Jingle Bells

Un relat de: fesolmenut
És el meu aniversari. I també fa anys que soc aquí tancat. L’oncle Eustaqui em va arrencar dels pares amb una lletania i tres o quatre paràgrafs mal girbats de l’antic testament. Érem massa pobres per negar-nos-hi.

L’habitació té un llit de matrimoni presidit per un Sant Crist, un petit bidet i una tassa de vàter. És bruta. Només la netejo quan l’oncle m’hi obliga. Hi ha una finestra tancada amb una persiana motoritzada que no puc accionar. S’obre quan ells volen, de nit i amb la llum apagada. Ahir era lluna plena i vaig poder veure una guineu rossa que maldava per avançar entre la neu.

Un cop a la setmana em deixen sortir a un pati interior. M’entretinc amb una pilota de futbol boteruda i espellofada. La xuto contra les quatre parets, ben fort i provo d’esquivar-ne el rebot, tot i que no sempre me’n surto.

Ve a mitja tarda. A pesar de l’hermetisme de la cambra sento com s’acosta el seu xiulet tènue pel passadís, estrafent la melodia del Jingle Bells. Una cremor em puja des de l’estómac cap al pit, però avui m’estalviaré les arcades de fàstic i els cops per resistir-me a tot el que em fa. Avui seré el seu querubí de cabells rinxolats.

El canvi d’actitud ha funcionat millor del que em pensava i l’oncle ha quedat rendit en pocs minuts. Dorm amb els braços estesos a banda i banda del llit com si fos el Sant Crist que penja de la paret.

No sap que avui, potser perquè és temps d’advent o perquè m’he fet amic del criat que porta el menjar, no m’han recollit els coberts i tinc el ganivet amagat sota el matalàs. El trec, l’empunyo fort i li clavo al coll mentre li tapo la boca perquè no pugui alertar a ningú. Amb catorze anys soc prou fort per aguantar les envestides de desesperació de l’oncle, que es revolta amb els ulls esbatanats.

M’escapo seguint el rastre de la guilla, tenyint la neu de la sang de l’Eustaqui. Quan ja porto una estona em giro per llegir el neó vermell que presideix l’edifici que m’ha fet de presó durant tant de temps: Club Paradís.

Comentaris

  • Molt bo[Ofensiu]
    TerricheT | 01-01-2024

    Un relat cruel, amb una tonada que ens fa sentir felicitat, i que el teu protagonista fa sentir esgarrifances. Una narració pulcra i efectiva ens condueix per un relat colpidor fins a la sorpresa final, que lliga al el propòsit del concurs, però qui si no fos del concurs, seria doblement colpidor i sorprenent, el final.
    Felicitats per la tria que opino ben merescuda. Sort a la final!

  • Molt merescut[Ofensiu]
    Ginebreda | 31-12-2023

    Relat boníssim. No tinc paraules. Felicitats de tot cor.

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIV Concurs ARC de Microrelats «Orígens/Arrels» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    En el teu cas, en ser un nou relat finalista, ja tenim la primera autorització i no cal que ens n'enviïs cap altra.

    Cordialment,
    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

  • Autoculpabilitat[Ofensiu]
    Solsona Bot | 27-12-2023

    Cada paràgraf del relat no té pèrdua. Ens vas donant informació i alhora ens transmets les emocions del protagonista. M'ha agradat especialment l'escena del joc amb la pilota que rebota a la paret. A mi em transmet el sentiment de culpabilitat del protagonista, un sentiment molt comú en les víctimes d'abusos sexuals. Felicitacions i sort!

  • llpages | 24-12-2023 | Valoració: 10

    Els que m'han precedit en el comentari m'han llegit el pensament, perquè sotscric el que han opinat sobre el relat. No t'imagines res del que es destapa al final del text, i això té molt mèrit! Intriga, cruesa, acció... m'ha agradat!

  • Colpidor[Ofensiu]
    Elisa Martínez i Alcaina | 23-12-2023 | Valoració: 10

    Hola, fesolmenut,

    Segons anava llegint, no volia arribar al desenllaç de tan dura com se m'estava fent la història que narres. Un estil impecable. Mantens la tensió al llarg de tot el relat, de principi a fi, i m'ha agradat molt com jugues amb el personatge de l'oncle, donant a entendre o suggerint que es tracta d'un sacerdot, un retor, com diguem per ací baix, per a finalment ubicar-nos en un club d'altern, en la figura d'un proxeneta. És senzillament genial. De nou, enhorabona; diria que amb aquest relat tornaràs a quedar finalista. Jo et donaria el primer premi. ;)

    Moltes gràcies pel teu comentari a "Tres són multitud", que per cert en principi constava d'uns 5000 caracters i clar, em va tocar retallar, amb la qual cosa no queda tan redó com una vulgués. Com sempre, has capit totalment allò que vull transmetre, i me'n alegre molt que amb un exemple pràctic hagis entès el concepte d'intertextualitat; si t'interesa aprendre'n més, et recomane llegir l'obra de Júlia Kristeva, una teòrica extraordinària. Pel que fa a la relació de Lilith, o Lilit, amb Adam, a més d'això que ben bé dius, fa anys vaig llegir un article al qual s'hi explicava que l'Adam tenia costum de cardar amb cabres, no sé si perquè la Lilit s'hi negava per la qüestió de la postura en l'acte o si per inclinació natural a la zoofilia, i clar, de tot això havia de sortir un relat d'humor negre.

    Us desitge les millors festes a tu i als teus, i que tingueu bon any! ;)

  • Confusió[Ofensiu]
    marialluïsa | 20-12-2023


    Un relat ple de contraposicions.
    El mateix títol sembla predir una història romàntica quan és d'una duresa extrema. També el joc entre el tema proposat i la resolució que li has donat que només s'entén en llegir el nom de la "llar" on s'allotja el jove protagonista.
    Lluny del sentimentalisme esperat mostres una situació esgarrifosa i massa real i, si més no, amb un final prou dramàtic i alliberador. Molta sort, Cesc.

  • de pedra...[Ofensiu]
    Cesca | 19-12-2023

    M’he quedat sense paraules.
    Un relat sense pèls a la llengua. Clar, precís. Cru, incisiu. Et regira profundament.
    Molt bo i molt ben escrit. Enhorabona!
    Un plaer.
    Sort i bones festes!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats