Punt final

Un relat de: fesolmenut
Per tu acabo de néixer ara, amb la pe majúscula que obre el relat, però jo ja fa dies que saltironejo pels seus àxons i llisco suaument per les seves dendrites. Existeixo, no tal com em veus ara, sinó d’una altra manera, molt més embrionària, des de fa una setmana.

Em va parir de sobte, a primera hora del matí, mentre s’ensabonava el cap amb el xampú, abans de marxar cap a la feina. Va imaginar com seria al principi i com em deixaria acabat, però no tenia gens clar què fer amb tot el que quedava pel mig. Pensava que m’escriuria a raig, sense corregir ni un punt ni una coma, com va fer en Jack Kerouac a “La carretera”, tanmateix em va deixar pul·lulant pel seu cervell, sense cap direcció aparent.

Fins que un dia, diria que empès per un compromís, va decidir de passar-me a l’ordinador. Teclejava amb desfici: retirava aspectes que jo donava per fets i n’afegia de nous que no m’haurien passat mai per la closca i que, des de la meva humil opinió, no m’han acabat d’encaixar mai del tot. Ara i adés consultava el diccionari o buscava el sinònim d’una paraula repetida que feia més nosa que servei. Finalment, em va passar pel corrector ortogràfic, que ningú no ho sap, però fa unes pessigolles irresistibles als punts de les is i a la cua de les pes i les cus.

Quan ja creia que havia acabat i que estava llest per sortir, em va deixar reposant a la carpeta de projectes en curs, on hi ha tots els esguerros i els avortaments. No sap com ens fa patir quan ens abandona allà.

Em va recuperar poc abans del lliurament, com havia fet amb algun dels meus germans, a última hora. Va afegir un parell de punts i a part, va escurçar algunes frases i va decidir, després d’esbufegar fort, d’enviar-me i sentenciar-me a una mort incerta.

Per molts, expiraré amb el punt final. Per tu, potser encara romandré unes hores o uns dies a la teva memòria.

Però cal que sàpigues que ell sempre m’envejarà haver pogut mirar-te als ulls.

I haver pogut sentir la teva reacció a la lectura d’aquest petit conte

Comentaris

  • Una nova vida[Ofensiu]
    Solsona Bot | 22-05-2024

    M'agrada molt el relat, un relat narrador i ben viu. Molta divertida l'ocurrència de les pessigolles que li fa el corrector. I el final, en què ens interpel·la directament al lector, insuperable. Qualsevol relat, un cop acabat i revisat, ja no és de l'escriptor; és del lector. I amb aquesta pàgina web, els que escrivim, tenim el privilegi de poder gaudir amb els comentaris dels lectors, que ens fan veure el relat com alguna cosa independent de nosaltres. Felicitacions i sort!

  • Metaficció[Ofensiu]
    Elisa Martínez i Alcaina | 19-05-2024 | Valoració: 10

    És senzillament genial la forma en què personifiques i dones vida al text-en-sí mitjançant la veu narrativa i la metaficció. A l'altura dels grans narradors, ja siguen relataires o novel·listes, i mereixedor d'ésser premiat. Enhorabona, Cesc.

    P.D.: Gràcies pel teu comentari a "El tribunal", com sempre, molt encertat. He de dir que, a més de Kafka i el seu K de "El procès" i "El castell", també em va inspirar Albert Camus amb "L'estranger" i "La caiguda". Per si no les has llegit, són dues novel·les breus molt recomanables.

    Una abraçada!

  • Original![Ofensiu]
    Rosa Gubau | 19-05-2024 | Valoració: 10

    Una història que defineix amb pèls i senyals, i gran mestria, gaudir i alhora l'angoixa de qualsevol escriptor, sigui quin sigui el seu nivell, repassar, guardar, seguir... sempre intentant trobar el punt de la "perfecció".
    M'ha agradat moltíssim , tant el plantejament com l'execució, a part de la seva originalitat.

    Sort fesolmenut.

    Rosa.

  • Molt original [Ofensiu]
    marialluïsa | 19-05-2024


    i encertat el punt de vista que li has donat i la veu del narrador.
    Has relatat el procés creatiu de qualsevol peça literària amb una mestria i fluïdesa envejable.
    I com a punt i final de la temporada i el tema proposat l'has resolt de meravella. Vinga, una mica més de sort.

  • No pas![Ofensiu]
    Cesca | 19-05-2024 | Valoració: 10

    Per mi no expiaràs pas! No et sàpiga greu que t’hagin enviat al que tu dius “una mort incerta”, molts lectors ho agraïm i segur que et tindrem molt temps a la memòria.
    Ah, i no et sàpiga greu que t’hagin escurçat alguna frase o afegit un punt que tu creies innecessari. Et puc dir per experiència que els autors tenim aquesta mania, cada cop que us tornem a llegir no ens en podem estar de retocar i retocar i, mira, a vegades potser l’encertem i tot!
    Un plaer llegir-te!!!

    (última entrega de la temporada. Trobaré a faltar aquestes trobades!)

  • Procés creatiu[Ofensiu]
    llpages | 19-05-2024 | Valoració: 10

    M'he vist emmirallat en aquest procés de creació d'un relat, amb el punt de vista original del relat que parla en primera persona. Divertit i, alhora, ben cert tot el que s'hi diu. Enhorabona, fesolmenut!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 10