Cercador
En Paco
Un relat de: Prou béEn Paco sempre es desperta molt aviat. Allà a les cinc de la matinada ja es lleva a fer el primer “riu” i se’n torna al llit. S’hi està bé acotxat amb l’edredó que li van regalar els fills l'últim Nadal.
Cada vespre es retira cap a les deu, però no s’adorm pas. Es posa uns petits auriculars, que també són regal dels fills pel seu aniversari, i engega la ràdio. Des de sempre li ha agradat escoltar la ràdio. Abans ho feia en un d’aquells aparells antics, de fusta en els quals calia girar uns botons per sintonitzar i graduar el volum. Més endavant va arribar el “transistor” i ara... a fe de Déu! Com ha canviat tot! Ara escolta la música, el futbol i les notícies al seu telèfon mòbil! Sap posar una hora, per apagar el so, li va ensenyar el nét gran, i així dorm tranquil fins que es desperta amb les primeres notícies, en català, a la seva emissora preferida.
En Paco ja passa dels noranta i va camí dels cent. És clar que encara n’hi falten uns quants… Es troba prou bé per l’edat que té i pot fruir de la vida, de les petites coses del dia a dia…
Ajagut al llit mentre es va despertant recorda…
Fa setanta anys que van arribar a Catalunya. Venien acabats de casar. La Consuelo va estar d’acord a marxar de Guadix per anar a buscar feina i “fortuna”. Volien establir-se per augmentar la família amb fills i poder-los donar un benestar que al seu poble era impossible.
Van baixar del tren a l'Estació de França. Duien dues maletes de cartó amb les seves pertinences que eren poques, però la dona va voler endur-se'n la mantellina de l'àvia. Que guapa que estava quan se la posava els diumenges per anar a missa, pensa amb tendresa.
A les primeries van anar de rellogats a una habitació, més tard treballant tots dos van poder llogar un piset i encara molts anys després i havent fet molts sacrificis i estalvis van comprar un “terreno” a l’extraradi de la ciutat. Hi anaven a fer l’arròs amb els fills que jugaven i xalaven d’allò més.
De mica en mica, entre tots hi van pujar unes parets que, totxo sobre totxo, es convertirien en casa seva. Mai haurien pensat arribar tan lluny.
Ai! La Consuelo! Ja fa més de quinze anys que es va apagar. A poc a poc, silenciosament i sense patir, li va assegurar el metge. La seva companya, confident, ajuda en moments difícils i amant entregada.
Que sol es va sentir i quin dolor tan punyent l’absència.
Va haver d’aprendre de viure, de viure sol.
Sol? No n’estic pas de sol, pensa. Quatre fills vam tenir i “pujar”. Tots són ben aparellats i m’han donat deu nets. Aparellats perquè no tots són casats! Parella de fet diuen que són!
Estic ben servit de família i quan no és un en són més que em venen a veure. Pel cap baix, un cop l'any, per Nadal és reunim tots per dinar plegats. Abans era a casa, que la Consuelo va aprendre de seguida a fer escudella i carn d’olla i el rostit de pollastre amb prunes i pinyons. Ara és la filla gran que ha agafat el relleu, seguim la tradició… A la Consuelito l’ajuda el seu home a la cuina i en sap molt de cuinar. Ja veus! Jo no hi havia posat mai els peus, la Consuelo deia que era el seu territori… No hi feia res que treballés moltes hores netejant les cases d’altra gent… En mi casa, yo soy la mestressa. Aquesta era sempre la seva resposta, en una barreja d’andalús i català.
Els fills el parlen tots el català i jo l’entenc i el malparlo amb els amics. Tanmateix, a casa, quan ens reunim xerrem en la llengua materna. Això fa que els nets facin broma quan senten el nostre accent.
No, no estic pas sol, malgrat que no passo ni un dia sense pensar en…
També em fa companyia unes hores la noia que ve a ajudar-me en les neteges de la casa i de la roba. No és de la primera volada encara que jo la veig molt jove. És ràpida treballant i molt neta i sempre cantusseja tonades del seu país. La Fàdia va venir del Sudan ja fa uns anys i malgrat que va escapar del terror i ho va aconseguir amb molt patiment, sempre té un somriure als llavis… Quan, en Paco recorda com estaven d’espantats ell i la Consuelo en marxar del poble, pensa que no va ser res comparat amb el que passen ara en el llarg i perillós viatge al “país dels blancs”, tots els qui han de fugir de casa seva.
Bé, remuga, ja n’hi ha prou de “fer mandres”. A veure si no seré a temps d’arribar-me al “banc del si-no-fos” que avui hem quedat més aviat amb els amics. Volem fer una caminada que ha girat el temps i ja s’endevina la primavera.
Comentaris
-
La vida de molts[Ofensiu]Aleix de Ferrater | 31-03-2025 | Valoració: 10
Quanta gent es trobarà representada en aquestes paraules, amb aquest relat tan entranyable! Estic segur que molta gent si sentirà identificada. D’això se’n diu empatia amb el lector. Una forta abraçada.
Aleix -
Una vida en quatre minuts[Ofensiu]Pepxi | 30-03-2025
M'ha agradat molt. En quatre minuts ens has descrit la vida de tantes persones, com el Paco, que també han ajudat a créixer Catalunya. Molt entranyable.
Aprofito per agrair-te el teu comentari al meu escrit.
Salut -
Agraïments [Ofensiu]PERLA DE VELLUT | 30-03-2025
Hola, bon dia: Prou bé. Gràcies per la teva opinió al meu poema de "Mandat d'amor". Molt ben reflexionat i detallat.
Que passes un bon diumenge.
Una abraçada.
Cordialment.
-
Qui ho havia de dir....[Ofensiu]Nil de Castell-Ruf | 21-03-2025
Benvinguts siguin els Pacos i les Plaques, però qui hi havia de dir que dècades després aquelles maletes de cartó i el seu parlar castellà de tonada andalusa acabarien silenciant el nostre mil·lenari idioma català fins la irrisòria quantitats d'un 20%. de parlants al carrer....Qui havia d'imaginar que a la nostra gloriosa Generalitat hi manaria un partit sucursalista espanyol i que els catalanofòbics partits de Ciudadanos, VOX i també PP ocupessin fcadires al Parlament. Que els perfil de les nostres pobles i ciutats es malmetés amb el creixement indiscriminats d'habitants i amb la complicitats dels especuladors d'obres de cognoms ben catalans. Qui havia de pensar que..... Malgrat tot, un magnífic relat on retrates fil per randa gent que d'una manera o altra ha contribuït amb llur esforç a l'enriquiment de milers de catalans....
-
Biografia[Ofensiu]llpages | 21-03-2025 | Valoració: 10
M'ha fet pensar en la novel·la d'en Paco Candel "Els altres catalans". Jo els trauria això d'"altres": han treballat aquí i han fet pujar el país amb esforç i ganes de prosperar, una actitud que no tots els que s'autoqualifiquen de catalans tenen (alguns més aviat farien avergonyir...). Un relat que podria tenir un munt de pretendents de casos reals, molt ben escrit i que fa pensar si l'esforç d'aquelles generacions s'ha sabut transmetre a les següents o bé s'ha perdut del tot en l'actual estat del benestar. Enhorabona, Prou bé!
-
tendror[Ofensiu]Urkc-Eduard | 19-03-2025 | Valoració: 10
Molt tendre si. La realitat crua Tipo ultimas tardes con teresa. Moltes gràcies
-
tendror[Ofensiu]Urkc-Eduard | 19-03-2025 | Valoració: 10
Molt tendre si. La realitat crua Tipo ultimas tardes con teresa. Moltes gràcies
-
tendror[Ofensiu]Urkc-Eduard | 19-03-2025 | Valoració: 10
Molt tendre si. La realitat crua Tipo ultimas tardes con teresa. Moltes gràcies
-
tendror[Ofensiu]Urkc-Eduard | 19-03-2025 | Valoració: 10
Molt tendre si. La realitat crua Tipo ultimas tardes con teresa. Moltes gràcies
-
Humanitat i vida[Ofensiu]SrGarcia | 18-03-2025
M'ha agradat això de "En mi casa, yo soy la mestressa". Al meu poble n'hi havia dos, un home i una dona que parlaven així; ningú sabia ben bé si parlaven en català o castellà.- Era una barreja curiosa, a tothom li feia gràcia.
La visió que dones de la vida d'en Paco és molt càlida i plena de tendresa i autenticitat.
Els detalls estan molt ben trobats i donen un aire costumista.
En poc espai narres tota una vida, amb el que això comporta d'alegries i penes. En Paco es veu com un home equilibrat, segur, una persona que ha trobat tot el que buscava a la vida.
Molt bo el final, on es compare dues onades migratòries, tant diferents i alhora tant semblants.
Un relat ple d'humanitat i de vida -
Buscant la fortuna. [Ofensiu]PERLA DE VELLUT | 17-03-2025 | Valoració: 10
Un relat molt exemplar d'en Paco i la seua família per a viure senzillament. La vida va passant amb situacions diferents i tu desenvolupes tota la família amb una bona tendresa que viu entre tot el que volia. Poden passar moltes coses entre una família, que cada dia hi ha sentiments que realcen els sentiments.
Molt entretingut, tota l'acció.
Que passes una bona nit.
Una abraçada.
Perla de vellut. -
Immigració[Ofensiu]Rosa Gubau | 17-03-2025
Una família exemplar, immigrar sol ser pura necessitat, i no ha de resultar gens fàcil, però en Paco i la Consuelo, malgrat totes les dificultats, van saber tirar endavant, adaptar-se a les noves circumstàncies i costums, sense oblidar mai les seves arrels. Un relat ple de tendresa, i d'una sensibilitat exquisida.
Salutacions, Prou bé.
Rosa. -
En Paco no està sol[Ofensiu]Montserrat Agulló Batlle | 17-03-2025
Carme, en Paco no sols té uns records molt vius sinó que esta molt acompanyat per una família que ell i la Cosuelo van ajudar a fer créixer amb molt d'esforç.
Estic segura que hi hàn molts Pacos com el que descrius.
L'ampliació que fas del teu primer escrit, enriqueix molt la descripció.
El trobo molt autèntic i entranyable. Felicitats!
Valoració mitja: 10
l´Autor

161 Relats
1554 Comentaris
73124 Lectures
Valoració de l'autor: 9.91
Biografia:

Vaig néixer fa un munt d'anys al cap i casal del meu país, al qual m'estimo. Molta sort. Vaig créixer en una família fantàstica. Molta sort. Vaig col·laborar a crear-ne una, fa un munt d'anys, que s'ha enriquit amb fills i néts. Molta sort. Vaig treballar, un munt d'anys, sempre en allò que m'agradava: la meva professió. Molta sort. I ara, a la recta final que espero sigui molt llarga, crec que segueixo tenint molta sort.
Email proube43@gmail.com