix de la relataire allan lee, i podeu comprar el llibre digital aquí

El bloc de l'home fosc té més relats i poesies meves aneu-hi per aquí

De mica en mica aniré marxant, potser sols quedaran alguns relats presentats i escollits en els concursos, i potser algunes poesies, però fins i tot aquestes acabaran per volar-

Dels meus relats a concurs, que durant els anys de participar van quedar finalistes, n'he fet un recull electrònic que podeu baixar/descarregar gratuïtament des de LEKTU
No sempre els he publicat sota aquest perfil, però tots es poden trobar dins la pàgina de relats en català.



Gràcies pels vostres comentaris.


Fd'AG


UN ALTRE JO

ESCRITS DE L'HOME FOSC

L'HOME FOSC AL FACEBOOK

AUTOR A GOODREADS

LA LLEIXA DE L'HOME FOSC


I si us cal fer algun comentari més privat darman59@gmail.com

A voltes, madurar exigeix caure de l'arbre.

Fd'A