La reinversió de la sort

Un relat de: fesolmenut
Ara fa un parell de setmanes que el bar Fèlix és tancat. Hi havia anat el mes anterior per encàrrec del director del setmanari. Havia d’investigar com era que, en poc temps, havia repartit participacions de set premis importants de la loteria nacional.

L’Eustaqui, el propietari d’aquell negoci, em va ensenyar la sala impersonal i la cuina, vella i heretada, que obraven la màgia d’aquell local de polígon. De seguida va sospitar que la meva visita era per un altre motiu. No li ho vaig poder negar. Em va fer jurar —petonejant-li l’anell que duia al dit petit de la mà dreta— que, mentre ell fos viu, mai no publicaria res del que anava a veure.

Em va fer passar per una porta, camuflada dins d’un armari, que duia a un passadís contigu a la paret mitgera de la nau. Un soroll percudiu i persistent inundava aquell espai. Em vaig sobresaltar. Rient, em feu alçar la vista perquè pogués entrellucar, entre la penombra, una canal per on corrien gats negres. De tant en tant s’aturaven i ens enfocaven amb els ulls reflectants. Feien basarda.

M’explicà que aquell era un mètode ancestral per invertir el fat. Amb la canal evitava que els gats es creuessin i, amb unes pinces i un fil d’estendre, aconseguia que les participacions de la loteria, que tenia esteses pel damunt d’aquell conducte, freguessin el llom dels felins.

Abans d’acomiadar-nos em va regalar un dècim de la grossa, per tal d’assegurar-se el pacte de silenci.

És de matinada i soc davant del Fèlix. Trenco el vidre d’una finestra lateral per poder-hi entrar. Ningú no em veu. De seguida busco l’armari i accedeixo al passadís per la porta secreta. Trepitjo un objecte. M’ajupo i descobreixo, entre esquitxos de sang seca, l’anell i el dit petit, ennegrit, de l’Eustaqui. Sento uns miols: un parell de cries de gat, que semblen haver caigut de la canal, trenquen el silenci. Els altres fèlids han fugit. Engrapo les cries pel clatell i me les enduc cap al cotxe.

A la butxaca, on reposa el dècim premiat, deso l’anell.

Comentaris

  • Enhorabona[Ofensiu]

    Benvolgut/Benvolguda participant:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del XIII Concurs ARC de Microrelats «La sort» i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.
    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, tan aviat com et sigui possible, ens facis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs en el recull, com bé s’indica a les bases del Concurs.
    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ RECULL LA COLLA, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les dades personals que et demanem.

    Cordialment,
    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats


    /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////




    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .............................................................................................
    Nascut/da el ..../..../........ amb D.I.Número .........................................
    Amb domicili ........................................................ Codi Postal ...........
    Vila/Ciutat ......................................................................................
    comarca ........................................................................ Altres dades postals ...........................................................................................
    Telèfon de contacte................................ altres tel..............................
    Nick al concurs o pseudònim relataire ..................................................
    AUTORITZO
    a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat que du per títol ..............................................................................................., seleccionat del mes de .............................................., dins del subtema ................................................., del qual en soc autor/a, en el recull de microrelats «La colla» que s’editarà a finals de 2023,
    on vull constar amb el nom d'autor/a .............................................. (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer en el recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).
    Així mateix, també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data ......................................................

  • La roda i el gat[Ofensiu]

    Bona vesprada, Fesolmenut,

    Moltes gràcies pel teu comentari crític, sóc nova relataire, feia un grapat d'anys que no em dedicava a l'escriptura creativa, però he escrit relats breus des de ben menuda, i em motiva molt que la meua escriptura agrade.

    Pel que fa a la relació del gat amb la roda del molí, has encertat en la qüestió d'introduir un element inquietant, pertorbador, d'intriga; no obstant això, es tracta també del clàssic tòpic literari de la roda com a símbol o representació de l'aleatorietat de la Sort, de l'atzar, com una mena de ruleta de la fortuna.

    Espere que la meua autoanàlisi et puga esclarir el dubte. De nou, molt agraïda per la teua atenció. Salutacions!

  • Final potentíssim[Ofensiu]

    Enhorabona pel teu microrelat, és de les millors narracions que he llegit en aquest certamen, el final impacta, dona molta força a la narració. Sort!

  • dos en un[Ofensiu]
    marialluïsa | 17-11-2022


    En un sol conte has barrejat el tema de novembre i el de desembre =)
    El mes vinent a veure què t'empesques per tractar la rifa.
    Un relat negre, fosc, amb final sorpresa malgrat el pacte establert. I els pobres gats en un circuit maquinat per una ment maquiavèlica. Sort!

  • Deu n'hi do![Ofensiu]
    Cesca | 16-11-2022

    Caram! Ho tenien ben muntat els del Fèlix, però sembla que al final els gats es van rebel·lar? Que vagi en compte el periodista!
    Un bon relat. Original i ben portat. Enhorabona!

  • Cert![Ofensiu]
    llpages | 16-11-2022 | Valoració: 10

    Li toca la loteria i..., hi deixa la pell després de combatre la superstició del gat negre fent que el llom d'aquest fregui un número candidat a premi. Un relat sofisticat en la seva concepció però extremadament ben resolt. Enhorabona, fesolmenut!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Gràcies per participar.

    Comissió XIII Concurs ARC de microrelats